Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przy drzwiach z szybą przez całą wysokość lub całoszklanych szyby powinny być HARTOWANE! W znacznej części drzwi wewnętrznych szyby są wzmocnione - właśnie przez hartowanie, ew. klejenie. Nie znam szczegółów (wstyd :-( ) , ale jest rozporządzenie, które reguluje warunki stosowania szyb hartowanych w drzwiach.
oczywiscie że szyby są hartowane. co nie oznacza że są z puchową otoczką. jak w nie rąbniesz to przyjemnie nie jest. choc u nas sie to nie zdarzylo. generalnie ja zamykam na wszelki wypadek kazde drzwi bo moje dziecie ma tendencje do biegania patrząc za siebie.

Mam pytanko:

Drzwi przylgowe czy bezprzylgowe? Czy są jakieś plusy i minusy tych rozwiązań?

Jakie macie u siebie?

http://moric-drzwi.aplikacje-internetowe.com/UploadedFiles/przylga.png

grafika lewa - drzwi bezprzylgowe

grafika prawa - drzwi z przylgą.

Drzwi przylgowe różnią się od drzwi bezprzylgowych wykończeniem krawędzi skrzydła. W drzwiach bezprzylgowych skrzydło tworzy jednolitą płaszczyznę, jest w pełni zlicowane z ościeżnicą. Skrzydło drzwi przylgowych posiada wcięcie, które zachodzi na ościeżnicę.

Edytowane przez mr6319

Poproszę o pomoc.

Dzrwi Porta Natura Concept może ktoś już je ma i może coś na ich temat powiedzieć?

A może ktoś miał do czynienia z drzwiami Firmy Kubiszyn?

http://www.drzwi-kubiszyn.com.pl/images/stories/okleina/tera/te-4.jpg

Mają duży wybór kolorystyczny i ościeżnic. Cenowo byłoby około 2000-2200.

Edytowane przez mr6319
Czy mogę również prosić namiary na wykonawcę tych pięknych drzwi

Oczywiście orzeszku! Bardzo dziękuję- już wysyłam.

Pozdrawiam :)

Efilo, ja z podobną prośbą jak wyżej. Możesz podać na priv namiary na stolarza i i jak wyszły cenowo te drzwi jesionowe? dzięki

I ja też poproszę o namiary na stolarza od drzwi na PRIVa, no i ptzybliżoną cenę jeśli można

Halo! Jak to jest, że kiedy Wykonawca nawali to trąbi się o nim na każdym forum z imienia i nazwiska?

A kiedy ktoś zrobi ładne drzwi, Klient jest z nich zadowolony to o nim mówi się po cichu, na priv.. Myślę, że wymienienie firmy z nazwy i miejscowości nie jest jakimś grzechem, no chyba że ktoś pisze swoje pierwsze posty ;) Także trochę śmiałości!:)

mr6319 mi też się podobają te drzwi. Tylko dlaczego w cenniku Porty kosztuję one ok. 700 zł

http://www.porta.com.pl/pl/porta_koncept,p1,s0,m95,apri,d1.html

a w sklepie kosztują co najmniej 1300zł. Ja mam 14 par takich drzwi, więc robi się spora sumka.

Ja mogę naszego stolarza z czystym sumieniem podać z nazwiska, chyba nic nie będzie miał przeciw temu ...

pan Kania z Piasku

Toż to 2 km ode mnie, dlaczego wcześniej nie trąbiłaś ? ;).

mr6319 mi też się podobają te drzwi. Tylko dlaczego w cenniku Porty kosztuję one ok. 700 zł

http://www.porta.com.pl/pl/porta_koncept,p1,s0,m95,apri,d1.html

a w sklepie kosztują co najmniej 1300zł. Ja mam 14 par takich drzwi, więc robi się spora sumka.

Piogron, nie gniewaj się, ale cenniki drzwi są złożone, trzeba dokładnie czytać i raczej w pośpiechu można się nimii sugerować. W salonach dostaniesz wycenę:

skrzydło - Porta Koncept - (okleina pierwsza z brzegu - cena 540zł netto

ościeżnica (w zależności od grubości muru) - 220 - 306zł netto

montaż - 100-200zł

Do tego 7% VAT, od tego rabat. W praktyce osiągalne są wartości podobne, wiec można ich nie uwzględniać. Także te drzwi powinny kosztować ok 1 tys. zł

Ale jest też w katalogu wizualnie podobna wersja NATURA KONCEPT i tu kosztuje:

skrzydło 1089zł

ościeżnica - 355-510 , wiec całe drzwi to koszt ponad 1600zł.

A dolicz jeszcze klamkę, ew. podcięcia, tuleje wentylacyjne lub droższe wzory ościeżnic..