Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Za 1000 zł na pewno lepszych drzwi nie znajdziesz...

W podobnej cenie jest Pol-skone Sempre Verse. Osobiście mam do nich większe przekonanie - ramy są wykonane w bardzo dużej części z drewna. DRE to mdf.

Chociaż oczywiście można podyskutować, czy ma to jakieś znaczenie dla uzytkownika - wszystko ma swoje wady i zalety ;)

Chcę się Was poradzić w sprawie drzwi.

Nasze typy to:

1) PORTA FIT

2) DRE SCALA A

3) POL-SKONE SEMPRE AV

Wszystkie to piękne, proste drzwi z kilkoma panoramicznymi szybkami w poziomie. Kolor to chyba dąb bielony.

Mam pytanie, czy macie może jakieś doświadczenia z tymi producentami i modelami drzwi?

Wyglądają podobnie, ale które wybrać?

Między domem a garażem chcę wstawić ocieplone, stalowe drzwi WIKĘD wzór 1.

Świat malutki, późno na Ciebie trafiłam kolego, widzę, że na forum już od dawna bywasz.

Fajnie, że się budujecie, dzieciaki porosły, tylko Wy wciąż młodzi...

Do rzeczy gdybym miała mieć drewniane drzwi to zdecydowanie pol-skone ten model http://www.pol-skone.pl/product/calypso musisz koniecznie ich dotknąć, mają bardzo wyraźna fakturę drewna w tych poziomych panelach, takie silne szczotkowanie, sempre niby wzór podobny, ale się do nich nie umywają, droższe trochę są, ale zanim je odstrzelisz to koniecznie je gdzieś pomacaj.

pozdrowienia dla Dorki, dzieciaków i całej ekipy.

Koleżanka z biurka po lewej, jeszcze w piwnicy :)

szybkaosa oraz finlandia,

wielkie dzięki za podsunięcie innych propozycji.

Ogólnie obie propozycje dość podobne wizualnie (w necie) i nie pozostaje mi nic innego jak poszukać ich gdzieś na Śląsku do pomacania (może ktoś zna salon posiadający obie oferty?). Za obiema propozycjami przemawia większa systemowość - mogę idealnie dobrać pokojowe i łazienkowe co było trudne w przypadku DRE Vetro.

Moje ostatnie pytanie (chyba): Czy w przypadku obu modeli biorąc drzwi całkiem pełne mogę je zastosować pomiędzy wiatrołapem a garażem? Czy to nie jest zły pomysł przy znacznej różnicy temperatury i pewnie również wilgotności?

pozdrawiam wszystkich

Świat malutki, późno na Ciebie trafiłam kolego, widzę, że na forum już od dawna bywasz.

Fajnie, że się budujecie, dzieciaki porosły, tylko Wy wciąż młodzi...

Do rzeczy gdybym miała mieć drewniane drzwi to zdecydowanie pol-skone ten model http://www.pol-skone.pl/product/calypso musisz koniecznie ich dotknąć, mają bardzo wyraźna fakturę drewna w tych poziomych panelach, takie silne szczotkowanie, sempre niby wzór podobny, ale się do nich nie umywają, droższe trochę są, ale zanim je odstrzelisz to koniecznie je gdzieś pomacaj.

pozdrowienia dla Dorki, dzieciaków i całej ekipy.

Koleżanka z biurka po lewej, jeszcze w piwnicy :)

Dzięki za pozdrowienia !!!

Drzwi chętnie pomacam :) ale to inna półka cenowa. Pozostaję przy moim pytaniu co do modeli powyżej, lub ich odpowiedników w innych firmach.

Dziękuję i pozdrawiam!

Arektoja podał typy drzwi w przedziale do 1 tys. zl (z ościeżnicą, montażem oraz Vat).

Calypso zdaje się przekracza znacznie 2 tys. ale to kompletnie inne drzwi - w naturalnym fornirze, bezprzylgowe, z zamkami magnetycznymi no i w tym przy tym właśnie - szczotkowane, czyli drewno ma strukturę deski leżącej na podłodze od 100lat.. ma to swój urok:)

Zgadza się, cena katalogowa Calypso to ok. 1500 zł, tzn. 3 x więcej niż POL-SKONE Sempre. Sprzedawca namawia mnie na DRE Scala - bardzo ładne drzwi w tym przedziale cenowym, ale fajnie by było usłyszeć o nich dobre słowo od zadowolonego użytkownika :)

Odnośnie szczotkowania i deski leżącej na podłodze od 100 lat. Udało mi się ładnie obrobić słupy modrzewiowe na poddaszu kątówką i drucianą szczotką. Można pięknie wybrać miękkie drewno spomiędzy słoi i słup wygląda jakby tu stał od 200 lat :)

Struktura drewna nabiera trzeciego wymiaru.

Edytowane przez joliska

Tylko nie rób tego samego z drzwiami ;) a poważnie - gratuluję efektu - i widze ze wiesz jak postepowac z drewnem..

1500zł to samo skrzydło. Doliczy jeszcze ok 600zł za średnią ościeżnicę i montaż ok 200zł. No i bez klamki się nie obędzie, a ozdobienie ich wyrobem za 50zł to nieporozumienie..

Wielu forowiczów montuje DRE i je sobie chwali - w tym tamecie często były takie wpisy.

Odnośnie szczotkowania i deski leżącej na podłodze od 100 lat. Udało mi się ładnie obrobić słupy modrzewiowe na poddaszu kątówką i drucianą szczotką. Można pięknie wybrać miękkie drewno spomiędzy słoi i słup wygląda jakby tu stał od 200 lat :)

Struktura drewna nabiera trzeciego wymiaru.

:)

Tylko jak pogodzisz efekt 200-letniego słupa ze 100-letnim efektem postarzania drzwi... (??).

To całe 100 lat różnicy.

Pozdrawiam.

Tylko nie rób tego samego z drzwiami ;) a poważnie - gratuluję efektu - i widze ze wiesz jak postepowac z drewnem..

1500zł to samo skrzydło. Doliczy jeszcze ok 600zł za średnią ościeżnicę i montaż ok 200zł. No i bez klamki się nie obędzie, a ozdobienie ich wyrobem za 50zł to nieporozumienie..

Wielu forowiczów montuje DRE i je sobie chwali - w tym tamecie często były takie wpisy.

Ooo, jakiś konkret! Dziękuję Finlandia. Wiem, że wpadam w środku wątku nie zadając sobie trudu przejrzenia całości, ale liczę na życzliwość ze strony forumowiczów i nie zawiodłem się. Dziękuję za pomoc.

A przy okazji, to miło popatrzeć z jaką pasją i dbałością o szczegóły budujecie swoje gniazdka. Inspiracji, wytrwałości i pieniędzy na realizację Wam życzę :)

Tylko jak pogodzisz efekt 200-letniego słupa ze 100-letnim efektem postarzania drzwi... (??).

To całe 100 lat różnicy.

Pozdrawiam.

Schody na poddasze też będą drewniane i będą zrobione tak na 150 lat, więc przejście przez epoki będzie stopniowe ;)

Edytowane przez joliska

Telewizor ma jakieś 75 lat-trochę młody. Za to obudowa musiałaby być zrobiona na 300 lat. Macie jakiś pomysł?

Jeszcze wymagają dopracowania, ale o to mi chodziło.

W dotyku jest gładki, bez drzazg. Chcę jeszcze heblem fazować krawędzie.

http://images35.fotosik.pl/1044/3af74da7f3746788med.jpg

http://images43.fotosik.pl/1231/5a45cd152e7a3185med.jpg

Edytowane przez joliska

Witam.. proszę o pomoc przy wyborze drzwi j.w. Na podłodze mam panele KRONO ORIGINAL - dąb szlachetny. Kolory ścian w trzech różnych pomieszczeniach do których maja prowadzić drzwi z korytarza w kolorze rzymski poranek - dulux do pokoi w kolorze białym i drugi pokój magnolia - dulux. Będę wdzięczny za każdą podpowiedź.

...dąb bielony ryfla?? Z tego co zauważyłem 80% klientów wybiera właśnie ten kolor w ofercie DRE.

Poszedłeś na łatwiznę. Myślałem że znów użyjesz druciaka...

Moje ostatnie pytanie (chyba): Czy w przypadku obu modeli biorąc drzwi całkiem pełne mogę je zastosować pomiędzy wiatrołapem a garażem? Czy to nie jest zły pomysł przy znacznej różnicy temperatury i pewnie również wilgotności?

pozdrawiam wszystkich

Jeśli w garażu ma być zimno i wilgotno to musisz zastosować tam drzwi izolowane.

Zwykłe drzwi tylko przez chwilę będą spełniać rolę szczelnej przegrody. Z czasem zaczną się krzywić. :(

Edytowane przez joliska

Jeśli w garażu ma być zimno i wilgotno to musisz zastosować tam drzwi izolowane.

Zwykłe drzwi tylko przez chwilę będą spełniać rolę szczelnej przegrody. Z czasem zaczną się krzywić. :(

Dzięki,

to tylko mnie upewnia w przekonaniu, że będę musiał dobrać jakieś pasujące drzwi do garażu

pozdrawiam