Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Rozmawiamy o drzwiach ogólnie. Twój przypadek jest ważny dla Ciebie tu i teraz. A ja patrzę na to z perspektywy lat.

Katalog Verte 2013 . str 7 - model C5 - cena 380zł Ościeżnica regulowana 16-18 - str. 33 - 294zł.

Wprowadzasz teraz zamęt porównując RÓŻNE standardy. Okleina "dur orzech4" nie jest tylko oznaczeniem koloru, a także wytrzymałości.

Jak chcesz auto czerwone to możesz kupić je w zwykłym lakierze lub dorzucić 2 tys. za metalik. Tak samo jest tu. I tak samo jest z oknami i wszystkim innym. Co do okien - nadal utrzymuje, że nie wskazałeś żadnej kompletnej wyceny na podstawie której można byłoby porównać te okna, którym zarzucasz różnicę x3 (co też nie znaczy, że takich nie ma, ale nie są to takie same okna a jedynie podobne). A tamtem wątek zamilkł, bo wszyscy uznali, że nie ma sensu z Tobą rozmawiać bez konkretów.

Tak jak z autami - małe autko może kosztować 80 tys w BMW, ale i za 25 kupisz też Pandę. Takie same - małe i nowe. I czerwone.

• Odpowiedzi 5,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Widzisz cena wychodzi 724 zł za drzwi380zł ościeżnicę294zł i klamkę50zł.

W tamtym wątku na przykładzie samochodów tłumaczyłem Wam czym się różnic model A z ceną xx od modelu B z ceną yy, natomiast Wy ani jednego argumentu nie podaliście poza prestiż posiadania drogie okna, tylko że 99,9% społeczeństwa nie odróżni drogiego okna od średniaka cenowego.

Nie odpisałeś mi na pytanie : pisałem o cenach drewnianych drzwi u lokalnych stolarzy VS Wasze ceny o 50 % wyższe. Pytanie tylko czy to są ceny u Waszego stolarza czy po przejściu przez marże Waszego sklepu?

Cena za drewniane drzwi u nas to 1200 zł u stolarza bo chyba jasne jest że takie drzwi kupuje się bezpośrednio u rzemieślnika a nie w sklepie z marżą pośrednika.

Edytowane przez ChłopZmazur
z znaku : oraz litery p zrobiła się emotikona

Widzisz cena wychodzi 724 zł za drzwi380zł ościeżnicę294zł i klamkę50zł..

Wyraźnie wcześniej napisałem, że od tych cen przeciętny sklep da kilkanaście % rabatu nie tylko dla wytrawnych negocjatorów. Nie dostrzegłeś tego?

Nie odpisałeś mi na pytanie : pisałem o cenach drewnianych drzwi u lokalnych stolarzy VS Wasze ceny o 50 % wyższe. Pytanie tylko czy to są ceny u Waszego stolarza czy po przejściu przez marże Waszego sklepu?

Moja marża jest taka, że zastanawiam się czasem, czy nie lepiej byłoby spędzić ten czas na zmywaku w Anglii. Tyle że satysfakcja z pracy nie taka.

Na podstawie Twojego pierwszego pytania w tym temacie jaką ościeżnicę wybrać wnioskuję, że doświadczenie w montażu masz co najwyżej średnie. Więc nie widzę argumentu, dla którego miałoby być inaczej w temacie budowy drzwi.

Dla dociekliwych pokażę fragment zdjęcia drzwi drewnianych, które sprzedaję za 1200zł (z montażem, Vatem i swoją bajońską marżą):

drzwi sosna wycinek.JPG

Może słabo to widać, ale ja bez robienia sekcji zwłok widzę, że drewno użyte do zrobienia tych drzwi nie było najwyższej klasy a dokładność wykonawcza też daleka od ideału.

Ps. jestem przekonany, że te bliżej nie określone drzwi które są sprzedawane bez pośrednictwa sklepów pewnie i skarbowego też nie widziały?

Ps.2 - nie daje mi spokoju myśl - po co zaglądasz na forum, jak taki wspaniały pośrednik mógłby Ci pomóc bez tych sprzeczek? Wiedza nie była już objęta ceną?

jeszcze raz zaznaczę: Twoje drzwi -Twoja sprawa, ale porównyanie ich do innych standardów jest nadużyciem

Nie. Znowu źle to zinterpretowałeś.

Można zrobić drzwi z taniego drewna - co jest w wypełnieniu nie ma specjalnie znaczenia, ale dopóki nie wyjdzie spod forniru. Słabo dobrane drewno (odpad różnej gęstości) z czasem, po "złapaniu"jakiejść wilgotności spuchnie w różnym zakresie.A potem widać to pod okleiną. Dlatego np. płyta stolarska(czyli odpowiednio poklejone drewno) stosowana u jednego ze znanych mi produucentów jest bardzo dobrym materiałem, u innych drewno przykrywa płyta HDF która ma za zadanie maskować taką pracę wypełniającego skrzydło drewna.

Są też firmy stolarskie, które używają drewna lepszej klasy, bardziej je obrabiają, drzwi mają dopracowane w najdrobniejszych szczegółach, żadnego śladu po gwoździkach mocujących listewki, wielowarstwowa technologia lakierowanai zabezpieczająca przed blaknięciem lakieru, itd. Na szczęśliwych z powodu dobrych warunków pracy ludziach kończąc.

Tu są róznice w cenie.

Fin pokazał zdjęcie drzwi bardzo słabej jakości co ewidentnie widać po załączonym zdjęciu. Tego typu drzwi mogą kosztować ok. 1000-1400 zł z montażem i są drewniane. Z tym że każdy fachowiec od razu zauważy iż drewno jest co najwyżej średniej klasy, wykonawstwo także pozostawia wiele do życzenia. Pytanie jak wyglądają w przybliżeniu te o których Ty pisałeś...

Spójrz na wycinek który ja wstawiam. To jest wycinek drzwi wartych ok. 2500-2700 zł z montażem. Konstrukcja w 100% drewniana. Lakier trzywarstwowy.

Czy widzisz różnicę??

wycinek.jpg

My nie spieramy się z Tobą czy za 1200 zł można zrobić drzwi - spieramy się gdyż twierdzimy iż ich jakość będzie co najwyżej średnia. Ty cały czas twierdzisz iż nie będą różniły się niczym od tych droższych.

W oknach może i nikt nie była w stanie pokazać Ci zbyt wielu różnić gdyż najczęściej są ukryte. W dobrych drzwiach widać gołym okiem różnice. Choć nie wiem czy je zauważysz bo po lekturze Twoich wypowiedzi zaczynam wątpić już w cokolwiek...

Jeśli nie to Ci podpowiem:

Idealna selekcja drewna, bardzo dobrze i fachowo położony lakier, przemyślany sposób montażu ościeżnicy, dobre zawiasy, pisemna gwarancja 3-5 lat.

:)Robe,

w jednej chwili napisaliśmy niemal to samo.. :) - informuję wszystkich, że nie było między nami żadnej zmowy.

super "AKACJA" - kolor bardzo podobny do złotego dębu. RALu nie potrzebuję - mam RALowy złoty dąb okien i do niego dobieram drzwi. Szukam czegoś zbliżonego lub tylko ciut ciemniejszego (jak np. jasny orzech w pol skone fornir)

Który DRE ma to samo wypełnienie co erkado stiile? (już mi się to pierniczy).

Sprzedawcom nie wierzę - wg. nich każdy classen jest super - tak mi gość wciskał:(

Wybacz Kosmito,

Twój problem jakoś uciekł na bok. Ostatnio mocno przestawiam i zjadam literki - jak widać nie tylko w pisaniu ale i czytaniu :)

Nie mam pomysłu na kolor złoty dąb. Może jakbyś mi naubliżał, to bym się odpowiednio zmotywował do przewertowania katalogów.

Jedyne co mi przychodzi do głowy, to przejście się po kilku większych salonach. Włóż zatyczki do uszu by nie zachwyty sprzedawcy nie mąciły Ci wrażeń wzrokowych.. może coś trafisz - wybierz jakieś większe sieciówki typu Vox, DDD, Fachowiec - mają zwykle duże ekspozycje.

Właśnie tak się przyglądam dyskusji - i cóż, dużo miału brak konkretów:)

A na poważnie, które drzwi DRE są godne polecenia?

Czy jakiekolwiek drzwi Classena na coś się nadają?

Może coś z jasnego orzecha? Chodzi mi przeszklenia min. takie jak u pol-skone sempre verse z przeszkleniem pionowym po całości i tą drugą wersją też.

Swoją drogą jak ma się podcięcie wentylacyjne (WM w domu) do takich drzwi jak sempre verse z przeszkleniem pionowym po całości?

Witam. Moje pytanie też chyba umknęło :-) co sądzicie o drzwiach w fornirze firmy korona? Tez mam problem z kolorem, szukam czegos gładkiego w czekoladowym brązie. Większość gotowców jest zbyt ruda lub zbyt czerwona. W salonie korony dowiedzialam sie ze jak przyniose próbkę to wybarwią mi drzwi na taki kolor. Warunek że musza byc na fornirze dębu co akurat mi pasuje.

Ktoś mi kiedyś Koronę zachwalał. Ale też wydaje mi się, że w tym temacie było coś o nich..

Ja się nie zdecydowałem na sprzedaż ich drzwi. Nie pamiętam co w nich mi nie do końca pasowało.

Podobnie jak żaden z rozsądnych dystrybutorów nie sprzedaje drzwi stolarza handlującego bezpośrednio z klientami, bo to współpraca z góry skazana na porażkę. Po pierwsze - błoby nie fair cenowo, po drugie - stolarz w chwili nawału pracy zajmie się swoim zamówieniem, a nie tym od dystrybutora.

Kosmita - nie znam odpowiedzi na Twoje pytania. Nie mam większych doświadczeń z tymi markami.

Podobnie jak żaden z rozsądnych dystrybutorów nie sprzedaje drzwi stolarza handlującego bezpośrednio z klientami, bo to współpraca z góry skazana na porażkę. Po pierwsze - błoby nie fair cenowo, po drugie - stolarz w chwili nawału pracy zajmie się swoim zamówieniem, a nie tym od dystrybutora.

Żaden szanujący się stolarz i inny rzemieślnik nie korzysta z usług sprzedawców.

Ktoś mi kiedyś Koronę zachwalał. Ale też wydaje mi się, że w tym temacie było coś o nich..

Ja się nie zdecydowałem na sprzedaż ich drzwi. Nie pamiętam co w nich mi nie do końca pasowało.

.

w tym temacie znalazłam tylko tyle że mają problem z malowanymi w kolorach RAL bo pękają po latach . O fornirze znalazłam niewiele ale dobrych opinii

w tym temacie znalazłam tylko tyle że mają problem z malowanymi w kolorach RAL bo pękają po latach . O fornirze znalazłam niewiele ale dobrych opinii

W fornirach będą OK, ale RAL-u tak jak znalazłaś i ja tez już kiedyś pisałem nie proponuję. Widziałem kilka realizacji i cały czas twierdzę że to ich "pięta achillesowa".

Żaden szanujący się stolarz i inny rzemieślnik nie korzysta z usług sprzedawców.

Nie znasz rynku i Twoje słowa nic nie wnoszą.

Współpracuję z kilkoma stolarzami - ale problemem jest głównie brak cennika.

Każdą robotę chcą wyceniać oddzielnie a na dodatek za te same wzory żądają różnych cen.

Większość po prostu tego nie ogarnia...

Finlandia drzwi które pokazałeś to jakaś porażka, co do tych przez Robespierre pokazanych to chyba z tą ceną przesadziłeś ( albo mega zdziercy bo model wygląda na prościutki ) . Poprosiłem o cennik moich znajomych i fajnie wykonane drzwi to koszt za skrzydło około 1000 zł plus ościeżnica ( mówię o najprostszych modelach typu co pokazał Rebespierre ).

Finlandia drzwi które pokazałeś to jakaś porażka, co do tych przez Robespierre pokazanych to chyba z tą ceną przesadziłeś ( albo mega zdziercy bo model wygląda na prościutki ) . Poprosiłem o cennik moich znajomych i fajnie wykonane drzwi to koszt za skrzydło około 1000 zł plus ościeżnica ( mówię o najprostszych modelach typu co pokazał Rebespierre ).

Nierzadko koszt ościeżnicy równa się cenie skrzydła... Wszystko zależy od jej typu, grubości muru, itp... + montaż + transport i wychodzi 1800-2000. :)

Uwierz najtrudniej wykonuje się proste rzeczy bo na prostych od razu widać niedoróbki.

Czy wiesz dlaczego codziennie przychodzą do mnie klienci którzy szukają całkiem gładkich drzwi, najchętniej białych i są w stanie zapłacić za nie 1600-2000 zł??

Dlatego że ich poszukiwania trwają bardzo długo... Najpierw zakładali kwotę 1000 zł jako maksimum, potem 1200, następnie 1500 i w końcu obudzili się w szarej rzeczywistości gdyż drzwi na rozsądnej konstrukcji, starannie wykonanych i bardzo dobrze polakierowanych nie ma poniżej 1500.

ehhh.... szkoda czasu na nasze przepychanki cenowe...

Edytowane przez Robespierre

Robespierre widzę, że wykorzystujesz moment żeby się zareklamować hehe. Te drzwi z okleiną jak dla mnie niedopuszczalne, że puścili te "oczka" ale pewnie tyle kupili okleiny o szkoda im było jej zmarnować Zapewne u 70% klientów by to nie przeszło . Te drugie drzwi jak drzwi kwestia z czego są w środku zrobione bo jeśli to fajnie pomalowany paździerz na pseudo ramiaku to cienko to widzę . Polecam ostatni odcinek Polak Potrafi tam pokazywali jak robią kuchnie i między innymi takie " drzwi" śmiesznie to było zrobione jeśli chodzi o wytrzymałość konstrukcji a podejrzewam, że większość fabryk co robi drzwi pseudo drewniane tak właśnie robi drzwi.