PRZ3MO 29.11.2011 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 Witam wszystkich na forum, to mój pierwszy postJestem studentem architektury i muszę zrobić obliczenia cieplno-wilgotnościowe do mojego projektu stropodachuJest to stropodach dwudzielny - przełazowy, konstrukcja drewniana, strop akermana.Czytając poradniki już mniej więcej orientuję się o co chodzi. Nie mogę sobie jednak poradzić z jedną rzeczą: aby obliczyć współczynnik przewodzenia ciepła danych komponentów, muszę pewne wartości podstawić pod wzór. Otóż nie wiem jakie... λ [W/(m*K)] wiem, że λ to współczynnik wg PN-EN ISO 10456:2008 lub wg deklaracji producenta. nie wiem niestety, czym jest W, m, K. Przy obliczeniowym oporze cieplnym pojawia się wzór: R [m²*K/W] domyślam się, że m² ozacza powierzchnie, ale dalej nie wiem co znaczy K i W. Liczę na pomoc, jutro muszę oddać projekt. A jeśli wykresy będą się przecinać, będę zmuszony nieco zmienić konstrukcję. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKUT13 29.11.2011 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 Po pierwsze to nie wzór tylko jednostkiPo drugie fizyki kolega nie miał? Watt, Kelwin. po trzecie na studiach juz powinno się umieć korzystać z książek, a nie tylko internet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PRZ3MO 29.11.2011 18:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 Po pierwsze to nie wzór tylko jednostki Po drugie fizyki kolega nie miał? Watt, Kelwin. po trzecie na studiach juz powinno się umieć korzystać z książek, a nie tylko internet Fizykę (budowli) mam i sprawia mi małe zakłopotanie - inaczej bym nie zakładał tego tematu. Dziękuje za odpowiedź, tylko nie wiem czemu tak uszczypliwie? Na studiach powinno się umieć korzystać z książek? Z Żenczykowskiego sprzed kilkudziesięciu lat, czy z Markiewicza, za którym część ćwiczeniowców nie przepada? A skoro na studiach powinno się umieć korzystać z książek, to w takim razie na wcześniejszych etapach edukacji nie ma takiego obowiązku? Temat do zamknięcia, na szczęście znajomy mi pomógł i obliczenia są prawie gotowe. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel78 29.11.2011 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 Kolego zastanów się nad zmianą studiów! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKUT13 30.11.2011 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2011 Kolego zastanów się nad zmianą studiów! Zdecydowanie podpisuję się pod tym apelem. Jeżeli z tak podstawowymi rzeczami kolega ma problem, to może jakieś studia humanistyczne, nie inżynierskie. Inaczej w przyszłości nawet jeśli jakimś cudem skończysz te studia narazisz się nie raz na śmieszność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts