kaszpir007 17.03.2012 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2012 ja też miałem niski powrót przy zadanej 56 powrót 32st zrobiłem więc krótki obieg kotłowy, można luknąć na moim wątku w stopce i teraz mam powrót 4-6st niższy niż zadana a ostatnio nawet prawie równy Ja zrobiłem dziś "test". Test który polecał mi już Jarecki a do którego niezbyt chciałem stosować ... Chodziło o włączenie pompy CWU na stałe i włączenie bojlera w obieg także że bojler robi się drugim wymiennikiem. Dzięki temu mamy wyższą temperaturę powrotu bo jej "krótszy" obieg ... Ale ma też to swoje wady ... Po pierwsze pompa działa nonstop i to jest następny koszt a po drugie mamy taką samą temperaturę wody co temp. kotła ... Po takim przełączeniu i ustawieniu pieca na 60 uzyskałem temperaturę powrotu 54stopnie ... Normalnie u mnie było CO:60 , CWU:45. Tyle że przy normalnym podłączeniu (sprawdzałem i wszystko wynika że jest prawidłowo podłączone) miałem na temp. powrotu około 36 stopni , a raczej było coś około 20stopni różnicy ... Chyba jestem zmuszony pozostać przy takim ustawieniu , choć nie ukrywam że nie potrzebuję 60 stopni wody oraz trochę szkoda kasy na drugą działającą pompę i to wcale niezbyt ekonomiczną ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 17.03.2012 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2012 kaszpir zrób tak jak jakoszt 40zł jeśli samemu a i hydraulik myślę że więcej niż 50zł nie weźmie i masz spokój bez zaworów n-drożnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 17.03.2012 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2012 kaszpir zrób tak jak ja koszt 40zł jeśli samemu a i hydraulik myślę że więcej niż 50zł nie weźmie i masz spokój bez zaworów n-drożnych To znaczy jak ? Ja muszę mieć zawór czterodrogowy bo mam podłogówkę ... Dodatkowo zamorem steruje pogodówka .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nemo5576 17.03.2012 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2012 Pewnie chodzi o połączenie powrotu i zasilania CO kawałkiem rury z zaworem w środku i zawracanie części wody do kotła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 17.03.2012 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2012 To znaczy jak ? Ja muszę mieć zawór czterodrogowy bo mam podłogówkę ... Dodatkowo zamorem steruje pogodówka .. Mogleś sobie dać zawór 3D na podłogówkę żeby mieć możliwość regulacji jej temp. a nie jednym zaworem udupić się na całą instalację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 17.03.2012 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2012 Pewnie chodzi o połączenie powrotu i zasilania CO kawałkiem rury z zaworem w środku i zawracanie części wody do kotła Widać że zaczynasz czytać forum, timon tak kombinuje jak pamiętam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nemo5576 17.03.2012 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2012 E tam, sam coś takiego kiedyś musiałem wycudować w pracy bo zawór trójdrożny padł i trzeba było parę dni przebiedować bez niego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 17.03.2012 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2012 Pewnie chodzi o połączenie powrotu i zasilania CO kawałkiem rury z zaworem w środku i zawracanie części wody do kotła dokładnie tak na moim wątku są wrzucone fotki tej konstrukcji szybka robota i skuteczna i taniej niż zawór n-drogowy kaszpir zawsze możesz krótki obieg zrobić przed zaworem a ne za i będziesz miał podłogówkę ogarnięta i powrót ciepły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 17.03.2012 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2012 Mogleś sobie dać zawór 3D na podłogówkę żeby mieć możliwość regulacji jej temp. a nie jednym zaworem udupić się na całą instalację. Ja nie jestem hydraulikiem. Instalację robił hydraulik. Z tego co patrzyłem na schematy jest wykonana poprawnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 17.03.2012 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2012 Ja nie zarzucam błędów instalatorowi ale czasem skomplikowanie instalacji tak wymusza obieg że masz co masz czyli niską temperaturę powrotu, u mnie mimo iż mam instalację prostą opartą na grzejnikach to też tak mam prawdopodobnie dlatego że mam ich za dużo i często nie grzeją całą powierzchnią tylko samą górą skręcone termostatami. efekt chłodny powrótwystarczyło założyć zawór kulowy, 2 kolanka zmienić kolano na trójnik i 2 metry pexa żeby problem zniknął. 2 godziny pracy mojej zupełnie niedoświadczonego w sprawach hydrauliki blokersa mała poprawkateż tak miałem ale zmieniłem i nie mam spróbuj nic nie stracisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 17.03.2012 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2012 dokładnie tak na moim wątku są wrzucone fotki tej konstrukcji szybka robota i skuteczna i taniej niż zawór n-drogowy kaszpir zawsze możesz krótki obieg zrobić przed zaworem a ne za i będziesz miał podłogówkę ogarnięta i powrót ciepły Jak spotkam hydraulika to zapytam się czy mógłby coś na tą temperaturę powrotu poradzić ... Tak czy owak przy obecnym podłączeniu temperatura powrotu jest dużo wyższa niż poprzednio i mnie to cieszy. Nie jest to jeszcze ideał , bo obecnie patrzyłem powrót mam 50 a CO/CWU 60 a temperatura na podłógówkę to około 26-27 stopni. Oczywiście skręcając mocniej zawór czterodrogowy mogę jeszcze zwiększyć temp. powrotu (chyba było coś 54 stopnie) ale wtedy na podłółgówce jest 20 stopni ... Martwi mnie jedynie to że cała instalacja jest prawidłowo zrobiona. Patrzyłem na schetmaty podłączeń i jest wszystko prawidłowo , ale jak wszystko prawidłowo to czemu temp. powrotu jest niższa niż powinna ? Oczywiście można "rzeźbić" ale podłączenie według schematu powinno być od razu prawidłowe ... Zapewne mnóstwo ludzi ma tak podłączony piec jak ja i żyją w błogiej nieświadomości że wszystko jest ok , bo przecież zawór czterodrożny jest wiec piec zabezpieczony a tak nie jest ... Jedynie co mogę stwierdzić to mojej modyfikacji temperatura powrotu wzrosła i chyba algorytm PID zaczął działać poprawnie ... Zastanawiam się jaki wpływ na działanie algorytmu PID w Ogniku ma temperatura powrotu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 17.03.2012 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2012 zastanawiasz się jaki wpływto przeczytaj na wątku o przejściu na pid moje posty z początku testu Cobrymiałem wysoko zadaną CO i termostaty działające i wykresy były mocno falowanezrobiłem maksymalny przepływ i mogłem obniżyć zadaną o ponad 10st a w domu temperatura bez zmiandochodzę do wniosku że nie tylko kocioł ale całą instalację mam przewymiarowaną zapewne dlatego że obok mojej pomarańczowej bestii stoi kocioł na olej opałowy i parametry były liczone dla innej delty dużo niższej mogę się mylić ale powoli dochodzę do wniosku że mam racjęKaroka i Jarecki też już pisali że czasem skomplikowanie instalacji działa niekorzystnie na pracę kotła u mnie wadą może być jej "moc" u Ciebie duża ilosć wody na podłogę i sporo zimnego powrotu z tego się biorące ale ja laik jestem i domysły snuję tylko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nemo5576 17.03.2012 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2012 Życie często brutalnie weryfikuje założenia projektantów Zrób sobie ten krótki obieg na CO i masz problem z głowy. W zimie zawór na nim zamkniesz, wiosna i jesienią co jakiś czas podregulujesz i będzie grało. Jako alternatywę masz marnowanie prądu pompką CWU lub dołożenie jakiegoś krótkiego obiegu sterowanego automatycznie, ale to dużo większe koszta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 17.03.2012 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2012 U mnie powrotu pilnuje pompa mieszająca i mam spokojną czaszkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 17.03.2012 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2012 ale jak napisał nemo płacisz za to pilnowanie prądem z pompy mieszającej ja nie płacę nic a powrót mam ciepły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nemo5576 17.03.2012 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2012 Jak pompa CWU robi za mieszająca to nic złego. pod warunkiem ze dzieje się tak okazjonalnie. Jeśli ciągle trzeba mieszać warto pomyśleć o rozwiązaniu które nie żre prądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 18.03.2012 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 Niestety po zmianie podłączenia pompy CWU i po uzyskaniu wyższej temperatury powrotu oraz po modyfikacji palnika (zaklejenie okrągłych otworków w palniku Brucer (miało zmiejszyć to moc palnika)) zdawało mi się że sterownik PID zaczął działać poprawnie. Niestety szybko okazało się że piec zaczął mocno przesypywać opał i to częstko zupełnie nie spalony lub lekko dopalony. W trybie serwisowym zmieniłem nawet czas podawania z 50s na 60s i szczęśliwy poszedłem spać. Rano okazało się że nic nie pomogło i opał dalej przesypywany Rano podjęta decyzja. Rozbieramy Brucera , wracamy do standardu (czyli odtykamy otwory). Po rozebraniu Brucera okazalo się że kanał powietrzny był zasyfiony. Wcale mnie to nie dziwi , bo patrząc na konstrucję palnika widać że są pionowe szpary przez które spokojnie może sobie wejść opał (miał). Oczyściłem wszystko , założyłem od początku silkon i odpaliłem ... Po odpaleniu ustawiłem czas podawania na 50s , czyli tak jak producent fabrycznie ustawił elektronikę do mojego pieca. Okazało się przesypywania brak (nawet na P.50) a dodatkowo musiałem lekko skorygować długość podawania bo przy PP-9 robił się krater. Teraz testuje na PP-8 i wygląda że jest w porzadku. Sterownik PID zaczął chyba działać poprawnie. Bardzo ładnie trzyma termperaturę ale ... No właśnie ... Ciągle mam problem ze zbyt niską temperaturą spalin. Teoretycznie powinienem się cieszyć bo niska temp spalin to zapewne wysoka sprawnośc i niska strata kominowa , ale 50 stopni (temp spalin) podczas pracy to troche za malo.. Boję się o wykwity na kominie. Jak działał poprzednio bardzo długo piec na podtrzymaniu to wentylator nie działał wiec nie było ruchu spalin a teraz jak nie jest w podtrzymaniu to jednak lekko dmuchawa działa ale na tyle słabo że nie powoduje zbytniego dogrzania spalin ... Mój piec jest dziwny. Jako że mam wylot spalin pionowy to nie mam żadnych "płomieniówek" zawirowaczy i itd .. Zaleta fajnie sie czyści , ale no własnie ... Czy da sie jakoś zwiększyć temp spalin ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 21.03.2012 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 Panowie i Panie grzejecie jeszcze?Ja już od tygodnia przeszedłem na grzanie samej CWU, bo mury wygrzane przez zimę trzymaniem temperatury 23 i w domu teraz około 20-21 stopni. Czasami tylko puszczam CO tak na 2 godziny jak pranie się suszy. Od tygodnia eko prawie nie ubywa z zasobnika, a popiołu prawie nie ma. Mam jeszcze 1,2 tony eko, więc myślę że mi wystarczy do jesieni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 21.03.2012 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 Jeszcze grzejemy ale tak jak dzisiaj mam ustawione na Tryb CWU Lato a grzejniki przebijają grawitacyjnie i to wystarcza, aby trochę dogrzać. Zapewne z końcem miesiąca ogłosimy koniec sezonu wtedy grawitację odcinam i zostanie samo CWU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 21.03.2012 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 Panowie i Panie grzejecie jeszcze? Ja już od tygodnia przeszedłem na grzanie samej CWU, bo mury wygrzane przez zimę trzymaniem temperatury 23 i w domu teraz około 20-21 stopni. Czasami tylko puszczam CO tak na 2 godziny jak pranie się suszy. Od tygodnia eko prawie nie ubywa z zasobnika, a popiołu prawie nie ma. Mam jeszcze 1,2 tony eko, więc myślę że mi wystarczy do jesieni. Grzejemy, grzejemy.... nie będziemy przeciez we własnych domach marzli:D u mie kociołek chodzi specyficznie bo cały czas tak samo (niezależnie od automatyki kotła-wymiennik płytowy) i jak spadnie temp w domu to dogrzeje i luzio.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts