Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła Exotherm Nordic, Daikin Altherma czy Viessman Vitocal?

Husker

Recommended Posts

Nie ma co oszukiwąć potencjalnych klijentów.

Hydrauli smiało pisze że montuje i poleca pompy powietrzne atlantica.

A ana-76 ukrywa że propaguje ( i wiadomo o co chodzi) pompy ciepła przez wielkie M .

Jednym słowem trzeba całą prawdę potencjalnym klijentom mówić.

Ja po prostu lubię montować te pompy .Czy Atlantic,czy Daikin,czy Mitsubishi jest mi obojętne.

Ale mam sentyment do Atlantica. To tak jak z samochodami lubię Toyotę, ale czy to oznacza że BMW jest złe i bym nie kupił ?

ana-76 dla ciebie to niepojęte.

• Odpowiedzi 58
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

viessmann nie jest buderusem to 2 oddzielne firmy. Buderus jest jednak powiązany z IVT. A najlepsze jest to, że Dimplex jest robiony przez Buderusa, często można kupić pompę Dimplexa w kolorze niebieskim Buderusa, gdyż dochodzi tam to takich pomyłek. Nawet czasami całe serie Dimplexa są pomylone , wtedy cena zakupu to nawet 30% katalogowej. Wyprzedają je wtedy bez zbędnej reklamy. Pomyłki jak w fabryce FSO. Ale rabaty niezłe.

jak Dimplex produkował pompy, to Buderus nawet nie myślał o pompach ciepła, produkowali przede wszystkim kotły żeliwne

• 3 weeks później...

Widzę, że mój stary temat poszedł własną drogą :)

Wracając do sedna, wybrałem ofertę na pompę ciepła EXT13 Exotherm.

Instalacja już ukończona, nie mam absolutnie żadnych zastrzeżeń.

Piec jest podłączony do pompy i ta go odpala jak spada mocno temperatura, tak od -15 startuje już.

Na końcówkę tej zimy jak jeszcze były mrozy, w domu było wtedy około 22 stopni i na bieżąco woda do mycia (ustawione na 45 stopni).

Wszystko grzeje sprawnie, zastanawiam się jeszcze nad dokupieniem monitoringu przez internet ale to najprędzej następy sezon.

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi i pomoc w temacie :)

• 4 weeks później...

Piec jest podłączony do pompy i ta go odpala jak spada mocno temperatura, tak od -15 startuje już.

Na końcówkę tej zimy jak jeszcze były mrozy, w domu było wtedy około 22 stopni i na bieżąco woda do mycia (ustawione na 45 stopni).

Wszystko grzeje sprawnie, zastanawiam się jeszcze nad dokupieniem monitoringu przez internet ale to najprędzej następy sezon.

Husker mam cos podobnego , ale solanka/ woda EXT15G , daj kontakt tel na priva to pogadamy, dzięki

bo jestem bardzo ciekaw jak twoja P/W się sprawuje, pytam za tydzień będę taką montował u klienta:bye:

Edytowane przez Henderson

bo jestem bardzo ciekaw jak twoja P/W się sprawuje, pytam - za tydzień będę taką montował u klienta:bye:

Chodzi sobie cichutko i grzeje w większości wodę do mycia, bo ciepło na dworze.

Pompa sprawia takie wrażenie jakby zwolniła w porównaniu z ostatnim miesiącem, rzadziej się odpala i ciszej chodzi.

Zużycie jak sprawdzałem ostatnio na liczniku to będzie jakieś 12 kW dziennie.

• 1 year później...

Mam dylemat co zakupic, Exotherm ma dobre opinie i ceny chyba najwięcej prawdziwych realizacji jako pojedyncza firma. Dodatkowo w BOŚ Banku mają dobre referencje i jak podałem ich firme to mogę mieć kredyt na zakup ich pompy na 1,8% rocznie. Czy możesz na maila podać tel do siebie. Ty już użytkujesz od roku i mam kilka pytań itp.

• 1 month później...

Witam wszystkich,

dawno tu nie gościłem, szkoda, że mnie dofinansowania ominęły.

Jeśli pytacie, to urządzenie pracuje sobie, grzeje wszystko i w sumie jakoś maniakalnie się nim nie interesuję.

Teraz jedynie szukam alternatywnego dostawcy prądu dla energii.

Przegląd roczny zrobiłem, przyjechali, posprawdzali urządzenie, przeczyścili filtry i przedłużyli gwarancje na kolejny rok.

Z monitoringu internetowego zrezygnowałem, ostatecznie myślę, że to zbędny bajer, no chyba, żebym miał w domu bywać sezonowo.

Po tym czasie jak posiadam pompę, to mogę powiedzieć, że jestem z niej zadowolony.

Witam wszystkich,

dawno tu nie gościłem, szkoda, że mnie dofinansowania ominęły.

Jeśli pytacie, to urządzenie pracuje sobie, grzeje wszystko i w sumie jakoś maniakalnie się nim nie interesuję.

Teraz jedynie szukam alternatywnego dostawcy prądu dla energii.

Przegląd roczny zrobiłem, przyjechali, posprawdzali urządzenie, przeczyścili filtry i przedłużyli gwarancje na kolejny rok.

Z monitoringu internetowego zrezygnowałem, ostatecznie myślę, że to zbędny bajer, no chyba, żebym miał w domu bywać sezonowo.

Po tym czasie jak posiadam pompę, to mogę powiedzieć, że jestem z niej zadowolony.

dzięki za info, moje pytanie już nieaktualne, podpisałem już umowę z nimi na gruntową z odwiertem ext10gw opt + wszystkie instalacje. Z powietrznej się wycofałem bo grunt wyszedł tylko 7 tyś drożej, I tak dzieki. Na razie czekam na ropoczęcie prac wiertniczych, dam znać

• 11 months później...
Ogólnie przy powietrznych pompach buderusa, junkersa i ivt jest jedna różnica.

Buderus i Junkers mają w stanadardzie miękki start a IVT nie i trzeba to dodać..

No i kolory i logo i na końcu cena ;)

u mnie w EXT10gw za miękki start firmy Danfos była dopłata 360zł,a miałem nadzieję że dostane go gratis, biednemu zawsze wiatr w oczy

• 1 month później...
  • 5 weeks później...