Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ala500

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

czp1, a możesz się podzielić info w jaki sposób zagospodarowałes awaryjne palenisko?? U mnie spalanie na satysfakcjonującym poziomie, tym bardziej, ze to ciągle budowa. W domu około 22 stopni. Palę ekoretem. jak narazie jedyny opał, który mi nie koksuje. Powierzchnia 120m2 po podłogach, wszedzie podłogówka. Zatankowałem piec w ubiegły wtorek - zasyp 140kg. Dzisiaj zaglądałem, zostało troszkę mniej niz połowa zasobnika. CWU też podgrzewana, ale wykorzystywana jedynie przez majstra i przez nas do umycia rąk, czy też pędzli, wałków, wiaderka, wiec niewiele.

Zwiekszyłem czestotliwość podawania węgla podczas postoju kotła. Obecnie podaje mi co 5min przez 10sek w podtrzymaniu. Dzieki temu kopiec się nie zapada i jak piecyk zaczyna hulać, nie musi odbudowywac kopca, tylko odrazu ładnie wchodzi na "obroty" :). Czas pracy około 12 minut (podawanie 10sek, pauza 44sek), czas podtrzymania, nie wiem, ale myslę, ze z 1,5h.

To ja się pochwalę spalaniem od czerwca do dziś poszło 2800kg...

A kiedy rozpocząłeś normalny sezon grzewczy ?

Bo wtedy jednak idzie najwięcej opału ;)

Bo na same CWU idzie malutko opału ...

U mnie tankowanie (3 worki) , tak około 100-110kg było 23.02.12 i ciągle jest sporo ...

Chyba będzie u mnie rekordzik :)

Zmiany jedynie takie że CO:50,CWU:45 , przesłonięta sporo przesłona na wentylatorze , wyłączona pogodówka , a czas podawania musiałem skorygować aż do -9 bo przesypywał ...

Chyba jest szansa że uda mi się czas miedzy tankowania mieć większy niż 10dni :)

Takie czasy (co 10dni) między "tankowaniami" miałem od października aż do stycznia.

Edytowane przez kaszpir007

Witam,

od jakiegoś czasu śledzę forum, ponieważ u rodziny jest piec Kielar-eco 2 BR 29,2 KW i mam wrażenie, że spalanie jest o wiele za duże. Korzystam ze sterownika WRT 7 (z tego co widzę mało kto z niego korzysta), a jest wiele opcji ustawień i nie wszystkie rozumiem.

Dom (konstrukcja drewniana, niepodpiwniczony) około 120m + garaż z dwoma miejscami ok 80m (również ocieplony) oddalony o jakieś 10m od domu, rura wkopana 1 metr pod ziemię.

Na ten sezon został zakupiony wysokokaloryczny eko-groszek (prawie 1 000 zł /tona), jednak nadal to spalanie jest zbyt duże. Nawet teraz kiedy temperatura za oknem 0 stopni (zasobnik 150 kg) starcza ledwo na 4 dni. Ogrzewanie domu + woda do zmywania i kąpieli.

Temperatura pieca nastawiona na 44 i ledwo co piec do niej dobija. W domu 22-23 stopnie.

Histereza – 03

Pompa – 35

Praca podajnika – 5

Przerwa podajnika – 40

Czas blokady – 120

Czas przepalania – 43

Przerwa przepalania – 15

Nadmuch – 4 (z tego co widzę, w skali do 250)

Co prawda sezon się kończy i mała szansa na testowanie nowych ustawień, ale może jednak coś poradzicie, jakie ustawienia zmienić.

Z góry dziękuję,

Pozdrawiam.

Witam,

od jakiegoś czasu śledzę forum, ponieważ u rodziny jest piec Kielar-eco 2 BR 29,2 KW i mam wrażenie, że spalanie jest o wiele za duże. Korzystam ze sterownika WRT 7 (z tego co widzę mało kto z niego korzysta), a jest wiele opcji ustawień i nie wszystkie rozumiem.

.

Piszesz, że rodzina używa Kielara a Ty masz jaki kocioł - czy to jedno i to samo :)

Sam mam ogrzewanie gazowe, ale w mniejszych miejscowościach (u rodziny :)) sieci gazowych jeszcze nie ma. W ostatnim czasie tak często pomagałem przy czyszczeniu popielnika i ładowaniu węgla, że czuję się jak u siebie hehe :), a że wydaje mi się, że piec za dużo pobiera tak więc dotarłem aż tutaj.

Generalnie przy ustawieniu stałych (podawanie i przerwa podawania) wszystko jest zrozumiałe, ale jeśli chodzi o czas przepalania, przerwa przepalania i nadmuch opóźniony nie bardzo mam pomysł na optymalne ustawienie.

Wersja BR Kielara to był chyba zwykły kocioł zasypowy to wynika z tego, że ktoś go przerobił na podajnik.

Nie używałem nigdy sterownika WRT 7 ( przerabiam dopiero czwarty sterownik - bruliego) - na stronach Kielara też brak informacji aby montowali w Kielarach WRT 7. Tu znalazłem instrukcję WRT 7 http://www.kent.pnet.pl/wrt7.htm - wynika z tego, że jest to zwykły sterownik dwustanowy ale ma strefy czasowe to można np. na noc ustawić obniżoną temperaturę to zawsze jakieś oszczędności. Ten sterownik ma trochę inną nomenklaturę nazewnictwa funkcji - ale jak dobrze myślę to "przepalanie" to po prostu tryb podtrzymania sterownika a tu głównym zadaniem sterownika jest to aby kocioł w trybie podtrzymania po prostu nie zgasł i w miarę szybko i skutecznie podjął dalszą pracę jeżeli zajdzie taka potrzeba.

Wszystko co dowiedziałem się ( i dowiaduję) poprzez doświadczenie o moim Kielarze to dokumentuję poniżej ( w stopce) na mojej stronie internetowej to można poczytać.

Generalnie Kielar generuje wysokie straty kominowe stąd też wzięły się u mnie w kotle różne przeróbki aby przeciwdziałać temu negatywnemu zjawisku.

Ilość spalania zależy głównie od tego jakie zapotrzebowanie na ciepło ma dom. Jak rozumiem dom na konstrukcji drewnianej ale ocieplony - trudno powiedzieć jakie tu jest zapotrzebowanie ( może jakiś specjalista w tej dziedzinie podpowie) albo trzeba odczytać w dokumentacji budynku jeżeli to może nowy budynek tego typu. W garażu pewnie z 10 st C wystarcza ( termostat na grzejniki i po sprawie). Takie połączenie 10m rurą garażu też pewnie jakieś większe straty generuje.

W sumie tak jak podajesz to na sezon spalasz w tym budynku u rodziny ponad 6 ton ekogroszku - to wychodzi, że sporo :(

Kończyć sezon 2 kwietnia czy coś źle zrozumiałem ?

Ja tam zaczynam delikatnie grzać około 5, 7-my wrzesień a kończę podobnie ale w maju.

W tamtym roku pamiętam że jeszcze żona 24 czerwca narzekała że chlodno coś w domu i pod wieczór pompkę od CO włączyłem bo kociołek chodzi cały rok ( CWU )

jak ma duże okna od południa to może skończyć wcześniej bo natura go wspomoże. Ja teraz mam już kaloryfery "na górze" zamknięte przez głowice bo słońce w dzień dogrzewa pokój syna i sypialnię i tylko na dole wciąż grzeją, więc i ja liczę na krótszy sezon w tym roku. w zeszłym grzałem do 4 maja

Z rocznym zapotrzebowaniem na eko-groszek idealnie trafiłeś - 6 ton na rok.

Budynek ma ponad 40 lat, ale jak pisałem po generalnym remoncie (nowe okna, dach, dobrze docieplony), tak więc ciężko jest znaleźć jakiekolwiek dokumenty, garaż to faktycznie nie problem, 10 stopni wystarcza.

Przy moich powyższych ustawieniach nadal pozostaje jakaś część spieków, niewypalonych kawałków węgla - jakie zmiany dalej wprowadzać ? Czy czas przepalania wpływa na większe/dokładniejsze wypalanie ? Czy taki sam wpływ ma nadmuch opóźniony (rozumiem, że ta funkcja to nic innego jak wydłużanie nadmuchu, a co za tym idzie większe rozżarzenie węgla - tego nie jestem pewny)

Ustawieniami bawię się już od tygodnia i jakąś poprawę widzę, ale jak Wy to robicie, że na dobę idzie niecałe 20 kg przy większych mrozach) :)

Takie to wyzwanie :)

Pozdrawiam

rado182

nie każdy ma spalanie 20kg/dobe

wszystko zależy od zbyt wielu czynników, powierzchnia zapotrzebowanie na ciepło i straty, izolacja, komfort cieplny miekszańców i ich przyzwyczajenia.

skup się na sprawnym spaleniu tego co wsypane do zasobnika a potem można myśleć o redukcji wysokości tego spalania.

skoro występują spieki i niespalony eko to daruj sobie podtrzymanie i ustaw dobrze fazę pracy najpierw a spalanie powinno się obniżyć i usprawnić

podtrzymanie w zimę mało istotne bo większość czasu kocioł i tak pracuje pozostaw je więc na koniec do zabawy jeśli jak widzę Ciebie też wciągnęła

rado182 może na początek wrzuć nam tu jakieś fotki palnika aby widzieć jak się u Ciebie spala i fotki popiołu. Podaj jeszcze jaki tam masz palnik w tym kotle - a skoro mowa o palniku to dobrze byłoby wiedzieć kiedy był czyszczony i czy jest dobrze uszczelniony. Dlatego też proponuję przed zabawą z ustawieniami przeczyścić palnik i przynajmniej sprawdzić czy jest szczelny - jak masz zwykły palnik fajkowy to tak się to robi http://czp.pl/kociol/nastawy/retorta/czyszczenie/index.html . Co do zmiany ustawień to jest jeden szkopuł bo to już prawie wiosna i jest cieplej to kotły pracujące dwustanowo są coraz dłużej w podtrzymaniu a krócej w pracy - no ale zawsze idzie po testować. :)