nats_ek 28.11.2011 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 Potrzebuję małej pomocy:) Ponieważ jesteśmy teraz na etapie wyboru pokrycia dachowego (rozstrzygamy pomiędzy blacha j.w a płaską dachowką) mam do Was prośbę. Zdjęcie przedstawia napotkany kiedyś przejazdem dom z blachą która bardzo mnie interesuje, może ktoś z was ma rozeznanie od jakiego producenta pochodzi? Pozdrawiam, N. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 28.11.2011 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 A to tak można poznać producenta?Wydawało mi się że wszystkie blachy na rąbek są niemalże identyczne, tym bardziej na zdjęciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nats_ek 29.11.2011 16:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 Te panele są węższe od tych które proponuje większość producentów, może się mylę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 30.11.2011 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2011 (edytowane) może ktoś z was ma rozeznanie od jakiego producenta pochodzi? Z tego, co mi wiadomo, to "producentem" takiej blachy jest ...dekarz i wykonuje ją z arkuszy blachy ...płaskiej Takich dekarzy jest podobno niewielu, bo i zamówień niewiele, a trzeba umieć to robić i mieć do tego odpowiednie oprzyrządowanie. Jeśli chcesz, to wyślę Ci na PW telefon do takiego z Rawy Mazowieckiej (też "centrum" ). Edytowane 30 Listopada 2011 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 30.11.2011 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2011 sobieradek, a po czym poznałeś że to nie panele na rąbek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 30.11.2011 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2011 sobieradek, a po czym poznałeś że to nie panele na rąbek? Bo z wykonawstwem pokryć "na rąbek" już się spotkałem, a z gotowymi panelami - jeszcze NIE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TOMI1975 01.12.2011 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 Takie panele na rąbek stojący są już dość populane, wykonuje je np. Pruszyński, dtc, i inne.. http://www.dtc.net.pl/panel-dachowy.html http://www.pruszynski.com.pl/panele_dachowe_na_rabek.php te z fotki wyglądają jak panele pruszyńskiego ale może to tylko złudzenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andreas49 01.12.2011 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 WitamPokrycie z blachy na rabek stojacy przedstawione na zdjeciu moze wykonac kazda ekpia dekarska. Trzeba tylko miec odpowiedni przyzad do postawienia rabkow na wymierzonych odcinkach tasmy .Istnieje tez przyzad do zaginania rabkow, ale mozna to również wykonac recznie Dawniej wykonywano takie pokrycie z mniejszych arkuszy laczac je na rabek lezacy w poziomie.W chwili obecnej duzo szybciej i łatwiej jest wykonac takie pokrycie jak na zdjeciu - z tasmy.Kilka niemieckich firm na polskim rynku oferuje takie systemy dachów - nie bede wymienial nazw - nie płacą mi za reklame.Prosze poszukać w necie.Osobiscie uwazam, ze takie pokrycie ma swoja estetykę.Prosze przemyslec zastosowanie takiego pokrycia pod katem akustyki.Jesli poddasze ma byc zamieszkale nalezy dobrac wlasciwa warstwe ocieplenia ( i wygłuszenia) gdyż taki e pokrycie lezy bezpośrednio na połaci dachowej , przez co intensywny deszcz po prostu słychać wewnątrz.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 01.12.2011 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 A nie łatwiej i taniej zastosować gotowe panele na rąbek Teraz w zasadzie wszystkie firmy je produkują, nawet te tańsze i coraz więcej dekarzy potrafi je kłaść. A może taka blacha wyginana przez dekarza jest w czymś lepsza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
winiu1 01.12.2011 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 Panele na rąbek to tylko imitacja, tak jak blachówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andreas49 01.12.2011 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 Panele sa dobrym rozwiazaniem.Jesli cena panela nie odbiega od wykonania takiego samego panela przez ekipe - to oczywiscie ze tak.W zasadzie w tym przypadku nie ma zadnej roznicy jakosciowej pomiedzy tymi rozwiazaniami.Jesli można zamówić panele na dokładna długość - to ok - nie ma strat na materiale.Jesli jednak sa dostępne standardowe długości - trzeba przeliczyć ewentualne straty materiału. Tylko taki minus widzę pomiędzy tymi rozwiązaniami.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 02.12.2011 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 Panele można kupić na wymiar. Trzeba jednak pamiętać o dodatkowych arkuszach na obróbkę okien, kominów, wiatrownice itp. Przy prostym dwuspadowym dachu nie jest to zbyt skomplikowane. Wybór firm jest spory. Przede wszystkim jednak trzeba poszukać dobrej, doświadczonej ekipy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 06.12.2011 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2011 Są dwa rodzaje pokryć jedne na rąbek wykonywane maszyną na budowie i po montażu zaciskane na dachu a drugie to imitacja na tzw. "klik" (zatrzask). Z przedstawionego zdjęcia wynika jedynie, że dach został przyzwoicie wykonany. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m_a_r_i_o 26.01.2013 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 Jeśli ktoś ma zamiar kupić panel na rąbek stojący SRP firmy Lindab to zdecydowanie odradzam. Najwiekszy szajs jaki widziałem. Panele z uwagi na cieńką blachę strasznie falują i tutaj z tym nic się nie zrobi. Najlepszy dekarz, najlepsza powierzchnia pod blachą w tym przypadku płyta osb za każdym razem powodują, że panel faluje w kilku miejscach- każdy!!! Wiem bo jestem nieszczęśliwym posiadaczem tego "badziewia". Byłem od poczatku nastawiony na panel Ruukki Classic Premium, ale jedna z lokalnych hurtowni pokryć dachowych namówiła mnie właśnie na ten panel bo w ofercie nie mieli Ruukki. Nie zostałem poinformowany, że panele bez przetloczeń SRP Lindab falują i jest to ich normalną cechą. Człowiek chce wykonać nowoczesny dach, który ma być ozdobą całego budynku ( u mnie nachylnie 40st), a po położenieu kilku paneli Lindab okazuje się, że go tylko "szczpeci". Licząc, że każdy panel faluje od 4 do ok 10 razy, na całą stronę dachu takich pofalowań będzie kilkaset. Niech sobie teraz każdy wyobrazi jak to wygląda patrząc na ten dach. Kupiłem najlepszy model z najlepszą powłoką Elite za kilkanaście tysięcy i okazuje się, że mogę teraz te panele wywieźć do najbliższego skupu złomu. Lindab broni się tym, że na stronie zaznaczył sobie gwiazdką, że w tych panelach istnieje możliwość pofalowań. Niestety ja tego nie zauważyłem, a sprzedawca nie poinformowal mnie o tym i do tego nawet przez myśl mi nie przeszło, że kupując taki panel renomowanej firmy Lindab po jego ułożeniu na dachu otrzymam właśnie taki efekt. Przestrzegam wszystkich,którzy chcą wykonać dach nowoczesnego budynku z panelu na rąbek, aby nie kupowali tego szajsu z Lindabu. W przeciwnym razie nadzieją się jak ja i zostaną na placu budowy z kilkuset kilogramami blachy, która nadaje się już tylko na zezłomowanie, no chyba że dla kogoś nieistotny jest wygląd dachu. Wygląda to tak jakby ktoś chodził po dachu i powgniatał blachę, albo ekipa dekarska spartaczyła swoją robotę. Tutaj nie ma mowy o złym montażu, bo próbowane to było na różne sposoby- efekt zawsze był ten sam- pofalowany dach!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 27.01.2013 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 Gdybyś przed podjęciem decyzji o wyborze materiału pokrycia prześledził te wątki, w których napisałeś może nie miałbyś dzisiaj takich problemów. Przed podjęciem decyzji warto obejrzeć kilka realizacji w tym potencjalnego wykonawcy. To niestety urok blachy. Moje wykonania też nie są idealne ale inwestor przed podjęciem decyzji jest o tym uprzedzony. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablomoc 27.01.2013 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 Ja polecam blachę na rąbek Ruukki. Drogie ale warto. Do zobaczenia w dzieniku budowy u mnie na profilu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m_a_r_i_o 07.02.2013 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 Jesli komus nie przeszkadza efekt pofalowania na dachu to z chęcią sprzedam wszystkie panele SRP 25 kolor ciemny grafit bez przetłoczeń ok. 220m2. Wszystkie praktycznie nowe składowane wg skazań producenta, kilka z nich było założonych na dachu, ale nie posiada żadnych oznak użytkowania. Długości paneli ok 6,3m. Gdyby ktoś był zainteresowany to tanio sprzedam- w takiej cenie na pewno nigdzie się go nie kupi. Panel w najlepszej powłoce Elite z 30-letnią gwarancją.[email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts