Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

I tak i nie. Twierdził, ze przeciez on robi tylko.dwa szablony i nie bedzie robil wiecej, ani kombinowal z przycinaniem, i ze przeciez zapisal sobie itd., choc zapisal i to widzialem - wysokosc w swietle. Jak go przycisnalem, ze nie powiedzial mi, ze specjalnie robi nizsze, zeby robic tylko dwie wysokosci, to przyznal, ze jego nie interesuje, czy zakrywa od gory i mi nic nie powiedzial oraz obiecal przyjsc w dniu montazu z budowlancem, ktory przykreci plyte gk i zaszpachluje. Poniewaz jednak nie interesuje mnie gips na tynku cem-wap, to sam so ie juz to zrobilem, a najwyzej mi w zamian za to zrobi jakas mala przysluge typu montaz parapetu (dobry tez jest w obrobce blacharskiej).

@amarantowy

Dzięki za odpowiedź, mam nadzieję, że kolor będzie pasował. Cały dom mam w jasnych kolorach tylko drzwi mają być ciemne i mają nawiązywać do V-fugi w panelach dąb alpejski z krono. Ma nadzieję, że ładnie to wyjdzie i nie będzie się gryzło ze stolarką okienną. Niestety dom kupiłam w stanie surowym zamkniętym i deweloperzy wstawili mi stolarkę złoty dąb. Ponieważ totalnie nie jest to mój kolor, więc nie będzie do niego żadnego nawiązania.

Co do wyceny to cena obejmuje ościeżnice 7 szt 16 cm i dwie 32 cm regulowane oraz pięć docięć opasek, i przygotowanie trzech otworów drzwiowych.

Co do koloru, to ciężko wybiera się z próbnika nie widząc całości, a niestety w sklepach nie ma wystawionych wszystkich opcji. Oczywiście bardzo dobrze rozumiem, że nie da się mieć na sklepie wszystkiego.

I tak i nie. Twierdził, ze przeciez on robi tylko.dwa szablony i nie bedzie robil wiecej, ani kombinowal z przycinaniem, i ze przeciez zapisal sobie itd., choc zapisal i to widzialem - wysokosc w swietle. Jak go przycisnalem, ze nie powiedzial mi, ze specjalnie robi nizsze, zeby robic tylko dwie wysokosci, to przyznal, ze jego nie interesuje, czy zakrywa od gory i mi nic nie powiedzial oraz obiecal przyjsc w dniu montazu z budowlancem, ktory przykreci plyte gk i zaszpachluje. Poniewaz jednak nie interesuje mnie gips na tynku cem-wap, to sam so ie juz to zrobilem, a najwyzej mi w zamian za to zrobi jakas mala przysluge typu montaz parapetu (dobry tez jest w obrobce blacharskiej).

Olleo, czy mógłbyś napisać jak uzupełniałeś ubytki w tynku cem-wap. Niestety nam to nie za bardzo wychodzi a uzupełnialiśmy już w różnoraki sposób i zawsze są jakieś zgrubienia. Nawet tynkarze jak przyjechali na poprawki to lepiej byłoby żeby nic nie poprawiali, bo niezbyt ładnie to wyszło.

Jeżeli możesz to bardzo proszę wstaw zdjęcia drzwi po obróbce.

Finlandia,

Mam też pytanie do Ciebie. Widziałam Twoje realizacje obejmujące montaż drzwi sąsiadujących ze sobą, łączących się przyciętymi opaskami. Chciałabym zapytać czy Ty jakoś uzupełniasz te łączenia. Chodzi mi o to, że jak rozmawiałam z montażystami to oni obawiają się, że jak dotną dwie opaski to pomimo wszystko, jakaś szczelina będzie widoczna i że przy bardzo ciemnych drzwiach może to nie wyjść estetycznie. W związku z tym proponują na łączeniu zastosować ćwierćwałek a ja obawiam się, że to może ładnie nie wyglądać. Co ty byś doradził?

@mms7

No tak. Złoty dąb ma się nijak do Dębu Hawana.

Przyjmując ceny katalogowe Porty +vat = 8%, wychodzi, że robocizna to ok. 120 zł netto za komplet drzwi. Bez uwzględnienia przeróbek opasek i murów.

W zależności jak daleko drogi trzeba do Ciebie jechać to wycena nie wydaje się przesadzona. Choć myślę, że jakąś możliwość opuszczenia ceny sprzedawca miał.

Pytanie jeszcze czy grupa montażowa posiada autoryzację i dzięki temu będziesz miała wydłużoną, bez dopłaty, gwarancję. Wtedy to zawsze jakiś, choć już nie materialny, ale zysk.

Olleo, czy mógłbyś napisać jak uzupełniałeś ubytki w tynku cem-wap. Niestety nam to nie za bardzo wychodzi a uzupełnialiśmy już w różnoraki sposób i zawsze są jakieś zgrubienia. Nawet tynkarze jak przyjechali na poprawki to lepiej byłoby żeby nic nie poprawiali, bo niezbyt ładnie to wyszło.

Jeżeli możesz to bardzo proszę wstaw zdjęcia drzwi po obróbce.

Na razie schnie, to nie wkleje zdjecia, ale idealnie, jak jedna powierzchnia zrobiona od zera nie bedzie. Aby jak najmniej sie odroznialo, to trzeba nalozyc ten sam tynk, poczekac az stezeje, sciac nadmiar, a reszte zatrzec paca z filcem. Jesli sa jakies braki, to nakladac szczypte i od razu zacierac. Oczywiscie to przepis dla tynku cem-wap.

Zadowala. Dzięki.

Od czasów Gierka norma, przynajmniej jeśli chodzi o wymiary, niewiele się zmieniła.

A moim zdaniem dobry stolarz nie będzie dobrym blacharzem i odwrotnie. Jestem zwolennikiem specjalizacji.

Powodzenia :)

Ja tez, ale ow stolarz zaczal u mnie od podbitki z poprawianiem spieprzonego przez dekarzy i ciesli okapu dachu, a jak juz zaczal, to tez poprawil obrobki blacharskie i zrobil to b. dobrze.

Autorus - dziś nie przyjedzie do Ciebie bo montuje u mnie ;) ;)

własnie doszły i zostały dziś OSOBIŚCIE przez FINLANDIĘ wstawione wieeeelkie tafffle szkła..... (wielkie jak na altankę)

białe okna z szarymi uszczelkami...- bardzo mi się podobają!!!

jak ogarnę ogród i widoki z tej altany to wrzucę fotki gdzieś w altanach..

z Team FINLANDII spotykamy się conajmniej 5raz na kolejnych nowych moich/naszych realizacjach... (w ciągu 5 lat)

i za każdym razem jestem zadowolona.

Pełen profesjonalizm, duża fachowość, a jak chcę coś wiedzieć to i Finlandia mi cierpliwie roztłumacza !!

Wszystkie potrzebne materiały, dodatki, piły, kliny od 1 do 555mm posiadają, pianki, pistolety, taśmy również. AAAA. i sprzątają po sobie, a to się już nie w każdej ekipie zdaża.

Z uwagi że ekipa nie paląca, to i "petów" po robocie nie ma.... (a tego bardzo nie lubię)

A montowali u nas już chyba wszystko co mieli w ofercie: drzwi wejściowe, drzwi wewnętrzne, okna, witryny małe i duże, okna łączone tzn. część otwierana= a druga część stała, balkonowe, brama garażowa, drzwi 3-trójne z zamkiem na magnes,

Finlandia- jak juz tak wszystko pokończymy, a w zasadzie już więcej otworów u mnie brak, to co ja będe robić???, ..... zanudzę się!

albo musze zacząć budować kolejny dom ;) Wszak ekipa okienno-drzwiowa już sprawdzona i rzetelna!!!

oooo, toto jest to: CAŁY NA BIAŁO, nioooo ,....najwyżej szare uszczelki jako przełamanie bieli zostaną, coby nie było monotonnie ;),

żart, ale dzięki za informacje odnośnie tych cech/ różnic odnośnie kolorów...

do zobaczenia w biurze!!

Edytowane przez ANNNJA

to nic będę się dopominał :)

zamówiłem brygade z Janek z Vox we wtorek ale jakoś do dnia dzisiejszego nie mieli czasu aby oddzwonić i się umówić na pomiar. A to dopiero przymiarki.

Szkoda że do Siedlec A2 nie dociągnęli :)

Edytowane przez autorus

Annnja,

To nie ten temat, ale fakt, altana robi wrażenie:) Chyba bliżej jej do ogrodu zimowego niż klasycznej budce ogrodowej:)

A za miłe słowa dziękuję..

Olleo - już pisałem odpowiedź, ale widzę że zniknęła nim tu dotarła:

cieszę się że doszliście do jakiegoś porozumienia. Szkoda że nie przed wykonaniem drzwi ;( To ważne by uniknąć takich sytuacji - a tu nie wiem jak inni mają uniknąć takiego problemu. Nie można ulec słowom "drzwi na wymiar" bo jak widać stolarz miał co innego na myśli. A może po prostu faktycznie źle zanotował (czyli nie sprawdzał wysokości, bo robi tylko jedną;) albo nie dosć dokładnie wytłumaczył w czym jest rzecz. Szkoda że tak się stało, ale może nauczka dla nas jest taka: pytać czy wszystkie otwory są odpowiednie, tzn. czy trzeba będzie coś kuć, przycinać, doklejać. Montażysta czasem nie mówi o tym, bo dla niego jest oczywiste (inaczej nie bardzo się da zrobić taki "trudniejszy montaż") a później Inwestor nie jest do końca zadowolony.

mms7,

Odpowiedz dla Ciebie też przepadła: każdy przypadek jest inny. Czasem uda nam się tak rozsunąć drzwi (nie da się zepchnąć) że zostaje cała opaska i szczelina 5-10mm pomiędzy nimi. Czasem schodzi się idealnie na styk, innym razem cięcie pójdzie super, ale zwykle stosujemy minimalną fugę silikonową. Jakieś małe wstawki a`la ćwierćwałek też się zdarzały.

Pan finlandia mam pytanie jesli mogę.

Majstry zamontowali drzwi.

do 2 sztuk zamówiłem progi opadające.

Generalnie drzwi jak i sam próg ładnie wygłuszył mi pomieszczenie i jestem zadowolony (pomieszczenie gdzie jest piec gazowy)

ale w drugich drzwiach do przedsionka/wiatrołapu które tez mają ten próg - próg nie dochodzi do podłogi jakis minimalny 2 mm przeswit widzę tam

nie jest to problem zycia i smierci ale czy jest jakas regulacja czy mozna go bardziej docisnąc do podłogi.

nie chcę dzwonic do majstra i truć mu głowe telefonicznie.

dwoje drzwi jest na tej samej wysokosci a podłoga równa wiec nie jest to problem samych drzwi tylko wnioskuję ze własnie progu tego bądz samej regulacji.

http://images53.fotosik.pl/480/87b3bcb0c936f5bamed.jpg

http://images54.fotosik.pl/479/f4b88b372028c514med.jpg

http://images54.fotosik.pl/479/bce59fd19e52f02dmed.jpg

pomijalny przy całej inwestycji.

300 za 2 sztuki jakos tak

zależało mi na 2 rzeczach a mianowicie.

odciąc odgłosy pom.gospodarczego denerwuje mnie cykanie pieca

wiatrołap mam przyklejony do domku nad nim balkon i wszystko nijako izolowane dodatkowo drzwi wejsciowe z szybkami wiec pomieszczenie mimo podłogówki pochłania sporo energii.

odciąłem je podłogówkę zakręce finito.

ciekawą rzeczą jest poszerzenie opasek na górze 15 cm po bokach 10 cm

z racji dość wysokiego pomieszczenia nie brzydko to wygląda

no i drzwi bezprzylgowe

http://images52.fotosik.pl/479/3d40d7848866eff5med.jpg

Edytowane przez f.5

Pan finlandia mam pytanie jesli mogę.

Majstry zamontowali drzwi.

do 2 sztuk zamówiłem progi opadające.

Generalnie drzwi jak i sam próg ładnie wygłuszył mi pomieszczenie i jestem zadowolony (pomieszczenie gdzie jest piec gazowy)

ale w drugich drzwiach do przedsionka/wiatrołapu które tez mają ten próg - próg nie dochodzi do podłogi jakis minimalny 2 mm przeswit widzę tam

nie jest to problem zycia i smierci ale czy jest jakas regulacja czy mozna go bardziej docisnąc do podłogi.

...

Jeśli mogę się wtrącić to odpowiadam, że można.

Nie znam tego producenta uszczelki samoopadającej / progu lecz zazwyczaj jest element plastikowy, który daje się przekręcić w lewo/prawo śrubokrętem krzyżowym bądź imbusem/ampulem. Należy go poszukać po tej stronie uszczelki, która jest pod zawiasami.

Na Twoich zdjęciach czegoś takiego nie widać. Zatem jest jeszcze możliwość, również stosowana przez producentów, że ten kwadratowy element plastikowy wyciąga się do siebie aż wyjdzie cały z uszczelki i wtedy przekręca się go w lewo/prawo, a następnie należy go z powrotem schować.

Przekręcając w lewo plastikowy bolec "robi się" coraz dłuższy, przez co uszczelka szybciej zaczyna opadać, a jednocześnie powinna mocniej dolegać do podłoża. Wkręcając go w prawo plastik jest krótszy, mniej wystaje poza obręb drzwi i uszczelka/próg opada później i teoretycznie słabiej dociska. Jest to głównie zabawa z regulacją.

Jeśli mogę się wtrącić to odpowiadam, że można.

Nie znam tego producenta uszczelki samoopadającej / progu lecz zazwyczaj jest element plastikowy, który daje się przekręcić w lewo/prawo śrubokrętem krzyżowym bądź imbusem/ampulem. Należy go poszukać po tej stronie uszczelki, która jest pod zawiasami.

Na Twoich zdjęciach czegoś takiego nie widać. Zatem jest jeszcze możliwość, również stosowana przez producentów, że ten kwadratowy element plastikowy wyciąga się do siebie aż wyjdzie cały z uszczelki i wtedy przekręca się go w lewo/prawo, a następnie należy go z powrotem schować.

Przekręcając w lewo plastikowy bolec "robi się" coraz dłuższy, przez co uszczelka szybciej zaczyna opadać, a jednocześnie powinna mocniej dolegać do podłoża. Wkręcając go w prawo plastik jest krótszy, mniej wystaje poza obręb drzwi i uszczelka/próg opada później i teoretycznie słabiej dociska. Jest to głównie zabawa z regulacją.

Pewnie że można, a nawet trzeba się wtrącić jeśli ma się coś do powiedzenia w temacie.

Czasem użytkownicy niepotrzebnie robią błąd adresując pytanie do jednej osoby ograniczając tym samym możliwie szybką odpowiedź, bo ja np. w tym tygodniu forum tylko podglądałem w telefonie pomiędzy robotami..

Nie znam się na tych progach bo bliższą styczność mam z nimi od roku, kiedy trafiły mi się drzwi dzwiękochłonne. Pomysł na tyle mi się spodobał, że proponuję go w pomieszczeniach gdzie fajnie by było się jakoś oddzielić, a klasyczny próg nie wygląda ok, czyli kotłownie, garaże itp. Między pokojami nie, bo to ogranicza nawet ten minimalny przepływ powietrza, ale to kwestia indywidualnych potrzeb.

Koszt w katalogach to tak właśnie 100-200zł, przy czym sam "próg" to połowa tej kwety. Drugie tyle kosztuje frezowanie otworu w drzwiach i branie odpowiedzialności za produkt, bo widziałem też te uszczelki o jakości przysłowiowej chińszczyzny.

f5,

Regulacja? Pewnie Robespierre by wiedział, bo on obraca się w tego typu drzwiach.

Próg opada tym bardziej, im mocniej wciśnie się ten wystający element, czyli albo jak napisał Aramontowy srubokręć/ imbus (ja nie zwróciłem na to wcześniej uwagi) albo przesunięcie skrzydła bliżej ościeżnicy poprzez wkręcenie zawiasu, z tym że Ty masz bezprzylgówki to może nie być najlepsza opcja.

Nie mogę powiększyć zdjęć by dokładnie obejżeć szczegóły, ale wygląda że nogę ościeżnicy od strony klamki masz uniesioną (podłoga ma spadek?) i dlatego uszczelka może nie dość daleko wypadać (za dużo też nie może, bo są modele które się będą blokować.

Mimo wszystko zapytał bym monterów, czy można coś z tym zrobić.