Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No i Korona mi podpadła - zadzwoniłem z pytaniem o cennik. "Tylko u dystrybutora". Pytam jakie zawiasy stosują do bezfelcowych - tak zaczepnie, żeby pytać dalej - a pani "takiej informacji nie mogę udzielić". Rozumiem, że utajnia się pewne rzeczy przed konkurencją - a taką może być osoba dzwoniąca - ale bez chorej przesady. Szanujące się firmy dają cennik w necie i walczy się o rabat u dystrybutora. Zawiasy i tak widziałem na wystawce (Koblenz-Kubica K2), zresztą powinni się raczej chwalić technologią, a nie ukrywać takie informacje, zwłaszcza jeżeli dopłata za te zawiasy to 457zł.

Patrzę na stronę kontaktową i telefon jest "tel./fax (034) 34 320 22 77". Kurcze - nie sądziłem, że katowicka strefa numerowa wymaga już 9-cyfrowych numerów ;) W dodatku telefon i fax razem? Firemka produkująca 5 drzwi na miesiąc może mieć je razem, ale nie poważny producent. A może jednak nie są poważni?

Na marginesie:

zamek LOB Magnetik 5000 w hurtowni jest za około 30zł brutto.

Zawiasy Simonswerk Tectus - chyba już nie dostępne

Zawiasy Koblentz Kubica - ok 60 zł brutto (bez regulacji czy inna różnica od K2?)

Zawiasy Koblentz Kubica K2 - ok. 100zł brutto

O Koronie, gdzieś z okolic Częstochowy słyszałem trochę dobrego - ktoś mi polecał tą firmę do sprzedaży. Na dzień dzisiejszy szybciej im zaufam niż Lutostańskiemu.

Lutostański to był kiedyś zaprzyjaźniony z Portą chyba.

Ponoć skrzydła Korony to płyta MDF + lakier poliuretanowy

a Lutostańskiego to klejone drewno sosnowe + lakier akrylowy = wodny

Nie wiem tylko czy ta płyta MDF to jest taka gruba, czy są dwie a między nimi wypełniacz jakiś.

No cóż. Bliżej nie znam ani jednej ani drugiej firmy, więc gdybał nie będę.

Porta odkupiła od Lutostański firmę w Suwałkach(czy jakoś tak :wink: ) a sam zaczął w innym miejscu. Ale to nie istotne.

Korona prawdopodobnie nie stosuje sztywnego cennika drzwi i ceny mogą być zależne od dystrydutorów. A tzn że warto sprawdzić 2-3 punkty. Może się różnić.

Frankai - porównanie cen sklepowych niewiele znaczy. Zawias zawiasowi nierówny - także w sferze montażu. Stąd może brać się różnica w cenie.

Korona prawdopodobnie nie stosuje sztywnego cennika drzwi i ceny mogą być zależne od dystrydutorów. A tzn że warto sprawdzić 2-3 punkty. Może się różnić.

Frankai - porównanie cen sklepowych niewiele znaczy. Zawias zawiasowi nierówny - także w sferze montażu. Stąd może brać się różnica w cenie.

Mówiąc szczerze - jeżeli jest cennik i negocjuje się rabat, to już wiadomo z kim się rozmawia i na jakim poziomie. Dla mnie jest jasne, że jak nie ma cennika, to firma jest jeszcze mała. Ten cennik był mi potrzebny w tym celu, żeby przeliczyć sobie różne opcje, bez angażowania gościa w hurtowni. A przy mojej aptekarskiej dokładności i rozaważaniu każdego wariantu, oraz braku zdecydowania u mojej żony, to każdego sprzedawcę możemy wykończyć ;) Korona podobała mi się na wystawce, a w dodatku paru ludzi z grupy wrocławskiej zamówiło ich drzwi (właśnie w tej hurtowni w której byłem). Nie jest powiedziane, że nie kupię, ale jestem o krok dalej. Co do różnicy, to pewnie będzie, ale uważam, że jestem w cywilizowanym kraju a nie jakimś arabskim, gdzie każdy patrzy by kogoś totalnie złupić.

Z zawiasami oczywiście może być różnie. Simonswerk to zdecydowanie profesjonalna firma. Koblenz też wydaje się nie byle czym. Zastanawia mnie jednak jak zamek może być wykonany z plastiku (z odpowiedzi sprzedawcy): "Zawiasy ma korona lepsze bo wykonane z metalu długość 11.5cm. Lutostański ma plastikowe 9,5cm". Z drugiej strony - mam siekierę Fiskars, która ma trzonek z włókien szklanych i jest rewelka. Ktoś też mógłby powiedzieć, że to plastik ;)

Jeżeli chodzi o montaż, to mówimy o podobych zawiasach, więc chyba jest równie trudny. Wyczytałem dziś, że frezowanie pod zawiasy chowane jest dość skomlikowaną sprawą i nie robi się tego automatycznie.

Braku cennika nie potępiam ale i nie pochwalam.

Z jednej strony daje to swobodę działania - z drugiej - pole do nadużycia (lub jak kto woli -"złotego interesu").

Fakt że w uporządkowanych firmach jest cennik i wszyscy sprzedają na w miarę zblizonym poziomie - handlowcy mają wówczas większe pole do popisu w zakresie obsługi i montażu.

Ale ja nie jestem typowym sprzedawcą i wielu kolegów po fachu mnie krytykuje za takie podejście.

No a teraz mi podpadł lokalny stolarz. Twierdzi, że 2 zawiasy Kubica 111mm wystarczą. Dotarłem do różnych PDF-ów zagrabianicznych i wszędzie jest mowa o 3 szt. A wydawało się, że gość wie co robi :roll:

Parę szczegółów opisałem w odpowiednich wątkach: o zawiasach i o szkle

U nas też niestety nie obejdzie się bez reklamacji.

Po kilku dniach widać rozklejające się elementy, ale my reklamację zgłaszamy przez firmę która nam te drzwi sprzedala i jak narazie wszystko jest na dobrej drodze.

Zobaczymy jak się skończy, będziemy informowac na bierząco.

pozdrawiamy

nie chće Cie straszyc ale zawsze tak jest nigdy nie reklamuje się bezpośrednio tylko przez firmę w której się zamawiało a z doświadczenia wiem ze z reklamacjami w Pol-Skone pomimo serwisu fabrycznego bywa naprawdę cięzko ostatnio też zgubili mi jedną reklamacje no niech ich poprostu cholera weźmie za każdym razem muszą coś naściemniać. A jak już wywalczysz przyjazd serwisu to jak nad nimi nie stoisz to wcisną klientowi każdy kit. Wolę Portę wszystko robi się na odpowiedniej stronie droga elektroniczna może serwis nie jeżdzi tylko robi to sprzerdawca ale za nikt moi nie wmówi ze nie wysłałem reklamacji.

O Koronie, gdzieś z okolic Częstochowy słyszałem trochę dobrego - ktoś mi polecał tą firmę do sprzedaży. Na dzień dzisiejszy szybciej im zaufam niż Lutostańskiemu.

Lutostański to był kiedyś zaprzyjaźniony z Portą chyba.

Ponoć skrzydła Korony to płyta MDF + lakier poliuretanowy

a Lutostańskiego to klejone drewno sosnowe + lakier akrylowy = wodny

Nie wiem tylko czy ta płyta MDF to jest taka gruba, czy są dwie a między nimi wypełniacz jakiś.

tak jak napisał Finlandia Porta wykupiła Lutostańskiego ale przy swojej ilości produkowanych drzwi zmieniła technologię na lepszą (likwidacja przebarwień i zbyt duzych róznic w odcieniach co trzeba stwierdzić udłao sie) później Lutostański otworzył się na nowo.

Na drzwi mam zostawione otwory 84,85 cm i 104 cm.

Czy tylko stolarz mi pozostaje??? :-?

Ościeżnica Porta System dla drzw "80" potrzebuje ok 88cm szerokości. Zewnętrzny wymiar ościeznicy to co prawda 84,6cm, ale dochodza jeszcze puszki zawiasów i ew. braki pionów. By je bezproblemowo wstawić potrzeba jest minimum 86-87cm.

No chyba że ... masz tam przewidziane drzwi "70". I wówczas ten otwór jest trochę za szeroki, ale można go obejść - wstawiając drzwi na "pełnych" ościeżnicach - coś typo Porta Prestiż. Te dla "70"wymagają otworu ok 81cm,więc Twoje 84 cm (a tym bardziej 104cm) nie są przeszkodą dla dobrego montazysty.

Można też zawsze zmniejszyć szerokość otworów doklejając na bok płytę karton - gips.

A jaką masz wysokość? Bo ta może być też nienajlepsza.

I można jeszcze zamówić drzwi nietypowe - nawet w Porcie. Z dopłatą rzędu 200-500zł (w zależności od modelu) cena i tak będzie niższa niż dobre drzwi drewniane od stolarza.

dobrze kombinujesz ale ja bym te otwory poprawił i wstawił Portę -System w 84,5 podkuwasz 1,5cm i jest ok w przypadku 104 dokładasz po dwie płyty g-k na strone i wychodzi ci 99 i też idealnie na Portę_system sporą mają tolerancję.

pzdr.

A ja kupilem ostatni drzwi Dooria Still u AG Style, firme polecil mi moj kolega i po wykonaniu widze, ze dobrze zrobilem sluchajac jego rady. Wszystko wyglada bardzo dobrze drzwi kosztuja w granicach 1500zl. Profesjonalna obsluga i wspaniala ekipa montazowa. Na wykonanie czekalem ok. 8 tyg. jestem niecierpliwy i lubie miec wszystko zrobione na dniach :p ale coz oplacalo sie poczekac bo naprawde wyglada to swietnie. Z wielka checia podal bym namiary ale niestety zagubilem ich wizytowke :/. Wiem natomiast, ze maja strone internetowa http://www.agstyle.pl

http://img81.imageshack.us/img81/1751/dzwi.jpg

Ech, pierwszy post i tak od razu reklama?

Nawet jeśli to prawdziwa pochwała (taka sama z siebie - a nie na czyjąś prośbę) to mało kiedy bywa dobrze odbierana...

Dokładnie. Już po samej treści śmierdziało mi jak diabli. Po prostu starzy wyjadacze forumowie mają zupełnie inny styl wypowiedzi. Nie wspomnę juz o fakcie, że zdjęcie może przedstawiać drzwi z hipermarketu. Wiadomo, że białe są tańsze, bo można zamalować z czego są zrobione i ukryć pod farbą niedoskonałości.

Moim zdaniem - świetna antyreklama.

No nie,

Frankai - ja aż tak źle tego nie oceniam.

Drzwi na zdjęciu mogą być już wyższej klasy - widać to po pierwsze po stylu - takie retro...i opaski są bardzo zdobione - i jest tu jeszcze jeden szczegół:

opaska po prawej stronie odchodzi pod kątem do ościeżnicy - to wymaga doświadczonych montazystów i jest klasą samą w sobie.

Ale sposobowi reklamy nie pochlebiam :wink:

Drzwi na zdjęciu mogą być już wyższej klasy - widać to po pierwsze po stylu - takie retro...i opaski są bardzo zdobione - i jest tu jeszcze jeden szczegół:

opaska po prawej stronie odchodzi pod kątem do ościeżnicy - to wymaga doświadczonych montazystów i jest klasą samą w sobie.

Styl retro nie świadczy o jakości drzwi. Żeby ocenić poprawność żłobienia tej futryny - trzeba by się jej okładnie przyjrzeć. To zdjęcie nie pozwala na to. Do stylu retro i białych drzwi bardziej pasowałaby mi klamka antyczne złoto, złoto lub mosiądz, a nie chrom.

Jeżeli to nie są jedyne drzwi, które ta firma wyprodukowała, to trzeba było wlepić drzwi lakierowane.

Opaskę pod kątem zauważyłem. Sam będę miał takową. Stolarz się nie wystraszył.

Tak na marginesie - wybór tego zdjęcia na reklamę generalnie jest zły. Ta kolorystyka (a raczej brak kolorów), powoduje negatywny odbiór u patrzącego. Wbrew pozorom... to może świadczyć o autentyczności posta. Kto by wlepiał tak mało wymowne zdjęcie jako reklamę ;)

Dobra - zmienię tonację :) Xeno wlep w takim razie ładne zbliżenie tej opaski pod kątem i jeżeli masz - drzwi lakierowane. Po krytyce reklamy, może i ja napiszę coś przyjemniejszego ;)

moje drzwi jeszcze bez klamek

polskone, biały dąb

w sypialniach jeszcze nie mam ale będą niebawem

A jak z tymi zawiasami? Poprawili się? Żonie też się podobały, ale niestety zawiasy nie mają dobrej opinii, a nie wiem czy ostatecznie ta poprawka, o której mówili na Budmie (teflonowa podkładka) zadziałała.

moje drzwi jeszcze bez klamek

polskone, biały dąb

w sypialniach jeszcze nie mam ale będą niebawem

A jak z tymi zawiasami? Poprawili się? Żonie też się podobały, ale niestety zawiasy nie mają dobrej opinii, a nie wiem czy ostatecznie ta poprawka, o której mówili na Budmie (teflonowa podkładka) zadziałała.

nie mam pojęcia, mi nic o zawiasach nie mówili

to są drzwi bezprzylgowe i mówili (u mnie w sklepie a szef to dobry znajomy), że na te drzwi jeszcze nigdy reklamacji nie było

fakt, że model jest z zeszłego roku a w sypialniach będzie tegoroczny więc i okazji zapewne niewiele

ale jestem dobrej myśli 8)

moje mają jakieś 2miesiące, póki co jest ok.

nie mam pojęcia, mi nic o zawiasach nie mówili

to są drzwi bezprzylgowe i mówili (u mnie w sklepie a szef to dobry znajomy), że na te drzwi jeszcze nigdy reklamacji nie było

fakt, że model jest z zeszłego roku a w sypialniach będzie tegoroczny więc i okazji zapewne niewiele

ale jestem dobrej myśli 8)

moje mają jakieś 2miesiące, póki co jest ok.

Na zeszłoroczne to było nawet dość sporo reklamacji. Grzebnij sobie po forum, a nawet chyba w tym wątku też pisano o tych zawiasach. Mam jednak nadzieję, że się poprawili i będę Ci służyły jak do tej pory. Sam zawias nam się też podobał. Ostatecznie jednak zamówimy bezprzylgowe z zawiasami chowanymi Kubica K7 (6700) lub K2 (6200) do "reprezentatywnych drzwi" (4 szt.) i zwykłymi do reszty (5szt.).