Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

to było do "misiakulka" z 29.06.2011 - i odpisałam bo tak to widzę i czuję - robi to większość potrzebujacych drzwi..najpierw szukamy, szukamy...wybrzydzamy, marudzimy, wymyślamy.. potem w końcu zamawiamy...aż wychodzi na jaw ,że już tych drzwi potrzebujemy...i klops...zaczyna się wypisywanie jacy to my strasznie poszkodowani jesteśmy..bo firma jednak mogła się pomylić...

olejowanie to takie lakierowanie olejem. nie da się tego zrobić w zamieszkałym domu. przynajmniej po pierwszym i drugim olejowaniu nie wchodziliśmy na podłogi przez 2 dni, a zapach w domu był...olejny dość. co do reklamacji w firmie Porta to do tej pory nie została rozpatrzona...

a tak w ogóle to jak się wydaje na drzwi 28tyś to chyba trzeba się zastanowić jakie będą, o marudzeniu nie było mowy, bo niby komu mam marudzić.

a drzwi zamówiłam 15 kwietnia.

No i generalnie Hobbitka witamy na forum

Ja może nie do końca w temacie, ale zastanawiam się jakie drzwi zamontować między domem a garażem nieogrzewanym.

Myślimy o drzwiach metalowych ocieplanych , ale nie bardzo mam ochotę wydawać ok.2 tys.

Wielu z was ma garaże w bryle domu, jak rozwiązaliście problem drzwi?

Czy takie zwykłe, stalowe drzwi z hipermarketu za kilkaset złotych sprawdzą się? Wszyscy mnie straszą,że nam będzie "ciągło" od garażu :-(

Edytowane przez gahan

mam takie właśnie metalowe ocieplane z LM za chyba 600-700zł, z nadrukiem consalnet czy coś takiego na pudełku były, chińszczyzna kupiona z premedytacją, jako tymczasowe, ale te akurat z garażu do domu chyba zostaną na stałe (w przeciwieństwie do dwóch identycznych sztuk ale zamotowanych jako zewnętrzne do garażu i piwnicy - warunki atmosferyczne z powłoką zrobiły swoje, choć przyznam, że garażowe narażone na pełne słońce zachuwują się nadspodziewanie dobrze, nic się nei krzywi, nie wypacza itp), ocieplane są chyba 6cm wełną mineralna, na termowizji zimą jedynie zaklejonymi dziurami zamków i szyldów (zamki i szyldy niezamontowane) uciekało ciepło, generalnie termowizja wypadła dla nich rewelacyjne, gość od kamerki aż się sam dziwił, naewt te zewnętrzne byłu "cieplejsze" i szczelniejsze niż frontowe drzwi dęlta w wiatrołapie (chińczyki mają uszczelki magnetyczne a delta nie, choć te uszczelki też nie do końca dopracowane i co pewien czas magnetyczne paski z uszczelki się wysuwają)

Ja może nie do końca w temacie, ale zastanawiam się jakie drzwi zamontować między domem a garażem nieogrzewanym.

Myślimy o drzwiach metalowych ocieplanych , ale nie bardzo mam ochotę wydawać ok.2 tys.

Wielu z was ma garaże w bryle domu, jak rozwiązaliście problem drzwi?

Czy takie zwykłe, stalowe drzwi z hipermarketu za kilkaset złotych sprawdzą się? Wszyscy mnie straszą,że nam będzie "ciągło" od garażu :-(

My długo szukaliśmy i oglądaliśmy takie drzwi ze "sklepu". Ich grubość (blach) to 0,8mm a przy dotknięciu palcem blacha się ugina. Kosztują ok 2 tysięcy za sztukę. Wkurzyliśmy się i daliśmy zrobić drzwi ślusarzowi na zamówienie. Za dwie pary drzwi stalowych (jedne pełne z 2mm blachy, z dodatkowymi 2 ryglami, drugie szkielet - do obicia drewnem, z zamkami patentowymi) zapłaciliśmy 1200 zł. Zrobione na zamkniętych profilach, ramy też na 2mm, z kotwami "wąsami" - po montażu nie do wyważenia. Teraz je sobie tylko docieplimy i zabezpieczymy, a i tak wyjdzie z połowę taniej. Czasem warto docenić miejscowych rzemieślników. My olaliśmy masówkę i nie żałujemy.

Chcialam wszystkich ostrzec przed firmą F.H.U.KLONEX NA UL.IMBRAMOWSKIEJ15 W KRAKOWIE,którą reprezentuje wlasciciel O ZEROWEJ KULTURZE OSOBISTEJ. Nie wiadomo też czy CHAMSKIE PODEJSCIE WŁASCICIELA DO KLIJENTA JEST JEGO CECHĄ WRODZONĄ CZY NABYTA.Proszę nie podpisywać żadnej umowy wstępnej ponieważ ma się nijak do umowy końcowej.Zdanie właściciela firmy F.H.U.KLONEX wymiana drzwi zewnetrznych polega na wyrwaniu starych, a nowe drzwi zostają osadzone na kotfach i piance bez obróbki murarskiej.A PANOWIE FACHOWCY, KTÓRZY TAK SIEBIE NAZYWAJĄ DO MONTAZU PRZYJEŻDZAJĄ BEZ PODSTAWOWYCH NARZĘDZI I MATERIAŁÓW. Samodzielnie nie potrafią właściwie osadzić drzwi tylko trzeba ''prowadzić ich za rączke jak małe dzieci do przedszkola by nie zgineły.''Uszczelke zalożyli na folię zabezpieczajacą drzwi, która powinni najpierw ściagnąć, a drzwi wogóle nie zostały wyregulowane przy zamykaniu. EFEKT KOŃCOWY JEST DRAMATYCZNY! AŻ DZIW BIERZE ŻE W XXI WIEKU TAK NIE KOPETENTNE OSOBY PROWADZĄ FIRMĘ LUB WYKONUJĄ JAKĄ KOLWIEK USŁUGĘ.Człowiek uczy sie na błędach więc niech mój bląd będzie Panstwa naułką. Drzwi oraz parkiet oferowany przez firmę F.H.U.KLONEX NA UL. IMBRAMOWSKIEJ niech nie znajduje zadnego klijenta ponieważ żadne nerwy nie są warte ich towaru ani uslugi.

Witam,

Regularnie przeglądam to forum i widze Dosyć dużo opini o firmie "Stolarstwo Drzwi-Producent M.Kęsek" więc także postanowiłem się zarejestrować i wyrazic opinie o tej firmie oraz załączyć zdjęcia drzwi które mają ok 10 lat.

A więc jak już wyżej wspomniałem zakupiłem drzwi w tej firmie ok. 10 lat temu i jak narazie nie mam zamiaru ich wymieniać (A jeśli miałbym je wymieniac to napewno u tego producenta ). Drzwi są wytrzymałe, piękne oraz jedna z najważniejszych dla mnie kwesti są z drewna litego.

Dodaje zdjęcia.

http://img33.imageshack.us/img33/5416/dsc04314l.jpg

http://img24.imageshack.us/img24/5626/dsc04317k.jpg

a co sądzisz Robiespierre o eurodorze?cena jest jak przy wyższej półce;) szukam jeszcze drzwi bez ościeżnicy (bezopaskowych) czy zwanych inaczej przez producentów. widziałam eurodor (są ok), piu designe (ładne ale ceny kosmos), barausse (te wykonane były najgorzej przynajmniej na ekspozycji a cena też wywalona w kosmos) i wiem że są zeromur..oni daleko poza warszawa i nie wiem czy mają gdzieś przedstawiciela bo nie mogę znależć.. coś jeszcze może przychodzi Ci do głowy ??

Eurodora znam tylko z targów Poznańskich. Wyglądały dość dobrze choć zauważyłem lekkie niedokładności... To było dwa lata temu więc może dziś jest lepiej. Najbardziej zdziwiło mnie ich podejście do detali... Zamontowali klamki po 50 zł które odpadały podczas prób otwarcia skrzydeł. Zawiasy nie były doregulowane prawidłowo. Oczywiście można to wszystko poprawiać, ale niesmak pozostał. Płacąc słono za metry w Poznańskiej hali należałoby się do tego bardziej przyłożyć. Nie widziałem nigdy ich żadnej realizacji więc nie mogę nic więcej dodać.

Mniejszym ryzykiem będzie Dewro lub Moric. Te firmy od lat produkują drzwi z tzw "wyższej półki". W Warszawie jest kilka miejsc w których kupisz te drzwi.

Możesz spojrzeć też na firmę Korona choć to już nieco niższa półka.

Pozdrawiam.

dzięki zastanawiam się także czy trochę nie przyoszczędzić bo to po kilka stówek na drzwiach i nie kupić do części domowej mniej reprezentacyjnej zykłe a nie bezprzylgowe oczywiście nie z supermarketu, ale wydaje mi się że za 1000- 1200 z montażem coś uda mi się kupić... co ewentualnie poleciłbyś w tej cenie z niewielkim przeszkleniem ? eurodor ma wewnątrz drewno a nie dyktę więc nie są tanie... ale mogę część bezprzylgowych odpuścić... tylko właśnie ciężko kupić średniej półki ale dobre gatunkowo bo albo market albo kosmos;) o MOricu w życiu nie słyszałam;) ale wybieram dopiero pierwsze drzwi w życiu więc mam prawo;)

Z czegoś tańszego i w miarę dobrego...

To np Vasco (Kospan).

Z tym że jak na razie wykończenie tylko sztuczne.

Ale technicznie OK: pełne w 100% wnętrze, regulowane zawiasy, hartowane szkło, zawijany laminat na rantach.

Wartość skrzydło+ ościeżnica w granicach 700-1000 zł.

Pozdrawiam.

eurodor ma wewnątrz drewno a nie dyktę więc nie są tanie...

Nazwa handlowa towaru użytego do wyprodukowania nie aż takiego wielkiego znaczenia... Dykta to inaczej sklejka wielowarstwowa i to akurat jest dobry materiał. Wolałbym mieć w środku skrzydła dyktę niż jeden nie poklejony warstwowo kawałek drewna ;). Myślę że raczej myślałaś o płycie paździerzowej a tej raczej na pewno nikt do środka drzwi nie pcha. No chyba że pcha ale ja nic o tym nie wiem... :jawdrop:

Często używa się innych materiałów MDF-u, HDF-u czy płyty wiórowej. Te materiały również występują w różnej jakości. Można kupić drzwi z MDF-u, HDF-u za 200, 800, 1500 czy nawet 2500 zł i uwierz mi to nie są te same produkty. Tak samo jest z drewnem - przedział cen może być jeszcze większy od 150 do nawet 5000 zł.

Drewno jest materiałem używanym od setek lat - ma swoje dobre i złe strony. W rękach mistrza stolarstwa zwykły kawałek drewna zmieni się w dzieło sztuki, partacz zepsuje najlepsze drewno kupione za grube pieniądze. Drzwi o stosunkowo małej ilości wad zaczynają się od 2000 zł.

MDF to nic innego jak przetworzone drewno. Często bywa pewniejszym materiałem niż wymagające dużej wiedzy podczas obróbki drewno. Po prostu trudniej jest sknocić coś podczas produkcji. Z tego materiału łatwiej wytworzyć powtarzalne produkty.

Pozdrawiam.

Edytowane przez joliska
Używaj przycisku "Edytuj post"

hm... dzięki za pouczający wykład;) ktoś pokazywał ładne drzwi na FM firmy interdoor.. dzwoniłam to w sumie bezprzylgowe, podobny wzór, a cena jeszcze wyższa niz eurodor...a myślałam że oni taką trochę masówkę robią to będzie taniej... no najtańsze są polskone model chyba simple czy jakoś tak... powiem że na żywo niczego sobie, zreszta na FM też ktoś pokazywał, wyglądają ładnie (choć ja szukam ze szkłem) ale raczej na stałych elementach oszczędzać nie będe..

Z czegoś tańszego i w miarę dobrego...

To np Vasco (Kospan).

Z tym że jak na razie wykończenie tylko sztuczne.

Ale technicznie OK: pełne w 100% wnętrze, regulowane zawiasy, hartowane szkło, zawijany laminat na rantach.

Wartość skrzydło+ ościeżnica w granicach 700-1000 zł.

Pozdrawiam.

Nazwa handlowa towaru użytego do wyprodukowania nie aż takiego wielkiego znaczenia... Dykta to inaczej sklejka wielowarstwowa i to akurat jest dobry materiał. Wolałbym mieć w środku skrzydła dyktę niż jeden nie poklejony warstwowo kawałek drewna ;). Myślę że raczej myślałaś o płycie paździerzowej a tej raczej na pewno nikt do środka drzwi nie pcha. No chyba że pcha ale ja nic o tym nie wiem... :jawdrop:

Często używa się innych materiałów MDF-u, HDF-u czy płyty wiórowej. Te materiały również występują w różnej jakości. Można kupić drzwi z MDF-u, HDF-u za 200, 800, 1500 czy nawet 2500 zł i uwierz mi to nie są te same produkty. Tak samo jest z drewnem - przedział cen może być jeszcze większy od 150 do nawet 5000 zł.

Drewno jest materiałem używanym od setek lat - ma swoje dobre i złe strony. W rękach mistrza stolarstwa zwykły kawałek drewna zmieni się w dzieło sztuki, partacz zepsuje najlepsze drewno kupione za grube pieniądze. Drzwi o stosunkowo małej ilości wad zaczynają się od 2000 zł.

MDF to nic innego jak przetworzone drewno. Często bywa pewniejszym materiałem niż wymagające dużej wiedzy podczas obróbki drewno. Po prostu trudniej jest sknocić coś podczas produkcji. Z tego materiału łatwiej wytworzyć powtarzalne produkty.

Pozdrawiam.

Witam,

bardzo mało Pan wie o drewnie, drzwi drewniancyh nie zastąpi żaden MDF czy inne drzwi z supermarketu puste w środku. MDF to nic innego jak zmiatane "śmieci" mieszane z klejem i wkładane do prasy, na to sztuczna okleina i tak oto powstaja drzwi niby najtrwalsze z najtrwalszych. Drewno to surowiec niezastąpiony na drzwi i okna.

Pozdrawiam.

Stolarska propaganda!!!!

Jasne, jasne... To dla Pana wiedzy powiem że specjalizuję się w sprzedaży ekskluzywnych drzwi od kilkunastu lat. Sprzedaję 3-ech producentów którzy produkują na bazie 100% drewnianej konstrukcji lecz oczywiście klejonego warstwowo... Wartość tych drzwi znacznie przekracza koszt 2000 zł. Zapraszam na kawkę to pogadamy o drewnie - jego właściwościach, przyrostach, pęcznieniu itd. :)

Nie pisałem że MDF czy HDF jest lepszy od drewna. Napisałem że inne materiały też mają swoje zalety... Drewno jest materiałem bardzo dobrym lecz jak widzę drzwi za 500 zł zrobione bez jakiejkolwiek wiedzy stolarskiej to mi się scyzoryk w kieszeni otwiera. W takim przypadku niech to drzewo zostanie w lesie wspomagając inne w produkcji tlenu którym Pan także oddycha.

Szkoda że nie potrafi Pan czytać ze zrozumieniem...

Jeśli ktoś nie potrafi zauważyć zalet różnych materiałów nie powinien wypowiadać się w żadnym temacie.

Klient dokonuje wyboru na całe życie i nie zawsze jest prezesem dużej firmy. Należy sprzedać mu towar który w jak największym stopniu spełni jego oczekiwania i da mu pełne zadowolenie.

P.S.

NUTRIC napisał: "śmieci" mieszane z klejem i wkładane do prasy"

- Ma Pan coś przeciwko recyklingowi??

Przykład złego doboru materiału, totalny brak proporcji (sorry ale jeśli to ma być piękne to ja wysiadam...):

1.

sosnowe 5 gatunek.JPG

Przykład mistrzowskiej stolarskiej roboty:

2. 3. 4.

drzwi Mediolan 1.jpgdrzwi Mediolan 2.jpgdrzwi Mediolan 3.jpg

Proszę o głosowanie:

Które drzwi są piękne?? 1?? Czy 2,3,4??

Czy drzwi wykonane w nowoczesnych technologiach z użyciem nie tylko drewna są brzydkie?? Oceńcie sami.

Moric 1.JPGmoric 3.JPGmoric 4.JPGmoric 5.JPG

Prosto z Mediolanu!!!!

krzesło Mediolan.jpgkrzesło mediolan 2.jpg

Jestem za!!!!

Jeśli macie takie śmieci to chętnie przyjmę!!!!

;)

moric 2.JPG

sosnowe 5 gatunek.JPG

drzwi Mediolan 1.jpg

drzwi Mediolan 2.jpg

drzwi Mediolan 3.jpg

Moric 1.JPG

moric 2.JPG

moric 3.JPG

Edytowane przez Robespierre
Po scaleniu przez admina stało się nieczytelne... :(

Robe, szkoda nerwów.

niepotrzebnie się unosisz przed wpisami spamerów, bo forowicze odróżniają wartościowe wpisy od śmieci.

Gdyby była tu możliwość dawania plusów za wpis (jak to jest czasem na innych forach) to dostałbyś ich już bardzo wiele.

Może Nutric coś wie o drewnie (póki co tego nie pokazał), ale o forach i kulturze na nich oczekiwanej jeszcze niewiele.