Piotrek42 08.02.2012 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Suspenser zawirowacze to bardzo ważna sprawa, szkoda że eCoal pracował bez nich. To jest patent Suspensera- przeciez on ma enkę i retortę pancerpola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 08.02.2012 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Suspenser na 100wę mniej spalisz, w porównaniu z tamtym tygodniem to jest ciepełko Tak dla ciekawości rozmawiałem z ludźmi którzy wrócili z Indii z Goa (chyba tak to się pisze) opowiadali - patrzą idzie przewodnik w kominiarce, pytają po co mu to a on- zimno od rana- a tem. 27st na plusie Jak jest u nich lato to nawet do +50st dochodzi. Kurcze ale jaka tam bieda, serce się kroi jak dzieci rzuciły się na kredki i długopisy, które im specjalnie kupili. Jedno dziecko może tylko chodzić z rodziny do szkoły. Trzeci wymiar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 08.02.2012 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Hej. Widzę, że masz podobnie do mnie, czyli mieszaną instalację grzejnikowo-podłogówkową. Ja też spawałem się jak tu ustawić mój piecyk, aby grzał do 60 stopni, aż zrobiłem inaczej i póki co się sprawdza. Zmniejszyłem temp na piecu do 55 stopni ale zwiększyłem na 3D z 4 na 6. Grzejniki są gorące, dom się szybciej nagrzewa a temp. do tych 55 dochodzi i pojawia się nawet podtrzymanie do 56. Zadanych 60 to chyba nigdy nie miałem. Ja mam na powrocie i mam 5 ząbków. Aktualnie mam na 4 czyli większość z obiegu a mało z kotła. Zawór ma płynną regulację. To co mam jeszcze zwiększyć na powrocie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 08.02.2012 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Zrób sobie je - ja kupiłem pręt gwintowany 8 mm, 8 szt blaszek z otworami ze sklepu budowlanego Mrówka [marki Gach alberts], 16 nakrętek M13. Przeciąłem szlifierką pręt na 3 odcinki, ponakładałem blaszki, dokręciłem, poukładałem na półkach wymiennika. Teraz mam temperaturę spalin o kilkadziesiąt st niższą. Suspenser możesz wrzucić fotki? A co z temperaturą spalin, która powinna być w granicy 90 stopni? Chyba się wychłodzą zbytnio...chyba że zwiększy to sprawność pieca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 08.02.2012 23:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Przez ostatnie 4 dni poszło 135 kg. W styczniu wyszło 18 kg/dobę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 08.02.2012 23:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 (edytowane) codziennie sypie 2 worki. uczciwe winny zawierac 25kg kopaliny. na worek 1 Edytowane 8 Lutego 2012 przez Magnolia18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 09.02.2012 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Chyba zaczynam dochodzić odo porozumienia ze swoim piecem. W sobotę kupiłem tonę jakiegoś węgla no name. W domu cały czas takk samo ciepło spalanie jakby mniejsze. Pokombinowałem ze swoimi zawirowaczami. Z 14szt;) zostawiłem 6 szt tych w środkowych kanałach. Temperatura spalin w miarę nisko. Spieków praktycznie w ogóle . Szufladka po 2 dniach zapełniona może w niecałej 1/3. Podejrzewam, że to też zasługa nowego softu ecoali. Sterownik wydłużył czasy przerwy pracy podajnika w grzaniu. Poziom węgla z palniku obniżył się mocno. Ale gdy trzeba ponownie dobić do temp zadanej kocioł nie ma z tym problemów i robi to w miarę szybko. Fajnie:), aż się płyty z Bruliego nie chce przekładać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 09.02.2012 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 To zostaw sobie Koale - u mnie też eCoal lepiej dochodził niż bruli no ale to normalne bo bruli tak grzeje jak go ustawimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 09.02.2012 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Chyba zaczynam dochodzić odo porozumienia ze swoim piecem. W sobotę kupiłem tonę jakiegoś węgla no name. W domu cały czas takk samo ciepło spalanie jakby mniejsze. Pokombinowałem ze swoimi zawirowaczami. Z 14szt;) zostawiłem 6 szt tych w środkowych kanałach. Temperatura spalin w miarę nisko. Spieków praktycznie w ogóle . Szufladka po 2 dniach zapełniona może w niecałej 1/3. Podejrzewam, że to też zasługa nowego softu ecoali. Sterownik wydłużył czasy przerwy pracy podajnika w grzaniu. Poziom węgla z palniku obniżył się mocno. Ale gdy trzeba ponownie dobić do temp zadanej kocioł nie ma z tym problemów i robi to w miarę szybko. Fajnie:), aż się płyty z Bruliego nie chce przekładać Sebsa, możesz wrzucić fotke zawirowywaczy...chciałbym też wypróbować w swoim piecu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 09.02.2012 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Na zimę chyba tak będę robił. W ciepłe miesiące sterowanie ręczne - bo u mnie piec dość mocno przewymiarowany. Zobaczę jak to będzie wiosną wyglądać. Obraz pracy ecoala z jesieni już mam. W moim piecu zawirowywacze były w komplecie. Wygląda to jak cienki płaskownik z blachy skręcony spiralnie dookoła własnej osi.Do tej pory moja dmuchawa wydawała mi się za słaba. Po wyjęciu wszystkich "cug kominowy" był odczuwalny aż za bardzo. Włożyłem z powrotem więc część i teraz wydaje mi się, że jest w miarę OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 09.02.2012 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Sebsa wreszcie kupiłeś dobry eko. Gratuluję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 09.02.2012 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Ogniwo ma świetne zawirowacze lub raczej dociskacze które dociskają spaliny do wymiennika zwiększając sprawność i ładnie obniżając tem. spalin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 09.02.2012 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Sebsa wreszcie kupiłeś dobry eko. Gratuluję Podejrzewam, że to Orzech skruszony do frakcji groszku, sprzedawany następnie jako eko 28MJ;). Ale fakt fakt pięknie się spala. W porównaniu do Chwałowic - po prostu bajka. Aż się zastanawiam czy nie kupić od razu na przyszły sezon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 09.02.2012 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Ogniwo ma świetne zawirowacze lub raczej dociskacze które dociskają spaliny do wymiennika zwiększając sprawność i ładnie obniżając tem. spalin. Nie chwal. Ja nie mam Ogniwa. Chyba, że piszesz o swoich zawirowaczach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 09.02.2012 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Właśnie myślałem że masz Ogniwo i mi nie pasował Twój silnik i dmuchawa, nawet dzwoniłem do Ogniwa i pytałem experta Zawijana gdy miałem kupić inwerter Ogniwo jest bardzo oszczędne w zapotrzebowaniu na prąd silnik od 15kw do 30kw -90W dmuchawa 48W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 09.02.2012 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Nie wiem jak to w Ogniwie. Ale pisał Jarecki, potwierdzał mój sprzedawca, że od jakiegoś czasu standardem w przypadku brucerów są silniki 180W. U mnie dmuchawa mocniejsza bo i kocioł większy - a i tak mam zamiar zmienić dmuchawę na taką z przesłoną. Po tym sezonie zaplanowałem już kilka przeróbek zarówno w samej instalacji jak i względem pieca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 09.02.2012 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Standart jak widać nie u wszystkich Szkoda "prundu". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 09.02.2012 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 .. nawet dzwoniłem do Ogniwa i pytałem experta Zawijana gdy miałem kupić inwerter . Kurcze, niektórzy to maja chody..... A ja się nie mogę doprosić odpowiedzi w temacie jakby tu zmniejszyć moc a przez to apetyt na węgiel w swoim mamucie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 09.02.2012 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Sebsa wata w kanały i moc spadnie. Dodatkowe rozwiązanie spuść połowę wody z kotła żart. W Ogniwie odbierają telefony przed zakupem i po Spalanie ładnie spada ale pewnie ciężko będzie się zmieścić w 3t. na sezon tj. 6 miesięcy. Gdzie ta wiosna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 09.02.2012 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Sebsa wata w kanały i moc spadnie. Dodatkowe rozwiązanie spuść połowę wody z kotła żart. W Ogniwie odbierają telefony przed zakupem i po Spalanie ładnie spada ale pewnie ciężko będzie się zmieścić w 3t. na sezon tj. 6 miesięcy. Gdzie ta wiosna Wełnę już mam przetestowaną. Bardziej chciałbym jakoś moc palnika ograniczać. Ja sezon zacząłem wcześnie bo z początkiem października. Powinienem się w 5 tonach zmieścić. Mam nadzieję, że planowane przeróbki w przyszłym sezonie przyczynią się do zmniejszenia zużycia. Ps w Ponarze też telefony odbierają. Jesteśmy umówieni na pewne przeróbki po sezonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts