Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

My już na etapie pierwszej wylewki zrobiliśmy odpowiednie różnice poziomów. Teraz kładziemy kafle w korytarzu, potem kuchnia (z podłogówką). To nam wyznaczy poziom dla podłogi w salonie. Łatwiej "regulować" wysokość legarami niż klejem pod kafle :) Po położeniu kafli mamy 7-8 cm na dechy. Dechy mają 3cm grubości więc i legary będą odpowiednio grube. Problem pewnie dopiero się pojawi przy kładzeniu legarów bo wylewka nie jest zbyt równa :(

Jasiu - mamy na tej wylewce cienką "sztruksową" wykładzinę, która leży tam już ponad rok. Nie jest to jakaś super wykładzina i nie szkoda mi jej, zwłaszcza, że przy wykańczaniu domu jest non stop zapaskudzona. Jak skończymy podłogę w salonie to pewnie zostanie wywalona (albo powędruje na poddasze).

Jeżeli chodzi o rozłożenie surowych desek na jakiś czas - też spytałam stolarza czy się nie zniszczą (odbarwią itp). Powiedział, że nawet jeśli to przecież będą cyklinowane. A gdzieś i tak muszą leżeć. Co prawda jak wyleje się barszcz to pewnie i cyklinowanie nie pomoże :) My myślimy położyć tymczasowo chodniczki i dywany tam gdzie się będzie najczęściej chodziło.

Może jeszcze inaczej....i to chyba pytanie bardziej do budowlańca...lub zorientowanego pasjonaty :-)

Jak wygląda (dokładny opis przekroju...) podłoga na gruncie...czyli co pierw, ile to coś ma grubości itd...w kontekście: Terakoty i ogrzewania podłgowego i podłogi na legarach o wys (legar + decha) ok. 7-8 cm...

Bujam się i bujam, bo nie wiem czy czasem już na etpaie chudziaka nie powiniene zadbać o odpowiednią jego wysokość w stosunku do planowanej górnej pow. danej podłogi w kontekście czy to dech czy też ogrzewania wodnego pod terakotą...

No właśnie musisz. Bo później jak to wyprowadzisz? Betonem?

U nas wszędzie jest jednakowa grubość podłogi - 10 chudziak, 10 styropian i na to gotowa wylewka. Tylko, że podłoga w salonie wylewana była odpowiednio niżej. Dosyć istotne było zwrócenie uwagi na przyszły poziom drzwi tarasowych. Jak przyjdzie podłoga z desek to nadal muszą się otwierać :) Dla nas to był poziom gotowej podłogi. Do niego równaliśmy kafle i teraz do kafli będziemy równać podłogę.

U nas w kuchni będzie mata grzejna i w związku z tym traktujemy tą część podłogi jak zwykłe kafle bo mata "zniknie" w kleju. Chociaż przy innej podłogówce też chowasz wszystko w wylewce. Tylko na to potem nie możesz kłaść zbyt grubo kleju.

Podsumowując - podłogę na legarach musisz zacząć robić już na etapie chudziaka. Chyba, że ktoś zna inny sposób (albo nie dasz jednej z warstw)

nie wydaje sie wam że pachnie tu zbyt wiele filozofią... nic oczywiście nikomu nie ujmując.... ale proponowane koszty są porównywalne z podłogą ostateczną więc senser po co to wszystko?
nie wydaje sie wam że pachnie tu zbyt wiele filozofią... nic oczywiście nikomu nie ujmując.... ale proponowane koszty są porównywalne z podłogą ostateczną więc senser po co to wszystko?

Ano tak, teraz wiem, tyle że dopiero teraz....pytam nie dlatego że jestem pewien i wiem...