Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Vaillant Atmotec Vu Plus 280-5 - 30m3 dziennie przy 14 Stopniach :(

Recommended Posts

Witam wszystkich. Proszę o poradę.

Dom remontowany. Instalacja grzewcza nowa na rurach PP alu + grzejniki purmo.

Powierzchnia domu calego ok 250m2. Wylaczajac strychy i garaz i podpiwniczenie zostaje jakies 160m2 do ogrzania.

W garazu zamontowany grzejnik jak i w piwnicy.

Dach nieocieplony, stropy nieocpielone, dom nieociplony. Budynek stanal w 1980roku.

Aktualnie staram sie dogrzewac piecem - nie mam sterownika i ustawilem temp. zasilania na kotle na 40-45 stopni.

Podlogowka zakrecona, grzejnik w garazu i piwnicy jak i na najwyzszej kondygnacji zakrecony.

Piec zjada 30m3 na dobe. temp w domu 14 stopni... na zewnatrz jeszcze nie ma mrozow a w dzien +5.

Co jest nie tak? Czy to kwestia braku regulatora pokojowego i ciaglej pracy pieca? Przy taki zuzyciu nawet przy nieocieplonym dom i 14 stopniach to chyba troche za duzo...

70zl dzienie x 30 - 2100zl za 14 stopni w domu hmmmm....

Proszę o pomoc w srpawie regulacji pracy kotla jestem laikiem. Przymierzam sie do zakupu regulatora CALORMATIC 392F vaillanta. Nie wiem czy to dobry wybor.

https://forum.murator.pl/topic/163143-vaillant-atmotec-vu-plus-280-5-30m3-dziennie-przy-14-stopniach/