kasia_kk 28.11.2011 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 Witam,chciałabym zapytać fachowców o opinię, co do wytrzymałości na duże prędkości wiatrów rzędu ok 120km/h i więcej, czy pod ich wpływem duże okna tarasowe maja prawo odkształcać sie do wnętrza budynku w jakimś dopuszczalnym zakresie??Otóż po dzisiejszej nieprzespanej nocy stwierdzam ze mam felerne okna, albo słaba wiedzę w tym temacie:) Mam duże okno przesuwne i dwa skrzydła na stałe (po jego bokach) na jakby jednej ścianie mojego salonu, o w ten sposób: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia_kk 28.11.2011 09:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 http://projekty.muratordom.pl/pliki/dom_436_18.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia_kk 28.11.2011 09:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 http://projekty.muratordom.pl/pliki/dom_436_19.jpg Tak własnie moje okna wygladaja od tyłu. Prosze o jakiekolwiek informacje na temat "poruszania" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 28.11.2011 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 Witam, chciałabym zapytać fachowców o opinię, co do wytrzymałości na duże prędkości wiatrów rzędu ok 120km/h i więcej, czy pod ich wpływem duże okna tarasowe maja prawo odkształcać sie do wnętrza budynku w jakimś dopuszczalnym zakresie?? Oczywiście, że mają prawo się odkształcać. Sztuka w tym żeby odkształcenie nie było trwałe i nie prowadziło do uszkodzenia lub utraty funkcjonalności okna. Instytut Techniki Budowlanej zaleca, aby ugięcie czołowe względne najbardziej odkształconego elementu okna nie było większe niż 1/300 jego długości. Charakterystyczne obciążenie wiatrem pk – to, obciążenie wywołane oddziaływaniem na budowlę wiatru o prędkości charakterystycznej Vk, uwzględniające ekspozycję tej budowli, jej kształt i właściwości aeroelastyczne oraz wpływ porywistości wiatru. Obciążenie charakterystyczne wywołane działaniem wiatru wyznaczane jest w paskalach (Pa) i można je obliczyć na podstawie starej normy PN-B-02011:1977/Az1:2009 według następującego wzoru: pk = qk * Ce * C * β gdzie: qk - charakterystyczne ciśnienie prędkości wiatru, którego wartość zależy od strefy obciążenia wiatrem Ce - współczynnik ekspozycji, C - współczynnik aerodynamiczny, β - współczynnik działania porywów wiatru Nowa norma europejska PN-EN 1991-1-4:2008/A1:2010 dość zasadniczo różni się od wycofanej normy polskiej, na podstawie której ustalano wartości charakterystycznego obciążenia wiatrem „pk” albo obliczeniowego obciążenia wiatrem „p”. Obecnie podstawową wartością prognozowaną, zależną od warunków klimatycznych, jest średnia 10 minutowa prędkość wiatru, nazywana wartością podstawową bazowej prędkości wiatru „vb,0”, a obciążenie wiatrem konstrukcji w danej lokalizacji wyznacza się przeliczając podstawową wartość bazową ciśnienia prędkości na wartość szczytową w funkcji wysokości nad poziomem gruntu „qp(z)”. Dokonuje się tego uwzględniając intensywność turbulencji „Iv(z)”, zależną od rodzaju terenu i wysokości nad nim. Prawda, że według tej nowej to łatwiejsze i dla wszystkich oczywiste, z radości aż wpadam w turbulencje (znaczy trzęsie mnie):-). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts