Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ala500

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Timon musisz wymienić silnik na 180W bo to standart ;)

eee w brucerze nie jest to standard.

Ale skoro drążysz non stop, to Ci odpisze z czego to wynika.

Brucer jest produkowany przez Centrozap/Centroekoenergię. Ten producent musi płacić "haracz" twórcom.

Palnik ma krótszy odlew w stosunku do pozostałych żeliwnych, krótsza jest tez puszka z powietrzem i ciensza obudowa korpusu palnika.

Żeliwo waży, więc trzeba zbić koszty, aby być konkurencyjnym. Ten palnik dystrybutorzy moga dostac jako surowiznę i go uzbrajać w/g życzenia.

Dla pozostania konkurencyjnym daje się tańsze o ok.30zł silniki 90W, bo generalnie dają radę.

Sama jakość i dokładność odlewu brucera jest natomiast na wysokim poziomie.

Tu nie ma żadnej wielkiej filozofii.

ps. u mnie było -19st.C :(

pozdrawiam

Powitać:). Nowy inwerter w kotłowni dziś podłączyłem. Tym razem moc 600W;). Przy wszystkich pompach, wiatraku na full i włączonym silniku obciążenie ledwo 50% wykazywał. Jutro sprawdzę ile wytrzyma mój aku 100aH. W poniedziałek pierwszy test - planowe wyłączenie prądu w okolicy.

Zrobiłem w formie tabeli raport zapożyczony od kolegi CZP01 niestety kartka papieru wisząca w kotłowni pozostawia wiele do życzenia odnośnie estetyki, postaralem się i przepisałem. Taki mały mój wkład do tytułu wątku :D

Ocieplenie:

- ŚCIANA - 24cm gazobeton+15cm styropian

- PODŁOGA - 12 cm styropian

- SUFITY - 25cm wełna isowera 0,039

- OKNA - Aluplasta 1,1

Kocioł obsługuje:

- CO w tym ok 40 m2 podłogówki, reszta kaloryfery aluminiowe Armatora.

- CWU, bojler 140, Rodzina 3 osobowa

TEMPERTATURA: 22 oC parter, 21 oC poddasze, 14 oC garaż. (w grudniu temp, w domu była o ok. 1 oC mniejsza)

KOMINEK odpalany bardzo okazjonalnie, przy paleniu ok 4h temperatura wzrasta o ok. 4 oC.

http://images49.fotosik.pl/1317/01a1d98d04ff1a9cmed.jpg

Powierzchnia 174,7 m2, Po podłodze mam około 200 m2. Co do Juliana to nawet niezły ekogroszek, czasem trafia mi się gorsza partia ale to raczej kombinacje mojego dostawcy żeby troszkę zarobić. "Bobrek" nie był zły, może na następny rok wezmę z Bobrka bo coś mój dostawca Juliana zaczyna za bardzo kombinować. Niedawno zamówiona tona to raczej 2 sort, zobaczymy jak się będzie palić... ale na oko widzę, że przywiózł 2 razy mniejsze groszki węgla niż te z listopada i zaczyna spieki robić.

Moje zdanie jest takie, że groszek czy z Juliana czy z Bobrka nie ma znaczenia - znaczenie ma to czy dostawcy tych groszków nie robią mnie w balona i nie mieszają z drugim sortem.

To jak wszyscy się tak chwalą, to i ja dam swoje dane. Co prawda trochę więcej niż u was, ale co tam - za dużo już się chyba nie da zrobić.

Chociaż porównując właśnie do donstef'a jakoś tak raźniej mi się zrobiło.

Ogólnie rzecz biorąc od 1 września spaliłem do ostatniego zasypu w piątek - 2575kg wungla, gdzie CO zostało włączone 15 października. Od tego czasu spaliłem 2355kg.

donstef jak na szybko podliczyłem od 5 listopada przepalił już 2084kg, gdzie u mnie w porównywalnym czasie było 2075... A tak się martwiłem że za dużo mi idzie :D:D:D

Moja powierzchnia jest zbliżona, bo mam po podłodze 240m2 (wliczając podgrzewany garaż i kotłownię otwartą na garaż). Do tego około 30m2 podłogówki.

popiół wrzucasz to pojemnika na śmieci tylko nie wolno gorącego i śmieciarka wywozi razem z resztą odpadów, jeden koszt ponosisz- tak jest u mnie przynajmniej

U nas płaci się za pojemniki, więc bez popiołu byłoby co najmniej jeden pojemnik mniej - czyli chyba 17pln. Przy takich mrozach jak teraz, to nawet i więcej.

a jakie masz pompy?? ja zainwestowałem w pompy LFP Experia działające w klasie A. Kosztowały trochę więcej, ale szybko się to zwróci w postaci mniejszych rachunków za energię elektryczną.

Buderusa BU 25/4 - 3 sztuki, i jedna BU 25/6 do podłogówki. Podłogówka na 2 biegu, reszta na 1. Wg opisu na obudowie 28W dla 25/4 i 43 dla BU 25/6, ale na drugim biegu to ze 60W pewnie bierze. Z obliczeń pomp już wynika 3.5kWh, więc pewnie biorą trochę mniej, bo przecież jeszcze kociołek.

Z góry przepraszam że wrzucam pytanie nie związane z tematem , ale ten post jest tak licznie odwiedzany że musiałem ;

Zasypałem wczoraj podajnik kupionym Retopalem i od razu jest inaczej niż na tym wcześniejszym badziewiu , ale jak to zwykle bywa nie może być za pięknie , bo piec szybko przechodzi w stan podtrzymania i wtedy kopiec się zapada i znów nie wiem czym posterować aby kopiec się trzymał , dodam że trybie praca jest fajny kopiec .

Moje ustawienia ;

- czas -5s

przerwa -16s

nadmuch minimalny -5 ( od 1do 100)

W serwisowym mam podtrzymanie 10 min .

Musisz zmodyfikować parametry pracy w trybie podtrzymania np.

- większe podawanie,

- lub krotność podawania,

No nie wiem co tam masz za sterownik i jakie ma możliwości.

Ten parametr podtrzymania w menu serwisowym - jeżeli t.j. przerwa podtrzymania t.j. skróć np. na 5 min i zobaczysz.