Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stropodach i keramzyt

Recommended Posts

Się narobiło... postanowilismy zmienić koncepcję domu totalnie i w nowej wersji mam w planie stropodach.

I kombinuję czy by na wierzch dachu nie wysypać 10-15 cm keramzytu :-? Wiziałem kilka takich realizacji (ale na zachodzie - nie u nas).

Będzie chronił pokrycie przed działaniem słońca, a przy okazji zapewne dodatkowo izolował termicznie. Obawy mam tylko co do jego nasiąkliwości - nigdy tego nie miałem nawet w ręce i nie wiem czy nie będzie chłonął wody jak gąbka?

Rozpiętość stropodachu mam dużą (8 metrów) i dlatego się zastanawiam nad dodatkowym ciężarem.

Co o tym sądzicie?

Pozdrawiam

W takim przypadku powienies zrobic stropodach w wersji odwroconej.

A może mi ktoś tak "na chłopski rozum" wyjasnic o chodzi z tym stropodachem odwróconym?

Schemat znalazłem, ale chyba nie rozumiem idei. Dla mnie to normalny stropodach tylko z trawnikiem na gorze.

pozdrawiam

• 6 years później...

A ja mam taką propozycję stropodachu pełnego o klasycznym układzie warstw.

Stropodachy te maja jedną zasadniczą wadę - absolutną "szczelność", tzn. jak jakaś woda dostanie się do środka to może mieć kłopoty z wydostaniem. I to mnie odstręcza od tego typu konstrukcji. Ale z drugiej strony odstręcza mnie też konstrukcja dachu odwróconego i tych styropianów ekstrudowanych.

I tak analizując doszedłem do wniosku by zamiast jakiś tam styropianów ryflowanych zastosować konstrukcję w której połączę keramzyt i styropian - zwykły tyle że twardszy.

Konstrukcja składała by się z:

1. Stop żelbetowy

2. Paroizolacja

3. Keramzyt o grubości zmiennej 6-12 cm - kształtowałby spadek.

4 Styropian, np 15-20 cm - jeszcze nie wiem.

5. Na styropian może płytę OSB???

6. Warstwa przeciwwodna -np papa termozgrzewana.

7 Dalsze warstwy: żwir i nie wiem co jeszcze, choćby zieleń lub płytki chodnikowe.

Do tego wszystkiego dodałbym ze 2-4 wywietrzniki połączone z warstwą keramzytu.

Po co to wszystko?

Woda przedostająca się do izolacji termicznej /keramzyt+styropian/ miała by możliwość w postaci nadmiaru pary przenikać poprzez warstwę keramzytu /struktura z dużą ilością wolnych przestrzeni między ziarnami - frakcja powiedzmy 8-20/ i wydostawać się poprzez wywietrzniki. Tylko czy aby na pewno? Ile potrzebował bym tych wywietrzników? Czy one będą pełnić swoją funkcję?

Keramzyt w jego górnej części zasklepiłbym drobniejszymi frakcjami tak, aby powierzchnia była trwalsza /nazywa się to chyba klinowanie/. Keramzyt miałby przecież kształtować spadek.

Czy to jest dobre rozwiązanie? Nigdzie z taki się nie spotkałem. W koszcie zbliżą się ono chyba do stropodachu odwróconego z wykorzystaniem styropiany ekstrudowanego.

Jednak jak wspomniałem powyżej - konstrukcje odwrócone mi nie leżą.

A najbardziej zastanawia mnie ta funkcja keramzytu - przepuszczacza pary i wywietrzników.

Z góry dzięki za uwagi.

Edytowane przez DONIO P.