Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jakie ogrzewanie w dużym mieszkaniu w starym bloku?

kasia_rybnik

Recommended Posts

Mieszkanie ma 80m2, znajduje się w bloku z lat 50 (z cegły), na 4 najwyższej kondygnacji. Nad mieszkaniem znajduje się nie ogrzewany strych. Mieszkanie nie jest ocieplone i administracja nie planuje ocieplać budynku. Pierwotnie znajdowały się w nim 3 piece kaflowe (są 3 pokoje), obecnie został jeden, jest sprawny i cały czas był użytkowany. Dodatkowo zainstalowane jest jakieś ogrzewanie gazowe ale starego typu (sprzed około 20-25 lat), zgodnie z tym co mówiła była właścicielka bardzo drogie w użytkowaniu. W budynku jest gaz.

Mieszkanie wymaga generalnego remontu, dodatkowo jest w nim zimno. Żeby było trochę cieplej w planie mamy wymianę okien, ocieplenie ścian balkonowych i może jakieś ocieplenie sufitu (to ostatnie nie wiem czy do zrealizowania ze względów technicznych - wysokie okna, czytałam też różne opinie odnośnie ocieplania sufitów od wewnątrz, a nie wiem czy od zewnątrz będzie możliwość) no i oczywiście coś z CO trzeba by zrobić.

Tylko na co się najlepiej zdecydować, żeby nie marznąć i nie wydać majątku na ogrzewanie? Myślałam o połączeniu ogrzewania gazowego i kominkowego ale już wiem, że to niemożliwe (za wysoki budynek i na kominek nie dostaniemy zgody).

Z góry zaznaczam, że jak dotąd całe życie mieszkałam w bloku z miejskim centralnym ogrzewaniem. Co prawda czytam teraz bardzo dużo o różnych sposobach ogrzewania ale dalej nie czuję się na siłach żeby samodzielnie podjąć rozsądną i świadomą decyzję, stąd moja prośba o pomoc i poradę.

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

"Bardzo drogie w użytkowaniu" - tak jest niestety jeśli mieszkanie ma duże zapotrzebowanie na ciepło, bez jego ocieplenia trzeba się liczyć z dużymi rachunkami. Najtańszym nośnikiem energii w tym przypadku jest węgiel - w tym regionie ma niskie ceny. Dlatego aby zapewnić jakiś komfort przy znośnych kosztach wypada ostro palić w tym piecu. Oczywiście po modernizacji termicznej mieszkania gaz będzie dobrym wyborem. Porównanie kosztów można obejrzeć w moim arkuszu w stopce.

Krótka instrukcja jest tu

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172206-pr%C4%85d-gaz-olej-w%C4%99giel-inne&p=4974907&viewfull=1#post4974907

Edytowane przez kbab

przede wszystkim trzeba zmniejszyć zapotrzebowanie na ciepło - najgorszy jest ten sufit. Trzeba go koniecznie ocieplić, najlepiej 30 cm wełny. Nie ma się co obawiać ocieplania od środka, bo tu nie wystąpi punkt rosy (tak jak ma to miejsce przy ocieplaniu ścian od środka - tego akurat nie powinno się robić).

Co do źródła ciepła - noszenie ton węgla na najwyższe piętro to średni pomysł. najlepiej zrobić niskotemperaturowe ogrzewanie gazowe, ale nie z podłogówką, tylko z przewymiarowanymi grzejnikami, tak żeby temp. wody nie przekraczała 40 st. - wtedy można wykorzystać zalety pieców kondensacyjnych.

No właśnie, z tym ociepleniem sufitu to nie taka prosta sprawa, bo okna są wysokie i między ramą okienną a sufitem jest może jakieś 25-30 cm.

Też myślę, że chyba trzeba będzie zdecydować się na gaz (Sti dziękuję bardzo za wskazania co do ogrzewania, zaczynam się doszkalać w temacie niskotemperaturowego ogrzewania gazowego, może to faktycznie dobry pomysł w naszej sytuacji).

Tylko czy jest sens robić dodatkowo jeszcze jakieś inne alternatywne ogrzewanie? Nie uśmiecha mi się wnoszenie ton węgla na 4 piętro, bez windy, ale co z okresem gdy nie trzeba jeszcze grzać tak mocno? Może warto wtedy zastosować coś wymagającego większej obsługi, ale tańszego, jak piecyki na pelety? Czytałam też o montowaniu tzw. podków w piecach kaflowych i wykorzystywaniu ich jako CO…

Tylko czy taka inwestycja w ogóle może mieć sens? Innymi słowy czy, a jeżeli tak to nad czym jeszcze warto by pomyśleć? W życiu bywa różnie i nie chciałabym musieć się kiedyś zastanawiać czy głodować czy marznąć.

Ogólnie wszelkie rady i sugestie co do rozwiązania problemu z tematu nadal są bardzo mile widziane.

Jeżeli jest 25-30 cm to dać tyle, ile się zmieści, może pomyśleć nad styropianem 25 cm na tym tynk na siatce - powinno wyjść taniej niż sufity podwieszane - tylko najpierw przemyśleć gdzie będą lampy i kable wyprowadzić. Sama lampa to nie problem, bo są specjalne kołki do styropianu, w które się wkręca śruby.

Ew. mozna zrobić tak, że przy samym oknie - w zasiegu skrzydeł - dać cieńszą warstwę styropianu a w reszcie pomieszczenia - grubszą.

Co do alternatywnego systemu grzewczego - bez sensu. Piec gazowy zawsze pracuje z pełna sprawnościa, bo ma modulację mocy. Koniecznie pomyśleć nad piecykiem z zamkniętą komorą spalania - on jest głośniejszy, ale nie wymaga powietrza z pomieszczenia i tym samym nawiewu do pomieszczenia, w którym sie znajduje.

Inna opcja to pompa ciepła powietrze-woda plus grzejniki ale obawiam sie, ze do mieszkania to wyjdzie dużo drożej niż piec gazowy, ale nie zaszkodzi takiej opcji rozważyć, o ile przydział mocy jest odpowiedni.

Obawiam się, że ten temat jest trudniejszy, niżby się wydawało!

Problem tkwi w wentylacji!

Kocioł z otwartą komorą MUSI mieć sporo powietrza do spalania (gazu).

Pobierze je sobie z wnętrz!

No - i OCZYWIŚCIE wszelkimi kratkami zwykle uważanymi za WYWIEWNE!

Dalej za ciepło nie będzie!

Noszenie pelletu na 4 piętro zamiast węgla...

Wiadro węgla to 2,5 wiadra pelletu...

Trzeba wybrać!

Raz a ciężko czy trzy razy po tych schodach ganiać...

Pompa ciepła - na 4 pietrze to naprawdę SPORE wyzwanie!

Przede wszystkim - zmniejszyłbym zapotrzebowanie na ciepło!

Ocieplił PODŁOGĘ STRYCHU NAD MIESZKANIEM!

GRUBO!

Ściany zewnętrzne?

Nie wiem... Też by trzeba coś z tym zrobić...

Trudne to...

POTEM coś w rodzaju ogrzewania etażowego...

Palisz w jednym miejscu a ciepło wszędzie...

Gwiazdka blisko..

Chyba już w następnym sezonie można co zrobić , bo teraz remont i to gruby zaczynać?

Trudny problem!

Adam M.

a co za problem z tą pompą ciepła?

Chociażby to, że jeśli do ogrzania tego mieszkania gaz jest za "drogo" - to pompa ciepła też nie da rady ogrzać go taniej. Jak wyżej ocieplenia zacząłbym od sufitu i jak radzi Adam M - można ta zrobić jeszcze przed tym sezonem grzewczym, jeśli ten sezon grzewczy miałby być bez inwestycji w ocieplenie to jak w/w.

A czemu z otwartą?

Noszenie pelletu na 4 piętro zamiast węgla...

Wiadro węgla to 2,5 wiadra pelletu...

Trzeba wybrać!

Raz a ciężko czy trzy razy po tych schodach ganiać...

Przede wszystkim to jest chyba niezgodne z przepisami. Można do 3 piętra chyba, że

jest coś o czym nie wiem.

Peletu jest więcej ale jest czysty a piecyki są małe, ładne, bezobsługowe.

Ocieplił PODŁOGĘ STRYCHU NAD MIESZKANIEM!

GRUBO!

A jak strych nie należy do mieszkania i nie ma możliwości ?

Wtedy - POKOCHAĆ!!!

Płacić i płakać lub płakać i płacić!

- Jak wola...

Adam M.

"Domyślnie

A czemu z otwartą?"

Blok.

Czwarte piętro...

Wsadź tam gdzieś komin typu "rura w rurze"

Uzyskaj na to zgodę!

Powodzenia!!! (Tam są wspólne kanały!!! Co któreś piętro są łączone!).

A.M.

Edytowane przez adam_mk

Dowaliłeś!

:lol:

Napisz za ile byś jej to wykonał i w jakim czasie...

Napisz też czy gwarantujesz sukces = bezobsługowość i niski koszt utrzymania ZAWSZE!

Adam M.

Ja nie mam takiej firmy, po prostu radzę kobiecie, co ma robić. W dalszym ciągu nie wiem, co jest nie tak z tą pompą na 4 piętrze. Hasła bez pokrycia to każdy może rzucać na forum.

Chociażby to, że jeśli do ogrzania tego mieszkania gaz jest za "drogo" - to pompa ciepła też nie da rady ogrzać go taniej. Jak wyżej ocieplenia zacząłbym od sufitu i jak radzi Adam M - można ta zrobić jeszcze przed tym sezonem grzewczym, jeśli ten sezon grzewczy miałby być bez inwestycji w ocieplenie to jak w/w.

Wbrew pozorom pompa ciepła kosztuje mniej niż gaz. Wynika to z prostego przelicznika 0,43/3=0,14 za kwh. W gazie to miniumum 0,20 zl. Pompa przy gorszej zimie (tzn. ostrzejszej) zbliży sie do gazu, ale go nie przekroczy, raczej.

Wtedy - POKOCHAĆ!!!

Płacić i płakać lub płakać i płacić!

- Jak wola...

Adam M.

"Domyślnie

A czemu z otwartą?"

Blok.

Czwarte piętro...

Wsadź tam gdzieś komin typu "rura w rurze"

Uzyskaj na to zgodę!

Powodzenia!!! (Tam są wspólne kanały!!! Co któreś piętro są łączone!).

A.M.

Tak, to jest konkretny problem do przeskoczenia, może się okazać, że wszyscy niżej palą w piecach i nie ma wolnego kanału. Ale to oczywiste, ze trzeba zacząć od opinii kominiarskiej - trzeba zebrać wszystkich sąsiadów w tym samym czasie i kominiarz musi przejść po mieszkaniach w tym pionie.

Jak się okaże, że nie ma kanału, można próbować piecyki w kaskadzie z odprowadzeniem przez ścianę (a może nawet jeden wystarczy, bo tam jest chyba ograniczenie do 10 kW) lub właśnie pompę ciepła.

Administrator ma obowiązek prawny posiadania i aktualizowania "książki obiektu budowlanego"

Nie do kominiarza trzeba, a do administratora trzeba się przejść.

Będzie wiedział czy ma tam jakie kanały kominowe , ile i co w nie wlezie...

sti

Piszesz - bez pokrycia, a sam takie solisz!

Do tego - ocierające się o samowolkę budowlaną, co zwykle drogo wychodzi!

Zrób szkic podejścia do problemu, w tym - cenowego i pokaż go tu...

Adam M.

Wbrew pozorom pompa ciepła kosztuje mniej niż gaz. Wynika to z prostego przelicznika 0,43/3=0,14 za kwh. W gazie to miniumum 0,20 zl. Pompa przy gorszej zimie (tzn. ostrzejszej) zbliży sie do gazu, ale go nie przekroczy, raczej.

Trochę naciągane, najpierw trzeba ponieść wysoki koszt inwestycji nie tylko w pc ale i system grzewczy niskotemperaturowy, potem dojść do takiej ceny prądu (to nie takie proste), oraz osiągnąć taki cop. Jeśli w domu jest ogrzewanie gazowe to zdecydowanie korzystniej jest ograniczyć zapotrzebowanie mieszkania na ciepło, do tego czasu nieco mocniej eksploatować piec węglowy.

Przed budową własnego domu remontowałem takie mieszkanie i instalowałem w nim ogrzewanie gazowe. Wtedy konieczna była opinia kominiarska do projektu żeby uzyskać pozwolenie na budowę. Stąd moje doświadczenie. Żadnej samowoli nie było :).

Co do szkicu podejścia cenowego to na samym początku wątku pisałem, ze można rozważyć PC, ale pewnie się to nie opłaci dla mieszkania.

PC miałaby sens, gdyby nie bylo wolnego komina, ale skoro jest (bo jest ogrzewanie gazowe, które do czegoś musi być przecież podpięte ... to nie ma problemu)

Edytowane przez sti