Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Porta jest u mnie katalogiem nr 1 w drzwiach popularnych za mnogość i kompatybilność możliwości.

Skrzydła z założenia dziś robi się na 3 zawiasach, bo to znak czasów a nie konieczność (myślę że w Porcie można zamówić i z dwoma zawiasami - musiałbyś pytać sprzedawcę który ma wgląd w program do zamówień). Ew. Dziurki po skrzydle się zatyka zaślepkami.

Co do pasowania na ościeżnice: zawsze mówię, że to nie takie oczywiste. W markecie mówią, że na pewno będzie pasować..

Luz w przyldze powinien wynosić 824 mm (dla 80tki). Skrzydło ma w założeniu 818mm w przyldze, więc teoretyczny luz masz po 3mm na stronę, a mimo tego czasem drzwi się nie mieszczą, bo np. zawiasy są przesunięte albo przylga niemiecka (za płytka). Ja nie podejmuję się takich prac..

• Odpowiedzi 5,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Drzwi wejściowe do mieszkania to nie ten temat, a do tego nie znam żadnej z tych propozycji (nie znam - w sensie nie montowałem, a to co słyszałem nie pozwala na wydanie obiektywnej opinii).

Wybierz te, które będą lepiej pasowały do otworu. Poproś potencjalnego wykonawcę o referencje - zobacz jak wykańcza montaż, bo często widzę prace wykonane od bardzo estetycznych po żałośnie słabe. Nie ma tu reguły.

W Białymstoku kiedyś Gerdę sprzedawała firma Jankowski. Zrobił na mnie bardzo pozytywne wrażenie, no ale to było 18 lat temu..

Witam

Potrzebuję zakupić 4 pary drzwi wewnętrznych 80cm z montażem, mieszkam w Gdańsku. Chciałbym, aby każda para drzwi była pomalowana na inny kolor (np: niebieski, zielony, czerwony, żółty) - jeśli producent to zrobi to super, myślałem też o drzwiach sosnowych i samodzielnym malowaniu (umiejętności są), nie wiem co sprawdzi się lepiej. Jeśli chodzi o wygląd, to coś w klimacie Porta VECTOR Premium V lub U. Podobają mi się drzwi Ronkowski z serii retro - Simple lub Prima, ale z tego co wiem to byłyby raczej droższe. Budżet mam maksymalnie 1500zł za parę, choć jeśli uda się taniej to super.

Fajnie opisałeś potrzeby. Ale konkretne ograniczenia budżetowe chyba sprawiły, że nie ma propozycji.

Wspomniane Porta mogą kosztować 1-1,5 tys zł (a nawet więcej w zależności od specyfikacji) a co tu mówić o extra malowaniu.

Wszystko jest do wykonania, ale nawet jeśli usłyszysz cenę to zaporową.

Chyba zostaje Ci malowanie we własnym zakresie..

Przymierzam się do drzwi przesuwnych w kasecie, klamka zapadła, nawet została zburzona ściana murowana, żeby zrobić miejsce na kasetę :jawdrop:

Pierwotnie zakładałam kasetę ECLISSE SYNTESIS, ponieważ grubość ścianki pasuje do mojej ściany murowanej grubości 8 cm oraz szerokość gdzie stanie kaseta - 1600 mm.

Chcę też uzyskać efekt otworu bezościeżnicowego. Zastosujemy kasetę do ściany g-k, czyli na nowo muszę postawić ściankę. Zmieści się tam kasetę o szerokości i wysokości 1585 x 2108, uzyskam światło przejścia: 700 x 2048. Chcę też zastosować skrzydło drzwiowe do samodzielnego malowania, żeby uzyskać jednolity wygląd ze ścianą.

Podobno można mieszać systemy i np. kasetę zastosować z jednej firmy a skrzydło z innej.

Czy ktoś miał do czynienia z takimi drzwiami? jakiego producenta polecacie?

banner-syntesis-luce.jpg

Jeśli dobrze kojarzę to kaseta Sytesis wymaga odpowiedniego nafrezowania gornej części skrzydła.

W ub.r. zamawiałem dla klienta (nie montowałem) wraz ze skrzydłem z Porty. Przeróbkę skrzydła zrobiła mi znajoma firma Kerno - Pracownia Stolarska, ale tylko dlatego, że znamy się i szanujemy od dawna i zamawiałem przez nich całość (inaczej szkoda byłoby zawracać im głowę..)

Jeśli dobrze kojarzę to kaseta Sytesis wymaga odpowiedniego nafrezowania gornej części skrzydła.

W ub.r. zamawiałem dla klienta (nie montowałem) wraz ze skrzydłem z Porty. Przeróbkę skrzydła zrobiła mi znajoma firma Kerno - Pracownia Stolarska, ale tylko dlatego, że znamy się i szanujemy od dawna i zamawiałem przez nich całość (inaczej szkoda byłoby zawracać im głowę..)

Piszesz o takim frezie?

Skrzydło.JPG

Czyli jednak wybór kasety i innego skrzydła to sprawa upierdliwa :( Może polecasz szczególnie jakiegoś producenta tego typu rozwiązań? Na co zwracać uwagę?

• 2 weeks później...

Z innej beczki.

Przede mną stała decyzja wyboru 6 szt. drzwi rozwierynch i 2 szt. przesuwnych. Nie szukałem najtańszego rozwiązania, jako że zależy mi na trwałości i estetyce również.

Wybór padł na stolarza. Drzwi dębowe z tańszego drzewa (z sękami, dla mnie plus) z montażem i obróbką (a ściany mamy grube). Koszt nie wiele większy od przyzwoitych drzwi wewnętrznych.

Oczywiście nie każdemu takie drzwi będą odpowiadać, ale jeśli tak to warto poszukać fachowca. Są jeszcze ludzie z pasją, wyobraźnią i zdrowym rozsądkiem jeśli chodzi o wycenę swojej pracy

Liczę że się pochwalisz po montażu i uchylisz rąbka tajemnicy co znaczy : "nienajtańsze". Dla jednych to 500, dla innych 2 tys abstrahując już od tego, jak zostanie ta cena przedstawiona (za skrzydło, czy za komplet).

Witam

Szukam drzwi w kolorze czarny mat, plyta pelna albo otworowa. Budzet max.2200

Na razie znalazlem tylko Pol-Skone - Cambio (malowane) i Uni Mat (okleina). Od doradcy slyszlem ze malowane PS ida w bardzo niskiej jakosci, ale na ekspozycji wyglodaly bardzo ladnie =/

Bardzo prosze o opinie o tych wlasnie PS i moze o jakies inne drzwi w takim kolorze ktore sa warte uwagi

Dziekuje bardzo

• 4 weeks później...
Cześć wszystkim,

Niedawno zamontowano nam 8 sztuk drzwi DRE wraz z ościeżnicami. Po czasie w momencie przejścia przez drzwi słychać jak ościeżnica pracuje tzn. trzeszczy/skrzypi. Spotkaliście się z czymś takim? Co może być tego powodem?

????

jedyne co mi przychodzi do głowy to panele???

Realnie patrząc - coś się rusza. "Przejście" sugeruje ruch. Może otwieranie/zamykanie/ - wtedy można szukać przyczyny w ustawieniu zawiasów.

Jedna jest pewne: marka drzwi nie ma znaczenia. Szukaj przyczyny w montażu, a nawet wcześniej: w przygotowaniu otworu do montażu.

Prosze o porade, zglupialem juz - szukam nadal drzwi z rewersem, drewnianych, jakierowanych z pionowym "okienkiem" szerokosci ok 8cm, wszystkie z blendą od strony korytarza az do sufity (272cm). Trafilem na oferte malej firmy StolMax, drzwi wykoane z olchy, jedynie opaska jest z MDF, jakierowane w dowolny kolor. Wymiar ponad standard do 230cm w swietle nie wymaga doplaty, tak samo jak nieistotna jest szerokosc muru (u mnie 1x 21cm oraz 4x 15cm), na 3ch zawiasach, bez klamki z montazem ok 2400pln szt. Czy lepsza bylaby opcja full MDF? Polecicie cos w podobnej konfiguracji/cenie?

????

jedyne co mi przychodzi do głowy to panele???

Realnie patrząc - coś się rusza. "Przejście" sugeruje ruch. Może otwieranie/zamykanie/ - wtedy można szukać przyczyny w ustawieniu zawiasów.

Jedna jest pewne: marka drzwi nie ma znaczenia. Szukaj przyczyny w montażu, a nawet wcześniej: w przygotowaniu otworu do montażu.

Te nieprzyjemne dźwięki słychać przy przechodzeniu przez drzwi, a nie przy ich otwieraniu/zamykaniu. Tak jakby trzeszczała ta część ościeżnicy, którą dokłada się do tej pierwszej zapianowanej. Czy ta druga część też powinna być jakoś na stałe chwycona? Przeszukując odmęty internetu znalazłem informację, że tą drugą (węższą) część po zamontowaniu powinno się skręcić wkrętami z główną. Jest to prawda?

Edytowane przez grafiq

Prosze o porade, zglupialem juz - szukam nadal drzwi z rewersem, drewnianych, jakierowanych z pionowym "okienkiem" szerokosci ok 8cm, wszystkie z blendą od strony korytarza az do sufity (272cm). Trafilem na oferte malej firmy StolMax, drzwi wykoane z olchy, jedynie opaska jest z MDF, jakierowane w dowolny kolor. Wymiar ponad standard do 230cm w swietle nie wymaga doplaty, tak samo jak nieistotna jest szerokosc muru (u mnie 1x 21cm oraz 4x 15cm), na 3ch zawiasach, bez klamki z montazem ok 2400pln szt. Czy lepsza bylaby opcja full MDF? Polecicie cos w podobnej konfiguracji/cenie?

To bardzo dobra cena. Wręcz podejrzanie niska. Teraz byle masówka w lepszym wykonaniu i takiej konfiguracji przekracza 2 tys.

Te nieprzyjemne dźwięki słychać przy przechodzeniu przez drzwi, a nie przy ich otwieraniu/zamykaniu. Tak jakby trzeszczała ta część ościeżnicy, którą dokłada się do tej pierwszej zapianowanej. Czy ta druga część też powinna być jakoś na stałe chwycona? Przeszukując odmęty internetu znalazłem informację, że tą drugą (węższą) część po zamontowaniu powinno się skręcić wkrętami z główną. Jest to prawda?

Ale ta część nie ma prawa piszczeć od chodzenia. Są różne patenty na montaż.Na silikon, na piankę lub nawet tylko wciskane. Ale jeśli u Ciebie wsunęło się lekko, tak, że możesz to ręką wysunąć to można podkleić.

Nie jest prawdą ten wkręt. Znam drzwi których używaliśmy sztyftów (cieniutkie gwoździki), ale to dawno i nie prawda.