Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Lakierowane drzwi generalnie będą droższe od okleinowanych. Jak szukasz w bieli rozwiązania budżetowego to popatrz sobie w DRE model Standard 10 (pełne, gładkie, najprostsze), albo w Erkado Clasic (tak samo jak wyżej). Tańszych białych budżetowych drzwi nie znajdziesz. Do tego ościeżnica prosta i gotowe. Pytanie jak niski to ma być budżet, bo te drzwi nie są stworzone do tego aby cieszyły jakością przez kolejne dziesięciolecia.

• Odpowiedzi 5,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dlaczego ze względu na grube mury? Zwykłe, czy bez - trzeba użyć więcej materiału.. Dla bezprzylgowych potrzeba szerszych otworów... a w przypadku remontu to może być różnie. Od tego bym zaczął - czy da się dopasować do otworów.

Nie wiem czy ktoś poza DRE chce dopłaty za bezprzylgować. Teoretycznie to prostsza produkcja. Praktycznie w ich przypadku drzwi są szersze o prawie 3cm. Poza tymi 55zł to droższe są też ościeżnice o blisko 200zł. W przypadku wzmacnianego Uni brałbym trzeci zawias (kolejne 80zł). Także zbiera się..

Ja na prawdę nie widzę zalet drzwi bezprzylgowych... ta samo malowania - okleina biały mat też jest spoko..

Dzięki. Budżet na drzwi z ościeżnicą, klamką, zamkniem to maks 1000zł. Wolałbym chyba lepsze drzwi przylgowe niż gorsze bo bezprzylgowe. plus jak trzeba to ten plaster miodu bez dopłaty do lepszego wypełnienia. Docelowo musze kupić 10 sztuk (na początek 4 bo remont na razie jest na dole) drzwi dlatego też budżet na sztukę nie jest high end.

Ja na prawdę nie widzę zalet drzwi bezprzylgowych... ta samo malowania - okleina biały mat też jest spoko..

Ja mam wrażenie że malowane drzwi są trwalsze, że okleina szybciej się zniszczy odejdzie etc. Bezprzylgowe mi się podobają bo estetyczniej to IMO wyglada, szybciej się czyście etc... Ale nie musi być :)

Edytowane przez logigamer

Jeśli Twój remont nie obejmuje wymiany podłóg, rozkuwania ścian itp (by w pełni móc dopasować otwory) to temat estetyki całości może pozostawić wiele do życzenia.

Miałem przypadek że wbrew ogólnym zasadom: - 20180518_153157.jpg - to właśnie bezprzylgowe okazały się jedyną możliwością zastosowania..

Okleina matowa jest gruba, mocna i dobrze wygląda. Nie proponowałbym najtańszej..

W budżecie 1 tys. ciężko będzie się wyrobić jako bezprzylgowe (mówię o cenie z montażem).

Dzięki.

No podłogi nie ale ściany tak, można przesuwać itd.

Np w łazience jest tak:46890135_286210458694370_66474269697114112_n.jpg a w dwóch pokojach drzwi ściany mają szerokość 24cm. A na nimi wzmocnienie żelbetowe ściany nośnej więc opaska na górę nie pójdzie.

To jakieś możecie polecić skrzydła cena/jakość? takie na lata, zarówno okleina jak i malowane. Ja przeliczę budżet, ew podziele zakupy.

dzięki.

Cześć Kochani,

Szukam drzwi do domu, nowy budynek - potrzebuję 13 par drzwi, wstępnie myślałam o Intenso (Belize lub Marsylia), ale może macie namiary na jakieś porządne drzwi w dobrej cenie w okolicach Warszawy, jestem z Wołomina? Najlepiej z montażem. Przy takiej ilości zależy mi na dobrej cenie.

Jeżeli chodzi o model to proste drzwi z delikatnym przeszkleniem - najchętniej wzór podobny do Marsylii czyli pionowe przeszklenie, a reszta drzwi prosta lub inny model bez zbędnych udziwnień,raczej prosty. Najbardziej podoba mi się Tuluza Intenso - ale cena mnie powala - może znacie taki model u kogoś taniej?

Nie widziałem takiego modelu drzwi w katalogach firm masowych. Zerknij do CALA - tam jest coś co przypomina wyglądem Tuluzę. I od razu uznasz że cena 920 za skrzydło nie jest wygórowana.. ;)

Dobra oferta - słowo klucz. Nawet jeśli ktoś coś kupił "dobrze" to wcale nie musi się to powtórzyć u Ciebie. Jest tysiąc zależności zaczynając od rabatów jakie mają sprzedawcy na daną markę (i tego ile są skłonni podzielić się nim z klientami).

Nie ma skuteczniejszej metody, jak zmierzyć dwa, trzy otwory i poprosić o wycenę w firmach godnych zaufania i wtedy porównać, ale to nie koniec: przy pomiarach może okazać się że otwory nie są "katalogowe" i wymagają przeróbek które jedna firma policzy słono a inna zrobi w cenie.. No i pozostaje kwestia zakresu prac: jedni wstawią drzwi "na piankę", inni zabezpieczą silikonem doły ościeżnic by nie puchły, przykręcą ościeżnicę śrubami by ciężkie skrzydła nie opadały a jeśli przy krzywych ścianach zostaną widoczne szczeliny to je wypełnią akrylem. To jest co niemal dwukrotność nakładu pracy..

No i kwestie faktury: stykam się z fuchami robionymi "na lewo" a to na starcie powinno być tańsze niż robione przez firmę wystawiającą fakturę.

Cześć! My kwestię wyboru modelu drzwi mamy już za sobą, ale zastanawiam się nad faktyczną różnicą pomiędzy drzwiami ramowymi, a z płyty. Sprzedawca w sklepie namawia nas na DRE, bo one są ponoć dużo lepszej jakości niż Polskone. Interesuje nas model Nestor(DRE) albo Fiord(Polskone). W przypadku drzwi DRE jest to ramiak, a w przypadku Polskone decydowalibyśmy się na pełną płytę.

Finlandia dziękuję za cenne rady, szczególnie dotyczące jakości i zakresu montażu, byłam w kilku salonach i nikt nawet się o tym nie zająknął.

Co do wielkości otworów wiem tyle, że wszystkie musimy pozmniejszać (polecono nam w tym celu przykleić styrodur lub płyty gk).

W takim razie muszę porównać więcej ofert, żeby zobaczyć gdzie uzyskam najlepsze rabaty.

Może ktoś ma do polecenia sprawdzoną firmę z tej strony Warszawy? (Wołomin)

Cześć! My kwestię wyboru modelu drzwi mamy już za sobą, ale zastanawiam się nad faktyczną różnicą pomiędzy drzwiami ramowymi, a z płyty. Sprzedawca w sklepie namawia nas na DRE, bo one są ponoć dużo lepszej jakości niż Polskone. Interesuje nas model Nestor(DRE) albo Fiord(Polskone). W przypadku drzwi DRE jest to ramiak, a w przypadku Polskone decydowalibyśmy się na pełną płytę.

Ramowe drzwi porównujesz jakim rodzajem drzwi płytowych? Dla mnie to oczywiste które drzwi nazywamy płytowymi. Klasyczne płytówki to ramiak z MDFu lub drewna lub połączenia w/w i wypełnienie z plastra miodu. Na to okładziny z HDFu + laminat. Często ludzie jednak na siłę pchają tam wewnątrzklatkowe drzwi z wypełnieniem z płyty wiórowej, płyty wiórowej z otworami lub z płyty homalight. To trochę inny rodzaj drzwi, choć na pozór wszystkie mają te same składowe: ramiak, wypełnienie i okładziny.

Tak czy inaczej ramowe stoją dużo wyżej jakościowo jak płytówki - stąd ich wyższa cena.

Ramowe drzwi porównujesz jakim rodzajem drzwi płytowych? Dla mnie to oczywiste które drzwi nazywamy płytowymi. Klasyczne płytówki to ramiak z MDFu lub drewna lub połączenia w/w i wypełnienie z plastra miodu. Na to okładziny z HDFu + laminat. Często ludzie jednak na siłę pchają tam wewnątrzklatkowe drzwi z wypełnieniem z płyty wiórowej, płyty wiórowej z otworami lub z płyty homalight. To trochę inny rodzaj drzwi, choć na pozór wszystkie mają te same składowe: ramiak, wypełnienie i okładziny.

Tak czy inaczej ramowe stoją dużo wyżej jakościowo jak płytówki - stąd ich wyższa cena.

Dzięki za wyjaśnienie.

No właśnie dostaliśmy ofertę na drzwi ramowe w o 800 zł lepszej cenie niż te z płyty(czyli za sztukę ok. 80-90 zł mniej- wyceny robiliśmy w 3 różnych miejscach i w jednym z nich było dość okazyjnie). Nie chcemy plastra miodu, tylko wypełnienie z pełnej płyty, bo kosztuje +/- 140 zł więcej na drzwiach, a konstrukcja o niebo stabilniejsza. Szkoda, że ramówki z DRE nie do końca odpowiadają nam wyglądem, bo byśmy się nie zastanawiali :(

Częściej chyba korzystam z PS niż DRE. Nestory robiłem w ub.r. Fiordy częściej.. ale mam chyba pecha do Pol-skone, bo niemal co zamówienie to reklamacje jakościowe. Niedoróbki. Ludzkie błędy. Wkurzające, ale dla mnie to nie powód, by ich całkowicie przekreślać (bo okleiny syntetyczne są ok, a forniry bardzo ładne), ale na dzień dzisiejszy wybrałbym Nestory z DRE.

• 1 month później...

Cześć,

pierwszy raz zadaję pytanie na tym forum, będę wdzięczny za wszystkie opinie, które pomogą nam podjąć ostateczną decyzję dotyczącą wyboru drzwi

Potrzebujemy wstawić w domu 10 par drzwi (w tym 2x bezprzylgowe i 1 x przesuwne). zamówiliśmy kilka wycen i mamy taki oto wyniki za całość z montażem i akcesoriami.

Intenso Magnat - 13700,00

DRE EVEN - 13990,00

Polskone Simple 00 - 14900,00

Porta Desire 02 z ościeżnicą okleinowaną - 14091,00

Porta Desire 02 z ościeżnicą lakierowaną - 16200,00

która opcja Waszym zdaniem jest najlepsza?

macie może jakieś inne propozycje w tym temacie i tej półce cenowej (~1300-1600 za skrzydło z ościeżnicą).

z góry dzięki za wszelkie opinie.

Pozdrawiam!

Witam,

Również stanąłem przed dylematem wyboru drzwi wewnętrznych.

Byłem praktycznie zdecydowany na Pol-Skone model Fortimo (model W01S1),ale ostatnio mój światopogląd został zburzony po zaprezentowaniu marki Intenso.

Chodzi konkretnie o model Marsylia (Model W4), który jest bliźniaczo podobny do wspomnianego Pol-Skone. Podobno Intenso ma lepsze okleiny.

A może warto dołożyć do Intenso Tuluza? To zupełnie inna półka, ale zainteresowało mnie rozwiązanie szkła zlicowanego z powierzchnią skrzydła.

Niezależnie od modelu interesuje mnie opcja bezprzylgowa, jeśli to ma wpływ na wybór.

Ktoś coś podpowie w obu tematach ?

Z góry dziękuję za wszystkie wypowiedzi.

Intenso Magnat - 13700,00

DRE EVEN - 13990,00

Polskone Simple 00 - 14900,00

Porta Desire 02 z ościeżnicą okleinowaną - 14091,00

Porta Desire 02 z ościeżnicą lakierowaną - 16200,00...

Cena Porty pewnie już od wczoraj jest nieaktualna (jest luty, więc wszedł w życie katalog 2/2019 ! - wiem, nabijam się, ale to pokazuje że podwyżki są ciągle na topie :(

DRE - z tym co miałem styczność (nie za często) - pozytywne wrażenie.

Polskone malowane - pozostawia trochę do życzenia. Kontrola jakości wypuszcza buble. Co prawda uwzględniają reklamacja, ale ten stres zaczyna mi przeszkadzać.

Intenso - nie miałem okazji montować. Kolega Robespierre kiedy jeszcze tu był zawsze się o nich wyrażał pozytywnie. Mnie "odrzucił" wpis na jednej ze stron internetowych: "solidne drzwi drewniane". Otóż tyle im do drewnianym co pozostałym. To duże nadużycie ze strony konkretnego sprzedawcy - nie mogą konkurować z prawdziwymi drzwiami drewnianymi jak Ronkowski czy Cal, ale z masówkami już jak najbardziej.

Dzięki za odpowiedź. To lepsze dre w okleinie za 14 tys. czy porta malowana uv za 16 tys.?

A w tym modelu DRE to nie jest też lakier ? Bo wydaje mi się, że własnie lakier UV..

Co lepsze? hmm.. pewne rozwiązania są za Portą (więcej możliwości nietypowych), pewne za DRE (np. są wyższe ) - to zależy jak pasują do otworów.

Czy za 1.500 uda się kupić drzwi drewniane w satysfakcjonującym malowaniu? Ja mam wątpliwości.

Tak,

rzeczywiście, DRE to również lakier UV - coś mnie zmyliło.

wysokości otworu to dla Porta: 2060

wysokość otworu dla DRE: 2070/2079 więc rzeczywiście ciut wyżej.

mamy około 2100 wysokość otworów. na rzecz DRE przemawia cena ~2000 zł oszczędności.

Ogólnie jesteśmy dalej w kropce bo jak już chcieliśmy iść w DRE to okazało się, że opinie w internecie o DRE są fatalne...

U mnie DRE awansowało z poz 3 na 2 wyprzedzając Polskone. Zdecydowały o tym wpadki konkurencji niż ich zalety.

Za Portą przemawia lepsza kompleksowość oferty. Zakres i zgranie całości jest wzorem dla reszty. Ale nie każdy prowadzi wielką inwestycję, a w domu często ograniczamy się do max 2- 3 rozwiązań konstrukcyjnych, a nie nawet kilkunastu :)

Mówiąc o wysokości bardziej myślę o zakrywaniu opaski: Porta - 2108, DRE bezprzylgowe 2134. Czasem te 2,5cm to są niedotynkowane dziury które przykrywa opaska.

Nie pamiętam jakiś szczególnie złych opinii o DRE z ostatniego czasu. Zdarzają się na wszystkich, ale nie mogę potwierdzić że za coś trzeba winić fabrykę a nie dalsze ogniwa..