Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Szanowni specjaliści i znawcy tematu, chciałbym poprosić Was o pomoc w wyborze drzwi wewnętrznych. Zastanawiam się nad

1. Pol-skone Gravi (wersja BS - 3 szybki na środku, reszta prosta płyta HDF bez płycin) w wersji z wypełnieniem z płyty otworowej. Konstrukcja z ramiaka drewnianego. Okleina gravistone czekolada

2. Pol-skone Arco (wersja W5P 2 szybki na środku, góra i dół płycina). Konstrukcja MDF. Panele MDF. Okleina gravistone czekolada

Mój dylemat polega na tym, że... arco wizualnie jest ciekawsze - spłycenie, szybki bez ramek. Natomiast Gravi ma ramiak chyba lepszy, do tego wypełnienie z płyty wiorowej otworowej wydaje mi się, że zapewniło by też lepsze tłumienie akustyczne. Ale to tylko moje przypuszczenia. Obawiam się też trochę brakiem ramek wokół szybek w arco - co gdy szyba pęknie, jak ją wymienić? Tak więc serce podpowiada arco, rozum gravi. Proszę o wspacie w wyborze.

• Odpowiedzi 5,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja wybierając drzwi kierowałam się głównie tym, żeby dopasować je pod kątem potrzeb wszystkich domowników:) Dlatego kupiliśmy drzwi DRE bez szklanych elementów - są cichsze i nie muszę się martwić, że dzieci mi je czymś uszkodzą. Do sypialni chłopaków założyliśmy drzwi Happy , to są takie z tablicą do pisania, a do łazienki mamy drzwi vox z lustrem. Jakbym miała urządzać mieszkanie tylko dla siebie to wybrałabym wszystkie szklane.

Witam

Mam pytanko odnośnie drzwi przesuwnych. Planuję zrobić w nowym domku dwie garderoby, do których będą zamontowane drzwi przesuwne. Garderoby będą nieduże i dlatego chcę zrobić jak najwęższe drzwi czyli "60". I teraz pytanie: panowie jutro stawiają mi ścianki, jaki otwór mają zostawić na te drzwi? Też 60 cm czy może więcej? Drzwi będą zwykłe na prowadnicach zamontowane od środka garderoby.

Pozdrawiam

G :bye:

Witam

Mam pytanko odnośnie drzwi przesuwnych. Planuję zrobić w nowym domku dwie garderoby, do których będą zamontowane drzwi przesuwne. Garderoby będą nieduże i dlatego chcę zrobić jak najwęższe drzwi czyli "60". I teraz pytanie: panowie jutro stawiają mi ścianki, jaki otwór mają zostawić na te drzwi? Też 60 cm czy może więcej? Drzwi będą zwykłe na prowadnicach zamontowane od środka garderoby.

Pozdrawiam

G :bye:

Jeśli planujesz zamontować je wraz z ościeżnicami regulowanymi to otwór powinnaś wykonać w okolicach 68-71 cm x 207-28 cm.

Natomiast jeśli ma tam zostać powieszone samo skrzydło to właściwym otworem będzie 59-61 cm x 199-201 cm.

Nie piszę dokładnie gdyż nie wskazałaś żądnego Twojego typu odnośnie drzwi.

Wymiary które podałem będą pasować do 70% drzwi na rynku - ale może okazać się że te które wybrałaś akurat tam nie pasują.

Bezpieczniej najpierw zorientować się w ofercie rynkowej...

Cześć! Mam prośbę. Muszę podjąć szybką decyzję w sprawie drzwi wewnętrznych. Po obejrzeniu kilku modeli w salonie w oko wpadły nam (głównie pod kątem wizualnym) drzwi Porta Idea w okleinie Portacortex (kora 1).

Czy znane są Wam jakieś zdecydowane argumenty za/przeciw? (np. jakość wykonania, użyte materiały).

Szukamy drzwi ze średniej półki cenowej - takich "w miarę dobrych i ładnych" :) Niestety innych parametrów nie umiem na ten moment podać - tak jak pisałam, sytuacja nas zmusza do podjęcia szybkiej decyzji (czego bardzo nie lubię - do tej pory sprawdzałam wszystkie parametry kupowanych elementów).

Może ktoś z Was te drzwi ma albo montował? Będę bardzo wdzięczna za każdą pomoc i opinię.

P.S. A w jakim mieście dokonałeś zakupu?? Jesteś zadowolony z montażu?? Twoja opinia może być pomocna następnym poszukującycm.

Pozdrawiam.

Witam,

Ja w temacie drzwi Intenso, konkretnie model Linea.

Kupowałem w Starych Babicach k. Warszawy, firma nazywa się Alex. Generalnie współpraca z nimi, zarówno ze sprzedawcami jaki i montażystami układała się bez żadnego zarzutu. Polecam.

Z drzwi zadowoleni jesteśmy bardzo, super się prezentują, okleina bez zastrzeżeń, drzwi proste, nic nie odstaje. Cena w porównaniu do np. Pol-skone atrakcyjniejsza, co do jakości trudno mi się wypowiedzieć.

Cześć! Mam prośbę. Muszę podjąć szybką decyzję w sprawie drzwi wewnętrznych. Po obejrzeniu kilku modeli w salonie w oko wpadły nam (głównie pod kątem wizualnym) drzwi Porta Idea w okleinie Portacortex (kora 1).

Czy znane są Wam jakieś zdecydowane argumenty za/przeciw? (np. jakość wykonania, użyte materiały).

Szukamy drzwi ze średniej półki cenowej - takich "w miarę dobrych i ładnych" :) Niestety innych parametrów nie umiem na ten moment podać - tak jak pisałam, sytuacja nas zmusza do podjęcia szybkiej decyzji (czego bardzo nie lubię - do tej pory sprawdzałam wszystkie parametry kupowanych elementów).

Może ktoś z Was te drzwi ma albo montował? Będę bardzo wdzięczna za każdą pomoc i opinię.

Na kazda firme mozna znalezc plusy i minusy. Nie ma opcji by firma bedaca od lat najwiekszym producentem w kraju miala tylko samych zadowolonych klientow.

Idea to dobry standard w cenie za ok 1 tys zl z montazem. Konkurencja nie bedzie lepsza, co najwyzej rozpietosc cen moze wynosic +/-10%

Na kazda firme mozna znalezc plusy i minusy. Nie ma opcji by firma bedaca od lat najwiekszym producentem w kraju miala tylko samych zadowolonych klientow.

Idea to dobry standard w cenie za ok 1 tys zl z montazem. Konkurencja nie bedzie lepsza, co najwyzej rozpietosc cen moze wynosic +/-10%

Masz rację, liczę się z tym. Chodziło mi tylko o sprawdzenie, czy np. ten model nie jest znany z tego, że coś jest z nim nie tak :)

Dziękuję bardzo za odpowiedź.

Asiaja - zeby nie zapeszyc... to okleiny ryflowane (czyli tez Cortex) sa na rynku dopiero od kilku lat.. i oby sie nie okazalo ze po 5latach cos odchodzi. Wtedy beda z tym mieli problemy wszyscy:) Tego typu okleina zostala spopularyzowana przez DRE i poki co nie zlych opinii. Ale ja z natury jestem pesymista i u mnie nic nie jest idealne na 100%. Nawet najlepsze drzwi sa dla mnie tylko "dobre" a slowo "niezle"oznacza solidny standard.

Takze - bez obaw.

Aniunia - Sempre to moj typ w tym segmencie. Jaki masz kolor? Ps. A widze ze masz troche nierownych scian. Montazystwa Was uprzedzil ze zostana dziury?

Aniunia - Sempre to moj typ w tym segmencie. Jaki masz kolor? Ps. A widze ze masz troche nierownych scian. Montazystwa Was uprzedzil ze zostana dziury?

Kolor to jesion polski. Co do ścian, to nie były krzywe, tylko otwory "niestandardowe" i musieliśmy je dostosowywać - zwężać lub poszerzać, dokładne wytyczne dostaliśmy przy wymiarowaniu. To co widać w niektórych miejscach świeżo tynkowane dookoła ościeżnic, to nie dziury a jeszcze wystające płyty GK, którymi niektóre otwory były zwężane

Uhm.. ale jak widzę, w drzwiach na wprost, na dole, po prawej jest klin który dystansuje drzwi od ściany i jak spojżysz z boku, będzie tam szczelina. Oczywiście to żaden błąd montażu czy pomiarów, ale efekt braku pionów na ścianach. Takie szczeliny wypełnia się akrylem (montazyści drzwi mówiązawsze , że to nie ich działka i powinni to robić wykończeniowcy).

Witam. Ktoś tu pytał o drzwi firmy Erkado. Niestety ja je kupiłam i użytkuję je od roku i tragedia. Dzrwi nie należą do tanich a w 6 szt powycierała mi sie okleina na rantach pod klamkami. Oczywiście reklamacji mi nie uznali bo odpowiedzieli, że złe użytkowanie drzwi oraz używanie żrących środków do mycia. Normalnie kpina. Mieliście może taki przypadek bo nie mogę tak tego zostawić.

Są to konkretnie drzwi Malwa drzwi.jpg