Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zastanawiam się nad takimi secesyjnymi drzwiami.

Będą robiły ciekawe wrażenie.

http://img860.imageshack.us/img860/1943/1naallegro1.jpg

Zastanawia mnie jeszcze kolorystyka.

Albo szare, albo "opalone" i pomalowane lakierem a więc brązowe.

Jest licytacja i nie wiem ile będą kosztować.

Edytowane przez clevland

Dla zainteresowanych drzwi kupiliśmy przez internet dużo taniej niż w normalnym sklepie Zamówiliśmy drzwi Porty bezprzylgowe elegance bo były w niższej cenie niz z pol-skone a maja ładnie schowane zawiasy podobno jest to nowość. Myslę ze dobrze wybraliśmy bo Porta ma chyba dobre jakościowo produkty a w miarę możliwości finansowych wolę trochę dopłacić i mieć pewność że nic sie nie zepsuje. [tu była reklama]

Eee..

w internecie taniej? Nie wierzę. Może pozornie taniej, bo normalnie drzwi sprzedane z 23% Vat muszą wyjsć drożej niż w niezłym salonie z drzwiami.

Może było taniej niż w katalogu, ale jestem pewien, że w dzisiejszych czasach każdy dostanie niezły rabat.

Ukryte zawiasy nie są nowością (o przepraszam, w Porcie są), ale inni stosują je od dawna.

kupiliśmy drzwi w świecie stolarki z 23 % vatem w urzedzie skarbowym odliczę sobie od ceny którą zapłaciłam za drzwi 15 % kupując w normalnym salonie bez montażu też muszą mi sprzedać z 23% vatem bo takie jest nasze prawo chyba że ktoś oszukuje i bez montażu sprzedaje z 8% vatem! klient zachwycony ceną a potem sie okazuje że sprzedawca go oszukał bo vat zatrzymała dla siebie!!!! nas tez próbowali tak przekręcić a jak zapytałam o vat to pan się czerwony zrobił no i że niby nie dosłyszał że mamy swojego fachowca! chodziliśmy po wszystkich salonach i nigdzie nie dostaliśmy tak dużego rabatu jak w internecie! zaoszczędziliśmy 2 tys złotych zresztą wszystko w internecie jest dużo tańsze niz w salonach mieszkamy w gdańsku a tu raczej wszyscy chca jak najwięcej zarobić nie potępiam tego ale wole jednak zatrzymać pieniadze w swoim portfelu zamiast przepłacać. Teraz zawsze robimy tak że chodzimy po salonach teraz kompletujemy resztę mebli wybieramy to co nam się podoba a potem szukamy w internecie i kupujemy duzo taniej. Co do drzwi bezprzylgowych to może i porta juz je miała napisałam to co mi powiedzieli w salonien jeśli tak to bardzo przepraszam za pomyłkę :) jednak chowane zawiasy wyglądają dużo ładniej niż te odkryte ja jestem bardzo zadowolona z wyboru.

Pozdrawiam

• 2 weeks później...
Witam, żeby cokolwiek doradzić w drzwiach trzeba się na tym znać, a żeby się na tym znać to trzeba długo w tym pracować, ja zajmuję się tematem na co dzień i mogę przedstawić pewne fakty i statystyki, a chce się odnieść do wypowiedzi Pana Robespierre dotyczącej drzwi Porta.

R: No tak - ja tylko 15 lat zajmuję się drzwiami... :(

Uważam ją za krzywdzącą i nie pokrywająca się z prawdą. Oczywiście nie zarzucam Panu celowego kłamstwa, ewentualnie przypadkowe wprowadzenie w błąd oparte na nie do końca sprawdzonych przesłankach. Oczywistym jest dla mnie, że chce Pan pomóc konsumentom i ma pan pozytywne zamiary, ale do ostatnich wypowiedzi jestem zmuszony się odnieść i zamieścić swój punkt widzenia.

R: Cieszę się bardzo że moja wypowiedź wzbudziła w Panu ten obowiązek... :)

Pracuje w dość dużej firmie, która prowadzi statystyki sprzedaży, reklamacji itd.

W zeszłym roku kalendarzowym sprzedawaliśmy średnio miesięcznie 4.500 sztuk drzwi Porta, średnia ilość reklamacji 6 sztuk miesięcznie, przez ostatnie trzy lata nie było średniej większej niż 8.

R: Wg mnie pracuje Pan w okropnie dużej firmie. Dlatego Pana wypowiedź nijak się ma do mojego doświadczenia z drzwiami. Ja pracuję w małej firmie która specjalizuje się w dostarczaniu produktów najwyższej jakości. Najczęściej wykonywanych w nietypowych wymiarach i kształtach których możliwe że Pan nawet nigdy nie widział. Osobiście projektuję, szkicuję trudne projekty wg których wykonuję drzwi w różnych firmach...

Czyli nie dość że w normie to jeszcze sporo poniżej. Kolejna kwestia to jak reklamacja jest załatwiana i jakie są relacje klienta i sprzedawcy, a bywają bardzo różne. Ktoś powie ok zdarzyło się tylko to załatwmy, a ktoś inny się dobrze wkurzy z tego samego powodu. Załóżmy ze tych reklamacji nie jest 6 tylko 8 z czego dwie osoby są niezadowolone pomijając przyczyny i zasadność.

Daje to 24 osoby rocznie przy sprzedaży 54.000 sztuk wynik powiedziałbym wzorcowy, nikt nie jest doskonały i nikt nie ma 100% skuteczności w każdej firmie zdarzają się reklamacje, czy spory. Co by było gdyby teraz na tym forum zalogowały się 24 osoby i wyraziły złą opinie o producencie, masakra.

R: Są obecni od kilkunastu lat producenci na rynku o których raczej nie znajdzie Pan negatywnych opinii

Kolejna sprawa to obiekty o których Pan pisał wydawałoby się, ze jest Pan specjalista w tym temacie

R: Hmmm...

, ale też pisze Pan ze zakupił drzwi z montażem co sugeruje zwykłego klienta

R:Widzę że czytanie tekstów ze zrozumieniem jest bardzo trudne... :(.

Łącząc to wszytko sugeruje ze widział Pan drzwi już po montażu i użytkowane, a jak wiemy każdy robi to na swój sposób. Opisze panu dwie sytuacje z mojej historii inwestycyjnych:

Wstawiliśmy drzwi do biura w okleinie Porta-Decor, nie jest to typowo inwestycyjna okleina, namawialiśmy klienta na okleinę CPL, nie chciał ze względu na cenę, drzwi od lat sprawują się dobrze i nic się z nimi nie dzieje.

W innym przypadku w pewnej fabryce zamontowaliśmy ponad 60sztuk drzwi po dwóch tygodniach dostałem reklamację że rozklejają się wszystkie ościeżnice i puchnie część skrzydeł. Na zakończenie każdej budowy przed oddaniem budynku trzeba solidnie posprzątać, firma która się tym zajmowała była Polska, ale pracownice ze względu na oszczędność były zza wschodniej granicy, nie mówiły po polsku, nikt im nie wytłumaczył jak należy te drzwi umyć, a że było dużo pyłu (ściany 90% g-k) to robiły to jak podłogę szybko, przy pomocy mokrej szmaty i to aż z niej ciekło, nagrał je na telefon mój montażysta a jak mu powiedziałem o reklamacji pokazał mi filmik. Te najbardziej zniszczone wymieniliśmy na koszt winowajcy w tym przypadku firmy sprzątającej.

R: Zgadzam się że w takich przypadkach reklamacji uznać nie można

Więc jeśli drzwi wyglądały źle to mogły tak wyglądać z wielu powodów.

Co do marek Porta, Verte i Villadora:

Verte to najnowszy produkt, drzwi dostosowane ceną i jakością do najbardziej ekonomicznego rynku w stolarce z przeznaczeniem głównie do marketów.

R: Brrr, powiało tandetą...

Porta to średni segment, dobre materiały i średnia cena, nie ma rodzaju budynku do którego nie wstawiałbym tych drzwi a były szkoły, urzędy, stadion, pływalnia, sporo prywatnych biur, bloki, kilka firm logistycznych, ogólnie cały przekrój.

R: Hmm..., wg mnie Verte ceną wpisuje się mniej więcej w środek cen Porty. Więc po co nowa marka?? Bardzo chciałbym zobaczyć te drzwi po 2-3 latach użytkowania.

Villadora to najwyższa pólka i cenowa i jakościowa

R: Z tą najwyższą półką to bym raczej uważał... :)

Porta posiada tyle marek nie dlatego że tak jak Pan pisze nie jest kryształowa, ale dlatego, ze chce swoim klientom móc zaoferować produkty z każdego segmentu rynku i dobrze to robi. Sprzedaż na poziomie 32% rynku krajowego przy tylu producentach i eksport do 25 krajów Europy, moim zdaniem to ogromny sukces, który świadczy o jakości.

R: Podobnym wynikiem (z branży) mogą się pochwalić producenci okien w systemie Aluplast. Wszyscy w branży wiedzą co to za profile i ile są warte. W Polsce sprzedaje się świetnie wszystko co ma dobrą cenę (czyt. niską)

Pozdrawiam

R: Podsumowując: Wydaje mi się że to forum skierowane jest do detalicznych klientów i głównie tacy szukają tu informacji. Nie sądzę aby klienci instytucjonalni kierowali się moją czy Pańską opinią.

W mojej karierze bywały inne historie. Np taka:

Klient wyposażał w drzwi 3 kondygnacyjną rezydencję. Na parter i pierwsze piętro zamontowaliśmy drzwi średnio po 2500 zł. Montaż przebiegł bez najmniejszych potknięć i w jakości satysfakcjonującej mnie oraz mojego klienta. Natomiast do piwnicy klient zamówił coś tańszego gdyż nie zamierzał często tam zaglądać. Za moim pośrednictwem zamówił 12 kompletów drzwi firmy "P" wykończone w naturalnej okleinie. Na 12 kpl tylko 3 kpl nadawały się do końcowego odbioru bez uwag. W pozostałych stwierdziliśmy podczas montażu wiele mniejszych bądź większych wad. Np. Fornir na rantach skrzydeł lekko odchodził, łączenia fornirów na płaskich powierzchniach miały szczelinki ok 0,5 mm co było bardzo widoczne nawet z odległości 2 m. Różnica kolorystyczna pomiędzy skrzydłami a ościeżnicami była kolosalna. ITP, ITD... Podobnych historii mógłbym opowiedzieć więcej ale nie widzę sensu. Klient nie złożył reklamacji. Powiedział że jego zdrowie i dobre samopoczucie jest ważniejsze od drzwi w piwnicy. Statystycznie powinienem napisać 100% towaru bez wad!

kupiliśmy drzwi w świecie stolarki z 23 % vatem w urzedzie skarbowym odliczę sobie od ceny którą zapłaciłam za drzwi 15 % kupując w normalnym salonie bez montażu też muszą mi sprzedać z 23% vatem bo takie jest nasze prawo chyba że ktoś oszukuje i bez montażu sprzedaje z 8% vatem! klient zachwycony ceną a potem sie okazuje że sprzedawca go oszukał bo vat zatrzymała dla siebie!!!! nas tez próbowali tak przekręcić a jak zapytałam o vat to pan się czerwony zrobił no i że niby nie dosłyszał że mamy swojego fachowca! chodziliśmy po wszystkich salonach i nigdzie nie dostaliśmy tak dużego rabatu jak w internecie! zaoszczędziliśmy 2 tys złotych zresztą wszystko w internecie jest dużo tańsze niz w salonach mieszkamy w gdańsku a tu raczej wszyscy chca jak najwięcej zarobić nie potępiam tego ale wole jednak zatrzymać pieniadze w swoim portfelu zamiast przepłacać. Teraz zawsze robimy tak że chodzimy po salonach teraz kompletujemy resztę mebli wybieramy to co nam się podoba a potem szukamy w internecie i kupujemy duzo taniej. Co do drzwi bezprzylgowych to może i porta juz je miała napisałam to co mi powiedzieli w salonien jeśli tak to bardzo przepraszam za pomyłkę :) jednak chowane zawiasy wyglądają dużo ładniej niż te odkryte ja jestem bardzo zadowolona z wyboru.

Pozdrawiam

W internecie na pewno łatwiej namierzyć dobra okazję...

Lecz w budownictwie na wysoką jakość składa się 40% towar a 60% jego prawidłowy, rzetelny i dokładny montaż.

Dlatego mimo wszystko nie radzę oszczędzać 10-15% bo w przyszłości może się to okrutnie zemścić. Na pewnych grupach towarów nie warto oszczędzać.

Szczególnie na tych gdzie wartość towaru jest dużo niższa od robocizny. Koszty ponownej wymiany mogą być ogromne.

Co do VAT-u to jest cała masa firm które działając na pograniczu prawa obniżają VAT do 8% sprzedając towar bez montażu. Na pewno należy zwrócić uwagę jaki VAT wpisano nam w umowie i jak wygląda umowa.

US wymagają aby firmy budowlane oprócz faktury z obniżonym VAT-em miały z klientem podpisaną umowę na montaż oraz podpisany protokół z jego odbycia. Jeśli podpiszemy takie dokumenty poświadczając nieprawdę narażamy się na duże kłopoty.

Lepiej kupić towar z normalnym 23% VAT-em nawet jeśli jest nieco droższy, nazbierać kilka faktur i (raz w roku) poprosić w US o zwrot różnicy na poziomie 15%.

Pozdrawiam:

robespierre

Dla zainteresowanych drzwi kupiliśmy przez internet dużo taniej niż w normalnym sklepie Zamówiliśmy drzwi Porty bezprzylgowe elegance bo były w niższej cenie niz z pol-skone a maja ładnie schowane zawiasy podobno jest to nowość. Myslę ze dobrze wybraliśmy bo Porta ma chyba dobre jakościowo produkty a w miarę możliwości finansowych wolę trochę dopłacić i mieć pewność że nic się nie zepsuje. [tu była reklama]

Za "chyba" wolałbym jednak nie dopłacać...

Zastanawiam się nad takimi secesyjnymi drzwiami.

Będą robiły ciekawe wrażenie.

Zastanawia mnie jeszcze kolorystyka.

Albo szare, albo "opalone" i pomalowane lakierem a więc brązowe.

Jest licytacja i nie wiem ile będą kosztować.

I jaka wyszła cena tych drzwi?? Sam bym takie kupił... :)

R:

Lepiej kupić towar z normalnym 23% VAT-em nawet jeśli jest nieco droższy, nazbierać kilka faktur i (raz w roku) poprosić w US o zwrot różnicy na poziomie 15%.

:)

NIEPRAWDA! Na czym polega ta "lepszość"? Kupując na 8 % przy już przy zakupie odbijamy sobie te 15 % różnicy przez co na zakup potrzebujemy mniej kasy. A nie potem użerać się z US i czekać na kasę- którą w tym czasie możemy wydać na coś innego.

I jakim cudem wg poprzednika sprzedawca chciał zachować podatek dla siebie? Że chciał na 8 % sprzedać?

NIEPRAWDA! Na czym polega ta "lepszość"? Kupując na 8 % przy już przy zakupie odbijamy sobie te 15 % różnicy przez co na zakup potrzebujemy mniej kasy. A nie potem użerać się z US i czekać na kasę- którą w tym czasie możemy wydać na coś innego.

R: Chodzi mi o to że jak nam wciskają towar w sklepie na 8% Vacie i w zamian za to chcą abyśmy poświadczyli nieprawdę w dokumentach to narażamy się na spore problemy. W takim przypadku lepiej już kupić drzwi czy cokolwiek innego na normalnym Vacie i potem odliczyć. Nie pisałem natomiast że kupowanie towarów z montażem jest złe... Baaaa... Pisałem że to duuuużo lepsze rozwiązanie. Taniej i pewniej. :)

I jakim cudem wg poprzednika sprzedawca chciał zachować podatek dla siebie? Że chciał na 8 % sprzedać?

R: Cud polega na tym że:

1-wszy handlowiec x podaje Ci cenę 1230 zł brutto (z VAT 23%)

2-gi handlowiec podaje Ci cenę 1200 zł brutto (z VAT 23%) bo chciał być lepszy od 1.

3-ci natomiast podaje Ci cenę 1150 zł (z VAT 8%)... Zarobi z nich najwięcej bo odliczy sobie różnicę w VAT. :)

O VAT nie pytasz i nawet nie zauważasz że dostałeś towar z dokumentami za wykonany u Ciebie montaż...

Albo zauważasz to z tym że jest już trochę za późno aby to odkręcać więc siedzisz cicho i liczysz na to że nikt tego nigdy nie sprawdzi.

Lepszość polega - na Twoim świętym spokoju.... :)

A to nie do końca sie zrozumieliśmy. Wybaczcie ale dla mnie szycztem durnoty jest porównywanie cen brutto, a już zwłaszcza nie pytając jaki jest liczony Vat. Bo w takim układzie sprzedawcy łatwo mogą nas naciąc.

ALE... jesli sprzedawca otwracie mówi, że moze sprzeadć nam na 8% i od razu zachowujemy różnicę to czemu nie? A co do poświadczenia nieprawdy- kto nam udowodni, że dana firma nie montowała nam np drzwi? Nikt ;) Pod taką umową podpisują się obie strony i obu zależy na tym aby nie mieć kłopotów :)

Poza tym, niestety ale w US nie zwracają różnicy od wszystkich materiałów, a kupując na 8 % mamy liczone w niżsyzmz Vacie zarówno drzwi jak i wszystkie śrubki użyte do montażu ;)

sie dołącze bo właśnie u nas zamontowano drzwi Impuls z Pol Skone: nigdy mój mąż ani żaden jego kolega nie zrobiliby tego jak pan montażysta!!! 10 par drzwi w jeden dzień!! Czysto, schludnie, bez żadnych uszkodzeń itd itp wczoraj sami też podjechali domontować brakującą klamkę. Nigdy bym sie nie zdecydowała na zakup bez montazu choć fachowiec wie, ze montaż był droższy od tych drzwi. W starym domu mąż montował drzwi sam... dobrze, że już tam nie mieszkam ;)

Pomijam już kwestię podatku VAT. O niewygodnych tematach lepiej nie dyskutować, bo jeszcze ktoś z UKS (może nawet z CBA) trafi na ten wątek i będą kłopoty.

Instrukcja montażu drzwi jest prosta. Sam montaż też. Jak wiele rzeczy, dopóki nie natrafi się na problematyczne tematy (za mały otwór, za duży otwór, nierówne grubości ściany, uskoki w podłodze itp). A takich nie brakuje.

O DRE nie szukaj w wątku, a przez wyszukiwarkę. Często widzę na FM opinie zadowlonych użytkowników, ale o dziwo - zdanie większości fachowców jest odmienne. Z tym, że to są zdania ludzi którzy nie współpracuja z DRE.

He he... Takie życie...

W drzwiach laminowanych bardzo ważne jest aby laminat kładziony był "bez łączeń" na rantach.

Obecnie kilku dużych - masowych producentów ma ten wariant w ofercie.

Na pewno wydłuży to żywotność Waszych drzwi zdecydowanie.

Fajnie jest tez jeśli szkło jest hartowane - da Wam to bezpieczeństwo oraz większą wytrzymałość na uderzenia.

No i zawiasy (mój ulubiony temat) - zwykłe takie jak niestety stosuje 90% firm w tanich drzwiach nie spełniają swojej funkcji należycie. Dobrze aby miały regulację za pomocą kluczy inbusowych i miały w swoim wnętrzu element poślizgowy. Zwykłe trą o siebie wytwarzając pył który brudzi drzwi, piszczą, zacierają się i utrudniają otwieranie drzwi.

Edytowane przez Robespierre

Przedstawię dokładniej problem zawiasów...

Zawiasy zwykłe:

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=55589&d=1304761974

Zawiasy z regulacją:

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=55587&d=1304761961

Zawiasy z regulacją z nasadkami ozdobnymi:

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=55588&d=1304761968

Pojawia się pytanie dlaczego producenci cały czas montują coś tak słabego i paskudnego??

Otóż tylko i wyłącznie z powodu ceny.

Zawias zwykły kosztuje ok. 2 zł.

Zawias z regulacją ok 5 zł.

Łatwo więc wyliczyć że przy dwóch zawiasach różnica to ok. 6 zł.

Mnożąc to przez ilość produkowanych jednostek w skali miesiąca np 5000 to daje nam to oszczędności na poziomie 30 tyś.

Rocznie to 360 tyś!!!!

Tak więc moi milusińscy w Waszych super drzwiach zamontowano takie właśnie zawiasy gdyż prezes musi co roku kupować najnowszy model Audi, Mercedesa lub BMW.

Każdy z Was dokłada cegiełkę do jego pięknego auta.

:)

Nic dodać - nic ująć.

Z tym, że w większości przypadków masowej produkcji Klient nie ma tego wyboru. No i w skrzydłach kosztujących do 500zł jest wiele innych "skrótów" cenowych. Tak, że starczy jeszcze na BMW dla wszystkich członków zarządu ;)