Leszko 14.12.2007 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2007 Qrcze !! poza niewielkimi wyjątkami widzę, że te oszczędne piece na eko-groszek wcale nie są takie oszczędne. Wyjątkiem może być piec Leszka ale nie wiemy czy ogrzewa wodę jak duży ma domek itp. Ja chciałem dodać że na wszystkich kaloryferkach mam termostaty. W domu mam około 20 C i kaloryferki prawie nie grzeją. Napiszcie proszę jak macie wyregulowany piec. Ile powietrza jakie przerwy pracy, jaką tempereturę pieca macie ustawioną, do ilu podgrzewa wam wodę itp. ??? Pozdrawiam U mnie też prawie nie grzeją około 10cm, wodę CWU mam ciepłą całą dobę średnio 45st, piec od prywatnego gościa z Pleszewa 19KW nastawiony na 49s. Włącza się średnio może co 50min chodzi około średnio 7-8min. Czasem włącza się co godzinę czasem 40min zależy od poboru ciepłej wody, czy tam pracy głowic na grzejnikach. 14s podawanie 53s przerwa 2 his 9/12 wentylator przysłonięty na 80% retorta-palnik poziomy. Reguluje sobie tak że popoiołu nie ma wogóle tylko lekka szlaka i tego popiołu (szlaki)mam średnio 12litrowe wiadro ze 180kg groszku. Widocznie zdaje to egzamin . Przy okazji zrobię zdjęcie z popiołu w popielniku. a moglbys tez zrobic zdjecie plomienia? Piott proszę obiecane foto http://img216.imageshack.us/img216/6103/dsc02037el5.jpg http://img108.imageshack.us/img108/491/dsc02041wl0.jpg http://img206.imageshack.us/img206/6711/dsc02043pf2.jpg http://img204.imageshack.us/img204/1841/dsc02044ja7.jpg http://img225.imageshack.us/img225/7767/dsc02048bv8.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piott 15.12.2007 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2007 hmmm... wyglada na czerwony. ktos na forum pisal, ze to zbyt malo powietrza. Wielkie dzieki! Zmniejszylem troche ilosc powietrza i udalo mi sie zejsc do 35 kg na dwa dni. pokombinuje jeszcze troszke. Jeszcze raz WIELKIE DZIEKI!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszko 15.12.2007 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2007 hmmm... wyglada na czerwony. ktos na forum pisal, ze to zbyt malo powietrza. Wielkie dzieki! Zmniejszylem troche ilosc powietrza i udalo mi sie zejsc do 35 kg na dwa dni. pokombinuje jeszcze troszke. Jeszcze raz WIELKIE DZIEKI!! Właściwie to jest trochę jaśniejszy, ustawienia aparatu trochę przyciemniło,myślę że musiałbym ręcznie ustawić aparat, zbliżony ogień pewnie miesza w automatycznych ustawieniach aparatu (ruchomy ogień) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr-cs 07.01.2008 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 Hej czy ten wątek jeszcze żyje?A ile potrzeba miejsca na skład paliwa ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 07.01.2008 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 Hej czy ten wątek jeszcze żyje? A ile potrzeba miejsca na skład paliwa ?? No, jak chcesz tirem parkować to duuuuuuuuuuuużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szwajkosz 08.01.2008 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 Witam, Przeglądam mase postów i widać mam problem. Mam HEW 25 kw, dom w połowie ocieplony <2 ścianki> ok 110 m^2, strop niestety nie. Grzejniki Purmo i spalam spore ilości w porównaniu do opisywanych. Temp. w mieszkaniu około 23 stopnie. Generalnie, przy -10 i np. teraz 0 czy jak było na początku +5 spalam zasyp w czasie 2 max 3 dni. Kombinowałem z parametrami ale ciężko. Nie mam sterownika pokojowego, ani tzw. 'mieszacza' z tyłu pieca. Pompka na 1. Wydaje mi się że piec za często mi się włącza czyli za szybko spada temp. dla przykładu podam parametry : u0 - 60u1 - 40u2 - 85u3 - 35u4 - 135 Na tych paramterach jest 5 minut przerwy w sumie czas grzania to ok. 8 minut - w tym 2 minuty podaje węgiel w sumie. Poradźcie coś koledzy Aha i przy okazji bojler 120l dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaco12 08.01.2008 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 Witam serdecznie!!!! To i ja sie dolacze do wymiany pogladow i poprosze o porade... Koledzy miesiac temu zalozylem piec na ekogroszek Klimosz Ling 25 KW. Nie wiem co jest, ale jak czytam posty na forach o tematyce ogrzewania i na tej podstawie wydaje mi sie, ze moj piec za duzo pali. Zasobnik ma 180 dm szesciennych, zasypuje go do pelna i co 2,5 dnia musze dokladac. Powierzchnia jaka ogrzewam to 180 metrow i boiler 80 litrow. Podam teraz ustawienia mojego pieca: U0 - temperatura wody w piecu -60 stopniU1- czas podawania groszku 15 sekundU2 - przerwa w podawaniu groszku 46 sekundU3 - czas podtrzymania 10 minutU4 - opoznienie dmuchawy 46 sekund Za piecem mam zawór czterodrozny(mieszacz). Temperatura w domu to 23-24 stopnie Ogien na palenisku ustawilem dmuchawa tak, aby byl zołty. Poradzcie jak mozecie jakie powinny byc nastawy mojego pieca do powierzchni mojego domu?? Dom ma 5 lat, jest ocieplony.Kombinuje juz 2 tydzien i nie moge zejsc ze spalania. Jeszcze raz prosze zyczliwych o porade( moze byc gg) lub tu na forum. Pozdrawiam serdecznie!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radek1974 08.01.2008 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 Witam, Też mam piec HEF 25 kw, obecnie pali mi około 25 kg dziennie. Termostat pokojowy i zawrór mieszający Ustawienia:U0-60 stopniU1-14 s.U2-36 s.U3-20 min.U4-45 s. Wczoraj po miłej rozmowie z serwisem Hefa zmieniłem jeszcze w ustwieniach serwisowych C5 na 15 minut. Ten Pan powiedział mi także że lepiej by było aby termostat pokojowy podłączony był do siłownika w tym zaworze mieszającym, u mnie jest podłączony do pieca. Odsłoniłem też trochę wentylator bo zostaje trochę nie dopalonego węgla. Pozdrawiam, Radek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaco12 09.01.2008 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 Witam serdecznie!!!! To i ja sie dolacze do wymiany pogladow i poprosze o porade... Koledzy miesiac temu zalozylem piec na ekogroszek Klimosz Ling 25 KW. Nie wiem co jest, ale jak czytam posty na forach o tematyce ogrzewania i na tej podstawie wydaje mi sie, ze moj piec za duzo pali. Zasobnik ma 180 dm szesciennych, zasypuje go do pelna i co 2,5 dnia musze dokladac. Powierzchnia jaka ogrzewam to 180 metrow i boiler 80 litrow. Podam teraz ustawienia mojego pieca: U0 - temperatura wody w piecu -60 stopni U1- czas podawania groszku 15 sekund U2 - przerwa w podawaniu groszku 46 sekund U3 - czas podtrzymania 10 minut U4 - opoznienie dmuchawy 46 sekund Za piecem mam zawór czterodrozny(mieszacz). Temperatura w domu to 23-24 stopnie Ogien na palenisku ustawilem dmuchawa tak, aby byl zołty. Poradzcie jak mozecie jakie powinny byc nastawy mojego pieca do powierzchni mojego domu?? Dom ma 5 lat, jest ocieplony. Kombinuje juz 2 tydzien i nie moge zejsc ze spalania. Jeszcze raz prosze zyczliwych o porade( moze byc gg) lub tu na forum. Pozdrawiam serdecznie!!! Czy jest ktos na tym forum kto moglby mi pomoc??? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczorek. 09.01.2008 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 najlepiej szukać na forum knk. tematu zwiazanego z tym kotłem tutaj dowiesz się ogl. informacji ja uruchomilem kociol z początkiem listopada na początku było różnie z ustawieniami ale ja np. ustawiłem kocioł zgodnie z sugestiami kolegów z forum (koc. elektromet) obecnie od 24 list. przy temp w domu 17 C (200m^ cały z gar.)zasobnik 180 kg spala w 9 dni z małym chaczykiem - ten tydzień jest cieplejszy więc powinno byc jeszcze lepiej ale brak drzwi wew ocieplenie do dokończenia małe braki w moim przypadku spalania już nie poprawie - wzrośnie jak sie wprowadzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaco12 09.01.2008 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 kolego kaczorek. napisz prosze jakie masz ustawienia kotla i podaj jak mozesz link do tego forum co pisales wyzej. Z gory sliczne dzieki. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczorek. 09.01.2008 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 kolego kaczorek. napisz prosze jakie masz ustawienia kotla i podaj jak mozesz link do tego forum co pisales wyzej. Z gory sliczne dzieki. Pozdrawiam widzisz jaco12 - kurcze uzywając swojego skrótu knk. -> konkretnie i z tąd moze wyszło zamieszanie odsyłam cie do tego wątku http://forum.muratordom.pl/uwaga-piece-klimosza-ling-duo,t112365.htm?highlight=ling zagadaj do kraktom -oma napewno cos zaradzi ! albo inni uzytkownicy tego kociolka - jezeli oczywiscie to ten [/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lidka i Janusz 14.01.2008 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 Pytanie do uzytkowników pieców o mocy 25 kw, czy obecnej temperaturze od 0 do -5 schodzicie z zużyciem ekogroszku poniżej 20kg? Powierzchnia uzytkowa 167. powierzch. całkowita 233, zasobnik 200 l, u nas wychodzi zuzycie 22-25 kg. Zastanawiamy się jak obiżyć to zużycie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radek1974 14.01.2008 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 Witam, U mnie Hef 25 kw i spalanie kształtuje się obecnie właśnie w tych granicach, dom mam nieocieplony styropianem i niewykończone poddasze, więc w moim przypadku myślę że nie uda mi się narazie zejść niżej. Pozdrawiam, Radek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczorek. 14.01.2008 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 Pytanie do uzytkowników pieców o mocy 25 kw, czy obecnej temperaturze od 0 do -5 schodzicie z zużyciem ekogroszku poniżej 20kg? Powierzchnia uzytkowa 167. powierzch. całkowita 233, zasobnik 200 l, u nas wychodzi zuzycie 22-25 kg. Zastanawiamy się jak obiżyć to zużycie. iiyyy przeca to dobre zużycie jest jak na taką pow. całkowitą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bollox 15.01.2008 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 Powierzchnia ogrzewana 169 m - mieszkalna 280 całkowita temp 22 w dzien 20 w nocy regulator pokojowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selimm 16.01.2008 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 Włącza się średnio może co 50min chodzi około średnio 7-8min. Czasem włącza się co godzinę czasem 40min zależy od poboru ciepłej wody po godzinie- to ja już rozpalić nie mogę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arthoor 17.01.2008 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 Witam, dom 10x14 parter z garażem + uż. poddasze o pow. uż. 220 m. Podłogi parteru 8 cm styropianu a poddasza 4 cm, ściany U220 + 10 cm styropianu, dach między krokwie 15 cm wełny a między jętki 20 cm nie wykończony ( bez folii i płyt gk mieszkamy na dole). Instalacja w miedzi na 3 rozdzielaczach 17 grzejników stalowych purmo ( jeden z nich w garażu) i 2 drabinki łazienkowe. Kocioł Ling Duo 25 KW GECOU0 63U1 5U2 16wentylator odsłonięty ok 2,5 cm CWU zbiornik 300 l bez izolacji ( sama blacha ) i temp wody 40 Na grzejnikach głowice + pokojówka Euroster radiowy Temp dół w zakresie 20,75 - 21,75 a góra przykręcona na głowicach w okolicach 2. Podczas dnia temp ustawiona niższa o 1 bo jesteśmy w pracy. Przy obecnych temp czyli od -5 do 0 wychodzi około 25 kg na dobę. Wieczorami odpalamy "kozę" Supra 10 KW ale to dla nastroju a nie podnoszenia temp choć w salonie jest gorąco. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszko 17.01.2008 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 Witam, dom 10x14 parter z garażem + uż. poddasze o pow. uż. 220 m. Podłogi parteru 8 cm styropianu a poddasza 4 cm, ściany U220 + 10 cm styropianu, dach między krokwie 15 cm wełny a między jętki 20 cm nie wykończony ( bez folii i płyt gk mieszkamy na dole). Instalacja w miedzi na 3 rozdzielaczach 17 grzejników stalowych purmo ( jeden z nich w garażu) i 2 drabinki łazienkowe. Kocioł Ling Duo 25 KW GECO U0 63 U1 5 U2 16 wentylator odsłonięty ok 2,5 cm CWU zbiornik 300 l bez izolacji ( sama blacha ) i temp wody 40 Na grzejnikach głowice + pokojówka Euroster radiowy Temp dół w zakresie 20,75 - 21,75 a góra przykręcona na głowicach w okolicach 2. Podczas dnia temp ustawiona niższa o 1 bo jesteśmy w pracy. Przy obecnych temp czyli od -5 do 0 wychodzi około 25 kg na dobę. Wieczorami odpalamy "kozę" Supra 10 KW ale to dla nastroju a nie podnoszenia temp choć w salonie jest gorąco. Pozdrawiam Spróbuj tylko nie odpalić kozy, to odrazu wzrośnie zużycie ekogroszku U mnie jak zaświeci słońce nawet w mrozach, to odrazu jest mniejsze zużycie ekogroszku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arthoor 18.01.2008 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 Regulator pokojowy jest w innym pokoju i koza ma na niego niewielki wpływ. Od wtorku w niej nie palę i bez wagi różnicy w groszku nie podam. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts