Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Firma o stosunkowo krótkim życiorysie ale jest wielu klientów którzy są zadowoleni. Jedynie czego u nich unikaj to lakiery kryjące w RAL lub NCS - ta technologia jest ich piętą achillesową i nie radzą sobie z tym. Drzwi są dobrze pomalowane ale pękanie lakieru w późniejszym czasie to norma. Osobiście widziałem już dwie duże realizację w NCS i na obu klienci mają ten sam problem. Wielokrotne próby napraw przez firmę nie przynoszą pożądanego efektu.

Do Robespierre- wiem że we wcześniejszych postach zachwalałeś tych dwóch producentów. Czy obaj są jednakowo dobrzy czy może ktoryś z nich jest lepszy?Interesują mnie proste drzwi bez czegokolwiek na nich (tylko nie wiem czy jakis jasny fornir czy biały kolor). Mogłbys sie wypowiedzieć który jest w czym dobry?

Kobieta w Dewro odradzała te malutkie zawiasy że niby jest problem z ich regulacja (montowane na samym dole i samej górze) natomiast u Morica zachwalali jak najbardziej ( byłam u nich w punkcie produkcji wiec tam chyba powinni wiedziec najlepiej?) Zwykle zawiasy srednio mi sie podobaja, natomiast na chowane szkoda mi kasy.Dzieki!

Hmmm...

Generalnie problem nie tkwi w zawiasie a w samych drzwiach. Zawiasy tzw BF2 zostały wycofane nie ze względu na brak regulacji bo regulację miały sporą miały też wystarczający udźwig. Problemy przy tych zawiasach pojawiają się wtedy gdy brak jest równej płaszczyzny skrzydła. Nie mówię tu o wypaczeniu bo o tym można mówić dopiero przy 5 mm odchyle, a o 1-2 mm które w tego typu zawiasie jest dużym problemem. W drzwiach DEWRO płaszczyzny skrzydeł prawie zawsze odbiegają od płaskości o te 1-2 mm co nie pozwalało na prawidłowe zamykanie drzwi. Producent nie chciał wprowadzić na środku prowadzenia choć można to było uczynić (są takie elementy na rynku) a wycofał te zawiasy całkowicie z oferty. Szkoda bo stylistycznie drzwi z tym zawiasem nie wyglądały źle, były całkiem zgrabne i często wybierane przez klientów. Producent poszedł po najmniejszej linii oporu.

Osobiście w domu mam te zawiasy już 4-ty rok i nie narzekam. Nigdy nie musiałem regulować drzwi i nie sądzę aby kiedyś musiał.

W Moricu płaskość skrzydła jest precyzyjniejsza i te zawiasy nie są dla nich żadnym problemem i zagrożeniem. Nie ma ryzyka że drzwi nie zadziałają tak jak należy. Także jeśli podobają Ci się te zawiasy to spokojnie możesz kupić drzwi Moric właśnie z nimi.

Obsługa w salonie Dewro nie miała racji. :(

Moje drzwi: (DEWRO, na zawiasie BF2)

PP małe.jpg

P.S. Cieszę się że przeczytałeś poprzednie posty zanim zapytałeś. :)

Bardzo często pojawiają się pytania na które odpowiedź jest stronę lub dwie wcześniej.

Witam wszystkich forumowiczó.

Ja tak z innej beczki. Jestem szczęśliwym posiadaczem domku z poddaszem użykowy. Jak do tej pory wykończyliśmy d ół domu i mamy tam ciemne drzwi (dosyć jasne podłogi i scian). Powolutku zabieramy się za wykończeniówkę poddasza i tu moje pytanie czy nie będzie głupowato kiedy zamontujemy tam drzwi białe. Chciałaby aby poddasze było troszke w innym stylu nisz dół domu ( dół troszkę kolonialny) a poddasze drewno z bielą. Czy wogóle sie. tak robi ze drzw są różne na górze i na dole czy raczej zamontowac wszędzie takie same?

Pozdrawiam

Magda

Nie ma żadnych nakazów by wszędzie drzwi były takie same lub zbliżone.

Osobiście uważam, że takie "pomieszanie" to wyraz dobrej oryginalności i odwagi Inwestora.

U siebie też bym tak zrobił. Góra w zależności od charakteru - lekka, wypoczynkowa lub poważna..

Wraca u nas temat białych drzwi. Dąb jednak nijak nie komponuje mi się z podłogą. Dębową, swoją drogą ;) Nie uda mi się tak tego zgrać żeby miało ręce i nogi, więc szukam białych.

Robespierre, co powiesz na temat białych malowanych drzwi Pol-Skone Simple http://www.pol-skone.pl/product/simple?

Wypełniłabym je płytą wiórową, na trzech zawiasach...

Czy warto szukać fornirowanych malowanych?

Bardzo serdecznie proszę o "polubienie" mojego zdjęcia konkursowego:

http://drzwivasco.pl/59,Galeriaprac.aspx

[ATTACH=CONFIG]97502[/ATTACH]

to są drzwi, które chcemy kupić do naszego domku, stąd prośba do Robespierre - co o nich sądzisz? Czy może w tej kategorii cenowej polecasz jednak inne?

Wraca u nas temat białych drzwi. Dąb jednak nijak nie komponuje mi się z podłogą. Dębową, swoją drogą ;) Nie uda mi się tak tego zgrać żeby miało ręce i nogi, więc szukam białych.

Robespierre, co powiesz na temat białych malowanych drzwi Pol-Skone Simple http://www.pol-skone.pl/product/simple?

Wypełniłabym je płytą wiórową, na trzech zawiasach...

Czy warto szukać fornirowanych malowanych?

Dobre fornirowane drzwi zaczynają się od 1500 zł. W niższych cenach znajdziesz także dobre drzwi lecz na pewno nie są takimi SIMPLE.

Poczytaj stronę 128: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?191436-DRZWI-WEWN%C4%98TRZNE-pomoc-w-wyborze-producenci-materia%C5%82y/page128

Do tanich a dobrych można zaliczyć: VASCO (wszystkie kolekcje), INTENSO (wszystkie kolekcje), Erkado (kolekcja ramiakowa STILE), a także np nowa kolekcja Pol-Skone ARCO - choć uwielbienie u nich do tandetnych zawiasów pozostało dlatego moja ocena tego produktu to 7/10 w kategorii drzwi laminowanych.

Minusem jest także łączenie laminatu we wnętrzu przylgi którego wymieniona wcześniej 3-ka nie ma. Zawsze to jakieś ryzyko...

Ogólnie widać idą w dobrym kierunku. :)

A białe drzwi na dębowej naturalnej podłodze będą wyglądać ślicznie czego dowiodła prezentując swoje dokonania madziaaa_w :

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?191436-DRZWI-WEWN%C4%98TRZNE-pomoc-w-wyborze-producenci-materia%C5%82y&p=5003443&viewfull=1#post5003443

to są drzwi, które chcemy kupić do naszego domku, stąd prośba do Robespierre - co o nich sądzisz? Czy może w tej kategorii cenowej polecasz jednak inne?

Witaj. Generalnie z odpowiedzi powyżej możesz wywnioskować...

Nie tylko VASCO, lecz w tym momencie z autopsji wiem że ilość reklamacji to dużo poniżej 1% i są to bardzo dobrze wyprodukowane a zarazem trwałe drzwi.

Edytowane przez Robespierre