Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

4 lata temu rozpocząłem budowe domu na dosyć wąskiej działce, szerokosć to 18,5 metra. Odległośc domu od drogi gminnej to 5,3 metra, a licząc od schodów to 4 metry. Teraz dowiedziałem się, że Urząd Gminy chce poszerzyć drogę gminną, oznaczało by to, że wzieli by pas ziemi z mojej działki. Czy UG ma do tego prawo? Dla mnie jest to problem właśnie dlatego że moja działka jest wąska, gdyby UG zabrał np. 2 metry z mojej działki to miałbym drogę pod samym oknem? Dla mnie jest to problem, jakie mam możliwości aby UG nie naruszył mojej działki? Z góry dziękuje za wypowiedzi.

Pozdrawiam

• 2 weeks później...

Witam

Urząd ma prawo dokonać nowego podziału działek na etapie projektu drogi. Za część działki którą ci zabiorą otrzymasz odszkodowanie.

Wszystko reguluje specustawa drogowa z 10.04.2003 Dz. U. 2003 nr 80 poz. 721 + późniejsze zmiany.

Generalnie jako właściciel prywatny niewiele możesz zrobić - jeśli urząd będzie realizował drogę w trybi ZRID.

Jest jeszcze taka możliwość że gmina nie będzie korzystała z tej ustawy (ZRID) i pójdzie normalnym trybem pozwolenia na budowę wtedy też mogą Cię wywłaszczyć ale jest to znacznie trudniejsze.