Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ala500

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Żebym to ja wiedział;). Teść różne bajki opowiada jaki ten komin wspaniały, szlifowany;)Pisałem już wielokrotnie, że choć dom zasiedlony niedawno to budowany był blisko 2 dekady. Parę stron wstecz pisałem już o pierwszych z nim problemach. Przy dużych mrozach, gdy kocioł zaczął pracować jak Pan Bóg przykazał i temp spalin dochodziła do 120-140deg, to w pokoju córki czuć było zapach spalin. Słowem porażka wielka. Żadnego wkładu nie ma. Jakaś cegła tylko. Edytowane przez sebsa

inaczej jest z tego co czytałem przy paleniu ciągłym a inaczej przy dwustanowym- przy ciągłym może być troszkę niżej bo jest ciągle temperatura powyżej punktu krytycznego - tylko nikt nigdy nie podał gdzie ta granica:( albo ja nie doczytałem:(

ja u siebie staram sie nie schodzić poniżej 100st do tego suchy opał io kontrola czopucha i wymiennika. na razie nic się nie leje nigdzie jak czyszczę wymiennik to wsuwam narzędzia w czopuch i wygarniam i zawsze suche brudy wyciągałem, oglądałem równiez komin od zewnętrznej strony na poddaszu zanim ociepliłem go wełną i nie było nigdzie wycieków smolistych ani nawet przebarwień

Liczę zatem że stan taki się utzyma

a może Zawijan trochę światła rzuci skoro się zainteresował

Poproszę:hug:

darase, komin to jest już u mnie ocieplony, ale nie chcę doprowadzić do problemu z kondensatem na scianach, więc utrzymuje około 100 stopni.

To się cieszcie :(

Ja mam piec Skam-P Premium 12KW z elektroniką Ognik II PID i sterownik mimo że PID działa u mnie w trybie dwustanowym. Bardzo dużo czasu jest w trybie podtrzymania i żadne kombinacje nie pomagają ...

Efekt dlugiego podtrzymania to niska temperatura spalin w czasie podtrzymania a że trwa on długo ...

Temperatura spalin u mnie bardzo długo jest poniżej 60 stopni a czasami nawet około 50 stopni ...

Jak ustawię piec (CO) na 50 stopni to temperatura spalin jeszcze niżej spada i mam nawet około 40 stopni w podtrzymaniu po oczywiście pewnym dłuższym oczekiwaniu ...

Ja czekam na wiosnę i wysyłam elektronikę do aktualizacji i modę się aby aktualizacje pomogła , bo jak nie to czeka mnie kosztowna naprawa NOWEGO komina.

Tutaj trochę patowa sytuacja.

Węgiel rosyjski, smolny, ale wysokokaloryczny i tani w stosunku do innych ekogroszków dostępnych w jego regionie. Ja bym z niego zrezygnował, skoro generuje problemy i palił jakimś brunatnym np. z komoran, ale tutaj z kolei kolega testował jakis inny i poziom jego spalania był dla niego za wysoki....

Zrobić coś z tym paliwem, bo to tylko kłopot. Nie wiem- mieszać z ziarnem owsa czy jęczmienia, palić z jakimś brunatnym w mieszance.

Zmienić to paliwo na inne, to tańsze jak remonty komina.

Tesel sobie ładnie poradził i stosuje miks ekogroszku z ziarnem jęczmienia i temp. spalin mu się ładnie podniosły i kociołek idzie w trybie ciągłym

Edytowane przez Jarecki79

Jeśli chodzi o wydzielanie się ciemnego kondensatu na kominie to zauważyłem to zjawisko przy pierwszym sezonie. Wcześniej poprzedni właściciel miał śmieciucha i palił wszystkim i komin był bardzo ciepły. Zero plam na nie ocieplonym poddaszu. Ale gdy wstawiłem Galmeta to wyszły. Przyczyna to niska temperatura spalin z tego co się dowiedziałem. Komin ma ponad 8 metrów. Na piętrze...komin nie ma plam ale na poddaszu już ma. Więc w przyszłości stary komin zostanie rozebrany (tylko na poddaszu) i postawiony nowy systemowy.

Wcześniej pisaliście o "trucicielach" ze śmieciuchami...na mojej ulicy jest około 30 domów z czego tylko 2 domy mają piece na eko. Ja i sąsiad parę domów dalej. Reszta to śmieciuchy...na jednej ręce policzę do kogo przywożą węgiel...a reszta.....wiadomo do pieca....plastiki..szmaty ....drzewka przycięte jesienią... bym zapomniał liście też....I co ???...władze nie reagują, policji nie wpuszczają, straży miejskiej nie ma w moim mieście...porażka...dymią, smrodzą...powinni płacić podatek od użytkowania śmieciucha żeby zmobilizować do wymian...albo wymiana na nowszy...ale pozostaje mi tylko popisać na forum, a jak poszukam to wrzucę fotki j jesiennego przelania sąsiada

Kaszmir to ustaw tem. CO najniższą, masz przewymiarowany kociołek.

Ppietrz jak dmuchawa nie chodzi to brak spalin wychładza komin lepiej żeby cały czas był ruch spalin.

Mam dom 128m2 , w tym 21m2 garaż. Więc do ogrzania jest ponad 100m2.

Piec ma 12KW. Mniejszego nie było ...

Chciałem kupić Ogniwo Eko , ale Ogniwo Eko było 15KW i miało "większy" palnik Brucera , a Skam-P 12kW miał "mały" palnik Brucera (APM-1) i teoretycznie powinien działać lepiej przy mniejszym zapotrzebowaniu na ciepło ...

Piec działa na CO: 60 stopni. Na 50 stopniach temp. spalin jest lepsze niższa , więc po co mam zmniejszać temp ?

Tutaj trochę patowa sytuacja.

Węgiel rosyjski, smolny, ale wysokokaloryczny i tani w stosunku do innych ekogroszków dostępnych w jego regionie. Ja bym z niego zrezygnował, skoro generuje problemy i palił jakimś brunatnym np. z komoran, ale tutaj z kolei kolega testował jakis inny i poziom jego spalania był dla niego za wysoki....

Kupiłem tańszy ekogroszek (czeski). Nie widziałem żadnych różnic w pracy pieca , poza większym spalaniem i niesamowitym smrodem z komina. Smród na całym osiedla. Zapewne dużo miał siarki , mimo że sprzedawca zachwala że jako jedyny z Ledvic ma niską zawartość siarki i jest kaloryczny.

Szczerze mówiąc wątpie że inny ekogroszek spowoduje że nagle piec zacznie działać tak jak powinien czyli w trybie pracy ciągłej. Sądzę że winowajcą jest elektronika - Ognik II PID z softem Sl35 i dlatego czekam do wiosny i mam nadzieję że aktualizacja pomoże ...

Co do smolistości ...

Obecnie po przyjściu mrozów chyba sam komin mocno mi się osuszuł. W całym piecu jest sucho . W wyczystce komina - sucho ...

Być może winny opał , ale według mnie nie opał jest tu winny a elektronika która nie dziala tak jak powinna ...

Tesel ma mniejszy domek, paląc samym groszkiem kociołek wpadał mu w podtrzymanie, zaczął palić miksem z ziarnem jęczmienia i spaliny ładnie się ułożyły.

Dobrał sobie paliwo do swojego zapotrzebowania na ciepło.

Jak było zimniej, to było u Ciebie wyższe zapotrzebowanie na moc, więc nawet ten smolny węgiel był juz lepiej "rozgrzany" i wypalany, jak sie zrobi cieplej, to problem wróci jak boomerang. Szkoda,że nie chcesz iść w stronę szukania innego, lepszego opału lub dobrania jakiegoś miksu do tego co masz. To,że ten ruski węgiel sprawdza się w kotłach przemysłowych o wielkiej mocy (w jakims PEC-u), nie oznacza,że w prosty sposób będzie zawsze dobry dla kotłów domowych małej mocy.

Sterownik oczywiście w cieplejszym okresie warto zaktualizować, ale pomyśl przede wszystkim o czyms z paliwem. Nie wierzę, że do wyboru jest tylko rosyjski i kiepski brunatny niby ledvicki.

Kaszpir napisał "Jak ustawię piec (CO) na 50

stopni to temperatura spalin

jeszcze niżej spada i mam

nawet około 40 stopni w

podtrzymaniu po oczywiście

pewnym dłuższym

oczekiwaniu ..." Myślałem że 50st to jest Twój max.

Zrozumiałem też że tem. spalin spada Ci najbardziej gdy piec przechodzi w podtrzymanie, gdy masz wyższą tem. piec będzie częściej przechodził w podtrzymanie, dobrą radą jest domieszanie paliwa słabszego kalorycznie.

Jak było zimniej, to było u Ciebie wyższe zapotrzebowanie na moc, więc nawet ten smolny węgiel był juz lepiej "rozgrzany" i wypalany, jak sie zrobi cieplej, to problem wróci jak boomerang. Szkoda,że nie chcesz iść w stronę szukania innego, lepszego opału lub dobrania jakiegoś miksu do tego co masz. To,że ten ruski węgiel sprawdza się w kotłach przemysłowych o wielkiej mocy (w jakims PEC-u), nie oznacza,że w prosty sposób będzie zawsze dobry dla kotłów domowych małej mocy.

Sterownik oczywiście w cieplejszym okresie warto zaktualizować, ale pomyśl przede wszystkim o czyms z paliwem. Nie wierzę, że do wyboru jest tylko rosyjski i kiepski brunatny niby ledvicki.

Ekogroszek ten co mam testował także mój kumpel. Dalem mu trochę na próbę i był bardzo zadowolony i mówił że to byl jego najlepszy opał ...

Mial też czeski i kupił niedaleko mnie niby dobry polski ekogroszek , ale z tego co mówił ten odemnie byl dużo lepszy i ... kaloryczniejszy ...

Na następny sezon chce kupić miał i jeszcze jakiś inny ekogroszek. Spróbuję inny , tyle że jest pewien problem ...

Ja chce kupić opal w lato aby sobie przesechł i raczej wolę kupić luzem (taniej) i sam przepakować do worków "przewiewnych" bo z foliowych ekogroszek to błoto i raczej się sam nie wysuszy ...

A niestety w ten sposób kupuje się w ślepo ... Bo kupując kilka ton od razu w lato tak naprawdę dopiero w zimę okaże się czy opał jest dobry czy slaby , a jak będzie slaby to i tak trzeba go spalić ...

Nie mam porównania. Jak na razie miałem 2 różne ekogroszki. Z tego co czytałem "standardem" jest sprzedawanie ruskiego ekogroszku jako polskiego i w polskiej cenie lub mieszkanie czeskiego z ruskim ...

Myślę raczej że kupię z 2 tony miału i może tone ekogroszku ...

Tyle że to ciągle nie zmienia faktu czemu piec nie działa tak jak powinien czyli w trybie ciągłym ...

Nie ma tu żadnego znaczenia jakość ekogroszku , bo zarówno na mniej kalorycznym ekogroszku czeskim piec działał tak samo ...

Kaszpir napisał "Jak ustawię piec (CO) na 50

stopni to temperatura spalin

jeszcze niżej spada i mam

nawet około 40 stopni w

podtrzymaniu po oczywiście

pewnym dłuższym

oczekiwaniu ..." Myślałem że 50st to jest Twój max.

Zrozumiałem też że tem. spalin spada Ci najbardziej gdy piec przechodzi w podtrzymanie, gdy masz wyższą tem. piec będzie częściej przechodził w podtrzymanie, dobrą radą jest domieszanie paliwa słabszego kalorycznie.

Testowałem chwilę ekogroszek czeski. Na 100% mniej kaloryczny bo wypalił się duuużo szybciej. Mniej kaloryczny ekogroszek nie pomógł ...

Ale sądzę że nie tędy droga i nie tutaj problem ...

Bo problem był także jak było ponad -20 stopni !!! Więc zapotrzebowanie było duuużo wyższe a piec pracował tak samo jak przy dodatnich temperaturach ...

Ja uważam że to ewidentna wada niedopracowanego oprogramowania Ognika II PID ...

Kupię na następny sezon inny opał , ale wątpie że jest tutaj winny opał ...

U mnie czopuch pieca jest pionowy i bym widział że coś się leje z czopucha. Wymiennik jest suchutki ...

bardzo pomogły u mnie mrozy. Byłem na poddaszu i niska temperatura i niska wilgotność powietrza wysuszyła ładnie komin.

Tryb ciągły? Hmm ciekawe bo są ludzie którzy oszczędzają na sterowaniu dwustanowym. W eCoalu żeby piec pracował ciągle to daję niską tem. CO pompa CO praca ciągła i piec produkuje tylko tyle ciepła ile potrzeba, nie daje rady przejść w podtrzymanie.

Zrobię mały test:

Co: 60 , CWU: 58

zamiast obecnych CO:60 , CWU: 40

Tyle że na siłę zwiększać spalanie i grzać mocno CWU aby piec działał tak jak powinien ?

Mogę ustawić jeszcze Co: 40 i CWU:40. Temperatura jaka idzie na podłogówkę i tak jest dużo poniżej 40 stopni ...

Tyle że 40 stopni na CO? Czy to bezpieczne dla pieca ?