Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

nie wspominając o efekcie końcowym czyli tzw. dopasowaniu drzwi do reszty mieszkania

ja proponuję kupować w firmach które się na tym znają i są od lat na rynku , a nie że jakaś sieć dywanów wprowadza drzwi żeby jak najwięcej sprzedać w jednym sklepie bez pojęcia. Efekt końcowy jest taki że klienci płacą za poprawki bo ktoś im wmówi że tak ma być .

Model Jak linea z Dewro ,ciekawe wstawki . A jak został rozwiązany element zawiasów też w rodzaju czarnych wstawek czy już to co było w standardzie?

Zawiasów nie zmieniałam. Tak wyglądają od środka. Może kiedyś je pomaluję :)

http://i782.photobucket.com/albums/yy110/alladyn71/DSC_6389mini-1.jpg

Właśnie się zastanawiałem jak w łazience będzie rozwiązane ale w momencie gdzie drzwi się otwierają do środka ( z racji bezpieczeństwa i wymogów powinny się otwierać na zewnątrz ) ale przy dużej łazience z oknem jest to dla mnie zrozumiałe że tak się otwierają zawiasy rzeczywiście są prawie nie widoczne tak że pomalowanie ich może spowodować efekt bobków hehe :)

Robe,

czepiasz się ;)

a poważnie to jestem zaskoczony, że ktoś przykłada taką uwagę do drzwi. Klientów - Indywidualistów rozumiem, ale w salonach sprzedaży nie spotkałem obsługi z tak wyczulonym gustem :) Gratuluję.

Ciesz się że ze mną nie pracujesz...

...a tak serio:

Uważam że budowa domu, wyposażanie mieszkania, firmy będzie wyglądało 100 razy lepiej jeśli uda mi się uświadomić właściciela o konieczności dopilnowania szczegółów. To klucz do wnętrza doskonałego. Można wydać miliony na budowę domu i nie osiągnąć celu, lub odwrotnie czasami nawet wydanie małej kwoty robi kolosalne wrażenie.

Nie wątpię...

Pisząc o szczegółach nie mam na myśli tylko nasadek na zawiasy.

Zajmuję się doradztwem w znacznie szerszym zakresie. Już od zabezpieczenia przeciwwilgociowego fundamentów aż po dachówki... :)

...lecz drzwi są moim ulubionym tematem. To coś co mnie fascynuje.

W budowie na każdym etapie pojawiają się tzw "szczegóły" zwane przez budowlańców z pod budki z piwem "pierdołami bez znaczenia".

Fachowców z pełną świadomością jest niestety niewielu. A może inaczej jest ich nawet sporo lecz często wykonują swój etap i szybko się wynoszą bo zwrócenie uwagi na pewne szczegóły popsułoby im harmonogram...

Życie...

Edytowane przez Robespierre

A ja z pytaniem do

Robespierre i finlandii !

Złożyłam reklamację na swoje drzwi bukowe i reklamacja została przyjęta. Drzwi robione były przez lokalną firmę.Teraz czekam na zabranie drzwi i chciała bym wiedzieć jakie są możliwosci naprawy wykrytych wad.Jedne drzwi się się mocno wyłudkowały i te będą wymienione.Na wszystkich drzwiach przy łączeniach widać jasniejsze miejsca.Drzwi są ciemne i tzw kasetonowe,te miejsca będą na pewno domalowane.Ale na trzech parach i dwóch opaskach widać pęknięcia na płycinach(taka jest chyba własciwa nazwa) i zastanawiam się własnie jakie są możliwosci naprawy takiej wady,aby później było to nie widoczne?Na jednych drzwiach ,na usłojeniach widać tzw mikropęknięcia.

Na co zwrócić później uwagę gdy drzwi zostaną już naprawione?

Jak sądzę drzwi robili stolarze z litego drewna??

Kurczenie się kasetonów jest normalnym zjawiskiem w przypadku kiedy są wykonane w litego drewna (a najczęściej z elementów klejonych). Większość firm z tzw "wyższej półki" w kasetonach stosuje sklejkę wielowarstwową, MDF bądź płytę wiórową i pokrywa to naturalnym fornirem. Ten zabieg daje 99%-100% gwarancję niezmienności kształtów kasetonów. Stolarze kasetony robią sami klejąc drewno. W tej technologi raczej na pewno kasetony będą pracować w miarę zmian wilgotności powietrza w domu.

Aby polepszyć nieco i zminimalizować te zjawisko powinieneś zainwestować w higrometr i nawilżacz. Podejrzewam że wszystko u Ciebie wyschło na "wiór"...

Niestety nie mam dla Ciebie dobrych wiadomości:

Utrzymanie tych drzwi w ryzach i w dobrym stanie przez lata będzie wymagało poprawek raz na jakiś czas.

Coś więcej mógłbym powiedzieć widząc dużo zdjęć.

Tak czy siak:

Życzę zadowolenia z produktu. Nawet jeśli będzie miał małe niedociągnięcia może wyglądać ładnie i cieszyć Wasze oczy.

Niestety zdjęć nie pokaże,bo nie jestem za bardzo biegła w komputerze.

Drzwi są z litego drewna,klejone.Firma nie jest mała i robi dużo zamówień na rynek niemiecki i skandynawski.

Kupilismy stację pogodową z wilgotnosciomierzem kilka miesięcy temu.Teraz wilgotnosć w domu jest prawidłowa,dzisiaj np 55%.Ale jaka była zimą nie wiem?

O jakich poprawkach mówisz?Na co powinnsimy się jeszcze przygotować?

Najbardziej niepokoją mnie te pęknięcia na płycinach,czy jest możliwa naprawa bez późniejszych widocznych sladów

A tak w ogóle drzwi są bardzo ładne.

Niestety zdjęć nie pokaże,bo nie jestem za bardzo biegła w komputerze.

Drzwi są z litego drewna,klejone.Firma nie jest mała i robi dużo zamówień na rynek niemiecki i skandynawski.

Kupilismy stację pogodową z wilgotnosciomierzem kilka miesięcy temu.Teraz wilgotnosć w domu jest prawidłowa,dzisiaj np 55%.Ale jaka była zimą nie wiem?

O jakich poprawkach mówisz?Na co powinnsimy się jeszcze przygotować?

Najbardziej niepokoją mnie te pęknięcia na płycinach,czy jest możliwa naprawa bez późniejszych widocznych sladów

A tak w ogóle drzwi są bardzo ładne.

Niestety poprawki zawsze będzie widać... :(

Płyciny wymienią pewnie na nowe ale na pewno będą lekko jaśniejsze. Czasami różnicę są ale akceptowalne - i tego Wam życzę. :)

W przyszłości może się jeszcze pojawić kilka podobnych pęknięć które z racji upływu gwarancji będziesz musiała maskować sama.

Wilgotność na dziś OK - a więc możliwe że drewno przy produkcji miało jej zbyt dużo... Lub zanim zostały pomalowane złapały jej zbyt wiele.

Z tym eksportem to bywa różnie. Nie zawsze odbiorca wymaga wysokiej jakości... W większości przypadków wystarczy cena. Napisz mi na priv co to za firma - może napiszę Ci coś więcej.

A czy ta stacja pokazuje Ci wilgotność wewnątrz czy na zewnątrz?? Większość pokazuje zewnętrzny parametr...

Edytowane przez Robespierre