Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

dziękuje za pomoc - w takim razie zabieram się za zamawianie tylko znajdę ceny przeszkleń bo te standardowe troche mi ni pasują:) pozdrawiam

Witam

Że tak wtrącę swoje 3 grosze.

Pamiętaj że ta futryna jest pokryta laminatem tak że w momencie montażu będziesz miała dwa różne odcienie .

Istnieje możliwość polakierowania tych futryn za dopłatą 20 % ale musisz wymusić aby sprzedawaca sie sam tego dowiedział i przypilnował .

A poza tym to co pisał Robespierre ekipa montażowa musi być biegła w takich rzeczach .

Jezeli chodzi o polskone

jeszcze jedno ościeżnica Din którą za pewno wybierzesz potrzebuje otwór 88 cm dla 80. oczywiście 90 otwór też jest ok .

Na twoim miejscu zastanowiłbym się czy nie udało by ci się troszkę przesunąć otworów czyli aby każda z tych ścianek miała min 4 cm wegarka czyli (tzw miejsce na całą opaskę ) może stykowe ściany między jednym pokojem a łazienką troszkę więcej bo musimy doliczyć gr opaski .

Wtedy nie musisz nic przycinać i wszystko będzie wyglądać tak jak powinno . Musisz pamiętać że są to drzwi białe i na nich wszystko jest widoczne wszystkie nierówności na łączeniu opasek i futryny .

Jeżeli chodzi o cenę to bez problemu mogę ci wycenić podaj modele szklenie wymiary wysokość +gr muru z uwzględnieniem czy będzie glazura w łazience .

Witajcie,

Mam pytanie do fachowców na temat skrzydeł Pol-skone Modern model 02-S6, czyli z sześcioma szybkami. Wiecie może czy konstrukcja szprosów pozwala na ich usunięcie bez pozostawienia śladów na ramie skrzydła? Chodzi o to, żeby wstawić tam jedna dużą szybę, zamiast tych sześciu. Bo na zamówienie takiej faneberii bezpośrednio u producenta raczej nie ma co liczyć, prawda?

Dla Magdy i Bartka

Najlepszym typem ościeżnicy regulowanej będzie zwykła najprostsza. Ma stosunkowo małe gabaryty i najlepiej się wpiszą w Wasze otwory:

http://www.pol-skone.pl/index.php/nodes/get/pl/128/

A to przykład podobnego rozwiązania. Zastosowano cięcia pionowe opasek:

[ATTACH=CONFIG]58976[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]58977[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]58978[/ATTACH]

a możesz zradzić czym się fachowo (jakim konkretnie narzędziem) taką obcinkę robi aby miało to po operacji estetyczny wygląd, bo chyba czeka mnie jedna taka przycinka

Mój monter stosuje piłę stołową Festoola... :)

http://www.festool.pl/Produkty/Pages/Product-Detail.aspx?pid=561199&name=Przesuwna-pilarka-stolikowa-PRECISIO-CS-50-EB-Set

Ważne aby była ostra jak brzytwa więc musi być często ostrzona - wtedy cięcia wyglądają jak od lasera... :)

Można oprzeć się na zdecydowanie tańszym sprzęcie ale uzyskanie tego samego efektu będzie dużo trudniejsze.

http://allegro.pl/pilarka-stolowa-krajzega-1700w-king-craft-laser-gw-i1646551953.html

narazie znalazłam drzwi w zadowalajacej cenie - ale ekipy montażowej jeszcze nie - jak ktoś może kogoś polecic z okolic Gliwic albo chcących dojechac to proszę o namiary. Chyba, że mąż się tym zajmie ale go wiecznie nie ma:P ale podobno się "zna" - i oby tego nie spartolił

A wiesz że znam tam jedną super ekipę... Mają do Gliwic chyba coś koło 60 km. Dam znać na priv... :)

Witam

Pamiętaj że ta futryna jest pokryta laminatem tak że w momencie montażu będziesz miała dwa różne odcienie .

Istnieje możliwość polakierowania tych futryn za dopłatą 20 % ale musisz wymusić aby sprzedawaca sie sam tego dowiedział i przypilnował.

Laminat dwukolorowy w standardzie???

Bez dopłaty??? :)

Nie kumam - takie jest standardowe założenie Pol-Skone??

Wytłumacz zagadnienie dokładniej bo zrobiło się ciekawie...

Edytowane przez joliska
Nie mnożymy postów...

skrzydełko fiord dostajesz malowane na standardowy kolor ncs s0500-N , natomiast ościeżnice Din w standardzie dostajesz w laminacie co prawda z daleka może tworzyć jedną całość wszystko zależy od światła jeżeli jest jasno wpada światło dzienne to efekt jest taki że opaski są jaśniejsze natomiast jak już jest ciemniej to znowu na odwrót (oczywiście to jest moje spostrzeżenie nie do końca musi tak być ) .W momencie jeżeli przyglądniemy się z bliska widać że opaskom dużo brakuje do skrzydła (wykończenie) Najlepiej zobaczyć to w castoramie bo zazwyczaj takie drzwi mają co prawda straszą bo jest to zazwyczaj strasznie zamontowane ale już u prywatnych firm o niebo lepiej to wygląda

Zdjęcie jak mam u siebie zamontowane nie wiem czy widać bo aparat przekłamuje (w żadnym wypadku nasadek biały w porównaniu z ścianą mamy 4 odcienie białego.

Wyjdę na technicznego ignoranta - ale co mi tam. Robe podał linki do super sprzętu Festool (nawet o takim nie śnię). W praktyce do tego cięcia wystarczy piła z allegro za niecałe 200zł, z tym, że polecam dokupić nową tarczę z dużą ilością zębów do precyzyjnego cięcia - na jednorazowy montaż wystarczy taka za 30zł. O lepsze raczej trudno w powszechnej sprzedaży.

Opaskę /ościeżnicę/ okleja się taśmą w miejscu cięcia by laminat tak nie odpryskiwał i się tnie - najlepiej tak, by ładna powierzchnia była brana "z góry". Oczywście przy sprzęcie za 200-300zł nie będzie to idealne, ale uważam, że ważniejsze jest dobre oko niż dobry sprzęt. Drobne nierówności na krawędzi cięcia będą od strony ściany, gdzie z założenia i tak trzeba akrylować by zakryć krzywe tynki, więc akryl przykryje i te wyszczerbienia.

Oczywście Robe by mnie za to wyrzucił z pracy, ale reprezentujemy zupełnie inny poziom wrażliwości na szczegóły :)) - przez to pracujemy dla innych klientów.

a wszystkie problemy się biorą z powodu braku zapytań developerów architektów do firm drzwiowych jaki zrobić układ ścian aby klient był zadowolony bo wystarczy zapytać i potem dopilnować wtedy jest wilk syty i owca cała (ja przez to nie kupiłem mieszkania) bo po co płacić za drzwi 2000 zł i je jeszcze dostosowywać do tego co daje developer .

Witajcie,

Mam pytanie do fachowców na temat skrzydeł Pol-skone Modern model 02-S6, czyli z sześcioma szybkami. Wiecie może czy konstrukcja szprosów pozwala na ich usunięcie bez pozostawienia śladów na ramie skrzydła? Chodzi o to, żeby wstawić tam jedna dużą szybę, zamiast tych sześciu. Bo na zamówienie takiej faneberii bezpośrednio u producenta raczej nie ma co liczyć, prawda?

Pol-skone jest bardzo sztywne także bez listewek nie ma szans atutem jest ich cena co do jakości . Jeżeli pozbędziesz się listewek i z drzwiami się coś stanie tracisz gwarancje jest opcja zamówienia bez szkła (w momencie jak zamówisz drzwi ze szkłem i wyrwiesz rami zostaną ci ślady po kleju których nie wyczyścisz i szyba jest do wymiany ) przychodzą ci rami osobno i możesz coś kombinować natomiast pamiętając że niestety biały jest nieszczęsnym kolorem wszystkie poprawki będą widoczne . Poza tym tak mnie teraz naszło czy jedna z stron nie jest konstrukcją dla szkła czyli montowane na stałe ? jak dorwę przedstawiciela to się dopytam.

heheh wczoraj miałem klienta który zamówił dwa tygodnie temu system chowany w ścianę eclisse i te dwa tygodnie temu pytam sie czy nie chce zamówić u nas drzwi żeby mieć pewność potem z wpasowaniem się danych skrzydełek , powiedział ze nie bo zamówił już w firmie K..... ( firma która wprowadził najdalej pół roku temu drzwi do sprzedaży) bo była na obmiarach itd. po czym wczoraj właśnie przyjechał opowiedział mi całą historię że do niego zadzwonili aby dopytać się o jakieś tam kwestię koloru i okazało się zamówienie w ogóle nie poszło do realizacji a klient ma termin oddania budynku gminy z a 3 tyg. hehehe

MAGDABARTEK - nie oglądamy drzwi w supermarketach tam wszystko idzie na ilość a nie jakość

Matilde1 - kwestia jak drogi towar, znam ludzi którzy do pewnej cenny sprzedaży nie zejdą i blokują klientów na różne sposoby żeby u nich nie kupili i im to wychodzi zarabiając przy tym niezły pieniądz, generalnie jest tak że najwięcej problemów stwarzają klienci na tani produkt bo są pytania typu a dlaczego a po co itd potem się zamontuje i klient mówi że miał inne wyobrażenie ...

W ostatnim tygodniu miałem spięcie z Klientem - nie zaakceptował koloru skrzydeł w okleinie naturalnej. Nawet nie różniła się drastycznie, ale tak jakoś - nie przypadła do gustu. Oczywiście producent odpowiedział odmownie, wiec jesli ktos jest zainteresowany to mam od ręki 4 skrzydła Cordoba w naturalnej okleinie Dąb1 (kolor naturalny)

Kiedyś te kolory się naprawdę różniły od paru lat technologia jest zmieniona i ciężko o drastyczne różnice. Ponadto pamiętajmy że naturalna okleina jest nieregularna bo jest naturalna i każde drzwi mają inne usłojenie, nie ma dwóch identycznych drzew.

Dlaczego ktoś taki jak Pan zgodził się na coś takiego. To tak jakby klient zamówił sobie płytki we wzorze "mozajka" a potem reklamował bo są różne nieregularne wzory na płytce, a klient "myślał że będą identyczne" jakie różnice ogą być w dębie 1 przecież to jest niebarwione.

Pozdrawiam

W produkcie który wskazałeś zamontowano właśnie te liche zawiasy o których pisałem parę linijek wcześniej... No ale jak nie ma wyboru to trudno - trzeba będzie z tym żyć.

Pozdrawiam.

Witam,

to o tych zawiasach to nieprawda. Klient pytał o Portę i w tej fabryce te najtańsze zawiasy nie występują, najczęściej można je znaleźć pod hasłem "tanie drzwi sosnowe". Te stosowane w ościeżnicach Porty mają dwa trzpienie i są montowane w specjalnych gniazdach, przykręca się je imbusowym kluczem, są regulowane. Zawias do skrzydła jest wkręcany, dodatkowo część męska posiada teflon, który daje lepszą trwałość i się nie brudzi.

Kolejna kwestia to opisywana reklamacja 12-stu sztuk fornirów gdzie szczeliny między płatami forniru były po 0,5mm, nigdy takie skrzydła by nie wyjechały z fabryki bo kontroler jakości gdyby je przepuścił musiałby za nie zapłacić, ponadto nigdy nie spotkałem się z taką drastyczną sytuacją. Kolejna kwestia nie wierzę że klient który kupuje drzwi fornirowane do piwnicy za grube pieniądze sobie odpuścił, to są wymagający ludzie.

Jeśli chodzi o drzwi fornirowane to nie są robione w różnych fabrykach tylko w jednej z tych samych partii fornirów, osobno produkuje się laminaty i drzwi metalowe oraz elementy suwane.

Odnośnie łączenia laminatu porządnego na rantach. Znam firmę, która pokrywa swoje drzwi grubym laminatem 0,4mm i na początku próbowali na narożach nie ciąć tylko zaginać. Niestety laminat złaził, albo pękał, tną teraz na rantach tak jak większość i problem zniknął.

Co do projektów to ostanie przykłady:

drzwi dźwiękoszczelne z tulejami wentylacyjnymi,

drzwi przeciwpożarowe z podcięciem (zamiast kratki pęczniejącej, tylko podcięcie nie pęcznieje) :)

teraz jeden mądry zaprojektował hydrant na ścianie w miejscu gdzie mają być drzwi

ale najlepszy był gość który robił projekt modernizacji budynku i rozciągnął go po 1,5 metra na stronę żeby mu się drzwi "90" zmieściły. Oczywiście istniejącego budynku nie da się rozciągnąć więc po rozmowach z inwestorem, inspektorami i kierownikami poszły "80".

Pozdrawiam

wiesz to był market tylko drzwi, podłogi, dywany heheh:) ale reklama...

Witam,

jeśli potrzebuje Pani fachowego sprzedawcy i dobrej obsługi to doradzam udać się do diealera żądanej marki, nie do marketu.

Diealerzy dbają o markę i mają na dany temat dużo większą wiedzę i doświadczenie, w takim punkcie znajdzie się fachową pomoc.

Co do metody wstawienia ościeżnic proponowanej prze Robespierre (z cięciem) opasek to normalne większość montażystów najprzeróżniejszych producentów

tak robi, tylko że z tego co pamiętam w Pol-Skone oznacza to utratę gwarancji. Tak samo u nich nie można drzwi samemu podciąć trzeba zamówić podcięte.

No chyba że się coś zmieniło w ofercie.

Pozdrawiam

Edytowane przez joliska
nie nabija się licznika mnożeniem postów

Panie Robercie ,

Na czym polega kontrola jakości ? wiem ze niektóre firmy mają na ten temat nawet ISO zrobione , ale co z tego jak i tak jest sporo reklamacji .

Moim skromnym zdaniem jest to tylko zagranie marketingowe ze coś takiego się posiada .Gdyby by to działało w 100 procentach, reklamacji po prostu by nie było .Oczywiście dochodzi do tego montaż gdzie niektóre ekipy ...aż strach pisać . A co do klientów i zgłoszeń reklamacyjnych to co kraj to obyczaj drzwi fornirowane porty jak i pol-skone invado dre classen itd firm które w ostatnich czasach wypłynęły w porównaniu do firm które stawiają na jakość a nie ilość jest jest przepaścią cenową dla niektórych klientów .W zeszłym roku robiłem cały domek gdzie w piwnicy klient zamówił drzwi malowane wg palety ral bo dobierał pod płytki drzwi załóżmy miały przyjść pomarańczowe a przyszły żółte zaśmiał się machnął ręką pomimo że namawiałem go na zgłoszenie reklamacji ważne ze drzwi które miał na parterze i piętrze które kosztowały grubo ponad 2000 zł spełniły jego oczekiwania był nimi zachwycony. System kontroli jakości to powierzchowne spojrzenie na drzwi sprawdzenie czy się trzymają kupy i mają pion nic więcej, oczywiście jest to zrozumiałe bo dla większości klientów cena a potem wykonanie jest najważniejsze .

Taka sugestia i pytanie jeżeli firmy które tak mocno się reklamują i niesamowite ilości przeznaczają środków na reklamę zrezygnowali by z tego. to o ile byłby tańszy produkt o dotychczasowych cen katalogowych ? oczywiście nie mam nic do tego jaki jest rynek bo i tak najważniejsze jest zadowolenie klienta

Edytowane przez GZES

producent chce polecić dobrze bo jemu zależy na jak największym gronie klientów natomiast pozostaje kompetencja sprzedawców masz na tej liście 2 firmy gdzie bym na pewno nie kupił drzwi a i jeszcze jedna z którą bym się wahał . Drzwi nie są towarem który weżmiesz z półki a potem oddasz no chyba ze w castoramie.

Kiedyś te kolory się naprawdę różniły od paru lat technologia jest zmieniona i ciężko o drastyczne różnice. Ponadto pamiętajmy że naturalna okleina jest nieregularna bo jest naturalna i każde drzwi mają inne usłojenie, nie ma dwóch identycznych drzew.

Robespierre: Od paru lat... Hmmm... Czyli można sądzić że skrzydła dla Finlandii były wykonane parę lat temu... (??)

Dlaczego ktoś taki jak Pan zgodził się na coś takiego. To tak jakby klient zamówił sobie płytki we wzorze "mozajka" a potem reklamował bo są różne nieregularne wzory na płytce, a klient "myślał że będą identyczne" jakie różnice ogą być w dębie 1 przecież to jest niebarwione.

Robespierre: Zgadza się, niebarwione drewno ma swoje fanaberie - ale jeśli idzie z jednego pnia i z jednej dostawy to nie ma różnic w postaci żółtawych skrzydeł i zielonkawych ościeżnic.

Witam, to o tych zawiasach to nieprawda. Klient pytał o Portę i w tej fabryce te najtańsze zawiasy nie występują, najczęściej można je znaleźć pod hasłem "tanie drzwi sosnowe". Te stosowane w ościeżnicach Porty mają dwa trzpienie i są montowane w specjalnych gniazdach, przykręca się je imbusowym kluczem, są regulowane. Zawias do skrzydła jest wkręcany, dodatkowo część męska posiada teflon, który daje lepszą trwałość i się nie brudzi.

Robespierre: Postaram się dostarczyć specjalne fotki dla Pana. Proszę dać mi trochę czasu. Jak tylko je spotkam to nie omieszkam sfotografować. A jak chce Pan regulować górny zawias?? Gdzie wetknie Pan inbus?? A zauważył Pan że śruba zawiasu ma lekko stożkową konstrukcję?? Z dokręcaniem nie ma problemu ale już przy próbie odkręcania zawiasy nie trzymają!!! Zawiasy o których pisałem mają regulację w dolnym i górnym elemencie.

Kolejna kwestia to opisywana reklamacja 12-stu sztuk fornirów gdzie szczeliny między płatami forniru były po 0,5mm, nigdy takie skrzydła by nie wyjechały z fabryki bo kontroler jakości gdyby je przepuścił musiałby za nie zapłacić, ponadto nigdy nie spotkałem się z taką drastyczną sytuacją. Kolejna kwestia nie wierzę że klient który kupuje drzwi fornirowane do piwnicy za grube pieniądze sobie odpuścił, to są wymagający ludzie.

Robespierre: Portę kupił bo była tania i dlatego nie miał ochoty się nią przejmować, po za tym pęknięcia były tylko na 2-3 sztukach - reszta miała inne mniejsze lub większe wady. Pan widzę też raczej w inwestycjach siedzi...

Jeśli chodzi o drzwi fornirowane to nie są robione w różnych fabrykach tylko w jednej z tych samych partii fornirów, osobno produkuje się laminaty i drzwi metalowe oraz elementy suwane.

Robespierre: Widocznie pracownik "P" który mnie o tym informował łże jak pies.

Odnośnie łączenia laminatu porządnego na rantach. Znam firmę, która pokrywa swoje drzwi grubym laminatem 0,4mm i na początku próbowali na narożach nie ciąć tylko zaginać. Niestety laminat złaził, albo pękał, tną teraz na rantach tak jak większość i problem zniknął.

Robespierre: A ja znam taką co cały czas zawija i nic nie pęka. Hmm...

Co do projektów to ostanie przykłady:

drzwi dźwiękoszczelne z tulejami wentylacyjnymi,

drzwi przeciwpożarowe z podcięciem (zamiast kratki pęczniejącej, tylko podcięcie nie pęcznieje) :)

teraz jeden mądry zaprojektował hydrant na ścianie w miejscu gdzie mają być drzwi

ale najlepszy był gość który robił projekt modernizacji budynku i rozciągnął go po 1,5 metra na stronę żeby mu się drzwi "90" zmieściły. Oczywiście istniejącego budynku nie da się rozciągnąć więc po rozmowach z inwestorem, inspektorami i kierownikami poszły "80".

Robespierre: Przykłady owszem wyszukane... :)

Niestety potwierdzają moje wstępne przypuszczenia iż zajmuje się Pan inwestycjami.

Proszę mi wierzyć to zupełnie inny kawałek chleba i zupełnie inna wrażliwość klientów.

Co do metody wstawienia ościeżnic proponowanej prze Robespierre (z cięciem) opasek to normalne większość montażystów najprzeróżniejszych producentów

tak robi, tylko że z tego co pamiętam w Pol-Skone oznacza to utratę gwarancji.

Robespierre: Powiem więcej - większość producentów z tego powodu próbuje klientowi wmówić iż gwarancji na produkt nie ma. Gwarancję to może stracić co najwyżej na cięty element. To chyba oczywiste...(??). Rozumiem że Porta nie ma takiego zapisu??

Chodziło mi bardziej o ukazanie precyzji cięcia... Sposób nie jest nowatorski. Klient zapytał - to podesłałem. Jeśli też Pan ma takie fotki to z chęcią obejrzę.

Pozdrawiam.

Możecie mi zaproponować jakąś solidną firmę z Warszawy lub okolic która zrobi podróbkę drzwi barausse (oczywiście w rozsądnej cenie :) ).

Jedyna różnica jaka ma być że chcemy je czarne, więc raczej lakierowane.

A w jakim stopniu chcesz je odtworzyć?? W 100%?? Szyba ma być zlicowana z płyciną i bez listewek??