Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

mam pytanko -- drzwi Porta są w okleinie naturalnej select i natural - te natural podobno mogą różnić się od siebie - usłojenie, odcień...czy rzeczywiście różnice są tak duże?

Edak - różnica jest zasadnicza.

Okleina select pochodzi z materialów naturalnych, ale jest "nienaturalnie" pozyskiwana, a okleina "natural" jest prawdziwa..

A różnice? Aż tak zasadnicze nie są - przynajmniej mi się nie trafily. To ostrzeżenie dotyczy przede wszystkim okleiny sosnowej w jasnych tonacjach - tam różnice bywają znaczące - ale jak to w naturalnej desce sosnowej - soje bywają jasne ale też bardzo żywiczne.

okleina select jest uzyskiwana prawie tak samo jak ta totalnie naturalna jedyna różnica to ta, ze po zeskurowaniu słoji nie kładzie się tego na drzwi tylko klei w takie jakby sześciany i tnie w drugą stronę w ten sposób uzyskuje się efekt tak jakby wyprostowanego słoja przez co unika się przebarwień które występują w niemodyfikowanej okleinie.

Co do różnic i tak są dużo mniejsze niż kiedyś ale są za to okleina select na całych drzwiach jest jednakowa i masz powtarzalność bez względu na partię towaru.

• Odpowiedzi 5,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Większość poleca drzwi z plastrem miodu w środku, a czy nie warto zastanowić się nad drzwiami drewnianymi?. One wytrzymają o wiele dłużej, nie trzeba ich będzie co 3-5 lat wymieniać. Ostatnio widziałam na żywo drzwi producenta Ekskluzywne Drzwi Janus - to dopiero solidna robota. Cena wysoka, ale zrobią wizualkę i taki wzór jak pragniesz. Moje serce podbili. Wejdźcie na stronkę

http://www.janus-drzwi.pl i sami oceńcie.

A kto powiedział ze drzwi z plastrem miodu wymienia się po 3-5 latach owszem są słabsze od tych z płytą ale 3 lata to przesada wg statystyki Porta w plastrze miodu średnio ma 8 lat żywotności i to takiej dość konkretnej jak na drzwi za 500 zł to całkiem dużo. Płyta w środku zwiększa ich trwałość do trzech razy, czym więc różnią się od gorszych drewnianych i dobrych drewniany poza ceną niczym.

No chyba ze masz na myśli te plastry miodu czy drzwi sosnowe z marketu to wtedy owszem.

znacie drzwi fimy Kubiszyn? fajne wzory, ceny też (fornirowane), ale mało opinii

Ja mam drzwi Kubiszyna :) Piękne są i solidne - białe, malowane z matowymi szybami. Listwy przypodłogowe też mam od nich. Jestem zachwycona jakością obsługi - panowie, którzy montowali mi naścienne drzwi przesuwne nie umieli sobie poradzić z dziwną płaską maskownicą, więc stolarnia zrobiła mi gratis w 3 dni maskownicę wyprofilowaną, którą można przykręcić do ściany.

Fotki już kiedyś wklejałam, ale powtórzę, żeby mnie nikt o autoreklamę nie oskarżył ;)

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/4/hi/vg/3fv8/FTD7rwPs5scFGKlmiB.jpg

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/4/hi/vg/3fv8/bBdbUnBo6n8GUEic4B.jpg

A jak się sprawują takie białe drzwi i listwy przypodłogowe? Bardzo mi się podobają ale boję się, że będą niepraktyczne ponieważ będą się brudzić.

Pozdrawiam

Bez zarzutu, czyści się błyskawicznie. To jak z białą kuchnią - mniej widać zabrudzenia niż na ciemnej ;)

A kto powiedział ze drzwi z plastrem miodu wymienia się po 3-5 latach owszem są słabsze od tych z płytą ale 3 lata to przesada wg statystyki Porta w plastrze miodu średnio ma 8 lat żywotności i to takiej dość konkretnej jak na drzwi za 500 zł to całkiem dużo. Płyta w środku zwiększa ich trwałość do trzech razy, czym więc różnią się od gorszych drewnianych i dobrych drewniany poza ceną niczym.

No chyba ze masz na myśli te plastry miodu czy drzwi sosnowe z marketu to wtedy owszem.

Z autopsji. Ja musiałam wymieniać je po 3,5 latach - drzwi zostały zdezelowane przez dzieci. Natomiast u mojego sąsiada zaczęła odklejać się okleina po niecałych 3 latach ( naprawę wycenili na 250 zł/szt.). To są suche fakty!

wygląda mi to na typową reklamę :evil:

Może i tak. Miałam z PORTY i po 3 latach wymianka. Te na razie są ok- mam je 6 miesięcy. Na tym forum podobno mieliśmy polecać te z których jesteśmy zadowoleni, czyż nie tak? :lol: :lol:

Nie dziw się, że jesteś posądzana o reklamę, skoro Twój pierwszy post na forum wychwala jakąś firmę. Chcesz być bardziej wiarygodna, to podziel się zdjęciami swoich drzwi.

okleina select jest uzyskiwana prawie tak samo jak ta totalnie naturalna jedyna różnica to ta, ze po zeskurowaniu słoji nie kładzie się tego na drzwi tylko klei w takie jakby sześciany i tnie w drugą stronę w ten sposób uzyskuje się efekt tak jakby wyprostowanego słoja przez co unika się przebarwień które występują w niemodyfikowanej okleinie.

Co do różnic i tak są dużo mniejsze niż kiedyś ale są za to okleina select na całych drzwiach jest jednakowa i masz powtarzalność bez względu na partię towaru.

Jeśli klejenie w sześciany uważasz za całkowicie naturalne.. to mamy zupełnie inny sposób postrzegania świata.

Najprościej mówiąc okleina naturalna to taka cieniutka warstwa zdjęta z drewna - zupelnie jak bardzo cieniutka deseczka.

Okleina modyfikowana to te same plastry drewna ale poklejone w warstwy które tnie sie później jak waflelki - stąd równy układ "słoi" które de facto prawdziwymi słojami nie są. I gdzie tu jest naturalny wygląd? Tu liczy się wg mnie tylko naturalne pochodzenie, dobra trwałość i modna struktura.

Jest jeszcze okleina "strugana obwodowo", ale że dawno jej nie widziałem na polskich drzwiach to nie będę tu przytaczał sposobu jej tworzenia.

• 2 weeks później...
Kiedyś troszkę drzwi montowałem tak że wiem jak to wygląda obracam sie też w środowiku produkcji drzwi i opini bo troszke tego sprzedaje teraz mam montażystów pod sobą którzy praktycznie każdego producenta montowali . mogę cos podpowiedzieć . Osobiście sobie będę wstawiał drzwi Dewro najlepsza cena co do jakośi pomimo że czasami coś producent nawali a jak nie starczy funduszów to cos z Pol-skone.