Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja bym mimo wszystko poszedł w białe drzwi + białe listwy. Pomimo kolorowych częściowo ścian...

U mnie ściany początkowo były kolorowe ale po 5 latach żona postanowiła wszystko przemalować na biało.

Powoli szykujemy się do malowania. :)

Stara wersja wyszła tak:

[ATTACH=CONFIG]233889[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]233890[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]233891[/ATTACH]

Żona postanowiła, a Ty się po prostu zgadzasz? :D

Ojj, żeby u nas tak było... :rolleyes:

A tak na poważnie, fajne drzwi macie, ale ja tak lubię białe drzwi :D

Robespierre, dzięki za odpowiedź. Na razie wychodzi mi ten Parmax, choć zdaję sobie sprawę, że to mało znana marka. Ale mam ich drzwi zewnętrzne i jestem niezwykle zadowolony. Zobaczymy, Eurodoor niestety dla mnie za drogi. A słyszałeś/masz opinię na temat firmy BBSystem? Mają dosyć niedrogie drzwi pełne lakierowane w macie. Niestety nie wiem gdzie mógłbym to zobaczyć, więc chętnie podpytam o opinie.

P.S> :) dzięki za komplement

Na tę markę trafiłem ponad rok temu ale jedynie co widziałem to katalog składający się głównie z wizualizacji. Nie wiem gdzie poza producentem można je obejrzeć. Jeśli masz sprawdzonego Parmaxa i jego jakość Ci leży to myślę że w tym kierunku powinieneś uderzyć. To czy marka jest znana czy nie jest drugorzędne.

Znane marki albo produkują w dużych ilościach i na reklamę wydają krocie (czyt. PORT, POL-S, INTERD, itp), albo są na rynku ponad 10-15 lat i to im daje już nieco większy rozgłos lub są mega drodzy i także są w stanie wydać pewną kwotę na marketing...

Czy myślisz że wielu klientów szukających popularnego aparatu znają takie marki jak Leica czy Mamiya??

Parmax to niewielka firma ale ambitnie podchodząca do produkcji. Widziałem sporo produktów i kilka było naprawdę dobrych. Oczywiście każdemu zdarzają się drobne potknięcia lecz generalnie mogę je polecić. Firma nie ma ambicji aby produkować 1000 sztuk drzwi dziennie więc na pewno ich reklamy nie zobaczysz przed "Wiadomościami".

Żona postanowiła, a Ty się po prostu zgadzasz? :D

Ojj, żeby u nas tak było... :rolleyes:

A tak na poważnie, fajne drzwi macie, ale ja tak lubię białe drzwi :D

Nie jest jej tak łatwo. Dobór pierwotnej kolorystki drzwi i ścian to była moja robota. Te kwadraty z gipsu też, niektóre poprawiane nawet po kilkanaście razy aby osiągnąć zamierzony efekt... Na razie negocjujemy warunki przemalowywania... :)

Gdybym miał wymieniać dziś drzwi na inne to na 80% byłyby białe. :)

Nie jest jej tak łatwo. Dobór pierwotnej kolorystki drzwi i ścian to była moja robota. Te kwadraty z gipsu też, niektóre poprawiane nawet po kilkanaście razy aby osiągnąć zamierzony efekt... Na razie negocjujemy warunki przemalowywania... :)

Gdybym miał wymieniać dziś drzwi na inne to na 80% byłyby białe. :)

No jak dla mnie inne niż białe nie wchodzą w grę. W pokoju dziennym będą ciemne meble, stosunkowo ciemny narożnik i powyżej pokazane panele. Jest to mieszkanie w bloku, nie ma okien od podłogi do sufitu i chcę czymś rozjaśnić te wnętrza. Jak jeszcze dowalimy do tego ciemne listwy i ościeżnice to będzie ciemno jak... wiadomo gdzie. :p Ściany chcemy (przynajmniej w tym się zgadzamy!) a'la kawa z mlekiem, beż, tylko takie jasne.

2108 osiąga Verte (tańsza marka Porty).

A poza tym - DRE - jak Ci się podoba to bierz. Na tym forum wiele osób je poleca.

Polskone osiąga 2093 (trzeba by minimalnie zmniejszyć otwór).

Dopisuję jeszcze:

2014 mm - INTENSO - wersje ekonomiczne w cenie ok. 800-900 zł/kpl, lepsze mocniejsze za ok. 900-1000 zł/kpl.

2095 mm - VASCO - ekonom. 700-800 zł/kpl, mocniejsze ok. 850-1000 zł/kpl.

2092 mm - ERKADO - od. 700 zł

2089 mm - CENTURION - od 500 zł

- możecie tez rozważyć wariant ościeżnic stałych plus osobno montowane listwy. Są grubsze i wymagają wyższych otworów i właśnie Wasze otwory zostały pod nie wykonane, niestety z dodatkowymi listwami maskującymi raczej nie wyjdzie taniej niż z regulowaną a efekt końcowy będzie znacznie gorszy dlatego na dziś ten typ ościeżnicy został już całkowicie wyparty z rynku.

Mam prośbę o pomoc w podjęciu decyzji z którą borykam się od 3 miesięcy... W koońcu ustaliliśmy, że drzwi białe i tylko kupować. Nagle okazało się,że białe droższe niż dębowe i szukanie w cenach niższych niż 2000. W końcu decyzja Fiordy (z tą ładną ościeżnicą) z Polskone bo styl skandynawski bardziej neutralny niz angielski no i pomiar...Okazuje sie, ze wszystkie otwory trochę odbiegają od projektu...(miało być 210wys. cześć oscieznic 30 cm, czesc 15; szer. 90 ale są ciut inne wymiary..). Fiordy odpadają, bardziej elastyczne jest Dewro ale żaden model nam się nie podoba. Zaczynają się telefony do stolarzy (mieszkamy pod Krakowem). I tu dyskusje jeden, że tylko z mdf bo trzeba "takie drzwi trzeba robić tak jak meble kuchenne",drugi ze należy stosować na klejonkę obłogi z buku bo soosna za miękka itp. itd. Drzwi skandynawskie widzielismy na stronie drewmir.eu ale do Mielca kawałek. Cena przystępna ale jak zadzwoniłam czy można przyjechać i zobaczyć to u siebie w okolicy robią głównie lazury, białe na eksport:) Mamy sprawdzonego stolarza który robił znajomym sosnowe drzwi malowane na dąb, świetne wykonanie, piękne ościeżnice i opaski - po 5 latach nic się z nimi nie dzieje. Tyle tylko,że za białe sosnowe drzwi cena 2000 (komplet z montażem) i kilka osób straszy nas białym drzwiami sosnowymi,że będą z nimi problemy - miękie, z czasem żółkną.. Może przeoczyliśmy jakiegoś producenta drzwi o nietypowych wymiarach (cena do 2200)?, proszę także o opinię jaka konstrukcja białych drzwi jest najlepsza i ewentualnie o polecenie stolarza.

(szukamy pełnych drzwi podobnych do Fiordów lub takie jak model nr 2 z linka http://drzwidrewniane.com.pl/galeria/?drzwi-drewniane-z-oscieznica-malowane-biale-2)

Edytowane przez saska5

wróciłem z wypadu badawczego do salonów sprzedaży drzwi w Krakowie. Zaliczyłem Interdoor, Parmax, Eurodor, Dewro i Jagras. Muszę przyznać, że rozczarowałem się okleinami Interdoor. Ich ceny sugerują, że są to wyśmienite jakościowo okleiny, a tymczasem mnie - ale sprzedawcy mówili to samo - okleiny de glossa wydały się niekoniecznie wysokiej jakości. Okleiny Di moda to plastik w dosyć ordynarnym wydaniu, coś a la słabsze polskone tańsze o tysiaka. Eurodor jest bardzo OK, ale ceny są trochę z kosmosu. Za wszystko się dopłaca. Ale drzwi piękne. Dewro słabsze wizualnie i pod ręką moim zdaniem. Forniry modyfikowane mają sztuczny wygląd, za to lakierowane wyglądają OK. Najbardziej podobały mi się Parmax. Najlepsza imho jakość wykonania, okleiny równie ładne co w Eurodor i duża elastyczność. Dodatki płatne ale 50% tego co wołali w Eurodor.

Zła wiadomość jest taka, ze wyszło mi za 7 drzwi tyle co za samochód... i to w zasadzie u każdego producenta drzwi..

A ja bym bardzo prosiła jeszcze kilka słów o Jagrasie, bo tak tu jakoś pominięty został :)

Planuję drzwi vasco madera 80-ki pokojowe .Jaka powinna być szer.i wysokość pozostawionego otworu w murze?:p

Nie znam Vasco, ale sądzę ze jak dla większości oscieznic regulowanych otwór powinien być na ok 90x207cm.

Edytowane przez finlandia