RYDZU 18.03.2004 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2004 Się narobiło... postanowilismy zmienić koncepcję domu totalnie i w nowej wersji mam w planie stropodach. I kombinuję czy by na wierzch dachu nie wysypać 10-15 cm keramzytu Wiziałem kilka takich realizacji (ale na zachodzie - nie u nas). Będzie chronił pokrycie przed działaniem słońca, a przy okazji zapewne dodatkowo izolował termicznie. Obawy mam tylko co do jego nasiąkliwości - nigdy tego nie miałem nawet w ręce i nie wiem czy nie będzie chłonął wody jak gąbka? Rozpiętość stropodachu mam dużą (8 metrów) i dlatego się zastanawiam nad dodatkowym ciężarem. Co o tym sądzicie? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 18.03.2004 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2004 Ma niska nasiakliwosc i wilgotnosc. W takim przypadku powienies zrobic stropodach w wersji odwroconej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYDZU 18.03.2004 22:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2004 W takim przypadku powienies zrobic stropodach w wersji odwroconej. A może mi ktoś tak "na chłopski rozum" wyjasnic o chodzi z tym stropodachem odwróconym? Schemat znalazłem, ale chyba nie rozumiem idei. Dla mnie to normalny stropodach tylko z trawnikiem na gorze. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 19.03.2004 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2004 Odwrocony jest uklad warst: konstrukcja izolacja p.wilgociowa, izolacja cieplna (styrofoam) i keramzyt jako warstwa ochronno-dociskowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DONIO P. 04.03.2011 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2011 (edytowane) A ja mam taką propozycję stropodachu pełnego o klasycznym układzie warstw.Stropodachy te maja jedną zasadniczą wadę - absolutną "szczelność", tzn. jak jakaś woda dostanie się do środka to może mieć kłopoty z wydostaniem. I to mnie odstręcza od tego typu konstrukcji. Ale z drugiej strony odstręcza mnie też konstrukcja dachu odwróconego i tych styropianów ekstrudowanych.I tak analizując doszedłem do wniosku by zamiast jakiś tam styropianów ryflowanych zastosować konstrukcję w której połączę keramzyt i styropian - zwykły tyle że twardszy.Konstrukcja składała by się z:1. Stop żelbetowy2. Paroizolacja3. Keramzyt o grubości zmiennej 6-12 cm - kształtowałby spadek.4 Styropian, np 15-20 cm - jeszcze nie wiem.5. Na styropian może płytę OSB???6. Warstwa przeciwwodna -np papa termozgrzewana.7 Dalsze warstwy: żwir i nie wiem co jeszcze, choćby zieleń lub płytki chodnikowe.Do tego wszystkiego dodałbym ze 2-4 wywietrzniki połączone z warstwą keramzytu.Po co to wszystko?Woda przedostająca się do izolacji termicznej /keramzyt+styropian/ miała by możliwość w postaci nadmiaru pary przenikać poprzez warstwę keramzytu /struktura z dużą ilością wolnych przestrzeni między ziarnami - frakcja powiedzmy 8-20/ i wydostawać się poprzez wywietrzniki. Tylko czy aby na pewno? Ile potrzebował bym tych wywietrzników? Czy one będą pełnić swoją funkcję?Keramzyt w jego górnej części zasklepiłbym drobniejszymi frakcjami tak, aby powierzchnia była trwalsza /nazywa się to chyba klinowanie/. Keramzyt miałby przecież kształtować spadek.Czy to jest dobre rozwiązanie? Nigdzie z taki się nie spotkałem. W koszcie zbliżą się ono chyba do stropodachu odwróconego z wykorzystaniem styropiany ekstrudowanego.Jednak jak wspomniałem powyżej - konstrukcje odwrócone mi nie leżą.A najbardziej zastanawia mnie ta funkcja keramzytu - przepuszczacza pary i wywietrzników.Z góry dzięki za uwagi. Edytowane 4 Marca 2011 przez DONIO P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DONIO P. 04.03.2011 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2011 Poprawka do układu konstrukcyjnego. Wydaje mi się, że keramzyt powinien pójść na wierzch styropianu. Umożliwi to lepsze przenikanie pary wodnej przez kominku wentylacyjne.No i można zrezygnować z płyt OSB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts