Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mrówka, nei to bym zarzucał Ci "czepianie się" ale fakt jest faktem, że przybliżenie na zdjęciu jest więcej niż dwukrotne - na moim ekranie krawędź drzwi miała 12cm szerokości, podczas gdy w rzeczywistości to jest grubość 4-5cm..

Nie mniej - ja też niebyłbym zadowolony z tej krawędzi, nawet w skrzydle za 200zł (tylko tu łatwiej byloby mi przełknąć wadę).

• Odpowiedzi 5,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

drzwi mają coś około 5 cm tak jak napisałeś, problemem nie tylko było łączenie u góry ale cały kant - nie stykały się folie więc ktoś "mądrze" wymyślił i przeciągnął to jakimś białym mazidłem które starło się po przetarciu ręką . Nie wiem jak to się fachowo nazywa ( na pewno to nie był silikon) coś jakby kreda. Machnęła bym ręką na to wszystko gdyby to było od zawiasów ale to łączenie było od klamki. Za pierwszym razem jak przyjechały to łączenie się nie zgrało na środku, szczelina była sam Pan który montował do nas zadzwonił, że oddaje drzwi do reklamacji. Ot takie przypadki chodzą po ludziach.

Robespierre - pozwól, że Cię troszeczkę "wykorzystam" :D. Jakich firm polecił byś drzwi szklane przesuwne. Nie chce żadnych prowadnic dołem, poza tym po rozsunięciu drzwi muszą wchodzić w szafę.

Szkło może Ci zaproponować praktycznie każdy szklarz lub firma handlująca drzwiami. Troszkę trudniejszy jest temat prowadnic do tego szkła.

Jest kilka wariantów:

1. Z widocznymi wózkami - super ekskluzywne

2. Z wózkami chowanymi we wnętrzu

3. Z pokrywą stalową lub alu

4. Z widocznymi wózkami - zwykłymi do zakrycia np G-K

5. Mogą być też chowane w ścianie na systemach Eclisse lub Leon (bardzo podobne rozwiązania).

Najbardziej znanym producentem okuć jest niemiecka DORMA lecz od kilku lat mamy na rynku kila równie ciekawych rozwiązań z Włoch, Tajwanu, z Chin stosunkowo niewiele ale też są.

Myślę że dla Ciebie najlepszym wariantem będzie system z chowanymi wózkami DORMA Agile lub np AJ51 (często stosowany przeze mnie zamiennik).

Edytowane przez Robespierre

AJ51.jpg

Montowane kilka dni temu.

AJ51 w kolorze inox, szkło satinato brąz, uchwyt.

System możesz kupić np tu:

http://glass24.pl/c-95_170_275/systemy-przesuwne.html

...szkło gdziekolwiek (10 mm lub 8 mm jeśli to mała tafla np 90x200 cm, oczywiście hartowane).

Sprawa jest bardzo prosta gdyż nie trzeba w szkle wycinać żadnych otworów poza otworem/otworami na uchwyt.

Edytowane przez Robespierre

Robespierre - czy są takie mechanizmy do drzwi przesuwnych podwójnych, że przesuwając jedno skrzydło, drugie samo, jednocześnie przesuwa się w przeciwną stronę?

- nie mam miejsca schować całego skrzydła 90tki i kombinuję,żeby je podzielić na 2, ale żeby rozsuwały się jednak na jeden ruch ręki...

Czyli jak mamy się głównie skupić na dobrych prowadnicach to jakie firmy?

Mrówka75, bardzo dobry system do drzwi szklanych przesuwnych polskiej firmy Laguna: http://www.laguna.pl/pl/content/index/read/id/91/title/Porta_Glass.html

Kupić można np. tutaj:

http://www.belmeb.pl/idm,9,idprod,3477,kat,,laguna-porta-glass-75-kg.html

http://dorex.net.pl/laguna-system-porta-glass-75kg.html

MARCHEW, Laguna Synchronik: http://www.laguna.pl/pl/content/index/read/id/46/title/Synchronik.html

Edytowane przez Gabi.gg

Osobiście uważam nieco inaczej. Systemy Laguna wykonane są na cieńszych profilach szyn i mają zdecydowanie słabsze wózki stąd i mniejszy udźwig całego systemu. Systemy są tańsze ale nie oszukujmy się (...). Można je stosować ale tylko w przypadku mniejszych tafli oraz rzadziej użytkowanych drzwi.

;)Jeśli zastosujemy system "lekko na wyrost" to będzie służył długo i bezawaryjnie.

:bash:Jeśli weźmiemy "na styk" możemy za kilka lat borykać się z problemem wymiany wypracowanych wózków, szyn, itp.

A ja z kolei jestem miłośnikiem systemów Dorma. Ale też nie będę udawał, że znam się na innych - po prostu z Dormą mam do czynienia - stosuje je mój dostawca szkła.

A generalnie jestem zafascynowany systemami Eclisse :)

:)

Dorma to światowy potentat i pionier w dziedzinie okuć do szkła. Są niepodważalnym numerem jeden w branży. Ceny niejednokrotnie ścinają z nóg ale są to 100% pewne rozwiązania. Sam też często je proponuję...

Firmą która depcze Dormie po piętach jest GEZE. W ofercie także ma sporo elementów i rozwiązań ale nie tak dużo jak Dorma. GEZE specjalizuje się w automatyce...

Proponowane przeze mnie rozwiązanie to azjatycka produkcja - dokładnie tajwańska - sprawdzona w wielu trudnych i dużych układach. Dostawca ma sporo rozwiązań ale muszę przyznać że sprawdziło się w boju tylko 80% oferty - reszta wymaga drobnych poprawek. Dlatego muszę wspierać się Dormą lub Geze w zależności co jest aktualnie potrzebne.

Osobiście uważam nieco inaczej. Systemy Laguna wykonane są na cieńszych profilach szyn i mają zdecydowanie słabsze wózki stąd i mniejszy udźwig całego systemu. Systemy są tańsze ale nie oszukujmy się (...). Można je stosować ale tylko w przypadku mniejszych tafli oraz rzadziej użytkowanych drzwi.

;)Jeśli zastosujemy system "lekko na wyrost" to będzie służył długo i bezawaryjnie.

:bash:Jeśli weźmiemy "na styk" możemy za kilka lat borykać się z problemem wymiany wypracowanych wózków, szyn, itp.

Sratatata. Jeżeli udźwig 85 kg jest tak znacznie lepszy od udźwigu 75 kg, to zawsze można dołożyć do Laguny dodatkowy wózek za ok. 100 zł, uzyskując udźwig 112,5 kg zamiast 85 kg. I wtedy już spokojnie taką Lagunę za 200 zł będzie można używać w przypadku większych tafli i częściej użytkowanych drzwi, niż w tym systemie o udźwigu 85 kg, kosztującym ca. 1500 zł.

Z tym na pewno się zgodzę lecz wydaje mi się że nie porównywałeś na żywo tych mechanizmów.

Obejrzyj obie szyny na żywo... Wózki wyglądają zupełnie inaczej, szyna też. Sam udźwig jeszcze o niczym nie świadczy. Warto o tym wiedzieć.

Osobiście nie mam nic do systemu laguny lecz na pewno nie nazwałbym go "bardzo dobrym" - oceniam go jako "poprawny".

Witam!

Kilka dni temu przyjechały do mnie drzwi z firmy (drzwi-producent Marek Kęsek) polecanej przez użytkownika "Nutric" drzwi są bardzo ładne, klejone warstwowo, nie widać łączeń drewna.

Drzwi były bardzo dobrze i estetycznie zapakowane i jednocześnie zabezpieczone przed wtargnięciem wilgoci w czasie tarnsportu.

Teraz muszę się wziąć za ich malowanie. jakie lakiery polecacie? najlepiej bezbarwne aby nie stracić naturalnego wyglądu drewna.

Pozdrawiam