Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Chciałabym zakupić do domu drzwi sosnowe surowe. Czy ktoś z Forumowiczów posiada takie, solidnie wykonane i mógłby mi doradzić producenta? Znalazłam kilku na Allegro, ale wiadomo, każdy zachwala swoje. Pozdrawiam

Solidność w takim produkcie jak drzwi i allegro to dla mnie dwie przeciwstawne sprawy. Drzwi surowe to generalnie najtańsze opcje drzwi i możesz kupować na podstawie ładnej fotki (pp. drzwi surowe ale w okleinie), a dostaniesz poklejoną, siną, poszpachlowaną surowiznę.

Takie drzwi wybierałbym wyłącznie z półki, macając każdą sztuką parę razy.

Solidność w takim produkcie jak drzwi i allegro to dla mnie dwie przeciwstawne sprawy. Drzwi surowe to generalnie najtańsze opcje drzwi i możesz kupować na podstawie ładnej fotki (pp. drzwi surowe ale w okleinie), a dostaniesz poklejoną, siną, poszpachlowaną surowiznę.

Takie drzwi wybierałbym wyłącznie z półki, macając każdą sztuką parę razy.

Właśnie chodzi mi o to, by nie kupować w ciemno, stąd moje pytanie o dobrego producenta, a jeśli sprzedaje on jeszcze na Allegro, to dodatkowe ułatwienie. Myślę. że najpierw warto zasięgnąć opinii o towarze, a następnie rozważyć kwestię pomacania :).Pozdr.

Edytowane przez Tymi

Tymi a ile tych drzwi potrzebujesz?...bo ja mam do sprzedania 1szt. surowe drewno sosnowe, bezsęczne, z futryną, z prostymi otworami na 6-ść szybek- ale bez szybek/....

u mnie zostały w domu zamontowane 2sztuki z tej partii, które sama bieliłam,

Dziękuję za propozycję, ale drzwi potrzebuję sporo, bo ok. 6 sztuk. A jak oceniasz swoje drzwi pod względem wykonania? Też zamierzam pobawić się w bejcowanie. Pozdr.

Witam.

Marka nieznana na rynku i długo z żoną zastanawialiśmy się nad zakupem...

W końcu się zdecydowaliśmy na drzwi Linea w kolorze orzechowym, oto parę moich wniosków:

1. Czas oczekiwania zgodnie z umową 4 tygodnie

2. Jakość wykonania bardzo fajna, bardzo dobrze zapakowane

3. Super ościeżnice- montażysta ze sklepu stwierdził, że jeszcze takich nie montował

4. Stosunek ceny do jakości ok. ( komplet z ościeżnicą regulowaną ok 1050 Pln )

Polecam drzwi tego producenta. Kolor po prostu rewelacja, prawie jak naturalny fornir. Mam niezły ubaw ze znajomych gdy nas odwiedzają i zastanawiają się jakie to drewno!!!!!!

Pozdrawiam:

Witam.

Marka nieznana na rynku i długo z żoną zastanawialiśmy się nad zakupem...

W końcu się zdecydowaliśmy na drzwi Linea w kolorze orzechowym, oto parę moich wniosków:

1. Czas oczekiwania zgodnie z umową 4 tygodnie

2. Jakość wykonania bardzo fajna, bardzo dobrze zapakowane

3. Super ościeżnice- montażysta ze sklepu stwierdził, że jeszcze takich nie montował

4. Stosunek ceny do jakości ok. ( komplet z ościeżnicą regulowaną ok 1050 Pln )

Polecam drzwi tego producenta. Kolor po prostu rewelacja, prawie jak naturalny fornir. Mam niezły ubaw ze znajomych gdy nas odwiedzają i zastanawiają się jakie to drewno!!!!!!

Pozdrawiam:

pomijam fakt nachalnej reklamy i rejestracje tylko po to żeby napisać ten post

ale... chyba nie napisałeś o jakim piszesz producencie.

model o nazwie linea to wiekszosc popularnych producentow drzwi (swoja droga z kreatywnością to u nas w branży drzwiowej słabo...)

A ja umowę wpisałam na te dre tylko przelewu na zaliczkę ciągle nie zrobiłam... :( no ale przecież chyba jakaś gwarancję dają? Tam są zawiasy chowane, zamki magnetyczne.

...no i niestety widziałem na żywo to cudo. Zamek magnetyczny taki jak u większości producentów czyli włoskiej firmy "Bonaiti" (prosta i raczej nieawaryjna konstrukcja - choć pozbawiona regulacji - tylko kilku producentów zamawia jego ekskluzywniejszą wersję której blacha zaczepowa ma regulację). Niestety zawiasy chowane to kompletna parodia - chińskie "no name" wyglądające jak robota kowala. Nie sądzę aby wytrzymywały wagę skrzydeł DRE na dłuższą metę. Zapewne wymienią je na gwarancji ze dwa razy a potem już sama będziesz je wymieniać na własny koszt... :( Dodatkowo zwrócę uwagę na wersję fornirowaną. Producent nie szlifuje rantów skrzydeł i zostawia praktycznie ostrą jak nóż krawędź. Jest tak ostra iż spokojnie można się nią ogolić... :) takie dwa w jednym dla oszczędnych i praktycznych. Wersja laminowana nie jest już tak "ostra".

Moi drodzy, naczytałam się już kilkaset stron na temat drzwi. Naprawdę można zwariować od nadmiaru informacji, tu plusy, tam minusy.

Ja osobiście poszukuję drzwi fornirowanych, bezprzylgowych, z chowanymi zawiasami. Raczej bez szybek. Kilka par drzwi zwykłych, jedna para drzwi - suwane w systemie naściennym. Nie mam pojęcia którego z producentów wybrać. Jakiś czas temu byłam w zakładzie stolarskim Romana Wielgosza (Wielgosz drzwi) i przyznam szczerze, że drzwi ładnie wyglądają ale cena trochę mnie powala na nogi - około 2700 zł za sztukę. Suwane w systemie naściennym ok. 3000 zł.

Czy możecie polecić mi jakiegoś producenta drzwi fornirowanych za cenę do ok. 2000-2200 zł w Warszawie lub jej okolicy?

Sprawdź DEWRO, STOLMAT, ASILO (nieco tańszy segment)

No to może ja pomoge :).

Wczoraj zakończyłam montaż drewnianych drzwi firmy Ronkowski za pośrednictwem sklepu Drew-Dar z Wołomina.

I cóż... jesteśmy bardzo zadowoleni i na dobrą sprawę nie wiem czy bardziej z samych drzwi czy montażu ;) w każdym razie był to zupełnie bezstresowy etap wykończenia domu, choć zakładałam, ze łatwo nie będzie.

Obie firmy solidne, negocjujące, słowne. Ponieważ zmieniała nam się koncepcja wiec robili nam wyceny na drzwi 3 razy i za każdym razem cierpliwie i w pełni profesjonalnie. Firma pośrednicząca ma w Wołominie dużą wystawkę wielu producentów drzwi, ale tez i okien, więc organoleptycy mają możliwość wymacania wszystkiego przed podjęciem decyzji....

...I tu ogromny ukłon dla montażystów Drew Dar - p. Krzysztofa i p. Rafała. Nie ma dla nich rzeczy niemożliwych, owszem sa rzeczy ambitne, ale nie niemożliwe. Dokładni, schludni, mili i profesjonalni. Nawet karnisz mi poprawili. :lol2:

Drzwiami jesteśmy zachwyceni i możemy je spokojnie polecić innym.

Gratuluję wyboru. Drzwi nie tanie ale na pewno OK. Błędów monterów także nie zauważam... :)

Robespierre, doradz mi prosze. Jestem nalogowa podgladaczka tego forum i cenie je strasznie, bo juz dokonalam mnostwa wyborow. A teraz szukam drzwi wewnetrznych w kolorze RAL 7016 czyli grafit. Poprosze o rekomendacje, maja byc kompletnie proste, czyli tafla bez zadnych zdobien, 'miesiste', gladkie, polmat, dobrej jakosci. Help. Ach miejce montazu - Płonsk czyli mazowieckie.

Sprawdź: DEWRO, KLIMEK i KLUŚ, STOLMAT.

Nooo kolega ;) jest bardzo dobrze obeznany w rynku...

Co do dolnych drzwi.. tam jest przycięta zarówno ościeżnica jaki i opaska, przy czym opaska to małe miki w porównaniu z tym jak cięli ościeżnice ;) Niestety nie dało się nic przesunąć bo to ściana nośna, gruba na 30 cm i wylożona płytkami wewnątrz. Zatem stan nie do ruszenia.

fota

013.JPG

Ładnie, schludnie docięte... Ale... Czy firma od schodów nie była wstanie tak wyliczyć rozmiaru schodów aby kończyły się 6-7 cm przed otworem?? Wystarczyłoby pewnie aby stopnice były węższe o 2 mm na każdym i byłoby OK. Dość często spotykam się z takim błędem schodziarzy...

Co sądzicie o drzwiach firmy Vasco Doors model Aveiro? Czy okleina WOOD DECOR jest lepsza od DECORATIVE ?

Wood Dekor jest okładziną z widoczną strukturą drewna i jest mocniejsza od Decorative. Dodatkowo występuję w najdrożej serii tej firmy... Klienci rzadko kiedy w tym przypadku kierują się okładziną. Linia Aveiro w W.D. kosztuję średnio ok 1000-1100 zł/kpl a Braga w D ok 600-700 zł. Jeśli już chcesz coś mocniejszego to wybierz CPL na pozostałych liniach w średniej cenie ok 800-950 zł.

Chciałabym zakupić do domu drzwi sosnowe surowe. Czy ktoś z Forumowiczów posiada takie, solidnie wykonane i mógłby mi doradzić producenta? Znalazłam kilku na Allegro, ale wiadomo, każdy zachwala swoje. Pozdrawiam

...serdecznie odradzam zakup surowych drzwi. Dziś znów oglądałem u znajomych takie niby cacko zrobione z pełnego dębu przez stolarza. Na każdych drzwiach jest po kilkanaście niedoróbek. Krzywo docięte listewki, źle doklejone elementy kasetonów, już widoczne mikropęknięcia które z czasem znacznie się powiększą, nierównej grubości lakier a nawet jego brak na rantach, itd.... Marnotrawienie materiału. (a stolarz to taki dobry, sprawdzony od lat, ...miał być, ale jak widać jednak nie był").

Jesteś domatorem, lubisz pracę z drewnem, nie zwracasz uwagę na szczegóły - KUP. :)

- pamiętaj o zapoznaniu się z warunkami karty gwarancyjnej przed zakupem. :)

Ta większość producentów kopiuje nazwy od konkurencji, chyba po to by zmylić klienta

Branża popada w totalny marazm... :(

Brak pomysłów na nowe wzory, nowe nazwy, itp... :(

.

Gratuluję wyboru. Drzwi nie tanie ale na pewno OK. Błędów monterów także nie zauważam... :)

Ładnie, schludnie docięte... Ale... Czy firma od schodów nie była wstanie tak wyliczyć rozmiaru schodów aby kończyły się 6-7 cm przed otworem?? Wystarczyłoby pewnie aby stopnice były węższe o 2 mm na każdym i byłoby OK. Dość często spotykam się z takim błędem schodziarzy...

Witam,

dziękuje za miłe słowa :) co do schodziarzy, no cóż nasza wina bo nie przyszło nam do głowy sprowadzić monterów od drzwi podczas montażu schodów, a schodziarz nic nie podpowiedział :( dlatego schodziarza nie polecam ;) :D

sadze ze to nie ma znaczenia gdzie zaczniesz ukladanie bo laczenie i tak bedzie w tym samym miejscu :-)

Uśmiech jak najbardziej na miejscu :D Nie zauważyłem tego pytania, a staram się czytać ten wątek i reagować kiedy brakuje odpowiedzi..

Do meritum:

Jeśli zalecenia producenta drzwi nie mówią inaczej to łączenie podłóg najbezpieczniej wykonać na linii ściany. Jeśli drzwi są przylgowe, to można nawet cofnąć się ok 1cm do pokoju. Ale zawsze warto zerknąć na schemat zamieszczony w katalogu producenta drzwi.

Witam,

czy ktokolwiek miał do czynienia z drzwiami firmy K&P Fabryka Drzwi i mógłby wypowiedzieć się w kwestii jakości wykonania oraz ich solidności?

Okleina naturalna będąca w ofercie tejże firmy sprawia bardzo pozytywne wrażenie również modele znajdujące się w ofercie niczym moim zdaniem nie odbiegają od konkurencji.

Proszę o jakąkolwiek informację!

Witam,

podczytywałam trochę wątek i zdecydowałam się na drzwi firmy Drims. Wczoraj podpisałam z nimi umowę na drzwi fornirowane i lakierowane. Miłą niespodzianką był rabat aktualnie -20% ( podobno do końca kwietnia). Na parter wzięliśmy drzwi mahoniowe z pionową szybką a na górę dzieciaki namówiły nas na lakierowane białe ze żłobieniami ( mają same je czyścić :)).

Termin realizacji zażyczyliśmy sobie na początek lipca, czas pokaże czy dobrze wybraliśmy. Ogólnie świetna obsługa Pań w siedzibie firmy w Ząbkach.

Cenowo drzwi wyszły na ok 1400 zł sztukę z montażem i zamkami magnetycznymi. Zaraz po montażu wrzucę fotki dla zainteresowanych.

Pozdrawiam