Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Niedoświetlone mieszkanie kupione od developera- czy to wada?

woj1979

Recommended Posts

Witam,

w maju zakupiłem mieszkanie na trzecim etapie budowy. Jako, że mieszkanie było w budowie wejście domieszkania i jego obejrzenie nie było możliwe. Odbiór mieszkania miał miejsce pod koniec lipca, gdzie wtedy po raz pierwszy miałem okazje je zobaczyć. Nic złego nie przykuło mojej uwagi, dzień był bardzo słoneczny - pełnia lata. Do wyremontowanego mieszkania wprowadziłem się w październiku i od tej pory nie daje mi spokoju jedna rzecz, a mianowicie - niedoświetlenie mieszkania. Jest to duży problem. Pokój z aneksem kuchennym, które to stanowią największa powierzchnię użytkową tego mieszkania 9,5m długości - miejsca najdalej odsunięte od okien są najbardziej zaciemnione. Czy to wada ukryta?

Zaznaczam,że wszystkie ściany w mieszkaniu są pomalowane na biało, większość mebli również są koloru białego - co powinno robić wrażenie jasności. Nawet gdy okno jest w 100% odsłonięte tzn. żaluzje podniesione do góry, brak zasłon nic nie powoduje aby aneks kuchenny został w jakikolwiek sposób doświetlony. Takie zabiegi nie wpływają na doświetlenie czy niedoświetlenie mieszkania. Po prostu jest szaro.

O tej porze roku gdy dni są krótsze, jest mniej słońca jest wyraźna potrzeba doświetlenia mieszkania sztucznym światłem.

Zaznaczam, że dokonałem pomiarów szyb. Jeżeli chodzi o wymiary samych szyb to brakuje spełniających wymagane normy. Natomiast mierząc otwory na okna ( chyba tak jest w ustawie)wychodzi na to, że zostało to wykonane w normie :( . Czy są jakieś przepisy, normy, regulujące tego typu dane techniczne? Czy można dochodzić czegokolwiek u developera?

Mieszkanie jest usytuowane na 3 piętrze, widok z okna to dach z czerwonej dachówki bloku, znajdującego się w odległości 17-18 metrów. Czy może on ma jakiś wpływ na brak słońca?

Proszę o podpowiedz co robic?!

• 2 weeks później...

Czy to oznacza, że głebokość wynosi 9,5m? To i nie ma prawa być doświetlone, chyba że słońce poziomo będzie padać. Rozumiem, że nie oglądałeś mieszkania przed zakupem, ale rzuty chyba były dostępne??? Pozostaje ci zainwestować w dobre oświetlenie. Czy w głębi jest salon czy aneks kuchenny?

Swoją drogą , te aneksy to sposób deweloperów, żeby zagospodarować i sprzedać również takie miejsca w głębi budynku, gdzie światło nie dochodzi. Przecież gdyby zrobić tam zamkniętą ciemną kuchnię, to nikt by nie kupił.

Witaj, już wiem ze nie ma szans by było doświetlone, mam nadzieje że jednak mnie rozumiesz, to moje pierwsze mieszkanie i nie miałem pojęcia jakie pomieszczenie ile metrów, kupując mieszkanie od dewelopera wydawało mi się ze kupuje coś od "fachowców". Myliłem się:(

Czy masz może jakiś pomysł co zrobić? Poważnie nie chce odpuścić deweloperowi.

p.s. w ogole bardzo dziękuje za odpowiedz.

pozdr W

Zacytujmy:

rozdział 2. Oświetlenie i nasłonecznienie

§ 57. [Oświetlenie naturalne] 1. Pomieszczenie przeznaczone na pobyt ludzi powinno mieć zapewnione oświetlenie dzienne, dostosowane do jego przeznaczenia, kształtu i wielkości, z uwzględnieniem warunków określonych w § 13 oraz w ogólnych przepisach bezpieczeństwa i higieny pracy.

2. W pomieszczeniu przeznaczonym na pobyt ludzi stosunek powierzchni okien, liczonej w świetle ościeżnic, do powierzchni podłogi powinien wynosić co najmniej 1:8, natomiast w innym pomieszczeniu, w którym oświetlenie dzienne jest wymagane ze względów na przeznaczenie - co najmniej 1:12.

§ 58. [Oświetlenie światłem sztucznym] 1. Dopuszcza się oświetlenie pomieszczenia przeznaczonego na pobyt ludzi wyłącznie światłem sztucznym, jeżeli:

1) oświetlenie dzienne nie jest konieczne lub nie jest wskazane ze względów technologicznych,

2) jest uzasadnione celowością funkcjonalną zlokalizowania tego pomieszczenia w obiekcie podziemnym lub w części budynku pozbawionej oświetlenia dziennego.

2. W przypadku gdy pomieszczenie, o którym mowa w ust. 1, jest pomieszczeniem stałej pracy w rozumieniu ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy, dla zastosowania wyłącznie oświetlenia światłem sztucznym, w tym elektrycznym, jest wymagane uzyskanie zgody właściwego państwowego wojewódzkiego inspektora sanitarnego, wydanej w porozumieniu z właściwym okręgowym inspektorem pracy.

3. Uzgodnienie, o którym mowa w ust. 2, nie dotyczy budynków służących obronności państwa.

§ 59. [Zgodność z normami] 1.[24] Pomieszczenia przeznaczone na pobyt ludzi oraz do ruchu ogólnego (komunikacji) powinny mieć zapewnione oświetlenie światłem sztucznym odpowiednio do potrzeb użytkowych.

2. Ogólne oświetlenie światłem sztucznym pomieszczenia przeznaczonego na stały pobyt ludzi powinno zapewniać odpowiednie warunki użytkowania całej jego powierzchni.

3. Oświetlenie światłem sztucznym połączonych ze sobą pomieszczeń przeznaczonych na stały pobyt ludzi oraz do ruchu ogólnego (komunikacji) nie powinno wykazywać różnic natężenia, wywołujących olśnienie przy przejściu między tymi pomieszczeniami.

§ 60. [Wymagany czas nasłonecznienia] 1. Pomieszczenia przeznaczone do zbiorowego przebywania dzieci w żłobku, przedszkolu i szkole, z wyjątkiem pracowni chemicznej, fizycznej i plastycznej, powinny mieć zapewniony czas nasłonecznienia co najmniej 3 godziny w dniach równonocy (21 marca i 21 września) w godzinach 800-1600, natomiast pokoje mieszkalne - w godzinach 700-1700.

2. W mieszkaniu wielopokojowym dopuszcza się ograniczenie wymagania określonego w ust. 1 co najmniej do jednego pokoju, przy czym w śródmiejskiej zabudowie uzupełniającej dopuszcza się ograniczenie wymaganego czasu nasłonecznienia do 1,5 godziny, a w odniesieniu do mieszkania jednopokojowego w takiej zabudowie nie określa się wymaganego czasu nasłonecznienia.

Tak jak napisał sSiwy - pewnie jest zgodnie z przepisami. Trzeba pamiętać, że np. okno wysokie a wąskie wpuszcza do wnętrza więcej światła niż okno niskie a szerokie o tej samej powierzchni. Na jaką stronę świata wychodzą Twoje okna? Obawiam się, że reklamacja nie będzie możliwa, dobrze że masz białe ściany i meble. W przyszłości przy malowaniu warto użyć farby , która lepiej odbija światło. W aneksie liczyć się z tym, że do pracy będzie potrzebne sztuczne światło. No i czekać wiosny, dłuższego dnia i słońca.

ok ale... jest taki przepis cyt:

§ 57. [Oświetlenie naturalne] 1. Pomieszczenie przeznaczone na pobyt ludzi powinno mieć zapewnione oświetlenie dzienne, dostosowane do jego przeznaczenia, kształtu i wielkości, z uwzględnieniem warunków określonych w § 13 oraz w ogólnych przepisach bezpieczeństwa i higieny pracy.

Kształ przecież nie jest dostosowany ( pomieszczenie jest mega długie).

???

OK – a następne czytałeś ?

Moim zdaniem, nie ma żadnych podstaw prawnych, aby wytaczać te działa – tym bardziej, że jak sam pisałeś powierzchnia okien spełnia wymagania normowe (ustawowe), a nawet gdyby nie spełniała, to zgodnie z przepisami, trzeba aneks doświetlić światłem sztucznym.