Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ala500

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witajcie, mam znów malutki problem.

W związku z tym że przez dzień przestawiam w sterowniku pieca st 40 na tryb letni , po otwarciu drzwiczek od pieca mam :

- na kopcu nie dopalony eko.

-czarny dym bucha z drzwiczek

oto moje obecne ustawienia ;

czas- 5 s

przerwa -30s

nadmuch -10

w serwisowym:

czas podawania-20s

przerwa podawania-20s

nadmuch 5

praca podtrzymania 20s

przerwa podtrzymania 11min

Co poprzestawiać ???

W związku z tym że przez dzień przestawiam w sterowniku pieca st 40 na tryb letni , po otwarciu drzwiczek od pieca mam :

czas- 5 s

przerwa -30s

nadmuch -10

w serwisowym:

czas podawania-20s

przerwa podawania-20s

nadmuch 5

praca podtrzymania 20s

Co poprzestawiać ???

jak jest niediopalony eko a kopiec się nie zapada to w trybie serwisowym zmień parametr praca podtrzymania na 10sek

zaś w trybie pracy wydłuż przerwę podawania o 5 sek i skontroluj po kolejnej dobie

Darase daj mu tysiaka na nowy sterownik :no:

Timon czy to ja koledze kazałem kupić piec z takim sterownikiem? Każdy jest panem swego losu. Ktoś kupuje nie wiedząc co a potem kwiatki ;) wychodzą. Cieszy się tylko sprzedawca, że pozbył się kolejnego grata więcej zarabiając. Jest takie o Polaku powiedzenie: mądry po szkodzie ale jest i drugie przypomnijmy słowa

poety "...i nowy przydomek Polak sobie

kupi, że przed szkodą i po szkodzie

głupi".

:)

Timon czy to ja koledze kazałem kupić piec z takim sterownikiem? Każdy jest panem swego losu. Ktoś kupuje nie wiedząc co a potem kwiatki ;) wychodzą. Cieszy się tylko sprzedawca, że pozbył się kolejnego grata więcej zarabiając. Jest takie o Polaku powiedzenie: mądry po szkodzie ale jest i drugie przypomnijmy słowa

poety "...i nowy przydomek Polak sobie

kupi, że przed szkodą i po szkodzie

głupi".

:)

darase mój drogi

a czy nie prościej i lepiej udzielić koledze rady jeśli już tkwi w tym co ma niż rzucać byle co aby napisać????

Poznałem Twój sposób pisania ale nie każdemu może on odpowiadać więc może lepiej zasugerować rozwiązanie w zakresie dla kolegi dostępnym od zaraz

To że Ty dokonałeś dobrego wyboru świadczy dobrze o Twoim podejściu do tematu. a może kolega ma kocioł od 4 lat - wtedy o eCoalu tak głośno nie było chyba jeszcze i dostępność nie była tak powszechna. Tego nie wziąłeś pod uwagę już. a to błąd

Timon napisał "Poznałem Twój sposób pisania

ale nie każdemu może on

odpowiadać..." nie przejmuj się Twój sposób też nie wszystkim odpowiada.

Jeśli przez 4lata człowiek się nie nauczył obsługiwać steru to ja wziąłbym kredyt i kupiłbym drugi sterownik.

Timon- Wielka Góro Mądrości. ;)

praca podtrzymania 20s

Co poprzestawiać ???

To jest efekt przewęglonego palnika w podtrzymaniu - proponuję wydłużyć czas przerwy podtrzymania do 15 min a pracę podtrzymania skróć nawet do 5 s.

Wczoraj zasypałem piec, przez 7 dni spaliłem 130kg słabszego kalorycznie ekogroszku po 690zł/t (popiołu było po sam palnik) tj.

18.6kg/24h czyli 24h grzania CO i CWU kosztowało mnie 12,83 zł.

Dom 166m2 z kotłownią, tem. od 23st-24st

Jestem kontent :)

Dostawię 3 szybę do okien, wstawię drzwi zewnętrzne bez prześwitów to i spalanie spadnie :)

To jest silna wola :)

Najłatwiej nie zaczynać.

Ojciec po 60 latach palenia jak usłyszał o amputacji nogi też przestał palić, tak przestał że nawet w piecu nie pali.

Po przerobieniu eCoala na tryb dwustanowy zaobserwowałem dużą oszczczędność w spalaniu, czas zasypu wydłużył się o ponad 10h. :)