Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła Exotherm Nordic, Daikin Altherma czy Viessman Vitocal?

Husker

Recommended Posts

Witam serdecznie,

Chciałbym zainstalować pompę ciepła powietrze - woda do mojego domu, obecnie posiadam piec na pelet, którego nie zamierzam się pozbywać, bo ładnie grzeje natomiast na okresy letnie i delikatną zimę chciałbym używać pompy ciepła aby pozbyć się boliera, który i tak nie nagrzewa mi tyle wody ile potrzebuje moja rodzina i nie palić latem w piecu :)

Z ofert, które dostałem wybrałem sobie 3 producentów: Daikin, Exotherm oraz Viessman.

Chciałbym zasięgnąć dodatkowej opinii fachowców i użytkowników na tym forum odnośnie jakości podzespołów tych marek.

Czy są jakieś ogromne różnice jakościowe pomiędzy tymi modelami, czy to prawie to samo tylko kwestia "marki"?

Jakby ktoś pytał mam domek 175 m2 użytkowej bez garażu, izolacja 15cm styropian, 2gi sezon grzewczy za sobą.

• Odpowiedzi 58
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

{obecnie posiadam piec na pelet, którego nie zamierzam się pozbywać, bo ładnie grzeje natomiast na okresy letnie i delikatną zimę chciałbym używać pompy ciepła aby pozbyć się boliera, który i tak nie nagrzewa mi tyle wody ile potrzebuje moja rodzina i nie palić latem w piecu :)}

do jakiej temperatury na zew. chcesz aby pompa ci ogrzewała c.o.?

{Z ofert, które dostałem wybrałem sobie 3 producentów: Daikin, Exotherm oraz Viessman.}

czy to jedyne firmy, czy chcesz innych producentów?

jaka moc ci zaproponowali?

jaka cenę ci zaproponowali?

Edytowane przez kameleon1983
pomyłka

dostałes dość ciekawy wybór;

Daikin to jest klimatyzator z funkcja grzewczą, Daikin produkuje 98 % klimatyzatory, chiller czy coolery. Każda pompa ciepła Daikina to rezczywiście przerobiony klimatyzator. To bdb firma ale jeśli chodzi o chłodzenie. Obudowa to plastik i cienka blacha, często koroduje, spręzarki to zazwyczaj słebe tanie rotacyjne, imitujace scrolla, całośc waży ok. 80Kg!! Gdy przykładowo sama spręzarka scroll Copeland 4KW waży 70 KG A gdzie reszta. U nas sprzedawane drogo.

Viessmann to super wybór rewelacyjne pompy powietrze-woda szczególnie z układem wtrysku par EVI, pracuje nawt przy -20C same zalety i dobra jakość na światowym poziomie. Tylko cena za wysoka. Ale jak masz kase to kupuj, pamietaj o przeglądach bo łatwo utracic gwarancję. Dobre spręzarki Copilanda i zawory EVI + szybkie rozmrażanie parownika. Bardzo ciche i ładne. Wysokie COP Polecam.

Na koniec Exotherm Nordic to dobrze zrobiona pompa spzedawana w Polsce, ale głównie w Danii. Spręzarki Copelanda lub Hitachi, czasami Mitsubischi. Stal nierdzewna wszedzie.

Podobnie ja Viessmann posiada system EVI oraz co jest ciekawe 2 zawory rozpręzne elektroniczne oraz 3 wymienniki ciepła. CO ciekawe spręzarki w nich montowane to Scrolle ale takie jakie stosuje sie w przemysle, a nie w domkach. Wysokie parametry pracy, wysokie COP, ciekawa konstrukcja za średnie pieniadze. Bardzo cięzka ponad 200kg. Raz widziałem na serwisie w Danii.

Edytowane przez Henderson

(....) przykładowo sama spręzarka scroll Copeland 4KW waży 70 KG !! A gdzie reszta.

(....)

Pomyliłeś się jakby o malutkie 100% z tą wagą...

Ale co tam

PS

Mitsubishi pisze się "Mitsubishi" a nie Mitsubischi" - tak na przyszłość jakbyś nie pamiętał nazwy z naklejki.

NAWET SŁOWNIK MURATORA PODKREŚLA BŁĄD - litości!

Witam, wybaczcie, brak odpowiedzi ale żeby człowiek miał zawsze na wszystko czas to b było zbyt pięknie.

Ceny jakie dostałem od instalatorów wyglądają tak:

Daikin Altherma 11kw 24,630 - montaż 2400

Viessman Vitocal 11kw 39,251 - montaż w cenie

Exotherm Nordic 13kw 19,990 montaż 2500

Ceny oczywiście netto

Co temp zewnętrznej to ile się da :D chciałbym mieć tak zrobione aby pompa odpalała piec jak już nie będzie dawać rady.

Oczywiście nie ma sensu aby taka pompa miała chodzić z minimalnym grzaniem i nabijać niepotrzebnie licznik.

Czytałem, że na dużych minusowych temperaturach najzwyklej w świecie odpala się grzałka w zbiorniku a pompa się wyłącza.

No ale ja mam od tego piec i zapas opału.

Myślę, że maksymalna minusowa temperatura to mi wyjdzie "w praniu" dla pompy którą wybiorę.

Na początek chciałbym ustawić tak do -15 i zobaczyć jak z rachunkami wyjdzie.

Husker, ta cena na Daikina to rozumiem, że na samą pompę, bez zbiornika CWU?

Czytałem, że na dużych minusowych temperaturach najzwyklej w świecie odpala się grzałka w zbiorniku a pompa się wyłącza.

Nie wiem jaki masz piec i jaką taryfę, ale ja planuję używać swojego pieca na olej opałowy tylko w I taryfie, w II taniej wychodzą grzałki ;-)

Henderson nic nie wiesz o Daikinie i polecasz Vissmana.

Alterma jest ok ale dość droga.Vissman nie ma własnej pompy tylko nakleja nalepkę .

Dobre też są mitsubischi i fujitsu(Atlantic) .

U ciebie wystarczy model 8 (to typ i moc w pewnych warunkach) ,ogrzeje domek do -5 -10 C i wode .

Poniżej niema co ciągnąć bo tanej z petetu .Ale na narty możesz jechać.

Duży skok cenowy pomiędzy typem 8 (jeden wentylator) ,a 11 i 13 (dwa wentylatory)

Edytowane przez hydraulik_

Henderson nic nie wiesz o Daikinie i polecasz Vissmana.

Alterma jest ok ale dość droga.Vissman nie ma własnej pompy tylko nakleja nalepkę .

Dobre też są mitsubischi i fujitsu(Atlantic) .

U ciebie wystarczy model 8 (to typ i moc w pewnych warunkach) ,ogrzeje domek do -5 -10 C i wode .

Poniżej niema co ciągnąć bo tanej z petetu .Ale na narty możesz jechać.

Duży skok cenowy pomiędzy typem 8 (jeden wentylator) ,a 11 i 13 (dwa wentylatory)

Panie Marku!

Inżynierowi nie przystoi robić takich błędów typowych dla "dzieci neostrady". Przecież to aż BOLI!

Rozumiem że młode pokolenie tłumaczy się dysortografią itd., to znaczy nie trafia do mnie ten argument ale tak po prostu zmienia się świat i trzeba niestety przyzwyczaić się do tych jednostkowych przypadków i już.

Ja i moi koledzy mieliśmy to szczęście natknąć się na takich wykładowców którzy zwracali uwagę na STARANNOŚĆ nie tylko techniczną, wszak o to głównie chodziło, ale równorzędnie na poprawność językową.

Może się Panu wydawać że pisząc na forum jest Pan anonimowy, że to bez znaczenia, ale zapewniam Pana że tak nie jest.

To że poświęca Pan czas powiedzmy bezinteresownie (?) na porady na tym forum nie znaczy że jest dopuszczalny i usprawiedliwiony brak staranności o wypowiedzi. Proszę Pana o odrobinę uwagi podczas formułowania myśli dla dobra ogółu i nie ukrywam, aby mnie nie "bolało" już nigdy więcej z Pana ust na przykład Mitsubishi przez "ch".

Dziękuję.

Husker, ta cena na Daikina to rozumiem, że na samą pompę, bez zbiornika CWU?

Nie wiem jaki masz piec i jaką taryfę, ale ja planuję używać swojego pieca na olej opałowy tylko w I taryfie, w II taniej wychodzą grzałki ;-)

Hah :D

Też jakaś alternatywa.

Zobaczymy co i jak, piec też mnie wkurza bo opał trzeba organizować, dosypywać co jakiś czas i ogólnie syf jest w kotłowni. Ja nie mam na to czasu i nawet powiem wam, że zwyczajnie mi się nie chce.

Poczytałem nieco zasoby na forum o pompach i mam już dosyć, ciężko o obiektywne relacje.

Wiem na pewno, że z viessmana i daikina zrezygnuje, pozostaje exotherm ale tutaj ciężko z terminami. Pod koniec tygodnia podjedzie jeszcze gościu z Nibe i z nim sobie pogadam jeszcze.

Wtedy będę musiał podjąć jakąś decyzje bo zaraz śnieg spadnie a już bym wolał mieć to z głowy.

Hah :D

Też jakaś alternatywa.

Zobaczymy co i jak, piec też mnie wkurza bo opał trzeba organizować, dosypywać co jakiś czas i ogólnie syf jest w kotłowni. Ja nie mam na to czasu i nawet powiem wam, że zwyczajnie mi się nie chce.

Poczytałem nieco zasoby na forum o pompach i mam już dosyć, ciężko o obiektywne relacje.

Wiem na pewno, że z viessmana i daikina zrezygnuje, pozostaje exotherm ale tutaj ciężko z terminami. Pod koniec tygodnia podjedzie jeszcze gościu z Nibe i z nim sobie pogadam jeszcze.

Wtedy będę musiał podjąć jakąś decyzje bo zaraz śnieg spadnie a już bym wolał mieć to z głowy.

w tamtym roku zamontowali mi daikina 11,2kW za 27kzł - netto + 7%vat wraz ze zbiornikiem do CWU - z racji na 1 sezon i duze przeciagi zuzylem prawie 7,5k kWh - co stanowiło kwote 2500zł - dużo, ale jestem bardzo zadowolony bo poprzednia zima byla stosunkowo mrozna i dluga - u mnie temp spadaly do -23stC i pompa dzialala

Twoj wybor

• 1 month później...
Witam, wybaczcie, brak odpowiedzi ale żeby człowiek miał zawsze na wszystko czas to b było zbyt pięknie.

Ceny jakie dostałem od instalatorów wyglądają tak:

Daikin Altherma 11kw 24,630 - montaż 2400

Viessman Vitocal 11kw 39,251 - montaż w cenie

Exotherm Nordic 13kw 19,990 montaż 2500

Ceny oczywiście netto

Co temp zewnętrznej to ile się da :D chciałbym mieć tak zrobione aby pompa odpalała piec jak już nie będzie dawać rady.

Oczywiście nie ma sensu aby taka pompa miała chodzić z minimalnym grzaniem i nabijać niepotrzebnie licznik.

Myślę, że maksymalna minusowa temperatura to mi wyjdzie "w praniu" dla pompy którą wybiorę.

Na początek chciałbym ustawić tak do -15 i zobaczyć jak z rachunkami wyjdzie.

Mogę ci zamontować Alfe SE 16 za 22000 z vat ( jednostka zewnętrzna fujitsu)

Panie Marku!

To że poświęca Pan czas powiedzmy bezinteresownie (?) na porady na tym forum nie znaczy że jest dopuszczalny i usprawiedliwiony brak staranności o wypowiedzi. Proszę Pana o odrobinę uwagi podczas formułowania myśli dla dobra ogółu i nie ukrywam, aby mnie nie "bolało" już nigdy więcej z Pana ust na przykład Mitsubishi przez "ch".

Dziękuję.

Może Pan omijać moje wpisy .

Prawdą jest ,że mam tu interes do zrobienia .Polega on na popularyzowaniu wiedzy na temat PC P-W.

Oczywiście większa świadomość może spowodować większy zbyt.

• 2 weeks później...
viessmann nie jest buderusem to 2 oddzielne firmy. Buderus jest jednak powiązany z IVT. A najlepsze jest to, że Dimplex jest robiony przez Buderusa, często można kupić pompę Dimplexa w kolorze niebieskim Buderusa, gdyż dochodzi tam to takich pomyłek. Nawet czasami całe serie Dimplexa są pomylone wtedy cena zakupu to nawet 30% katalogowej. Wyprzedają je wtedy bez zbędnej reklamy. Pomyłki jak w fabryce FSO. Ale rabaty niezłe. Edytowane przez Henderson