Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ala500

Recommended Posts

Dotychczas moje 3 podłogówki tzn w dwóch łazienkach i kuchni przebijały grawitacyjnie i to wystarczało, jednak przy większych mrozach jak pompka CO częściej pracuje podłogówka w łazience na pietrze już niestety nie chce tak przebijać grawitacyjnie i muszę uruchomić jednak pompkę CO od podłogówek - no cóż mrozik ma swoje prawa :)

• Odpowiedzi 5,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kilka ostatnich zasypów miałem podobno 23MJ - 39,2 kg w postaci mokrej a po odliczeniu 10-11% wody 35kg suchego.

Mam wątpliwości, czy podawana wartość opałowa tzn 22 MJ nie zawiera już w sobie poprawki na wilgotność paliwa, i czy słusznie odejmujesz od całości 4,2 kh wagi.

Ja w swoich rachunkach tego nigdy nie czyniłem i szczerze mówiąc pierwszy raz z tym się spotykam.

Najlepiej jak by Zawijan do tego się odniósł ...

gdyby nie ta poprawka, to mielibyśmy porównywalne wyniki w sprawnosci ;)

Pozdrawiam

zadana temperatura 60 ....spada do 55 i dłuuuuuugo zanim osiągnie 60...a nie wspomnę ja się włączy CWU to już wieki....

Hej. Widzę, że masz podobnie do mnie, czyli mieszaną instalację grzejnikowo-podłogówkową. Ja też spawałem się jak tu ustawić mój piecyk, aby grzał do 60 stopni, aż zrobiłem inaczej i póki co się sprawdza. Zmniejszyłem temp na piecu do 55 stopni ale zwiększyłem na 3D z 4 na 6. Grzejniki są gorące, dom się szybciej nagrzewa a temp. do tych 55 dochodzi i pojawia się nawet podtrzymanie do 56. Zadanych 60 to chyba nigdy nie miałem.

Piotrulex jak chcesz żeby piec częściej się odstawiał to zwiększ tem. na piecu a pompę ustaw tak żeby się wyłączała. Najlepiej piec przechodzi w podtrzymanie u mnie gdy chodzi sama grawitacja bez pompy.

Czp ładny wynik, mój od 01-10-2011 do 05-02-2012 spaliłem 2271kg :128dni= 17.74

Też całkiem dobrze :D

Galmet ma w środkowej wyczystce poziomą półkę, górnej dwie poziome półki i kanały przelotowe do czopucha ...wspominałeś coś o zawirowywaczach...co z nimi...ja ich nie mam...

Zrób sobie je - ja kupiłem pręt gwintowany 8 mm, 8 szt blaszek z otworami ze sklepu budowlanego Mrówka [marki Gach alberts], 16 nakrętek M13.

Przeciąłem szlifierką pręt na 3 odcinki, ponakładałem blaszki, dokręciłem, poukładałem na półkach wymiennika.

Teraz mam temperaturę spalin o kilkadziesiąt st niższą.

A czy przy grzaniu ciągłym lepiej żeby pompy obiegowe pracowały na maksa, czy na minimum? Szybki przepływ - cieplejszy powrót, ale też szybciej ciepła woda znika z kotła, wolny przepływ - zimniejszy powrót, ale dłużej ciepła woda w kotle. Takie coś zaobserwowałem u siebie. Jak jest lepiej ustawić te pompy przy pracy ciągłej?

Ja mam pompy na 3 biegu [CO i CWU] sterowane Brulim [z czujnikiem temp. wewn.] i zawór 3d otwarty całkowicie [zimą].

CWU dlatego bo szybciej nagrzewa bojler.

CO oraz 3d otwarty na maksa dlatego, że choć pompka bierze troszkę więcej prądu to mogę utrzymywać na kotle niższą temperaturę a grzejniki przy niej dają radę nagrzać pomieszczenia.

Gdybym obniżył moc pompy CO lub przykręcił zawór 3d musiałbym nastawiać na kotle wyższą temp. a tak jak jest 50 st wystarcza w tym roku nawet przy -20 na dworze.

W zeszłym tygodniu sterowałem eCOAL-em i poszło średnio 25 kg/dobę, teraz przełączyłem się na Bruli, dołożyłem zawirowywacze i musi być mniej :rolleyes: