Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jak to chińskie klaki. Udręka w montażu i trwałości. Nie zdziw się, jak kiedyś sama klamka zostanie Ci w ręku - bądż z powodu ułamania a moze wyrwiesz ją z drzwi, bo ich systemu montazu nie sa idealne .

Hoppe London 113/202SP.

Do klamki wskazanej w linku podobne sa modele w wielu firmach. Ekonomiczne ale dobre jak na swoja cenę są klamki WB czy też Urfic. Z tym że to nir te kolory. NA stare zloto do sie pomalowac mosiadz lub aluminium.

• Odpowiedzi 5,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam problem, może ktoś mi pomoże.

Na pietrze do dwóch pokoi mamy otwory wejściowe po ukośnie, niestety nie zwracaliśmy na to uwagi podczas projektowania i w dalszej części budowy, jednak teraz kiedy przyszło nam wybrać drzwi i wymierzyć okazało sie ze nijak nam pasują tam ościeżnice...gdyż z każdej ze stron w jednych z lewej strony od wewnątrz z drugiej z prawej od zewnątrz ościeżnicą regulowana nie ma racji bytu bo nie wejdzie jej opaska....

Mówiąc najprościej ńie ma kata prostego miedzy otworem a ściana..

I tu właśnie pytanie, spotkaliście sie z takimi drzwiami?co nam zostaje? Ościeżnicą stała i wykończenie reszty opaskami i cwiercwalkami i innymi duperelami???...

Czy jest na to jakiś sposób?

Bo jeśli tu trzeba bedzie wstawiać stałe to reszta pokoi, lazienki i garderoba tez...żeby wyglądało to jakoś sensownie...

Pomożecie ;)?

Zdarza się. Zawsze to widzę przy pomiarze okien i mówię w czym rzecz, ale mało który klient sobie to bierze do serca (przecież nie będzie przestawiał wymarzonych ścian)

W zależności od otworu i drzwi odpowiednio docina się opaskę. Ale ma na to wpływ wiele czynników związanych z wymiarami drzwi i otworu. Oczywiście to nie jest ideał, ale ja lepszego rozwiązania nie widzę.

Zdarza się. Zawsze to widzę przy pomiarze okien i mówię w czym rzecz, ale mało który klient sobie to bierze do serca (przecież nie będzie przestawiał wymarzonych ścian)

W zależności od otworu i drzwi odpowiednio docina się opaskę. Ale ma na to wpływ wiele czynników związanych z wymiarami drzwi i otworu. Oczywiście to nie jest ideał, ale ja lepszego rozwiązania nie widzę.

Czyli można ta opaskę zamontować pod innym katem niż 90st ?? Wydawało mi sie ze jest to nie możliwe...

Nie, nie można. Ale można ją przyciąć pod kątem.. Częste jest zwężanie jej na szerokości jeśli ściana nie ma węgarka, ale zdolna ekipa może to też zrobić nieprostokątnie.. wystarczy piła z pochylanym stołem. W salonach drzwiowych powinnaś naszkicować w czym rzecz (rzut ścian z góry, z podaniem wymiarów) - od razu będzie wiadomo czy są w stanie to zamontować

[ATTACH=CONFIG]280400[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]280401[/ATTACH]

Ponawiam pytanie - Jakiej firmy białe gładkie drzwi, z opaską łączoną po kątem 60 stopni polecacie?

Na jednym zdjęciu zaznaczyłeś opaski o kącie 90 stopni a na drugim 45 stopni... Pytasz o 60 stopni i powiem że jesteś chyba pierwszą osobą która o to pyta. Myślę że nie ma takiego produktu na rynku i zapewne nie będzie. A tak nawiasem po co Ci 60 stopni?? To ma do czegoś pasować w Twoim domu??

P.S.

Pozdrawiam forumowiczów. :)

Mam pytanie - co myslicie o chinskich klamkach z ZnAl typu:

http://okucia24.com/klamka-hermes-drzwiowa-patyna-khr411-khr412-khr413,id470.html

lub

http://okucia24.com/klamka-hermes-drzwiowa-patyna-khr400,id469.html

?

Normalnie bym nie rozwazal, ale jeden z nielicznych modeli, ktore moim zdaniem sa ladne i beda pasowac.

Z racji ogromnego w tym temacie doświadczenia nieskromnie pisząc powiem krótko i zwięźle:

5-10% chińskiej produkcji klamek nadaje się do normalnego użytkowania reszta to atrapy która bardzo szybko trzeba wymienić z wielu powtarzających się powodów:

1. Nadmierne rysowanie się powłok lakierniczych.

2. Pękanie szyldów w okolicach rękojeści.

3. Pękanie szyldów w okolicach śrub montażowych

(a to ze względu na ulubiony materiał chińskich fabryk - ZNAL - cynk mieszany z aluminium - stop tak słaby jak plastikowe zabawki z PRL-u. Materiał pochodzący w 100% z odzysku. Bardzo niejednorodny a przez to bardzo słaby. Używany bo TANI !!! )

4. Pękanie trzpieni wewnątrz rękojeści.

5. Bardzo szybkie wyrobienie się gwintu wkrętem inbusowym w rękojeści.

6. Wkręty inbusowe przy stosunkowo niewielkiej sile dokręcania pękają.

a poza tym:

7. Ogromne trudności przy montażu - niespasowane elementy, bardzo słabej jakości wkręty gdzie łebki odrywają się przy wkręcaniu nawet śrubokrętem a co dopiero powszechnie używanymi wkrętarkami.

8. Praktycznie nie spotkałem chińskiej klamki która po montażu trzymała by się dłużej bez konieczności poprawiania niż miesiąc.

Jest pewna grupa klamek ze "stali nierdzewnej" która jest dość trwała ale UWAGA - celowo "stal nierdzewna" piszę w cudzysłowie gdyż te klamki narażone na czynniki zewnętrzne potrafią bardzo ale to bardzo szybko ZARDZEWIEĆ. Niestety prawdziwej stali nierdzewnej w składzie jest zbyt mało... :(

Ogólnie u nas nie ma praktycznie szans kupić taką klamkę gdyż zarabiając 5 zł niejednokrotnie trzeba było wymieniać klamki na nowe lub wielokrotnie jeździć na poprawki montażowe które nie wynikały z błędów monterskich a tylko i wyłącznie z wad materiałowych. Wielokrotnie zdarzyło mi się odsyłać całe dostawy ze względu na bardzo brzydko wykonaną powłokę czy inne wady.

Wg mnie takie tanie zakupy są absolutnie nie adekwatne do funkcji tego produktu.

Możesz kupić - zamontować - ale po kilku dniach przekonasz się że nie ściemniałem.

Mam problem, może ktoś mi pomoże.

Na pietrze do dwóch pokoi mamy otwory wejściowe po ukośnie, niestety nie zwracaliśmy na to uwagi podczas projektowania i w dalszej części budowy, jednak teraz kiedy przyszło nam wybrać drzwi i wymierzyć okazało sie ze nijak nam pasują tam ościeżnice...gdyż z każdej ze stron w jednych z lewej strony od wewnątrz z drugiej z prawej od zewnątrz ościeżnicą regulowana nie ma racji bytu bo nie wejdzie jej opaska....

Mówiąc najprościej ńie ma kata prostego miedzy otworem a ściana..

I tu właśnie pytanie, spotkaliście sie z takimi drzwiami?co nam zostaje? Ościeżnicą stała i wykończenie reszty opaskami i cwiercwalkami i innymi duperelami???...

Czy jest na to jakiś sposób?

Bo jeśli tu trzeba bedzie wstawiać stałe to reszta pokoi, lazienki i garderoba tez...żeby wyglądało to jakoś sensownie...

Pomożecie ;)?

To może trzeba dobudować nieco węgarka, tak z 2-3 cm tak aby opaski ościeżnic regulowanych się zmieściły... (???)

Wielu producentów zrobi Ci nieco węższe drzwi i wcale nie będzie chciało ogromnych dopłat.

Montaż ościeżnic stałych i dokładanie listew i ćwierćwałków to totalna porażka. Pieniądze wydane a efekt taki sobie...

Jak to chińskie klaki. Udręka w montażu i trwałości. Nie zdziw się, jak kiedyś sama klamka zostanie Ci w ręku - bądż z powodu ułamania a moze wyrwiesz ją z drzwi, bo ich systemu montazu nie sa idealne .

Hoppe London 113/202SP.

Do klamki wskazanej w linku podobne sa modele w wielu firmach. Ekonomiczne ale dobre jak na swoja cenę są klamki WB czy też Urfic. Z tym że to nir te kolory. NA stare zloto do sie pomalowac mosiadz lub aluminium.

Miałeś te URFIC w rękach?????

Chrom poler jeszcze ujdzie ale chrom satyna to masakra!!!!

Wyglądają jak malowane pędzlem.

...a może tak właśnie miało być. Już sam nie wiem.

Pozdrawiam.

To może trzeba dobudować nieco węgarka, tak z 2-3 cm tak aby opaski ościeżnic regulowanych się zmieściły... (???)

Wielu producentów zrobi Ci nieco węższe drzwi i wcale nie będzie chciało ogromnych dopłat.

Montaż ościeżnic stałych i dokładanie listew i ćwierćwałków to totalna porażka. Pieniądze wydane a efekt taki sobie...

OK, to rozumiem ze można dobudować ale jak z czego?? Z pustaków dobudować ściankę 6-10cm... To ona sie kupy nie bedzie trzymać bo niby jak ... Bedzie za wąska ..

Pozatym do pokoju drzwi 70t-ki to chyba trochę mało... Nie uważacie??

Sorry - nie doczytałem podpisu. "dziwny jest ten świat..."

Już wiem skąd Twoje pytanie. :)

Daruj sobie te złośliwości. Oczywiście chodziło mi o kąt 90 stopni, a zdjęcia są autorstwa Bubblegum, który merytorycznie się ustosunkował (w przeciwieństwie do ciebie ) do pytań o białe gładkie drzwi kilka postów wcześniej.

"Dziwny jest ten świat" to cytat z piosenki Niemena skierowanej do takich ludzi jak ty.

Może ktoś posiada proste, gładkie białe drzwi, jest z nich zadowony i poleci firmę ? :)

Edytowane przez martahp

Zapewniam Cie Marta ze jesli ktos moze pomoc w tym wyborze to wlasnie Robe i ja sie ciesze ze w koncu wrocil:D

Napisalas 60..ja pamietam ze pytalas wczesniej o 90 ale nie kazdy wraca gleboko w watki..

Tak, mialem Urfica-matowa powloka faktycznie wyglada jak domowa robota ale ja uznalem ze tak ma byc:) Popatrz na Hoppe Dublin- tez ma niewykonczona atrone wewnetrzna-za nizsza cena ktorej oczekujemy ida oszczednosci.

Ps. Robe, ciesze sie ze jestes.

OK, to rozumiem ze można dobudować ale jak z czego?? Z pustaków dobudować ściankę 6-10cm... To ona sie kupy nie bedzie trzymać bo niby jak ... Bedzie za wąska ..

Pozatym do pokoju drzwi 70t-ki to chyba trochę mało... Nie uważacie??

Nie musisz od razu zmniejszać do "70"-tki choć i ona w zupełności wystarczy. Nawet jeśli potrzebujesz wnieść większe meble to praktycznie zawsze są w elementach do złożenia. Mam u siebie tylko "70" i nie narzekam. Przynajmniej mam powód aby nieco zadbać o "linię". ;)

Raczej myślałem o kilku centymetrach i drzwiach z przejściem powiedzmy ok. 75-77 cm. Wymiar na zamówienie ale wiele firm może to zrobić bez rujnowania Twojego budżetu.

Wystarczy dokleić kilka pasów płyty G-K i każdy po kolei dokręcić wkrętami. Ranty szpachlujesz, szlifujesz i masz dobrze i trwale zmniejszony otwór.

Kilka tygodni temu u teściowej zmniejszyłem tak otwór z nietypowego wymiary 140 cm na 128 cm do typowych dwuskrzydłowych "80+40". Wszystko działa jak należy. :)

Daruj sobie te złośliwości. Oczywiście chodziło mi o kąt 90 stopni, a zdjęcia są autorstwa Bubblegum, który merytorycznie się ustosunkował (w przeciwieństwie do ciebie ) do pytań o białe gładkie drzwi kilka postów wcześniej.

"Dziwny jest ten świat" to cytat z piosenki Niemena skierowanej do takich ludzi jak ty.

Może ktoś posiada proste, gładkie białe drzwi, jest z nich zadowony i poleci firmę ? :)

To nie była złośliwość a poczucie humoru... Może specyficzne ale takie już mam. :)

A jakim dysponujesz budżetem?? Ile chcesz wydać na sztukę z montażem i klamką?? Ile potrzebujesz sztuk??

Edytowane przez Robespierre

W dziale okna podobne posty pojawiają sie systematycznie. Szyba ma prawo pękać samoistnie i zawsze są to trudne sprawy bo zwykle gwarancje je wykluczają ze swojego zakresu. Kontynuację proponuję przenieść do działu okna:

http://forum.muratordom.pl/forumdisplay.php?61-Okna-drzwi-bramy-garażowe

Ale by nie było tak całkiem poza tematem - nie miałem jeszcze przypadku pęknięcia szyby w drzwiach. Czy tzn że Wam nie pękają? czy tylko ich nie zgłaszacie (botermin lub powód jest oczywisty) ? Pytam, bo czasem zastanawiam się jaki będzie dym" gdy okaże się że trzeba wymienić skrzydło, bo w nowoczesnych drzwiach praktycznie nie możliwe jest wymienienie szyby we własnym zakresie.