Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Działka opadająca w 3 kierunkach.

Recommended Posts

Jako, że jest to mój pierwszy post, to witam wszystkich Forumowiczów, tych stałych i tych, którzy wpadają tu tylko na chwilę.

Mam działkę 1100 m2 w formie mniej-więcej prostokąta. Była by idealna bo i szeroka i długa, ale...

Znajduje się na pochyłym terenie. Różnica poziomów między najwyższym punktem działki a drogą to 7 m. Odległość od tych punktów to około 50 m.

Z tyłu, za moją działką są zabudowania z działkami opadającymi w drugą stronę (do sąsiedniej drogi). Z jednej strony mojej działki, sąsiad wyrównał sobie teren i teraz ma za plecami 4 metrową skarpę, a z drugiej strony mojej, jest działka niezagospodarowana (jeszcze) o podobnym ułożeniu jak moja, z tym że moja ma upad na północ i wschód a ta ma upad tylko na północ.

Pytanie mojej jest następujące: Czy starać się wyrównać jakoś ten teren, tzn. zebrać ziemię w najdalszej od drogi części tworząc różnicę poziomów z sąsiadami, czy nadsypywać część od drogi i tam mieć skarpę, czy może taniej jest zdecydować się na dom z piwnicami i wykorzystać je na garaże?

Ten 2 pomysł wydaje się lepszy ale znacznie podnosi koszt budowy domu. A może się mylę? Proszę o przemyślane podpowiedzi.

na nasypanym nie można budować (kategorycznie)

chyba że na studniach (koszty!)

ewentualnie płyta fundamentowa (o ile nie ma gdzie się ześlizgnąć cała - a u Ciebie chyba miałaby)

pozostają Ci piwnice na garaż

aby ograniczyć koszty celuj w parterowy z poddaszem użytkowym (ograniczając tym sposobem powierzchnię piwnic)

przy stromej działce dodatkowego kosztu nie unikniesz, a piwnice to będzie najlepszy użytek dla tych pieniędzy

Nie wcinaj się w grunt, nie rób skarpy - optycznie sobie bardzo mocno zmniejszysz działkę, a do tego by jako tako to wyglądało musi być skarpa ze wszystkich stron. A to z wielkością już zupełna kicha.

Najlepiej zrób tak jak radzili: parterowy dom, poddasze użytkowe, a to co wyjdzie z ziemi jako garaż, nad nim na dachu może zrobić n.p. tarasik z częściowym zadaszeniem...

Budować można na nasypie, przecież ławy kopiesz do twardego.Mam oficynę tak wybudowaną jedna strona ław jest na 1,50 a druga około 6m.Studnie stawia się na terenie podmokłym. Jeżeli jest możliwość wykorzystania skarpy - no to pewnie że piwnica, ale nie do końca ; musisz dokładnie to przemyśleć by uniknąć pomyłek, które w późniejszym czasie wyjdą - a to z kolei jest koszt. Najgorsza jest przeróbka.

Gość Konto usunięte_12*
Czy starać się wyrównać jakoś ten teren, tzn. zebrać ziemię w najdalszej od drogi części tworząc różnicę poziomów z sąsiadami, czy nadsypywać część od drogi i tam mieć skarpę, czy może taniej jest zdecydować się na dom z piwnicami i wykorzystać je na garaże?

Jeśli się "wetniesz" w ten stok, to powstaną duże koszty nie tylko z powodu opłacenia kopania i wywozu tak dużej ilości "urobku", ale i zmusi cię to do trwałego i zgodnego ze sztuką umocnienia powstałych skarp, aby nie "płynęły" przy kolejnych deszczach i nie zagrażały twojej działce i sąsiadom. A odpowiednio zaprojektowany domek na stoku może być nietuzinkowy i wizualnie atrakcyjny. Głównym kryterium wyboru mogą być właśnie koszty obu opcji. Może więc przed ostatecznym wyborem warto zrobić ich porównanie?

Edytowane przez Konto usunięte_12*

• 2 months później...