Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec kondensacyjny - jaki ? prosże o pomoc

maksigi

Recommended Posts

Temat wałkowany wielokrotnie na forum,ale mimo wszystko proszę o rady dotyczące pieca kondensacyjnego. Musze wkrótce podjąć bohaterską decyzję i pewnie wasza wiedza i doświadczenia będą pomocne.

buduję domek

http://www.domyzwizja.pl/dzw/?nazwa_projektu=praktyczny_4

użytkowa - 166 m2

garaż - 36 m2

kubatura - 825 m3

ogrzewanie piec kondensacyjny i DGP

ceramika MAX + 15 cm styr.

planuję ogrzewanie typu zero kaloryferów tj. niskotemperaturowe w całym domu

Podłogówka i naścienne (na podłogach w sypialni i pokojach dzieci chcę mieć milutką wykładzinę pod stopami)

Projekt domu zakłada kocioł Viessman Vitodens 200 8-24 kw

Instalator, z którym rozmawiałem też poleca ten kocioł, ale nie mam przekonania

Wynika to między innymi lektury Muratora i waszych doświadczeń, że w/w będzie przewymiarowany i

Jaki kocioł brać pod uwagę ?

Ekonomia użytkowania jest związana z temperaturami wody w instalacji, a nie z firmą produkującą dany piec. Przy kondensacyjnych różnice sięgają 2% ( 107%-109%). Jeśli już to zwróć uwagę na bezawaryjność. Czyli na stosunkowo prosty. Im więcej elektronicznych fajerwerków tym większa szansa że mu walnie pod deklem.

Projekt domu zakłada kocioł Viessman Vitodens 200 8-24 kw

Zanim sobie coś kupisz, to poczytaj sobie wątek o taktowaniu kotła kondensacyjnego: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?189322-Taktowanie-kot%C5%82a-kondensacyjnego-jak-z-tym-walczy%C4%87 . Potem policz ozc i na podstawie tego, a nie bajań instalatora dobierz kocioł. Instalator idzie po najmniejszej linii oporu i źle Ci radzi. Na oko proponuję jakiś 2-12kW lub 2-15kW lub coś koło tego, ale na pewno nie 8-24 kW, bo nie masz 300m2 do ogrzewania. 8kW będziesz potrzebował podczas mrozów -10 stopni. Potem wybierz markę. 100% podłogówki i ściennego to bardzo dobry wybór, tylko nie daj się wpuścić w jakiś mieszacz przy podłączaniu kotła do obiegu grzewczego.

Edytowane przez rwxw

• 3 months później...
Zanim sobie coś kupisz, to poczytaj sobie wątek o taktowaniu kotła kondensacyjnego: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?189322-Taktowanie-kot%C5%82a-kondensacyjnego-jak-z-tym-walczy%C4%87 . Potem policz ozc i na podstawie tego, a nie bajań instalatora dobierz kocioł. Instalator idzie po najmniejszej linii oporu i źle Ci radzi. Na oko proponuję jakiś 2-12kW lub 2-15kW lub coś koło tego, ale na pewno nie 8-24 kW, bo nie masz 300m2 do ogrzewania. 8kW będziesz potrzebował podczas mrozów -10 stopni. Potem wybierz markę. 100% podłogówki i ściennego to bardzo dobry wybór, tylko nie daj się wpuścić w jakiś mieszacz przy podłączaniu kotła do obiegu grzewczego.

a o co chodzi z tym mieszaczem? bo coś sie instatator u mnie zająknął? ja mam ten sam dylemat z piecem do podłogówki. Mistrz instalator:) poleca jakiś Vaillant, nie wiem który, powierzcnia użytkowa 150 m2

a o co chodzi z tym mieszaczem? bo coś sie instatator u mnie zająknął

Jeśli masz 100% podłogówki i kocioł kondensacyjny to nie jest potrzebny mieszacz, bo nie łączysz ogrzewania wysokotemperaturowego (grzejniki) z niskotemperaturowym (podłoga/ściany), więc nie ma czego mieszać i nie trzeba obniżać temperatur z grzejnikowej na podłogówkową. Mieszacz w takim przypadku obniży tylko sprawność instalacji, więc nie jest potrzebny.