Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Odpowiedź na Twoje pytanie wcale nie jest taka prosta i oczywista.

Najlepsze i najdroższe drzwi wcale dzisiaj nie robi się z litego drewna.

Więc jednoznaczne powiedzenia drewno zawsze będzie lepsze nie jest do końca uprawnione.

Zobacz drzwi firm Lulaudi czy TRE-piu.

Jak ktoś lubi rustyk to owszem lite drewno, klejonka, jak woli gładki, nowoczesny front , to nieważne czy w środku będzie ,płyta stolarska drewniana, płyta komórkowa czy inna np MDF , bo na zewnątrz i tak jest fornir lub obłóg.

Nie ma to większego znaczenia w użytkowaniu, obrzeża w dobrych drzwiach wykonane są z litego drewna a nie fornirowych pasków.

Drewniane drzwi lite zawsze będą pracować, dlatego robi się je na filungach lub płycinach. Drewno musi stabilne, jeśli we wnętrzu panują zmienne warunki wilgotności.

To ten sam problem co z naturalnym parkietem drewnianym .

Łódkowanie drewnianych drzwi jest naturalne, ale oczywiście w ograniczonym zakresie.Jeśli łódkowanie lub wypaczenie jest tak duże , że drzwi się nie domykają oznacza to , że producent popełnił jakiś błąd.

Mokre drewno, źle ułożona klejonka lub warunki wilgotności powietrza we wnętrzu są skrajne.

PS Drzwi fornirowane obłogiem można poddać renowacji w takim samym zakresie ,podobnie jak każde drewniane, a więc to mit ,że są mniej trwałe.

• Odpowiedzi 5,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czemu MDF, czy czemu zdrowie psychiczne mi szwankuje? :lol:

MDF bo jak zrobiłam oblot po sklepach z drzwiami i widziałam drewno to jakoś tak mi słabiej było.... widziałam oczyma wyobraźni łódki i wypaczanie. Jakbym znowu miała się użerać z kolejną firmą przez blisko rok to przyjęcie na neurologiczno- psychiatryczną izbę przyjęć miałabym jak w banku. A teraz czeka mnie naprawianie tynków (mam tradycyjne) i syf w domu przez jakieś 6-8 tygodni. A tak zamówię drzwi równie ładne, pasujące do nowoczesnego wnętrza, bez felcowe, z ukrytymi zawiasami, fornirowane egzotykiem a nie zaciapkaną dębiną, z której bejca odłazi. Najgorsze w drzwiach drewnianych jest to, że nawet sprawdzony producent może walnąć kichę (bo mu coś suszarnia zaszwankuje) a ja chyba nie chcę już ryzykować.

swoja drogą widzę że wiekszość ładuje w drzwi ponad 1000zl, mnie na taki wydatek niestać-za mały kredyt, dlatego chce kupic drzwi tansze ale niechce kupic badziewia, czy sa tu uzytkownicy drzwi tanszych niz 700zl

:)

a czy moze ktos posiada drzwi DRE LINEA 10 ? na fotkach katalogowych calkiem fajnie sie prezentuja ale ciekaw jestem jak jest w rzeczywistosci ... budzet mam skromny i niestety bede musial wybrac cos taniego

Ja mam DRE LINEA 10, 20 i 30 (płyta wiórowa otworowa oraz plaster miodu)

Są ok - chociaż minął miesiąc od ich montażu. Wykonanie w porządku, nic się nie odkleja, są sztywne, wszystkie elementy są dobrze spasowane.

Jak bym miał wybierać jeszcze raz to decyzja była by ta sama.

Ewa7506 - przyznam, że jestem w lekkim szoku. Płaciłam znacznie mniej.... Możesz tak z ciekawości podać mi model drzwi które wybrałaś i z jakiego drzewa?

Firma Premium Wood też sprzedaje ich drzwi i ceny są znacznie niższe niż piszesz, np. http://www.premiumwood.pl/?pwstr=produkt&id=65

Być może nie mają żadnego przedstwiciela w pobliżu Twojego miejsca zamieszkania i transport podbija cenę.

Noooo, chyba że wybrałaś drzwi dębowe, których ceny są napewno wyższe niż przedstawione na w/w stronie.

Witam!

Też chciałam zdecydowac się na drzwi z firmy Ronkowski, byłam tam osobiście, ale jak dla mnie lekko drogawo. Zdecydowałam się więc na MARKOP, nieco tańsze, a prezentują sie nieźle. Również montaż bedę miała taniej - Ronkowski liczy sobie 200 PLN za skrzydło.

Może ktoś zetknął się już z dzwiami firmy MARKOP. Niestety stronę mają kiepskawą, i nie widać wszystkich modeli drzwi.

Dla zainteresowanych adres strony - http://www.markopspj.pl

Pozdrawiam

Witam,

mam pytanie odnośnie montażu drzwi. Za klika dni będzimy montowali drzi wejściowe do mieszkania. Drzwi będą się otwierać do środka. Problem jest następujący:

- napierw będą montowane drzwi a potem będzie kładzona podłoga z paneli. Po prostu nie wiemy ile powinny wyżej powinny być zamontowane, żeby potem nie szurały po podłodze. Bo jeśli damy za nisko to lipa i nie będą się otwierały albo będą szorować po podłodze.

W związku z tym mam pytanie, czy ktoś miał taką sytuację i wile mniej więcej ile muszę mnieć miejsca wolnego między drzwiami a podłogą...

Ewa7506 - przyznam, że jestem w lekkim szoku. Płaciłam znacznie mniej.... Możesz tak z ciekawości podać mi model drzwi które wybrałaś i z jakiego drzewa?

Firma Premium Wood też sprzedaje ich drzwi i ceny są znacznie niższe niż piszesz, np. http://www.premiumwood.pl/?pwstr=produkt&id=65

Być może nie mają żadnego przedstwiciela w pobliżu Twojego miejsca zamieszkania i transport podbija cenę.

Noooo, chyba że wybrałaś drzwi dębowe, których ceny są napewno wyższe niż przedstawione na w/w stronie.

Wybrałam drzwi sosnowe o dębowe bałabym się zapytać :wink: Model był indywidualny ale nie jakiś wydumany- trochę inny rozstaw szybek niż w standardzie. Cenę podbił troszeczkę transport- 2tyś i za montaż liczą sobie 400zł/szt.

Witam was

Mam pytanie. Czy ktoś z was ma może normę BN-77/7151 Skrzydła okienne i drzwiowe drewniane drzwi płytowych wewnętrznych. Może nie na temat ale nie wiem gdzie zapytać. już wyjaśniam po co mi ona. Kupiłam drzwi z Porty. Jak je podcięliśmy i zamontowaliśmy dopiero zauważyliśmy, że na okleinie są wybrzuszenia. Porta jednak wymawiając się na tą normę odrzuciła reklamację. Pomóżcie mi tę normę znaleźć.

Dzięki

Ola

Napisali, że "zgodnie z PN odchyłki gładkości powierzchni są dopuszczalne a ocenę estetyki wykonania skrzydła należy dokonać z odległości min 150 cm w świetle rozproszonym. "

A to jest widoczne więcej niż 1,5 metra i jest w świetle rozproszonym i nie wiem co z tym fantem zrobić