ppietrz 14.03.2012 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2012 darase, w jaki sposób osiągnąć powrót 25 stopni przy zasilaniu 60 stopni. Musisz mieć coś nie tak z instalacją. Jak powrót ma za małą temperaturę to warto podnieść bieg pompy CO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 14.03.2012 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2012 Ppietrz to było pytanie, u mnie powrót to ok. 40st. Mam pytanie co ile minut robić przedmuch? a może nie trzeba w ciągu 30minut postoju przedmuchu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 14.03.2012 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2012 ja na swoim dwustanowym przy podtrzymaniu robiłem przedmuch z podaniem eko co 20 minut ale wystarczy że skontrolujesz palenisko i jesli nie zapada się to ja bym nic nie robił, ważne żeby nie wygasło - to moje zdanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 15.03.2012 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 Kaszpir i jak tam praca po tej małej modyfikacji?Można już jakieś wnioski wyciągać u Ciebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 15.03.2012 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 Dzięki Timon za odpowiedź latem palenisko spokojnie trzymało mi 6h . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 15.03.2012 23:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 Kaszpir i jak tam praca po tej małej modyfikacji? Można już jakieś wnioski wyciągać u Ciebie? Widać różnice ale w "intensywności" ognia. Poprzednio przy max dmuchawie i przy max otwartym dolocie dmuchawy temperatura spalin przekraczała 300 stopni ... Teraz jest chyba coś około 150 stopni ale dokładnie nie pamiętam .. Widać też że obecnie ogień przy max dmuchawie nie pali sie jak z palnika "acetylowego" (czy jak to się zwie ..). Niestety nie zaobserwowałem żadnej różnicy poza tym. Temperatura też jest przesterowana (ustawienia CO:55 , CWU:45 , d=92 , ni.1) o kilka stopni (średnio 4-5) i też wchodzi w tryb potrzymania. Zaczynam bać się o piec , bo mimo że mam zawór czterodrożny to widzę wilgoć w piecu ... Nie mam pojęcia czy coś źle jest podłączone (choć wszystko podłączał hydraulik który robi na zlecenie mojego dewelopera) (choć patrząc na schematy podłączeń to jest ok) bo temperatura powrotu jest niższa o około 20 stopni niż temp na piecu Temperatura spalin też niska (poniżej 50 stopni w stanie czuwania). Coś czuję że jak tak dalej będzie piec działał to szybko mi go szlak trafi Ehhh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 16.03.2012 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 Dziwne że przy zadanej 55 masz wilgotno.U mnie nawet przy 45 jest suchutko a producent zaleca trzymać około 60 ale ja jak stary kocur chodzę swoimi ścieżkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 16.03.2012 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 kaszpirja miałem przy powrocie w okolicy 32st tylko bure przebarwienia w okolicy linii palnika i poniżej zaś na reszcie wymiennika spokójsprawdź wszystko łącznie z opałem czy nie za wilgotny???a może jakaś wada konstrukcyjna(ten nie popełnia błędów kto nic nie robi) co moglo się zdarzyć i gdzieś "cieknie"warto przejrzeć niż potem wywalić zbyt szybko pieniążki ciężko zarobione psw podtrzymaniu też miewałem 50st i mniej nawet jak długo stał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 16.03.2012 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 Co??? nie ma o czym pisac? nie??? kotły nic nie biora opału... a nawet ekogroszek produkują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 16.03.2012 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 kaszpir ja miałem przy powrocie w okolicy 32st tylko bure przebarwienia w okolicy linii palnika i poniżej zaś na reszcie wymiennika spokój sprawdź wszystko łącznie z opałem czy nie za wilgotny??? a może jakaś wada konstrukcyjna(ten nie popełnia błędów kto nic nie robi) co moglo się zdarzyć i gdzieś "cieknie" warto przejrzeć niż potem wywalić zbyt szybko pieniążki ciężko zarobione ps w podtrzymaniu też miewałem 50st i mniej nawet jak długo stał Sam nie wiem ... Od wczoraj robię "test". Zawór czterodrogowy na minimum i pompa obiegowa na "3". temperatura powrotu mocno wzrosła i chyba była o 7-8 stopni niższa od zadanej , ale wtedy na podłogówkę szło 20stopni więc stanowczo za mało ... Niestety czym wyższa temperatura na podłogówke tym niższa temperatura powrotu. Martwi mnie wilgoć w piecu ... Opał mam suchutki. Kupiłem luzem we wrześniu i sam pakowałem do przewiewnych worków. Opał suchutki i najlepiej widać to po zbiorniku opału ktory jest suchy .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 16.03.2012 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 Różnica między zasilaniem a powrotem ok. 3-7st.C to norma w warunkach domowych.Tak to powinno normalnie wyglądać. Nie rozumiem różnicy 20st.C (taka delta w laboratorium jest dobierana do badania 100%mocy, przy delcie 6st.C bada się 30%mocy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 16.03.2012 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 (edytowane) Sam nie wiem ... Martwi mnie wilgoć w piecu ... Opał mam suchutki. Kupiłem luzem we wrześniu i sam pakowałem do przewiewnych worków. Opał suchutki i najlepiej widać to po zbiorniku opału ktory jest suchy .. Sprawdź przy wygaszonym piecu wszystkie śrubunki, czy nie ma gdzieś małego wycieku. U mnie na górnym ruszcie był minimalny wyciek. Wystarczyło mocniej dokręcić taką wielką śrubę. Tu masz foto mojego przypadku. http://zyzolek2.vot.pl/galeria/albums/piec2/Klimosz_LC5W.jpg Edytowane 16 Marca 2012 przez zyzolek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 16.03.2012 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 Co??? nie ma o czym pisac? nie??? kotły nic nie biora opału... a nawet ekogroszek produkują U mnie średnia z ostatnich 15 dni to 10 kg/dobę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 16.03.2012 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 U mnie średnia z ostatnich 15 dni to 10 kg/dobę dodaj ze masz reku.... u mnie na 12 dni 12,5kg... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 16.03.2012 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 acha i ja mam cieplej na chacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 16.03.2012 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 Piotrase tropiki u Ciebie Ile spalę nie wiem, zasypałem 13marca do pełna to będzie 160kg możliwe że wystarczy do 31marca ale jak tem. będzie w nocy w ok. 0st. to zabraknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 17.03.2012 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2012 Sam nie wiem ... Od wczoraj robię "test". Zawór czterodrogowy na minimum i pompa obiegowa na "3". temperatura powrotu mocno wzrosła i chyba była o 7-8 stopni niższa od zadanej , ale wtedy na podłogówkę szło 20stopni więc stanowczo za mało ... Niestety czym wyższa temperatura na podłogówke tym niższa temperatura powrotu. Martwi mnie wilgoć w piecu ... Opał mam suchutki. Kupiłem luzem we wrześniu i sam pakowałem do przewiewnych worków. Opał suchutki i najlepiej widać to po zbiorniku opału ktory jest suchy .. ja też miałem niski powrót przy zadanej 56 powrót 32st zrobiłem więc krótki obieg kotłowy, można luknąć na moim wątku w stopce i teraz mam powrót 4-6st niższy niż zadana a ostatnio nawet prawie równy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 17.03.2012 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2012 Jak tak dalej pójdzie to trzeba będzie niedługo ogłosić koniec okresu grzewczego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 17.03.2012 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2012 dodaj ze masz reku.... u mnie na 12 dni 12,5kg... Dodam, że jest wyłączany i działa na minimum i to cyklicznie , bo za bardzo wysuszał powietrze - może grawitacyjna u Ciebie także nie działa, i masz mniej strat wentylacyjnych ode mnie, bo wiesz - grawitacyjna działa jak chce i kiedy chce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 17.03.2012 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2012 z grawitacją jest tak że w zimę jednak trochę lepiej działa niż latem bo przy większej róznicy temperatur jest lepsza wymianagorzej bywa latem z grawitacją o czym już się przekonałem dlatego montuję nawiewniki w oknach i pilnuję wietrzenia systematycznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts