Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Odkopię trochę temat.

Tynki zrobione więc przyszedł czas na wybór drzwi. Potrzebuję w sumie 8 skrzydeł z ościeżnicami. Zastanawiam się nad poniższymi modelami:

- Porta Koncept A9 lub C6 w kolorze białym. Która z oklein jest lepsza Portadecor lub Premium?

- Porta Verte Home lub Premium D7. Jaka jest różnica między nimi? I czym się różną od Konceptów?

- DRE Scala lub Elsa (oba z 6 szybkami) w kolorze białym. Jaka różnica między tymi skrzydłami, gdyż w katalogu różnicy nie widać żadnej?

Które z powyższych byście polecili? A może byłoby coś w podobnym stylu wartego polecenia z innej firmy (wiem, że Voster ma coś podobnego w ofercie)?

• Odpowiedzi 5,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jak widać czasem trzeba się przypomnieć, bo w moim przypadku post został zasypany w skrzynce..

Ad. Porta jakość pokrycia ma ładnie opisane w katalogu: Decor - 3 gwiazdki, Premium - 4. Różnica w cenie na komplecie to ok 100zł (te lepsze powinny wyjść ok 1100zł + klamka)

Ad. Verte: tańsza marka Porty. Tu konstrukcja jest delikatniejsza (wizualnie "lżejsze" w praktyce to niemal 10kg). Ramiaki ich są zrobione z MDF (podobnie jak w DRE), a w przypadku Konceptów to była solidna rama oparta na drewnianej konstrukcji ( ale widzę że też lekko została odchudzona z drewna). Verte Premium wygląda na solidniejsze niż Home (właśnie przekroje ramiaków + grubości szyb 6mm vs 4mm). Verte powinno być tańsze od Konceptów po ok 100-200zł /szt.

DRE. Też musiałem się zagłębić w katalog by wyszukać różnice i nie mam pewności.. ale wygląda że Elsa ma ukośnie ścięte elementy konstrukcyjnie a Scala jest poskładana z klocków prostokątnych. Jednym słowem detal.. DRE spodziewałbym się wyceny na ok 1000zł /szt.

Reasumując: wybrałbym Koncept. Szukając tanio a nieźle - Veete. Kompromis - DRE (elementy konstrukcyjne w przekrojach jak Porta, materiałowo jak Verte czyli nie ma w nich grama prawdziwego drewna a jak mawiają złośliwi stolarze "z kurzu ulepione").

A jakaż to "ciekawa" oferta wpłynęła ? Ciekaw jestem ceny rynkowych.. .

Takie "proste " wyceny z podaną kwotą ogólną mogą być błędnie rozszyfrowywane :) Zakładając że bierzesz pod uwagę drzwi przylgowe z widocznymi zawiasami:

na szybko przeliczyłem to DRE - cena ok 7 tys za 8 szt nie powinna być problemem przy średnim rabacie (średni to nie znaczy mały).

Ościeżnice na ścianę o grubości 30cm będą wyraźnie droższe od tych na ścianę 15cm.

Jeśli już wybierasz DRE, to zwróć uwagę na ościeżnicę: ta tańsza z kątownikiem K63 (takie ozdobne wykończenie) niekoniecznie pasuje do nowoczesnych wzorów i wg mnie lepiej brać ościeżnicę z kątownikiem T80 (prosty). Dopłata mniej niż 20 zł na sztuce..

Jeśli cena jest istotna a wszystko wymiarowo pasuje to brałbym DRE. Dość często je montuję, nie mam zastrzeżeń. Nie są to drzwi za 2 tys+ ... ale w swoim segmencie są ok.

Osobiście nie podoba mi się ościeżnica z tym kątownikiem :)

No to już jest kwestia do ustalenia z montażystą. Czasem korzystam z wersji z węższymi kątownikami jeśli mam za mało miejsca i chcę uniknąć cięcia, bo to zawsze jest jakieś ryzyko. A po co sobie dokładać pracy, a Inwestorowi kwot na wycenie.. :)

Bardzo proszę o radę przy wyborze drzwi wewnętrznych. Myślałam o Calu ale cena mnie przerasta 9szt. ok. 30tys. Myślę zatem o Pol- Skone Deco- Lux fornir dąb europejski + dopłata do pełnej płyty+ dopłata do 3 zawiasu. Bezprzylgowe z ościeżnicą drewnianą DUO. Z drugiej strony Asilo Marconi 1 (podobno lepsza jakość) ale ościeżnice tylko MDF. Cena obu wariantów zbliżona ok. 17tys. brutto z montażem bez klamek.

ASILO w mojej ocenie tez ma lepszą jakość ale w Polskone forniry wyglądają bardziej naturalnie, za to zdarzają im się jakieś drobne uszkodzenia, które w przypadku takich kolorów łatwo naprawić przy odrobinie umiejętności serwisowych.

Wg mnie w przypadku Pol-skone wystarczy wypełnienie płytą otworową Wystarczająco wzmocni skrzydło, a go nie przeciąży, bo waga dzisiejszych drzwi premium jest chora. W sensie zbyt ciężkie i obawiam się, że ukryte zawiasy będą się po paru latach sypać.

W Poskone ościeżnica Duo ma drewniany jedynie pierwszy fragment (ok 8cm). Dalej już są dokładki z mdf, do tego mało estetyczne szczególnie jak ościeżnica jest na ścianę 15cm i więcej. To są drzwi po prawej:

Polskone DSC06199.jpg

Zwróć uwagę, na te kapselki ukrywające śrubę montażową. Ja zawsze z nich rezygnuję (trzeba było dopłacić ok 20zł) a mocowanie robimy jak we wszystkich drzwiach pod uszczelką.

W Asilo cała ościeżnica jest masywniejsza niż średniorynkowy standard. Także to też jest atut.

Do garażu zawsze proponuję uszczelkę opadającą (koszt w zależności od firmy ok 150-200zł).

Myślałem w drodze do domu o Twoim przypadku i dyskutowałem o nim z żoną (a to doświadczona w branży doradca). Ona tak jak ja wybrałaby Polskone, z ościeżnicą DIN DUO (bo zakładam że chodzi o drzwi bezprzylgowe, z zawiasami chowanymi)..

Polskone - bo mają prawdziwy rysunek drewna. Asilo ma forniry modyfikowane (czyli prawdziwe drewno, ale w nienaturalnym układzie), do bólu powtarzalne.

Jeśli nie jesteś perfekcjonistką, to drobne wpadki Polskone nie są problemem (takie uszkodzenia na drzwiach pojawią się w ciągu pierwszych tygodni użytkowania).

Ale jest też inna opcja: od jakiegoś czasu widuję drzwi Barański. Nieźle wyglądają. Nie są drogie jak na drewno. Może warto na nie spojrzeć?

Bardzo Wam dziękuję. Tobie i żonie. To forum bardzo mi pomogło zarówno przy budowie pierwszego domu 12 lat temu, jak i teraz gdy budujemy "poprawiając błędy". Cieszę się, że jeszcze kilku Super Doradców pozostało :-) Podjadę do dystrybutora drzwi Barański i zorientuje się w cenie. Jak mnie z butów nie wyrwie (jak Cal) to byłaby niezła opcja. W ich katalogu jest fajny model Barcelona.

• 3 weeks później...

Drodzy forumowicze,

mam rozterkę przy wyborze drzwi wewnętrznych.

Do wyboru mam od najtańszego:

- Erkado Laurencja czyli ramiak z okleiną premium i tu pytanie czy warto pchać się w bezprzylgówki z tą firmą i modelem?

- DRE UNI 10 czyli schowana rama z wypełnieniem z płyty wiórowej dziurkowanej, lakierowane, wersja bezprzylgowa koniecznie.

- Erkado Turan ramiak lakierowany frezowane bezprzylgowe, ok 1700 netto.

drugie pytanie dotyczy otworów wentylacyjnych przy rekuperacji. Czy w pokojach wystarczy 8mm przewidziane przez producenta czy należy wycinać 3cm otwory?

Dzięki

Mi Erkado nie leży. Tzn. w ostatnim czasie parę razy je montowałem i nic specjalnego w nich nie widziałem.

Może spodziewałem się cudów, bo co drugi klient przychodzi i z takim zachwytem mówi o tej firmie.. Sprzedawcy są zachwyceni. Nie wiem czym. To są zwykłe drzwi, takie same jak pozostałe marki.

Dlatego z wymienionych opcji wybrałbym DRE.

• 2 weeks później...
Mi Erkado nie leży. Tzn. w ostatnim czasie parę razy je montowałem i nic specjalnego w nich nie widziałem.

Może spodziewałem się cudów, bo co drugi klient przychodzi i z takim zachwytem mówi o tej firmie.. Sprzedawcy są zachwyceni. Nie wiem czym. To są zwykłe drzwi, takie same jak pozostałe marki.

Dlatego z wymienionych opcji wybrałbym DRE.

Ja do tej pory byłam zdecydowana na Portę, natomiast dla mnie jedną z istotniejszych cech drzwi jest dźwiękoszczelność. Gmerałam w internecie i wyszło mi, że Porta ma wew. płytę wiórową otworową, natomiast Erkado ma pełną płytę - u nich to się nazywa płyta homalight. Findlandia, myślisz, że da się zauważyć (usłyszeć) różnicę między tymi dwoma wypełnieniami?

Homalight ? pokaż źródło tych informacji, bo mi się wydaje że dotyczy ona tylko drzwi wejściowych do mieszkań.

Przy zwykłych skrzydłach jest "płyta pełna".

Poza tym - wypełnienie jest różne w zależności od modelu skrzydła. Przy niektórych zwyczajnie nie ma wyboru.

Osobiście preferuję płytę otworową - nadaje skrzydłom odpowiednią sztywność. Pełna - jest wg mnie zbyt ciężka i zawiasy ukryte za długo na takich nie pożyją. A niestety - taki jest trend w obecnych drzwiach.