Pioterek 28.11.2011 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 WitamŚciąłem czereśnię i wraz z innymi drzewami chcę zawieźć jej pień do tartaku. Jakiej grubości powinna mieć deska z drzewa czereśniowego aby wykorzystać ją potem na parkiet? Mam też 3 pnie modrzewia i chcę go pociąć na deski na podłogę. Podłoga ma być tradycyjna na legarach. Wiem że po heblowaniu muszą mieć min grubość 28mm. Czy wystarczy jak w tartaku zrobią mi z nich deski o grubości 32mm. Bardzo proszę o odpowiedź.Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smerf_ff 28.11.2011 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 Najpierw zrób baliki-z wyliczeniem na grubość piły i ile ci wyjdzie desek, zazwyczaj robi się calówki. Po wysuszeni balików możesz myśleć o deskach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pioterek 28.11.2011 19:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 Nie wiem o co chodzi z tymi balikami. Myślałem że najpierw tnie się deski z mokrego drewna a potem suszy się deski. Dużo tego nie będzie bo to tylko jeden pień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ramko 28.11.2011 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 jedź na tartak, deska 32 mm to tzw. podłogówka w zupełności wystarczy na podłogę na legarach..można też deskę kleić do wylewki wtedy deska może być cieńsza..na parkiet to już raczej decha 7cm..ale trochę mało tego materiału masz jeśli chodzi o podłogę i parkiety..deska zawsze się przyda a drewno z gatunków które masz jest bardzo ciekawe kolorystycznie i żal go wrzucić do kominka..można go wykorzystać na parapety, szafki, ławki itp.. ja sam ze zciętych śliw robię belkę do kominka a orzecha wykorzystam chyba na parapety... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts