Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dziś był pan od reklamacji. Obejrzał, zrobił zdjecia. Będą nam zabierać drzwi (3 szt., te jeszcze nie zamontowane są OK), wysyłac do Porty i już Porta ma sie nimi zająć. Czas oczekiwania 2-3 tyg.

Są ważniejsze rzeczy i staram się o tym nie myśleć. Dziś juz się tak nie denerwuję. Oby tylko takie problemy były. W każdym razie mam nadzieję, ze cos z tymi drzwiami zrobią i będzie spokój(a nie np. okaże się, ze jeszcze w transporcie coś uszkodzili i znów trzeba będzie czekac...)

Poprzednie drzwi też były z Porty, zwykłe, w sztucznej okleinie. Wstawiane chyba w 2004/05 roku. Nikt sie z nimi nie cackał. Przezyły demolkę w domu, demontaż i dwukrotny montaż, uderzenia i trzaskanie, stały gdzieś w garażu przez 3 miesiące... A te, nowe i od razu do wymiany. No nic.

Witam,

reklamacje zdarzają się w każdej firmie, niezależnie czy jest to duży moloch czy zakład stolarski jednoosobowy. Co do zwrotu do fabryki jest to naturalne, forniru na miejscu nie da się przykleić, laminat owszem. Fornir można jedynie zedrzeć i położyć od nowa, musi to się odbyć w fabryce. Co do uszkodzeń w transporcie też można się nie przejmować drzwi po naprawie dostają nowe pełen opakowanie więc są odpowiednio zabezpieczone.

Pozdrawiam

u nas przyjechało15szt z porty elegance fornirowane. na 15 szt 3 z pomyłką, a to ościeżnica za krótka, a to są lewe a opisano jako prawe. nastąpiło to 17 lub 18 czerwca. dziś usłyszałam że tak do 2 tygodni jeszcze i powinny być. jestem załamana bo za 2 tygodnie to mieliśmy się przeprowdzać. a tu bez drzwi nie będzie listwowania i ostatniego olejowania. no i d...pa blada. generalnie to może pomyłki się zdażają, ale ja już nie mam siły rozumieć kolejnych pomyłek kolejnych firm... drzwi wyglądają ładnie, choć bez przesady. generalnie nie polecam. a jeszcze dodam że zakup w autoryzowanym salonie porty, łącznie z montażem oczywiście

Tych pomyłek to ostatnio wszędzie na potęgę: w ciągu ostatniego czasu miałem podobnego rodzaju "kwiatki" z Porty, Pol-skone czy Gerdy, Juwenta, Urzędowskiego i jeszcze pewnie kilku firm.

To efekt kryzysu - wszyscy płacą byle jak więc i praca jest odpowiednia.. I najśmieszniejsze - niegdzie nie spotkałem się z ekspresowym trybem załatwiania reklamacji - trzeba czekać. Ręce opadają :(

Finlandia skoro już tu jesteś to może mi poradzisz. Mam okienka Urzędowskiego z klamkami secustik (nie pomnę właściwej pisowni). Okna były założone rok temu, ale klamki nie żeby się nie niszczyły. zamówiłam usługę regulacji okien i drzwi wejściowych, przyjechał pan serwis z mazowieckiego wiregulował 11 otworów poprzez wpsikanie w40, pozakładał klamki, porysował drewniane podłogi zainkasował za TO 660ZŁ i pojechał. wieczorem chciałam pozamykać klamki na kluczyki...jeden nie działa. przedstawiciel gdzie kupiłam okna mówi że powinnam sobie klamkę dokupić bo oni nie mogą mi pomóc bo to drogie klamki i może ja uszkodziłam, pan serwis: "no ja kluczyków nie sprawdzałem". tak swoją drogą na zaślepkę do przesówki czekam już rok! odradzam więc firmę urzędowski, a może przedstawiciela z Aleii Prymasa 1000-lecia w Warszawie. Pół sukcesu to okna i montarz a pół obsługa. Urzędowski u mnie sprawdził sie w 50%. ale co ja mam zrobić z tym secustikiem, jak dokupię to łatwo to wymienić? bo tego serwisu, który działa bez faktury (podobno się nie umawiałam na fakturę. a to trzeba się umawiać?) za próg nie wpuszczę. wymieni to ktoś inny? mam się dopominać w firmie produkującej?

Ani to własciwy wątek na tą dyskusję, ani moje kompetencje nie sięgają relacji klient-dealer (notabene - dla mnie konkurencja).

Klamkę bym reklamował (jeśli masz pewność, że kluczyk nie jest pomylony, np od innej klamki). W razie czego wymiana nie jest kłopotliwa - pod warunkiem, ze kupisz odpowiednią klamkę. Może daj na priv więcej szczegółów?

Regulacja u Ciebie najprawdopodobniej była tzw. "fuchą".

Jutro ma rozpocząć się u mnie tynkowanie. Nie zdecydowałem jeszcze jakiego rodzaju ościeżnice będę miał do drzwi wewnętrznych - stałe czy regulowane (zakładam kupno drzwi typowych a nie robienie drzwi na wymiar). Najlepiej byłoby już wybrać drzwi i ościeżnice, ale nie mam na to teraz specjalnie czasu. Na podstawie lektury części tego wątku wydaje się, że bezpiecznym rozwiązaniem w moim przypadku będzie wykończenie ościeży drzwiowych tak jak pod ościeżnice stałe. Dla drzwi 80cm szerokość ościeża byłaby 91cm. W przypadku ościeżnic stałych miałbym otwory na gotowo, a w przypadku zdecydowania się na ościeżnice regulowane dołożyłbym płyty g-k na bokach ościeży aby zmniejszyć szer. otworu.

Jak powyższe rozumowanie ma się do praktyki?

Praktycznie to nie spotkałem się z tym, by ktoś myślał o tym przy tynkowaniu, chociaż zawsze przy pomiarze okien poruszam ten temat:)

Bardzo dobrze myślisz co do szerokości.

Trudniej jest tą sprawę przewidzieć na wysokości: typowe drzwi zakrywają światło od podłogi na wysokość 2088 (Porta System) 2093 (Pol-skone system DIN), inne futryny i firmy mają wysokość do ok 211- 213cm.

Otwór by zamontować drzwi powinien zostać ok 206-208cm, z tym, że dla drzwi typu Pol-skone Noble potrzeba już ok 210cm luzu (a więc tyle, ile nie przykryje najprostsza ościeżnica z Porty). Pozostaje zostawić ok 210cm i ew. potem zmniejszyć

Chyba przyszedł szczyt sezonu - bo koledzy jakoś zamilkli, a szkoda, bo dużo wnosili do tematu:)

To z aktualności rynkowych powiem:

w czerwcu znów była fala podwyżek i nie zdziwcie się gdy Wasze wcześniejsze wyceny będą nieaktualne. Za to mam nadzieję, że to ostatnie podwyżki w tym roku.

I jeszcze ciekawostka: Porta walczy o powrót na szczyt dobrych martek i do końca roku daje wydłużoną gwarancję na /część/ drzwi. Zamiast rynkowych 24 miesięcy daje gwarancję na 3 lata lub nawet 5 przy montażu przez autoryzowane grupy montażowe.

To taki pozytywny efekt walki o klienta - przykład walki czymś więcej niż ceną:) gratuluję pomysłu:)

A moje drzwi z Porty wróciły z reklamacji, Już fornir przyklejony. Tylko mieć nadzieję, ze już nic się z nie będzie działo.

Powinno być w porządku, nie zdarzyło się jeszcze żeby po naprawie coś się działo (przynajmniej żadnemu mojemu klientowi, a trochę ich było)

Pozdrawiam

Wypowiedz Finlandi z wiosny tego roku,

"Verte - konstrukcja oparta tylko na MDF (czyli poszli w stronę taniej konkurencji).

Porta - nie uważam, by ta marka miała złą tradycję. Wręcze przeciwnie. "

i moje pytanie czy piszesz o drzwiach Verto z Pol-skone czy o firmie Verte?

Co to za firma Asio/ Entra ? jak z ich jakością, Finlandia czy sprzedajesz również ich drzwi?

Katalog jest pod napisem ASILO, strona też a wykonawca entra.

Bardzo cenię sobie Finlandia Twoje fachowe opinie i doradztwo, - notabene- masz świetną stronę internetową!

ale do rzeczy....

z uwagi że długo podejmuję decyzję i grzebię w szczegółach, chciałabym wybrać i ładne drzwi, i technicznie ok które mi trochę posłużą i spełnią swoje zadanie no i oczywiście w dobrej cenie....

1.kryterium to drzwi chciałabym BIAŁE, ew. dąb bielony ale nie każda firma ma ładne te kolory

2. proste, ze sporej ilości przeszkleniem- gładkim bez wzorów, w zasadzie jest to we wszystkich prawie ten sam wzór, po bokach płyty a w środku szyba

3. podobają mi się bezprzylgowe i z magnetycznym zamkiem....ale cena.., ach ta cena..... .. jeśli powyższe kryteria będą spełnione to z ceną może się choć troszkę zaprzyjaźnię...;)

bardzo proszę abyście ponumerowali mi jakościowo następujące drzwi:

1. POL- SKONE- Verto

2. POL-SKONE, SEMPRE VERSE wersja W5

3. DRE- Vetro (wczoraj prześledziłam kilkadziesiąt stron tego wątku, ale o Dre tak średnio się wypowiadaliście, padło nawet zdanie że w podobnym segmencie cenowym inne firmy mają lepsze wykonanie)

4. ENTRA, Pertini (http://www.itdesign.com.pl/drzwi-wewnetrzne-pertini.html)

5. POL- SKONE Simple (to już wyczytałam że postawicie jako najgorsze- mają jeden + BIAŁE, ale szyba mi się nie podoba)

6. DEVRO - D702

dziękuje z góry

Edytowane przez ANNNJA

Powinno być w porządku, nie zdarzyło się jeszcze żeby po naprawie coś się działo (przynajmniej żadnemu mojemu klientowi, a trochę ich było)

Pozdrawiam

Oczywiście także mam nadzieję że drzwi które zostały poprawione będą OK ale zastanawiam się jak to możliwe aby drzwi wracające z reklamacji zawsze były super OK (??). Wcześniej zarzekał się Pan że w firmie "P" reklamacji praktycznie nie a jeśli już są to stanowią tak minimalny odsetek zamówień że nie warto wręcz o tym pisać... Hmmm... To już nie wiem jak to jest u Pana... (??). Myślałem że jednak Pan jako jedyny diler tych reklamacji nie miał. A tu taka informacja. (??) :sick::o

Chyba przyszedł szczyt sezonu - bo koledzy jakoś zamilkli, a szkoda, bo dużo wnosili do tematu:)

...wakacje, wakacje :)

To z aktualności rynkowych powiem:

w czerwcu znów była fala podwyżek i nie zdziwcie się gdy Wasze wcześniejsze wyceny będą nieaktualne.

U moich dostawców cisza... No może okna PCV lekko zdrożały ale cały asortyment drzwiowy oraz podłogowy stoi w miejscu. :)

(Nie wszyscy idą razem z Franusiem...)

.. jeśli powyższe kryteria będą spełnione to z ceną może się choć troszkę zaprzyjaźnię...;)

A jaka cena jest w Twoim zasięgu?? Jeśli podasz nam to kryterium będzie łatwiej o sensowne doradztwo.

Z tego co zrozumiałem dopuszczasz wykończenie drewniane lub laminowane - byleby było ładnie zabarwione?? Tak??

Robespierre- a dziękuję za dobre chęci, też lubię czytać i podziwiać Twoją dokładność,...

szukam tak najlepiej do 1tys, najważniejsze kryterium to ta biel, jakość też musi się gdzieś w tym mieścić, a to że podobają mi się drzwi bezprzylgowe i zamek magnetyczny-to już kolejne wymagania i prawie wyzwanie, te już trochę więcej kosztują więc na razie balansuję w tym moim podstawowym kryterium czyli bieli,

dajmy na to to Pol-Skone Verto- świetnie wyglądają w katalogu, mają wszystko to co jest już na szczycie moich marzeń i granicy $ ale.... ta biel-...nazywa się bielony dąb a on trochę taki mało bielony jak dla mojego M. (mówi że to szary.. ;) )

do tej listy dorzucam jeszcze

6. PORTA -SPACE - tam jest bielony dąb- nie widziałam tej próbki na żywo, czy jest podobna do POL-SKONE? czy choć trochę bielsza, ma ktoś obie próbki żeby porównać?

7. INVADO: D`Artagnan 1 - jak widzicie pod względem technicznym ten model, a kolor -jest tam jakiś jasny- w katalogu, czy to bielony dąb- nie mogę otworzyć kolorów, tylko z fotek widać coś jasnego,

granice $ to... 1700złotych- ale to wszystko musi być super (dla męża też )

drzwi są dla mnie ważne ale chyba nie na tyle żeby najpierw tak bez szukania wydać odrazu 5tys,

zawsze mi się wydawało żę biel to podstawowy kolor i od niego wszystko sie zaczyna i w zasadzie będzie w standardzie

Edytowane przez ANNNJA

bez drzwi także da się żyć, więc chyba przesadzasz, można się i wprowadzić i dokończyć olejowanie (!) i domontowac drzwi. A pomyłki się zdażają...to żadna nowość....szkoda tylko że ich nie polecasz..z powodu urażonych ambicji... ja nie mam zastrzeżeń...są ok.

O jakich drzwiach mowa?? ...chyba mi coś umknęło. :(

to było do "misiakulka" z 29.06.2011 - i odpisałam bo tak to widzę i czuję - robi to większość potrzebujacych drzwi..najpierw szukamy, szukamy...wybrzydzamy, marudzimy, wymyślamy.. potem w końcu zamawiamy...aż wychodzi na jaw ,że już tych drzwi potrzebujemy...i klops...zaczyna się wypisywanie jacy to my strasznie poszkodowani jesteśmy..bo firma jednak mogła się pomylić...

Witam serdecznie. Może te informacje przydadzą sie tym , którzy jeszcze sie są przed ostateczną decyzją wyboru drzwi....Wybraliśmy i kupiliśmy drzwi Pol-Skone model Fiord. Ogólnie zrobione są przyzwoicie (choć nie nie wszędzie dokładnie) Jedna para drzwi przyjechała z porysowaną szybą. Zareklamowaliśmy je około 20 maja. Nie bardzo chcieli przyjąć reklamacje (wine chcieli przerzucić na monterów, dodam że drzwi były rozpakowywane przy nas z oryginalnych opakowań ...) W końcu łaskawie przyjęli reklamacje i...czekamy do dzisiaj -drzwi nadal nie ma...(!!!) Najgorzej wkurzające jest to że są to drzwi do łazienki i dosyc uciążliwe jest mieszkanie bez tych właśnie drzwi.