Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A może coś wiecej o tych drzwiach - jakie, z czego, z czym.

Samochód też możesz kupić za 50tyś i za 150tyś

wersja a)

Drzwi wewnątrzlokalowe płycinowe z okleinowanym wypełnieniem płaskim wykonywane są z drewnianej klejonki sosnowej.

Standardowo drzwi oferowane są w stanie surowym i przeznaczone do indywidualnego wykończenia oraz szklenia przez Klienta

W komplecie

skrzydło drzwiowe z zamkiem pojedynczym oraz oddzielnie zapakowana ościeżnica stała z uszczelką o szerokości 90 mm bez klamek listew maskujących itp.

wersja b)

Drzwi z drewna sosnowego klejonego obłogowane - cokolwiek to znaczy

Wersja full - klamki, listwy, ościeżnice - wszystko na wymiar

Do wyboru mam:

a) drzwi drewniane do wykończenia do kupienia w markecie cena: 200-500 zł

b) drzwi drewniane u stolarza na gotowo z montażem za 1500 zł

Skąd taka różnica w cenie?

Wiem, że wykończenie kosztuje, ale aż tyle?

Drzwi w markecie to masowa produkcja, typowe wymiary i jak podałeś, do wykończenia. Są tu inne koszty wytworzenia, logistyki itd. Nie wiadomo z jakiej jakości drewna są wykonane. Są różne klasy tarcicy.

Dzwi od stolarza są robione pod wymiar, zapewne lepszej jakości, w całości wykończone, zapewne już z montażem. Do tego stolarz ma inne, wyższe koszty wytworzenia, droższej kupuje surowce, bo nie robi masowo, a żyć trzeba.

1500 za drzwi w całości drewniane to nie jest dużo. Tyle kosztują malowane z MDF-u, dobrze wykończone.

Jeżeli masz czas na zabawę w wykańczanie drzwi i jakość nie ma istotnego znaczenia, to bierz z marketu. Jeżeli chcesz coś lepszego i trwalszego, to bierz dobrego, sprawdzonego stolarza.

A nam ostatnio sam stolarz odradził drzwi drewniane (lite) bo powiedział, ze popękają i się wypaczą prędzej czy później. Podobnie doradził nam teść, który użytkuje drzwi drewniane 6 lat i mu się powypaczały i framugi mu popękały miejscami. Drewno pracuje, zwłaszcza przy ogrzewaniu zimowym.

Czy użytkownicy drzwi drewnianych (ale nie takie co to od miesiąca są w domu, tylko takie co to już od paru lat sie otwierają i zamykają:)) mogliby sie wypowiedzieć na ten temat? Czy faktycznie drewniane aż tak pracują?

Dagne, drewno oczywiście pracuje, licze się z tym że z drzwiami sosnowymi może się coś dziać,(ale nie musi) uważam też iż łatwiej jest takie drzwi zregenerować czy odratować, z okleinowanymi nic sie nie zrobi,poza tym z opowieści innych użytkowników wystarczą pewne zabiegi i drzwi znowu są sprawne :) zwykle chodzi o puchnięcie, ale też nie u wszystkich.

Aga

Witam,

Czy użytkownicy drzwi drewnianych (ale nie takie co to od miesiąca są w domu, tylko takie co to już od paru lat sie otwierają i zamykają:)) mogliby sie wypowiedzieć na ten temat? Czy faktycznie drewniane aż tak pracują?

Powtórzę się (był niedawno podobny wątek):

u rodziców już od 10 lat są zamontowane drzwi drewniane - kupione jako pełne, surowe drzwi sosnowe. Do chwili obecnej (jest ich o ile pamiętam 6 sztuk) żadne z nich nie wypaczyło się, nie pękło, nie rozkleiło. Nie mówię oczywiście o cięższych doświadczeniach, które niektóre przeszły - rysy czy wgniecenia pewnie by się znalazły. Podejrzewam jednak, że na drzwiach z okleiną - po podobnych przejściach - uszkodzenia łatwiej by się znalazło (tzn. rzucałyby się w oczy, zwłaszcza zadrapania).

U nas są wstawione również sosnowe (ale mają tylko nieco ponad pół roku) - to na podstawie tych jeszcze nie mogę nic powiedzieć. Na razie nic złego im się nie dzieje.

--

Pozdrawiam,

Łukasz Gryka

Wybrałam polskone FORNIR cena ok 1929 x 7 razem z montażem ,wybierając drzwi patrzyłam na jakość ,wykonanie uważam ,że drzwi to wizytówka domu .Niestey jedna wada tej firmy czekam już 2,5 miesiąca ,strasznie długi okres realizacji

pozdrawiam

Ja również i W KOŃCU mam drzwi POLSKONE, model NOBLE II w fornirze Heban (najciemniejszy). Bardzo ładnie się prezentują ale..

Czas oczekiwania - 6 tygodni. Po 6 tygodniach dzwonią do mnie że montaż bedzie. Panowie przyjechali na montaż, wnieśli wszystko sobie do mieszkania, przystawiają ościeżnicę i.. okazało się że mają drzwi 80cm a ja zamawiałem 70cm (błąd w realizacji zamówienia przez fabrykę).

Nowe drzwi miały być zamówione w trybie super szybkim-reklamacyjnym, blablabla. Czekałem kolejne 6 tygodni, po czym dostałem telefon że drzwi owszem są ale przyjechały do firmy zalane wodą i zniszczone...

Po tym fakcie czekałem juz chyba tylko 3 tygodnie na kolejne drzwi, w ten wtorek przyjechał pan montażysta z pomocnikiem-kretynem-półmózgiem (byłem załamany jak widziałem tego pomocnika jak coś robił, na szczęście tylko pomagał..). Oczywiście nie obyło się bez przygód podczas montażu: panowie zamontowali ościeżnicę i zabrali się do zakładania opasek, i okazało się że brakuje im 1cm na opaskę, co można było sprawdzić PRZED montażem no ale panowie tego nie zrobili więc 2 godziny zmarnowane i wszystko od nowa, przesuwanie ościeżnicy, itd.

Po poprawce było już okay, ale kolejna przygoda - panowie nie przywieźli mi klamki i tulejek wentylacyjnych...

Drzwi już są zamontowane, teraz czekam tylko na tą feralną klamkę. Ale ogólnie muszę powiedzieć że te drzwi wyglądają bardzo fajnie i są solidnie zrobione. Gdyby tylko mogło to trwać krócej... mam mieszkanie i to są jedyne drzwi w tym mieszkaniu...

Oczywiście firma się zachowała i dostałem rabat sporo większy niż przewiduje umowa, więc jakos mi to rekompensuje to czekanie.

Sorry za długawą historię. Drzwi POLSKONE polecam ;)