Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czy ktoś miał do czynienia z drzwiami firmy Cormo?

Mają jeden model, który mi się szalenie podoba, niestety, z szukania w necie wynika, że tylko jedna firma w Polsce sprzedaje te drzwi i w ogóle strasznie mało jest o nich informacji. Wysłałam do tej firmy zapytanie o cenę i inne szczegóły, ale szukam też informacji na wszelkie inne możliwe sposoby. Może tu ktoś coś słyszał?

• Odpowiedzi 5,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Znalazlam na forum sliczne drzwi wewnetrzne:

Jesli ma ktos jeszcze drzwi w takim stylu to z checia obejrzymy zdjecia :)

Kwestia gustu - mnie się nie podobają - podobają mi się takie jak na fotach poniżej :

http://img165.imageshack.us/img165/7329/22222ae9.jpg

http://img220.imageshack.us/img220/5919/11111ai5.jpg

http://img232.imageshack.us/img232/151/44444fj4.jpg

:D

Tez ladne ale zalezy do jakiego stylu wnetrza :)

Kwestia gustu - do naszego malego domku za ciezkie :)

Ale LADNE :p

Ciężkie - fakt - lite drewno - jak je montowałem to namęczyłem się niemało ...

Oj bardzo ciężkie - Jack z Lśnienia pewnie by miał niemałe zadanie z ich porąbaniem :p - ale kompletnie nie w moim stylu - preferuje lekkie rzeczy ;)

A jeśli się mogę podpiąć do tematu ponieważ jest bardzo "ogólny"

Ma ktoś może jakieś fajne zdjęcia drzwi wewnętrznych przesuwanych - ale takich które ukrywają się w ścianie? (i czy ktoś wie czy one znacząco wpływają na grubość ścian?) ;)

Witam,

Drzwi wewnętrzne przesuwne nie wpływaja na grubość ścian. Wymagają jedynie określonego prześwitu, bo prawidłowo działać.

Dla drzwi o standardowej grubości 45 mm prześwit powinien mieć co najmniej 65 mm (dodatkowo po 10 mm na stronę). Pozostaje zbudowanie ściany z prześwitem 65 mm.

W praktyce dla drzwi przesuwnych buduje się ściany o grubości 185 mm (60 + 65 + 60) lub 305 (120 + 65 + 120) mm.

W razie dalszycgh pytań, służę pomocą.

Pozdrawiam,

Grzegorz Walencik

A co sądzicie o drzwiach świerkowych? lepsze czy gorsze od sosnowych?

założyłem nawet osobny wątek na ten temat jakbyscie chcieli się wypowiedzieć...

http://forum.muratordom.pl/post2730277.htm#2730277

Wydaje mi się że jeśli się cokolwiek w ogóle różnią twardością (czy raczej miękkością należałoby powiedzieć :wink: ) to raczej na korzyść minimalnej przewagi świerku.

Drzwi wewnętrzne przesuwne nie wpływaja na grubość ścian. (...) W praktyce dla drzwi przesuwnych buduje się ściany o grubości 185 mm (60 + 65 + 60) lub 305 (120 + 65 + 120) mm.

Antyteza? Oksymoron? :D

Moze trochę niejasno się wyraziłem. grubość sciany nie jest w zależności z grubością drzwi. Zależy ona od grubości dostępnych materiałów sciennych (cegła, pustak, karton gips itp). Do grubości materiału należy dodać 65 mm (co najmniej, maksymalnie ok 85 mm) i mamy grubość całości.

Pozdrzwiam,

Grzegorz

Co bierzecie pod uwagę wybierając kolor drzwi wewnętrznych? Czy wybieracie pod kolor okien czy może ścian albo podłóg itp. Stoję przed dylematem bo wybrałem drzwi ale nie wiem jaki kolor zamówić.

Mam kolor okien złoty dąb i czy kolor drzwi orzech będzie do nich pasować?

Hmm ja kierowałem się kolorem drzwi wejściowych na dole... zaś na gózrze chciałem dać pod kolor ram okiennych, ale w końcu zostałem przy tym jednym kolorze!

przede wszystkim powinny nawiązywać do koloru podłogi

przede wszystkim???? :o Wprost przeciwnie - na zasadzie kontrastu jak napisała anula wyżej...

Zgadzam się z przedmówcą - a jak na podłodze gres to jakie dasz drzwi? :wink: A jak w jednym pomieszczeniu drewno takie, a w drugim śmakie to co - dwustronne drzwi? :wink:

Drzwi wewnętrzne moim zdaniem przede wszystkim do okien i w drugiej kolejności do drzwi wejściowych (jak są inne niż okna bo np. brama garażowa też jest inna).

Przychodzi na budowie czas wykończeniówki i szereg nurtujących pytań. Mamy na forum prężny temat dotyczący okien, może warto podyskutować i powymieniać poglądy o drzwiach wewnętrznych. Ja osobiście wacham się czy wybrać gotowe drzwi (Porta, Pol-Skone czy inne) może lepiej zamówić u stolarza??? Serdecznie pozdrawiam wszystkich budujących i liczę że wątek będzie cieszył się popularnością. Tomek123

no lepiej by zapytać jakich unikać :-)

polecam lekturę ......

http://forum.muratordom.pl/drzwi-interdoor-ku-przestrodze,t112491.htm?highlight=interdoor

• 2 weeks później...