Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Nie raz już siadałam do napisania o moim problemie. Miałam domek robiony indywidualnie, a bo to miasto trudne warunki itp, itd. Wszystko sama zaplanowałam z racji swojego zawodu, ale poprosiłam kolegę architekta do ubrania projektu w odpowiednie pieczątki i opisy. Ale ten mi zapodał drzwi wewnętrzne wysokie na 215cm czego nie zauważyłam. Mam wysokie pomieszczenia 3m i te otwory ładnie w niech się komponują ale......

I tu się zaczyna moją męka. Tylko Potra mi zrobi drzwi o niestandardowym wymiarze (dziwię się czemu niestandardowy gdyż wszystkie apartamentowce ostatnio przez mnie robione mają taką wysokość). Mój wybór padł na Koncepty. Niestety dopłata jest znacząca 40%skrzydło, 15ościeżnica i przy ilości drzwi do mojego domu zostaje mi tylko okleina portdur (a tak cholernie mi się podobają w okleinie naturalnej - ale i tak cenowo tego nie przeskoczę).

Mam pytanie do specjalistów co by mi doradzili (obniżenie nadproża nie wchodzi w grę).

• Odpowiedzi 5,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

Nie raz już siadałam do napisania o moim problemie. Miałam domek robiony indywidualnie, a bo to miasto trudne warunki itp, itd. Wszystko sama zaplanowałam z racji swojego zawodu, ale poprosiłam kolegę architekta do ubrania projektu w odpowiednie pieczątki i opisy. Ale ten mi zapodał drzwi wewnętrzne wysokie na 215cm czego nie zauważyłam. Mam wysokie pomieszczenia 3m i te otwory ładnie w niech się komponują ale......

I tu się zaczyna moją męka. Tylko Potra mi zrobi drzwi o niestandardowym wymiarze (dziwię się czemu niestandardowy gdyż wszystkie apartamentowce ostatnio przez mnie robione mają taką wysokość). Mój wybór padł na Koncepty. Niestety dopłata jest znacząca 40%skrzydło, 15ościeżnica i przy ilości drzwi do mojego domu zostaje mi tylko okleina portdur (a tak cholernie mi się podobają w okleinie naturalnej - ale i tak cenowo tego nie przeskoczę).

Mam pytanie do specjalistów co by mi doradzili (obniżenie nadproża nie wchodzi w grę).

Jeśli sięgniesz do firm które często opisuję:

Moric, Dewro, Lutostański, Ronkowski

...to nie dość że zrobią Ci je na wskazany wymiar to jeszcze dostaniesz produkt dużo lepszy od P. Dopłaty na poziomie 10-20%. W Dewro linia Retro ma dwa standardy wysokości ościeżnicy 204 i 214 i nawet nie ma za to dopłaty. No ale Ty chcesz coś nowoczesnego... Czy te 215 wyjdzie już na gotowo z podłogą?? Można jeszcze zrobić inny manewr. Zamawiasz skrzydło standardowe a ościeżnicę z opaskami połączonymi na kąt 90 st. Górną opaskę zamawiasz kilka centymetrów poszerzoną i po kłopocie. Niestety ten manewr nie wszyscy producenci zrobią. Ale w klasie średnia plus i wyższej na pewno.

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=68196&d=1312322464

No to moje cudo...za kilka tysięcy :(

http://img835.imageshack.us/img835/2999/42113526.jpg

Uploaded with ImageShack.us

A kto Ci taki bubel wcisnął?? To już lekki przekręt. Przecież to zapewne widać nawet z 3 metrów...

Edytowane przez Robespierre

Ok więc odwiedziłem Polskone. Ceny minimalne mniejsze od Porty, ale gwarancja tylko 2 lata. Drzwi Sempre są w HDF. BTW co lepsze płyta wiórowa (Porta) czy HDF (Polskone)?

Bierzemy prawdopodobnie Portę Koncept ponieważ gwarancja mają 5 lat a poza tym znaleźliśmy na mieście ten sam zestaw drzwi tańszy o 500zł czyli w sumie za 3300zł brutto (z montażem).

Nie widziałem jeszcze karty gwarancyjnej z tym 5-cio letnim okresem gwarancji. Hmmm... A bardzo bym chciał. Jeśli ktoś dysponuje to proszę o podesłanie na maila. Oczywiście wierzę że taka jest lecz podejrzewam że nie całkiem bezwarunkowa.

Materiały zbliżonej wytrzymałości. Trwałość podobna z minimalną przewagą HDF...

Nie widziałem jeszcze karty gwarancyjnej z tym 5-cio letnim okresem gwarancji. Hmmm... A bardzo bym chciał. Jeśli ktoś dysponuje to proszę o podesłanie na maila. Oczywiście wierzę że taka jest lecz podejrzewam że nie całkiem bezwarunkowa.

http://blogporta.pl/montaz-drzwi/13-instalacja-drzwi/58-teraz-3-a-nawet-5-lat-gwarancji-na-asortyment-porta-drzwi

A więc tak. Nasz wybór padł na PORTA KONCEPT z okleiną Portadur Orzech 4.

Za ościeżnice kolejno: 356 zł, 297 zł, 264 zł = razem 917 zł

Za drzwi: 2x 80tki + 1x 70tka - wzór C.6 (639zł x3) = razem 1917 zł

montaż 700 zł

Sumując: wyszło około 3800 brutto

Czy to dobry wybór i cena? Jak myślicie?

wybrałem dokładnie to samo, 9 kompletów we wzorach A9, A3 i C6, włąśnie przyjechały, jeszcze wszystko nie rozpakowane, bo czeka do montażu na podłogi, z grubsza wygląda ok, zaskoczyły mnie swoja wagą, samemu nieco trzeba się dźwignąć żeby takie skrzydło 80-tkę przenieść, na pewno kolosalna różnica w porównaniu z marketowymi plastrami, szkoda jedynie że w portadur nie ma szerszej oferty kolorów, ten orzech4 jest chyba najciemniejszy a mimo to wpada w hmm, czerwień jakby, mógłby być bardziej w dąb

wybrałem dokładnie to samo, 9 kompletów we wzorach A9, A3 i C6, włąśnie przyjechały, jeszcze wszystko nie rozpakowane, bo czeka do montażu na podłogi, z grubsza wygląda ok, zaskoczyły mnie swoja wagą, samemu nieco trzeba się dźwignąć żeby takie skrzydło 80-tkę przenieść, na pewno kolosalna różnica w porównaniu z marketowymi plastrami, szkoda jedynie że w portadur nie ma szerszej oferty kolorów, ten orzech4 jest chyba najciemniejszy a mimo to wpada w hmm, czerwień jakby, mógłby być bardziej w dąb

Radziłbym jednak zawsze rozpakowywać skrzydła w momencie odbioru od dilera aby uniknąć problemów w sytuacji pojawienia się uszkodzeń mechanicznych.

Na pierwszy rzut oka widać że gwarancja nie jest na 5 lat a na 3+2 z czego te pozostałe 2 tylko na konstrukcję i perforację... Dodatkowo wymagane są pieczątki monterów, faktura za montaż, itp. Więc nie jest aż tak różowo.

Znów w hasłach marketingowych naginają prawdę.

Mrówka 75 - kolosalne to zbliżenie, długo musiałem wpatrywać sie co to jest - zoom sprawił że ta krawędź skrzydła drzwi jest pokazana 3-krotnie większa niż w rzeczywistości. Ale jak ktoś wydaje na drzwi kilka tysięcy ma prawo oczekiwać więcej..

Ok więc odwiedziłem Polskone. Ceny minimalne mniejsze od Porty, ale gwarancja tylko 2 lata. Drzwi Sempre są w HDF. BTW co lepsze płyta wiórowa (Porta) czy HDF (Polskone)?

Bierzemy prawdopodobnie Portę Koncept ponieważ gwarancja mają 5 lat a poza tym znaleźliśmy na mieście ten sam zestaw drzwi tańszy o 500zł czyli w sumie za 3300zł brutto (z montażem).

Jeśli chodzi o SEMPRE i HDF - tu chodzi o wykonanie płycin - czyli wypełnień. Za konstrukcję daję głowę - cała rama z drewna, obłożona HDF i na to okleina.

W Konceptach drewna jest mniej, ale to chyba nie ma aż takiego znaczenia dla użytkownika.

Gwarancja na 5 lat jest programem ogłoszonym od lipca do końca grudnia. Tak jakby mała próba i oczekiwanie na efekt. Oczywiście warunki są rzeczywiste, ale nie przesadzajmy, że karta gwarancyjna i faktura i pieczątka montażysty to problem! W tej skali produkcji nie sposób pamiętać każdej realizacji. Z tym że apeluję - pilnujcie kart gwarancyjnych - są z reguły w każdym pudełku i przy każdym skrzydle, bo zwykle nikt nie przywiązuje do nich wagi i lądują w śmieciach razem z opakowaniami. W końcu też Porta właściwie doceniła autoryzowany montaż, bo na prawdę ma znaczenie czy drzwi wstawia ktoś przypadkowy czy też doświadczony człowiek.

Witam

Pol-skone prawdopodobnie też zrobi drzwi na 215cm wysokości - ale nie miałem okazji korzystać z ich działu kontraktów - najlepiej byłoby uderzyć prosto do fabryki. Do wyższych otworów (wspomniane wcześniej apartamentowce) mają drzwi Passo Alto - na wysokość 228,3cm (w tym przypadku za duże).

Przy napiętym budżecie rozważyłbym zastosowanie nad drzwiami tzw. korony (czyli do normalnej ościeżnicy dołożony element ozdobny). Inna sprawa - czy to się podoba i pasuje do stylu - każdy odpowie wg własnego gustu. Ale chyba najlepszą opcją jest propozycja Robespierre - poszukać mniejszej firmy która zrobi to ładnie, niedrogo i na odpowiedni wymiar.

Edytowane przez finlandia
błąd ortograficzny ;(

Gwarancja na 5 lat jest programem ogłoszonym od lipca do końca grudnia. Z tym że apeluję - pilnujcie kart gwarancyjnych - są z reguły w każdym pudełku i przy każdym skrzydle

Dokumenty to ważna sprawa. Zgadzam się że trzeba ich pilnować. Ale czy uważasz że autoryzowany montaż może mieć wpływa na konstrukcję drzwi?? Wg mnie wystarczy "prawidłowy" montaż aby konstrukcji czy perforacji nic się nie stało.

Zdecydowana większość montażystów nie stosuje np. siliknowania dolnych krawędzi ościeżnic w miejscach narażonych na częste zmywanie.. Woda nasiąka i ościeżnice puchną i "kurczy" się światło otworu.. Notorycznie obcina się drzwi bez zważania na dopuszalną przez Producenta możliwość skrótu. Wiercąc klamki nie rozwala się zamka. Niuanse, ale mają jakiś tam wpływ na konstrukcję i przed tym fabryka musi się zabezpieczać. Poza tym to są tysiące skrzydeł dziennie a nad tym nie da się zapanować na zasadzie wiary.

Wierzę, że autoryzowani monteży mają we krwi pilnowanie się w miejscach trudnych..

Każdy powie, że zamontował drzwi prawidłowo, ale wg mnie ryzyko że zrobił coś źle jest równe 50/50. Przy autoryzowanych montażystach (czyli z założenia tych, którzy zajmują się montażem na codzień) jest większa szansa na profesjonalne podejści i ryzyko znacznie ograniczone..

Żaden system tego typu nie będzie szczelny, ale to wg mnie mniejsze zło.

Zdecydowana większość montażystów nie stosuje np. siliknowania dolnych krawędzi ościeżnic w miejscach narażonych na częste zmywanie..

Bo w Polsce ten wariant jest mało popularny i nie lubiany przez klientów. W niemczech drzwi celowo montuje się ok 5-9 mm na podłogą aby pod ościeżnicą znalazł się silikon bądź nawet firmowe gumowe podkładki. U nas klienci mówią: "Żadnego świństwa niech mi Pan tam nie pcha." - podcinając gałąź na której siedzą.

Fakt też jest taki że niewielu montażystów ma tego świadomość i w ogóle tego nie proponuje.

Do kolegi @ Edde: Obejrzyj dokładnie i daj znać ile sztuk do zwrotu. Pamiętaj aby to zgłosić przed montażem bo Ci nie uznają!

Gwarancja 5 lat czy 3+2 to i tak lepiej niż 2 lata. W przypadku drzwi ekonomicznych gwarancja jest bardzo ważna...jaka by nie była.

Tak czy siak ja już się nastawiam, że jakieś skrzydło na dzień dobry będę wymieniał...najwyżej mile się rozczaruje :p

Edytowane przez shyha

No to moje cudo...za kilka tysięcy :(

http://img835.imageshack.us/img835/2999/42113526.jpg

A kto Ci taki bubel wcisnął?? To już lekki przekręt. Przecież to zapewne widać nawet z 3 metrów...

A no dokładnie bubel który dopiero za trzecim razem przyszedł ok. Drzwi Interdoor - Livorno Glossa - ze zmianami czyli całe białe od przedpokoju i biało-czarne od łazienki (bez klamek) wyszło niecałe 3 tys.zł., a z klamkami ponad 3.

Finlandia - zbliżenie nie jest kolosalne, drzwi są masywne, ościeżnica bardzo szeroka -podziałka przez 2

Prawie real szerokość:

http://img847.imageshack.us/img847/2623/40555142.jpg

Edytowane przez mrówka75

Do kolegi @ Edde: Obejrzyj dokładnie i daj znać ile sztuk do zwrotu. Pamiętaj aby to zgłosić przed montażem bo Ci nie uznają!

Gwarancja 5 lat czy 3+2 to i tak lepiej niż 2 lata. W przypadku drzwi ekonomicznych gwarancja jest bardzo ważna...jaka by nie była.

Tak czy siak ja już się nastawiam, że jakieś skrzydło na dzień dobry będę wymieniał...najwyżej mile się rozczaruje :p

Tak oczywiście. Mam nadzieję że nie jest to jednorazowa akcja i że inni producenci też pójdą po rozum do głowy. :)

2 lata to zbyt krótka gwarancja na stolarkę wewnętrzną. Ten fakt dziwi tym bardziej że na okna drewniane gwarancje są dużo dłuższe a przecież okna są narażone na dużo trudniejsze warunki.

A no dokładnie bubel który dopiero za trzecim razem przyszedł ok. Drzwi Interdoor - Livorno Glossa - ze zmianami czyli całe białe od przedpokoju i biało-czarne od łazienki (bez klamek) wyszło niecałe 3 tys.zł., a z klamkami ponad 3.

Czy można prosić o jakieś większe fotki?? Zapowiadają się ciekawie. Swoje już wycierpiałaś więc proszę pokaż to cudo w całości... :)

"cudo"

Robespierre

tylko proszę nie dołuj mnie, że zawiasy beznadziejne, że źle coś zamontowane bo ja już mam naprawdę tych drzwi dość. Gdyby nie to, że cholernie wizualnie mi się podobają i pasują do mojej łazienki to bym nie reklamowała ich tyle razy tylko kupiła coś innego.

http://img851.imageshack.us/img851/7320/65475539.jpg

http://img534.imageshack.us/img534/8895/zz1s.jpg

http://img40.imageshack.us/img40/4719/zz4z.jpg

:)

Spoko.

Wyszło bardzo fajnie. Na pewno warto było poczekać na ten właściwej jakości produkt. Zamontowane OK - wszystkie szczelinki równe.

Klamka super dobrana dodaje uroku...

Jedynie z plastikowymi listwami przypodłogowymi to troszkę zaszalałaś.

Ja bym tam dał proste no i np białe.

:)

Coś w tym kierunku:

white and black.jpg