Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

przymierzam się do drzwi z firmy Pol-skone, intersolid II w okleinie naturalnej dębu.

Czy ta okleina naturalna jest wykonana z prawdziwego dębu?

Wytrzymałe są te okleiny, czym one się charakteryzują?

Mam do wyboru znajomego stolarza i drzwi sosnowe malowane sadolinem, no i Pol-skone.

Stolarza znam, Pol-skone jeszcze nie. :D

Tylko Pol-skone trochę bardziej mi się podobają, ale nie wiem jak z jakością i wytrzymałością.

• Odpowiedzi 5,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

przymierzam się do drzwi z firmy Pol-skone, intersolid II w okleinie naturalnej dębu.

Czy ta okleina naturalna jest wykonana z prawdziwego dębu?

Wytrzymałe są te okleiny, czym one się charakteryzują?

Mam do wyboru znajomego stolarza i drzwi sosnowe malowane sadolinem, no i Pol-skone.

Stolarza znam, Pol-skone jeszcze nie. :D

Tylko Pol-skone trochę bardziej mi się podobają, ale nie wiem jak z jakością i wytrzymałością.

Ja mam Intersolid (jasny orzech), drzwi są piękne i solidne. Jestem bbb. zadowolona. Co do wytrzymałości, to trudno mi jeszcze powiedzieć.

• 2 weeks później...
Proszę o ewentualne opinie na temat KRONODOOR - MASONITE, kolorek CALVADOS (zwykły nie jasny).

jestem rozczarowana tymi drzwiami-brzydkie oscieznice,okleina całkiem gładka -jakos nieciekawie sie myje,-zdecydowanie polecam w tej kategorii cenowej dree-zaokraglone oscieznice i skrzydła-nie widac łaczen okleiny,ramki z szybkami idealne,super sie zamykaja -i w sumie zapłaciłam za 5 szt na pietro o 900 zł taniej niz za 5 szt na parter kronodora

No to dołączam do grona rozczarowanych.... :cry: Kupiłem to ścierwo w Merlinie, bo podobał mi się wygląd, ale jak przywieżli mi to do domu i majster zamontował, to wówczas zobaczyłem całe "piekno" tego szajstwa! Skrzydło krzywe, okleina beznadziejna, zamki PLASTIKOWE!!!, nic dodać nic ując, Kronodor to szajs jakich mało/niemało??!! Teraz nie wiem co z tym zrobić...chyba zwrócę jak będzie to jeszcze możliwe i albo zrobię drewniane u jakiegoś stolarza, albo może wemzę te DRE co polecaliście wyżej...? :evil:

A ja wybiorę takie, ale w kolorze orzech

Te są z Kronodooru, a może ktoś wie czy podobne (koniecznie z czterema szybkami) są w ofertach innych producentów?

aka

Serdecznie nie polecam, gdyż miałem właśnie okazję nabyć to dziadostwo... szajs jakich wiele... pokrzywione, okleina "pokąsana", szajs

A ja mam pytanie, czy wybierając drzwi wewnętrzne bierzecie pod uwagę wygląd drzwi wejściowych? Obecnie stoję przed wyborem wewnętrznych i zastanawiam się jakie; podobają mi się proste, nowoczesne, ale wydaje mi się, że do naszego domu nie będą pasować i poszukuję czegoś pomiędzy stylem klasycznym a nowoczesnym, kolorystyka taka sama jak schody. Myślę też ciężko nad przeszkleniami, wiem, że doświetlają klatki schodowe i nadają wizualnej lekkości korytarzom, ale pamiętam jak jako dziecko wiecznie mnie wnerwiały i zasłaniałam je plakatami a i tak jeszcze mam w uszach głos mamy: „jeszcze nie spisz? Gaś natychmiast światło!” ;) nie chcę fundować swoim dzieciom tego samego, a i sobie samej też nie, więc nie wiem…

A ja wybiorę takie, ale w kolorze orzech

Te są z Kronodooru, a może ktoś wie czy podobne (koniecznie z czterema szybkami) są w ofertach innych producentów?

aka

Serdecznie nie polecam, gdyż miałem właśnie okazję nabyć to dziadostwo... szajs jakich wiele... pokrzywione, okleina "pokąsana", szajs

O rany! Pozbyłem się tego....!!! Teraz tylko nie wiem co brać... znowu płyty wiórowe okleinowane czy forniry czy drewniane lite...

wiesz, sprawa jest prosta, zależy na co cię stać :)

nie jest tajemnicą,że najlepiej wybrać drzwi drewniane ewentualnie fornirowane

Co się bardziej sprawdzi?

Oczywiście wolałbym nie wydawać majątku na te drzwi, ale wpadka z tanizną zmusiła mnie do ponownego zajęcia się tematem.

Może i mógłbym znależć jakiegoś stolarza i zrobić sosnowe bejcowane za 800-1000zł/szt ale boję się, że z czasem te drzwi się wypaczą. pokrzywią tudzież rozechną...? No i mam zagwozdkę... fornirowane są drogie, trzeba wydać z 1500zł.

Nie wiem jak w innych miastach, ale w krakowskiej Castoramie na zapleczu budowlanym jest dział z drzwiami z surowego, litego drewna, różnych producentów, w różnych cenach i wzorach. Od 200 - 300 zł za skrzydło.

Ten magazyn z drzwiami odkryłam, gdy miałam już zamówione w Stolwaxie. Ale nie żałuję, bo są takie jak chciałam :)

Zakup drzwi wewnętrznych był i jest dla mnie przeżyciem niemalże traumatycznym :evil: Ile ja się nałaziłam po sklepach to moje :-? Wybó niby jest ale..... W sklepie wyglądają ładnie a jak przychodzą z fabryki to ręce opadają. Drzwi tłoczone i z PCV to jakaś porazka. Ramki wkoło szybek plastikowe!!! :x Fornir ładny, ale starsznie delikatny. Zdesydowałam się na laminat ze Stolarki Wołomin. Kupiłam je tylko dlatego, że jedne drzwi (do łazienki) były dostępne od ręki i wyglądają naprawdę solidnie. Za to nie polecam z tej samej firmy drzwi tłoczonych i PCV. Porażka. No cóż, jak przy wszystkim za jakośc trzeba płacić. Wspominaliście tu o drzwiach Interdoor, bardzo ładne, ale cena........ Nie dla mnie

Witam,

A czy ktoś z was kupił takie zwykłe sosnowe drzwi w markecie budowlanym? Byłam dzisiaj w Praktikerze i wyglądały całkiem znośnie - tylko jak one sie użytkują?

Kupowałem w Castoramie ponad pół roku temu - sosnowe surowe bezsękowe pełne za nieco ponad 200 zł. Jak na razie - wszystko ok - po wybejcowaniu wyglądają bardzo fajnie. Osobiście czuje niechęć do drzwi "plastikowych" i ten wybór pod względem wizualnym i finansowym wydał mi się najlepszy.

Oczywiście dolicz jeszcze kilka rzeczy: ościeżnica (ok 100zł), klamki (powiedzmy proste mosiężne 60 zł), listewki maskujące połączenia (60-100zł), bejca/lakier (40zł). Plus trochę czasu (jeżeli chcesz samemu to robić).

W Castoramie są jeszcze - własnie za 220 czy 230 zł, ale są również inne po 330 (tak mniej więcej) nieco inaczej wykonane - te mogą się też podobać.

U rodziców są takie wstawione i służą już chyba 10 lat - i wyglądają nadal bardzo ładnie (nic się nie wypacza, nie odkleja, nie pęka).

--

Pozdrawiam,

Łukasz Gryka

Witam,

Łukasz, a czy możesz pokzać swoje drzwi sosnowe?

Może wyjdzie mi wklejenie :-)

http://lh4.ggpht.com/lukasz.gryka/SIjCrRpCv6I/AAAAAAAAAYw/uc_rETE6Vug/s400/drzwi2.jpg

http://lh6.ggpht.com/lukasz.gryka/SIjCrV7MB_I/AAAAAAAAAY0/t62azbu965w/s400/drzwi1.jpg

--

Pozdrawiam,

Łukasz Gryka

nie zdawałam sobie sprawy że wybór drzwi będzie taki trudny :-?

jednak po wielu przmyśleniach na 90% jesteśmy zdecydowani na surowe drzwi sosnowe właśnie za któregoś marketu

braliśmy i w sumie minimalnie myślimy o drzwiach dre, ale okleina raczej odpada, a fornir nie na nasz budżet :roll:

dokładnie przyjrzałam się drzwiom które mam w pracy,okleinowane ze stolarki wołomin, no i niestety po dwóch latach okleina ściera się, przełamuje i widać wybrzuszenia :-? takie dziwne rzeczy zaobserwowałam w 3 z 6 skrzydeł..