orin 29.11.2011 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 Jako, że jest to mój pierwszy post, to witam wszystkich Forumowiczów, tych stałych i tych, którzy wpadają tu tylko na chwilę. Mam działkę 1100 m2 w formie mniej-więcej prostokąta. Była by idealna bo i szeroka i długa, ale...Znajduje się na pochyłym terenie. Różnica poziomów między najwyższym punktem działki a drogą to 7 m. Odległość od tych punktów to około 50 m.Z tyłu, za moją działką są zabudowania z działkami opadającymi w drugą stronę (do sąsiedniej drogi). Z jednej strony mojej działki, sąsiad wyrównał sobie teren i teraz ma za plecami 4 metrową skarpę, a z drugiej strony mojej, jest działka niezagospodarowana (jeszcze) o podobnym ułożeniu jak moja, z tym że moja ma upad na północ i wschód a ta ma upad tylko na północ. Pytanie mojej jest następujące: Czy starać się wyrównać jakoś ten teren, tzn. zebrać ziemię w najdalszej od drogi części tworząc różnicę poziomów z sąsiadami, czy nadsypywać część od drogi i tam mieć skarpę, czy może taniej jest zdecydować się na dom z piwnicami i wykorzystać je na garaże? Ten 2 pomysł wydaje się lepszy ale znacznie podnosi koszt budowy domu. A może się mylę? Proszę o przemyślane podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marchew 29.11.2011 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 na nasypanym nie można budować (kategorycznie)chyba że na studniach (koszty!)ewentualnie płyta fundamentowa (o ile nie ma gdzie się ześlizgnąć cała - a u Ciebie chyba miałaby)pozostają Ci piwnice na garażaby ograniczyć koszty celuj w parterowy z poddaszem użytkowym (ograniczając tym sposobem powierzchnię piwnic)przy stromej działce dodatkowego kosztu nie unikniesz, a piwnice to będzie najlepszy użytek dla tych pieniędzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 29.11.2011 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 Nie wcinaj się w grunt, nie rób skarpy - optycznie sobie bardzo mocno zmniejszysz działkę, a do tego by jako tako to wyglądało musi być skarpa ze wszystkich stron. A to z wielkością już zupełna kicha.Najlepiej zrób tak jak radzili: parterowy dom, poddasze użytkowe, a to co wyjdzie z ziemi jako garaż, nad nim na dachu może zrobić n.p. tarasik z częściowym zadaszeniem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smerf_ff 29.11.2011 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 Budować można na nasypie, przecież ławy kopiesz do twardego.Mam oficynę tak wybudowaną jedna strona ław jest na 1,50 a druga około 6m.Studnie stawia się na terenie podmokłym. Jeżeli jest możliwość wykorzystania skarpy - no to pewnie że piwnica, ale nie do końca ; musisz dokładnie to przemyśleć by uniknąć pomyłek, które w późniejszym czasie wyjdą - a to z kolei jest koszt. Najgorsza jest przeróbka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blechert 29.11.2011 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 Nie wiem czemu obecnie ludzie zazwyczaj nie budują piwnic. Mam duże piwnice i bardzo sobie je chwalę. A spad na działce powoduje, że lepiej prezentuje się na niej dom oraz roślinność w koło domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smerf_ff 29.11.2011 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 Nie wiem czemu obecnie ludzie zazwyczaj nie budują piwnic. Mam duże piwnice i bardzo sobie je chwalę. A spad na działce powoduje, że lepiej prezentuje się na niej dom oraz roślinność w koło domu. Jestem tego samego zdania-nie wiem:confused: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orin 29.11.2011 20:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 Ile więc może kosztować pełne podpiwniczenie o powierzchni zabudowy około 100 m2 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 30.11.2011 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2011 W cholere... to mniej więcej tak jakbyś budował chałupę wyższą o jeden poziom. z tego co wiem piwnica nie musi mieć 2,4 m, może mieć mniej, ale tyle byś nie zaliczał wszystkich futryn, rur i tak dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 30.11.2011 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2011 (edytowane) Czy starać się wyrównać jakoś ten teren, tzn. zebrać ziemię w najdalszej od drogi części tworząc różnicę poziomów z sąsiadami, czy nadsypywać część od drogi i tam mieć skarpę, czy może taniej jest zdecydować się na dom z piwnicami i wykorzystać je na garaże? Jeśli się "wetniesz" w ten stok, to powstaną duże koszty nie tylko z powodu opłacenia kopania i wywozu tak dużej ilości "urobku", ale i zmusi cię to do trwałego i zgodnego ze sztuką umocnienia powstałych skarp, aby nie "płynęły" przy kolejnych deszczach i nie zagrażały twojej działce i sąsiadom. A odpowiednio zaprojektowany domek na stoku może być nietuzinkowy i wizualnie atrakcyjny. Głównym kryterium wyboru mogą być właśnie koszty obu opcji. Może więc przed ostatecznym wyborem warto zrobić ich porównanie? Edytowane 30 Listopada 2011 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macha20 11.02.2012 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 My tez mamy działkę na stoku, projekt który by do niej pasował to Jaworzynka nowa z piwnicami a koszty tak orientacyjnie to ok 70 tyś ponoć zależy od rodzaju ziemi więc dobrze zrobić badania gruntu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts