Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mozna wstawic nadproze i pod nim wmontowac kasete. Tyle, ze to zdaje sie jest zmiana istotna i chyba potrzebny bedzie projekt zamienny?
co nie zmienia faktu, że te nadproże musi być odpowiednio przeliczone... drugą sprawą to w którym miejscu tej ściany te drzwi będą, tzn. czy w środku ściany czy na jej końcu a drzwi służyć mają do zamykania otwartej kuchni... Najlepiej spytać się swojego architekta albo kierbuda
  • Odpowiedzi 5,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mozna wstawic nadproze i pod nim wmontowac kasete. Tyle, ze to zdaje sie jest zmiana istotna i chyba potrzebny bedzie projekt zamienny?

ale te drzwi wynikają też z projektu, w linku który wrzuciłam wyżej, są zaznaczone te drzwi jako chowane w ścianie, więc może żadne przeprojektowanie nie jest potrzebne?? ew. tylko nadproże, ale to myślę dałoby się zrobić.

rzeczywiście, idealnie by tam takie pasowały... wg mnie dwie opcje:

1. umieścić kasetę w ścianie pomiędzy kuchnią a pokojem, ale tutaj raczej projekt zamienny bo zmiana istotna,

2. umieścić kasetę na ścianie w garderobie i potem ją obudować kartongipsem, obejdzie się bez żadnego kucia i zmian w projekcie, jedynie trochę pomniejszy to garderobę

Wizualnie opcja 1 będzie lepiej wyglądać bo drzwi zrównały by się ze ścianą, z kolei opcja 2. mniej kłopotliwa w wykonaniu

Update:

za pierwszym razem nie zauważyłem tych drzwi (za słabo powiększyłem)... czyli wygląda na to, że budowlańcy tego też nie widzieli i źle wykonali ścianę albo wg projektu są to drzwi montowane na ścianie

Edytowane przez Art_83
czyli reasumując, skoro w projekcie są takie drzwi oznaczone to obeszłoby się bez zmiany projektu. Tylko trzebaby się teraz trochę pomęczyć i wstawić tam odpowiednie nadproże?
wszystko się da, tylko kwestia czasu i pieniędzy... ja bym naciskał na budowlańców, że ma to być zrobione tak jak w projekcie i niech się martwią... ewentualnie potrącić z wynagrodzenia
Budowlancow, jak budowlancow - to kierownik budowy powinien przypilnowac, a nie przypilnowal. To niech sie teraz wykaze.
to swoją drogą... jedni nie zrobili, a drugi nie dopilnował
Budowlancow, jak budowlancow - to kierownik budowy powinien przypilnowac, a nie przypilnowal. To niech sie teraz wykaze.

Na kier buda bym nie liczyła.. Na budowie był dwa razy, jak potrzebowałam wypełnić Dziennik... :(

Prędzej na budowlańców. Myślę że to niedopatrzenie zwyczajne, nie że im się nie chciało. Podobną syt. miałam z nadprożem w pom. gosp. (założyli, nie patrząc dokładnie w projekt, że w garażu będzie styro (bo wszędzie tak robią) a w projekcie go nie ma i nie będzie, w związku z czym nadproże tam jest za wysoko) i szef ekipy sam mi zaproponował jak z nim rozmawiałam z miesiąc temu, że wiosną jak będzie trzeba to przygotują u kogoś na budowie gotowe nadproże, podjadą i mi wstawią. Więc myślę że to też mi zrobią-za darmo oczywiście. Będę ich nękać :yes:

to swoją drogą... jedni nie zrobili, a drugi nie dopilnował

gdybym ja wiedziała wcześniej, że do takich drzwi jest niezbędne inne nadproże to ja bym ich przypilnowała :(

Skoro ja na dlugosci 3m sciany nosnej na parterze (a ta czesc budynku ma 3 kondygnacje) wstawialem nadproze, to sie da :)

uff, jest nadzieja i dla mnie :D

a mogę z ciekawości zapytać dlaczego wstawiałeś takie nadproże? też pod drzwi przesuwne?

nie. Ja dokanczam stary dom i z dwoch pokoi robie salon.

tak to teraz wyglada:

20130222_184342.jpg

sorry za jakosc zdjecia, ale w tej chwili za dlugo by sciagac reflektor z przedluzaczem.

Edytowane przez Olleo

My mamy drzwi, drewniane, sosnowe, nie narzekam, nic się z nimi nie dzieje, są idealnie wykonane.

Możecie je zobaczyć w moim dzienniku budowy, równiez na filmiku widać je ładnie:

pozdrawiam

Wracając do tematu mojego nadproża i drzwi chowanych w ścianie... Jestem po rozmowie z majstrem. Próbował się wykpić. On nie widział tego w projekcie, a w ogóle to nigdy tego nie robił i nie wie o czym mówię... Sugerował że to nadproże zrobi mi firma od drzwi przesuwnych z gipsu!! :eek:

Po długiej rozmowie w końcu powiedział że zrobi mi to nadproże na gotowo, przyjedzie i obsadzi, tylko mam mu dokładny wymiar podać.

Mam nadzieję że mnie nie wystawi i wywiąże się z tego, bo wtedy nie wiem co zrobię. Sama sobie tego nadproża nie zrobię przecież :(

Wracając do tematu mojego nadproża i drzwi chowanych w ścianie... Jestem po rozmowie z majstrem. Próbował się wykpić. On nie widział tego w projekcie, a w ogóle to nigdy tego nie robił i nie wie o czym mówię... Sugerował że to nadproże zrobi mi firma od drzwi przesuwnych z gipsu!! :eek:

Po długiej rozmowie w końcu powiedział że zrobi mi to nadproże na gotowo, przyjedzie i obsadzi, tylko mam mu dokładny wymiar podać.

Mam nadzieję że mnie nie wystawi i wywiąże się z tego, bo wtedy nie wiem co zrobię. Sama sobie tego nadproża nie zrobię przecież :(

Budowlancem nie jestem, wiec pewnie niewiele na ten temat wiem, ale widzialem, jak bylo to robione u mnie i slyszalem, co o tym mowili architekt i kierownik budowy, a majster sie zgadzal. Najpierw musza wykuc bruzde po jednej stronie sciany do polowy jej grubosci i osadzic tutaj nadproze (np. dwuteownik). Potem bruzda z drugiej strony i drugie nadproze (drugi dwuteownik). Na koncu wyburzanie czesci sciany pod nadprozem (jak juz powyzsze zwiaza). Nie zgadzaj sie, zeby ci wycial od razu drzwi i dopiero osadzal nadproze. To nie scianka dzialowa.