Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A czy ktoś wie co to jest "Wypełnienie stabilizujące"? Bardzo podobaja mi się drzwi Porta Wiedeń, ale to wypelnienie wyglada na rysunku jak troche styropianu a pomiedzy tym dziury, czy tak jest rzeczywiście? Myślałam, że najgorsze wypełnienie to plaster miodu, ale teraz nie jestem juz pewna...

Witam,

jakiś czas mnie u was nie było, solidniej pochorowałem a tu pytanie w sam raz dla mnie. Drzwi Wiedeń i Londyn są produkowane z tzw. Płyty masonite (gruby twardy HDF) do tego mają ramiak z klejonki sosnowej. Ta konstrukcja jest bardzo sztywna, a wypełnienie z pasów styropianu zastosowano po to żeby płyta nie zaginała się do środka.

Pozdrawiam

Witam,

Zamierzamy zakupić do naszego domu drzwi białe, gładkie bezprzylgowe, na chwile obecną mamy dwie oferty:

1. firmy Uniarte ( Hiszpania) model Allicante w wersji z widocznymi zawiasami 1480 PLN bądź ukrytymi ( drożej 300 pln za szt.), zamkiem magnetycznym, drzwi wykonane z MDF w całości

2. Drzwi z firmy Talbud z Jabłonnej ( może ktoś używa i może podzielić sie doświadczeniami) wykonane z klejonego warstwowo ramiaka drewnianego wypełnionego styrodurem obłożonego płyta HDF i fornirowane z zamkiem magnetycznym i klamką za 1690 PLN

która technologia wykonania/materiały jest lepsza, solidniejsza, trwalsza, czy te ceny sa atrakcyjne?

Ewentualnie jakie inne drzwi białe, gładkie bezprzylgowe można rożważać?

z góry dziękuję za pomoc,

Tomek

Witam,

Zamierzamy zakupić do naszego domu drzwi białe, gładkie bezprzylgowe, na chwile obecną mamy dwie oferty:

1. firmy Uniarte ( Hiszpania) model Allicante w wersji z widocznymi zawiasami 1480 PLN bądź ukrytymi ( drożej 300 pln za szt.), zamkiem magnetycznym, drzwi wykonane z MDF w całości

2. Drzwi z firmy Talbud z Jabłonnej ( może ktoś używa i może podzielić sie doświadczeniami) wykonane z klejonego warstwowo ramiaka drewnianego wypełnionego styrodurem obłożonego płyta HDF i fornirowane z zamkiem magnetycznym i klamką za 1690 PLN

która technologia wykonania/materiały jest lepsza, solidniejsza, trwalsza, czy te ceny sa atrakcyjne?

Ewentualnie jakie inne drzwi białe, gładkie bezprzylgowe można rożważać?

z góry dziękuję za pomoc,

Tomek

Osobiście z tych dwóch wybrałbym Talbud. Co prawda firma specjalizuje się głównie w stolarce zewnętrznej lecz myślę że spokojnie można powierzyć im wykonanie drzwi do wnętrz. Stolarka zewnętrzna jest zdecydowanie "trudniejszym" tematem więc jeśli tę technologię opanowali to i ze stolarką wewnętrzną nie będą mieli problemu. W drzwiach importowanych dużą częścią ceny jest koszt transportu, utrudnionej obsługi gwarancyjnej, itp... Drzwi wyglądające jak Uniarte lecz produkowane w Polsce kosztowałyby spokojnie 20-30% mniej a nie sądzę aby Talbud jakoś specjalnie zawyżał cenę. Myślę że ich towar po prostu jest wart więcej... Drzwi Uniarte widziałem niejednokrotnie - nigdy nie powalały z nóg, zawsze było widać niedokładności produkcyjne (lub montażowe - co także nie świadczy dobrze o nich, w końcu szkolą ekipy i powinni mieć nad tym pieczę).

Możesz spojrzeć także na:

Moric

Jagdor

Dewro

Ronkowski

Lutostański

Bardzo dziękuje za odpowiedź i porady, sprawdziłem jeszcze kilku producentów:

-Dewro skrzydło ST01 ościeżnica standard i chowane zawiasy Simonswerk ok. 2200 pln za szt. z montażem

- Jagdor drewniane 2.330 pln/szt., MDF 1.760pln/szt. z montażem

- Interdecor lakierowane 1.899 pln/szt z montażem

- Marconi lakierowane 1.655 pln/szt z montażem

- Ronkowski - sosnowe wz. Tatry "Genewa" Londyn ( tak mam w opisie) 3.030 PLN/szt

Co Wy na to?

Osobiście przekonuje mnie oferta firmy Talbud? czy ktos użytkuje i podzieli sie opinią?

pozdrawiam,

Tomek

Witam, mam ogromny dylemat jaki wybrać kolor drzwi (a co za tym idzie - kolor schodów i blatu w kuchni).

Okna i drzwi zewnętrzne mam złoty dąb (czego strasznie żałuję, ale już trudno, muszę je polubić), podłogę w salonie woodentic OCHRA, a w hallu i kuchni szary kamień. Kuchnia będzie biała z ciemnym blatem - kolor zależy od tego, co będzie na schodach i drzwiach. Pierwotnie myślałam o jakimś orzechu.

Jaki kolor wybrać na wewnętrzne drzwi? Bardzo proszę o pomoc, bo boję się, że przesadzę z tymi kolorami.

hairdresser może tu coś znajdziesz...taki krótki wątek:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?102140-do-posiadaczy-okien-w-kolorze-quot-zloty-dab-quot-......

Kolor to kwestia gustu,bardziej jestem ciekaw jakiej firmy polecacie? porta,dre,polskone moze inne,ktore maja wiecej gwarancji i dobrych opinii?

• 2 weeks później...
Witam

Nie wiem czy tu można no ale..

zostały mi jedne drzwi /zle zamówiłam ehhh/ POl-Skone Fiord - pełne 80 prawe - zainteresowanych proszę o info na prv.

Samo skrzydło czy z ościeżnicą?? Jeśli tak to jaką??

Ja osobiście polecam firmę Tikmar z Łomży http://www.tikmar.pl/, mają drzwi sosnowe i dębowe w dobrych cenach 800-1600zł drzwi piekne.

Miałem sposobność widzieć je na żywo wyglądają jakby były zaprojektowane przez "Bolka i Lolka" albo "Kapitana Haka"... Brak im proporcji a jakość powierzchni lakierniczej pozostawia wiele do życzenia.

Zamieść opis skrzydła w swoim profilu aby pojawił się przy każdym Twoim wątku na tym forum. Napisz też w jakim miejscu jest do odbioru. Na pewno przyspieszy to odsprzedaż.

Uzupełnij:

Skrzydło: Pol-Skone Fiord, model:....., rozmiar: ........., strona: .........., kolor:.........., szkło: ..............

Im więcej informacji zamieścisz tym szybciej ktoś je kupi. :)

Wypełnienie stabilizujące ma za zadanie utrzymać skrzydło w prawidłowym prostym kształcie. Firmy szukają różnych materiałów które mają dać im pożądany efekt a przy tym pozwolić na odpowiedni zysk. Czy styropian jest dobrym wypełnieniem?? Hmmm... Należało by przeanalizować zachowanie się tego materiału. Teoretycznie nie powinien pracować pod względem temperatur czy różnic wilgotności lecz sam w sobie nie jest stabilnym materiałem. Nie wiadomo jakiej gęstości jest ten styropian. Jeśli bardzo gęsty a zarazem twardy to powinien w miarę możliwości zdać egzamin. Nigdy nie rozcinałem takiego skrzydła więc nie wiemy co na prawdę jest w środku. Wg mnie "plaster miodu" może być nieco bardziej sztywny, ale jakość tego wypełnienia także bywa różna. Są producenci którzy wykonują skrzydła jednopłaszczyznowe o wymiarze nawet 120x250 w oparciu o tę konstrukcję. Ale tak jak pisałem wcześniej sama nazwa "plaster miodu" o niczym nie świadczy. Na rynku występują znaczne różnice w jego jakości i wytrzymałości. Minusem jest słaba izolacyjność akustyczna gotowych drzwi. I tu pojawia się pytanie po co montujemy drzwi... Czy po to aby nas nie było widać czy po to aby nas nie było słychać...(??)

:(

Witam,

jakiś czas mnie u was nie było, solidniej pochorowałem a tu pytanie w sam raz dla mnie. Drzwi Wiedeń i Londyn są produkowane z tzw. Płyty masonite (gruby twardy HDF) do tego mają ramiak z klejonki sosnowej. Ta konstrukcja jest bardzo sztywna, a wypełnienie z pasów styropianu zastosowano po to żeby płyta nie zaginała się do środka.

Pozdrawiam

Dziekuje bardzo za odpowiedzi, uspokoiliscie mnei, ze to wypelnienie jest duzo lepsze niz mi sie wydawalo. Ostatecznie zamówiłąm drzwi z tym wypelnieniem (Wiedeń porta), nie mialam jeszcze doczynienia z ta firma, ale mam nadzieje ze drzwi sie sprawdza.

Witam serdecznie.

Mam pytanie do praktyków udzielających się w tym wątku, którym przy okazji bardzo dziękuje za wszystko co do tej pory tutaj napisali, pomagając niejednemu z nas podjąć decyzje. Jaką ościeżnicą dobrać do białych drzwi Pol-skone Modern lub Fiord, aby jej wykończenie było jak najbardziej zbliżone do wykończenia samych skrzydeł?

I jeszcze czy warto w modelu Fiord dopłacić za wypełnienie z płyty wiórowej pełnej (koszt ok. 180 zł/szt)?

I jeśli starczy wam cierpliwości - czy jest szansa kupić do zestawu jak wyżej białe listwy malowane, których biel będzie taka sama jak reszty czy pozostaje dobieranie farby i malowanie? Możecie polecić jakiegoś konkretnego producenta/sprzedawcę/model?

Witam serdecznie.

Mam pytanie do praktyków udzielających się w tym wątku, którym przy okazji bardzo dziękuje za wszystko co do tej pory tutaj napisali, pomagając niejednemu z nas podjąć decyzje. Jaką ościeżnicą dobrać do białych drzwi Pol-skone Modern lub Fiord, aby jej wykończenie było jak najbardziej zbliżone do wykończenia samych skrzydeł?

I jeszcze czy warto w modelu Fiord dopłacić za wypełnienie z płyty wiórowej pełnej (koszt ok. 180 zł/szt)?

I jeśli starczy wam cierpliwości - czy jest szansa kupić do zestawu jak wyżej białe listwy malowane, których biel będzie taka sama jak reszty czy pozostaje dobieranie farby i malowanie? Możecie polecić jakiegoś konkretnego producenta/sprzedawcę/model?

z tego co ja się dowiadywałem, można dopasować ościeżnicę foliowaną, ale jest różnica w wybarwieniu, malowana w tym samym kolorze co drzwi (modern) koszt o 30 % wyższy...

i najlepsze, że malują to folię ponownie...

http://www.classen.pl/pl/listwa-fuxx,9,sg,26,pr,143.html

Nie wiem jak z odcieniem bieli w porównaniu do Pol-Skone...

Często korzystam z listwy prostej lekko zaokrąglonej u góry 18x65 mm i praktycznie zawsze mi odpowiada jej biały kolor.

Może MagdaBartek spróbują ją spasować i nam powiedzą.

:)

Robe,

Szukam białych prostych listew przypodłogowych z drewna lub MDF coś w stylu Classeen Fuxx 20x59 lub 18x65.

Już byłem na Fuxxy zdecydowany, ale mi je w odradzono w sklepie z produktami Classena (że niby okleinowane i okleina odchodzi po docięciu narożnika).

Czy rzeczywiście białe Fuxxy są kiepskie? Potrzebuję na "cito" ok. 80 mb białych listew :bash: